Homepagina » Wetenschap » Schokkend onderzoek: Brein lijkt actief te blijven nadat mensen zijn gestorven
Schokkend onderzoek: Brein lijkt actief te blijven nadat mensen zijn gestorven

Schokkend onderzoek: Brein lijkt actief te blijven nadat mensen zijn gestorven

De wetenschap staat voor een raadsel. Het menselijk brein kan na de dood nog minutenlang actief blijven.

Er is hersenactiviteit gemeten bij een patiënt die eigenlijk al 10 minuten ‘dood’ was.

De patiënt lag in een ziekenhuis in Canada. Omdat de artsen de hoop hadden opgegeven, werd hij van de beademing gehaald.

Geen verklaring

Bij vier patiënten werd de hartslag, bloeddruk en het zuurstofniveau gemeten.

Bij één van de patiënten stelden onderzoekers van de University of Western Ontario vast dat er 10 minuten nadat het hart was gestopt met kloppen nog mysterieuze hersenactiviteit werd gedetecteerd.

Er werden nog deltagolven waargenomen, die ons brein uitzendt als we slapen. Een verklaring voor de waarneming hebben de wetenschappers niet.

Orgaandonatie

Ze hebben hun apparatuur nagekeken, maar vonden geen aanwijzingen voor fouten.

Nieuwe informatie over hersenactiviteit na de dood kan cruciaal zijn met het oog op orgaandonatie. “Want wanneer is iemand nu echt overleden?” vragen de onderzoekers zich af.

Eerder dit jaar werd ontdekt dat sommige genen in het lichaam twee dagen na de dood nog steeds actief zijn.

Mysterie

Wat er na de dood gebeurt met het lichaam en de geest is voor veel wetenschappers een mysterie.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Canadian Journal of Neurological Sciences.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Marijke schreef:

  De apparatuur die op d i t moment voor handen is in de medische wereld, schiet nog steeds te kort. Dit betekent dat wanneer apparatuur aangeeft dat iemand overleden is en er een rechte streep bijvoorbeeld te zien is, de persoon nog niet e c h t is overleden, op d a t moment. Dit betekent dus ook, dat wanneer de medische apparatuur aangeeft dat iemand is overleden en die mens wordt overgebracht naar een mortuarium, men vaak pas d a a r echt sterft. Dat is niemands schuld, het is nu eenmaal zo, omdat de apparatuur dat aangegeven heeft. Iedereen die sterft, en nu ga ik vast iets heel geks zeggen, heeft na plusminus 1 a 1,5 uur wanneer de lijkstijfheid intreedt, een bepaalde `siddering ` door het lichaam, mensen die in een mortuarium werken weten dit, die `siddering ` door het lichaam geeft ook aan dat het `fluidium-koord `breekt, en de ziel zich losmaakt van de `lichamelijke verpakking `. Bij elke overledene kun je dit zien ( als je er op let ! ) Uitleg : iedereen heeft een aura, dit aura van kleuren bestaat uit diverse `lagen ` om het levende lichaam heen, ( 7 lagen ) . Elke `laag ` verdwijnt op een afstand van bepaalde tijd om een `overleden ` lichaam heen. Pas na 1 a 1,5 uur ( kan bij iedereen verschillend zijn ) is het `fluidium-koord ` gebroken en alle lagen van de aura zijn verdwenen. ( Er zijn `hoge spirituele wijze mensen, die je hier alles over kunnen vertellen, echter een Farmaceutische Industrie / ziekenhuis werken niet samen met deze `taboe-mensen`, en dus zal de `farmaceutische Industrie nog lang zoeken naar een antwoord, op deze manier …helaas ) De `kennis ` is er dus wel, maar indien men niet samenwerkt zal het antwoord uitblijven. Dat haren en nagels nog blijven groeien is logisch, zij maken nog een tijdje gebruik van de aanwezige vitaminen en mineralen, die NA het overlijden niet meer naar de organen gaan, maar rechtstreeks naar de haren en nagels. Daarom moet vrijwel elke overledene ( man of vrouwen ook vaak ) geschoren worden voor de bezoeks-opbaring, daar dit zeer snel groeit, sneller als normaal. Overigens schijnt iedereen 40 gram minder te wegen, wanneer men is overleden, de ziel weegt 40 gram. Technisch gesproken is dus te w e g e n , wanneer de overledene e c h t dood is en de ziel weg is. Heb 11 jaar in het mortuarium gewerkt. De lijkstijfheid bij mannen treedt in vanaf het hoofd naar de voeten, bij vrouwen vanaf de voeten naar het hoofd. Waarom is mij niet bekend.

  31 likes
  • jannie schreef:

   Sjonge, wat een verhaal. En dat van iemand die ik zeer serieus neem vanwege het arbeidsverleden in het mortuarium.

   Nu weet ik helemaal zeker dat ik weiger mijn organen te doneren of andermans orgaan te ontvangen.
   Te gruwelijk voor woorden als je bovenstaand leest.

   11 likes
   • Ino schreef:

    Ja, groot gelijk hoor. Ik heb destijds ook wat meer gelezen over orgaandonatie, en ik vond het stuitend hoe simplistisch er in de medische wereld wordt gedacht over de ziel. Die bestaat volgens hen namelijk helemaal niet. Dat is pure arrogantie: hun ego kan de gedachte niet verdragen dat er een wereld is waar ze geen kennis van hebben, geen grip op hebben.

    5 likes
    • Anton50 schreef:

     Hoi Ino,
     Er zijn er wel genoeg, hoor, die geloven en weten. Maar gewoonweg bang zijn om compleet afgebrand te worden door rationele collega’s die het allemaal wel denken te weten. Het is echt vreselijk. Wat Pim van Lommel deed is heel moedig, want je kunt jezelf heel of kapot publiceren in de wetenschapswereld.
     Ik weet van een echtpaar dat Reiki geeft, dat hun zoon chirurg is, en die komt zich geregeld laten behandelen door zijn ouders. Dat er meer is tussen hemel en aarde, dat weet hij al van kinds af aan. Hij is er tenslotte mee opgegroeid.
     Maar bij veel collega’s hoeft hij daar niet mee aan te komen…. DAt kan hem zelfs zijn werk en carrière kosten..
     TE Absurd voor woorden….. maar het gebeurd!

     2 likes
  • Franss schreef:

   Dat de ziel 40 gram weegt is een mythe die er maar niet uit wil. Dat grove onderzoek is nooit bevestigd.
   Als de huid uitdroogt krimpt zij en komen haren iets meer uit de huid steken en kan het lijken dat ze gegroeid zijn.

   Dood is een vaag begrip. Een orgaan dat wordt uitgenomen voor transplantatie is technisch gesproken dood maar kan na koel bewaren weer tot leven gebracht worden. Alleen met hersencellen lukt ons dat nog steeds niet goed.

   6 likes
 • Jeff schreef:

  wat er nou zo schokkend aan is? je haar groeit nog; je nagels groeien nog. Of is dat schokkende dan, dat je jeuk aan je reet krijgt en niet kan krabben

  6 likes
  • Loki schreef:

   Jeff

   Dat is nou de grootste onzin. Er groeit niks meer omdat het lichaam geen voedingsstoffen transporteert. Door verslapping van de huid en indrogen worden de haarzakjes kleiner en daardoor de haar lijkt te groeien. dat zelfde geldt voor nagels.

   8 likes
   • Rene schreef:

    Dat is gern onzin de nog asnwezige voedingsstoffen zorgen ervoor dat er nog iets groeitIedere begrafenisondernemer en iedere verpleegkundige kan het je vertellen: als je dood bent, groeit je haar nog een paar dagen door. Zo kan het gebeuren dat iemand die is overleden na een paar dagen een stoppelbaardje heeft. Hetzelfde geldt voor nagels; ook die groeien nog even verder, soms zelfs zo dat bij een opgebaard lichaam de nagels geknipt moeten worden.
    Het is een verhaal dat in ieder geval tot de verbeelding spreekt. Waarom ben je niet gewoon dood als je dood bent? Hoe kan het dat sommige processen nog doorgaan? Volgens prof. dr. W. Timens, hoogleraar pathologie, is het moeilijk harde informatie over het onderwerp te vinden. Globaal gezegd zijn er twee mogelijkheden, legt hij uit. Aan de ene kant is het mogelijk dat het haar verder groeit doordat in cellen aan de haarwortel nog voedingsstoffen aanwezig zijn. Ook nadat iemand is overleden kan daardoor nog celdeling plaatsvinden, al zal dat waarschijnlijk niet al te lang duren.
    Een andere, volgens Timens meer waarschijnlijke, mogelijkheid is dat haar en nagels helemaal niet groeien maar dat het alleen lijkt alsof dat gebeurt. Als een overledene ligt opgebaard, kan de huid een beetje uitdrogen waardoor die zich terugtrekt. Vingertoppen worden dan iets minder dik waardoor het lijkt alsof nagels groeien en de huid op het gezicht wordt dunner waardoor ineens een dunne stoppelbaard tevoorschijn komt.
    Vooral als je kijkt naar de snelheid waarmee nagels ineens gaan ‘groeien’ na de dood is de tweede optie het meest waarschijnlijk. Waar het de stoppelbaard betreft, houdt hij een kleine slag om de arm. Het zou ook kunnen dat die onstaat door een combinatie van factoren; kortstondige voortzetting van de celdeling enerzijds, uitdroging van de huid anderzijds.
    Timens benadrukt nog dat de ‘haargroei’ zich niet altijd voordoet. Dat maakt het aannemelijk dat er geen sprake is van celdeling. Andere factoren, zoals temperatuur en luchtvochtigheid waarbij iemand ligt opgebaard, hebben waarschijnlijk meer invloed.

    2 likes
    • Loki schreef:

     Rene

     Denk nou eens even na, je hele systeem ligt plat. Ik heb ervaring met slachterijen omdat ik zelf in mijn jonge jaren slager ben geweest en weet dat het na een paar uur toch echt afgelopen is. Zodra het lichaam is afgekoeld stop alles en zijn er geen spier trekkingen. Kortom het houdt op.

     2 likes
  • henk schreef:

   Nee, het is schokkend als je anus getransplanteerd word, als je net in de tunnel wilt stappen.

   0 likes
 • Arwijn schreef:

  De geest blijft nog lang actief nadat je lichaam het heeft opgegeven.

  12 likes
 • exegese schreef:

  Quote Wat er na de dood gebeurt met het lichaam en de geest is voor veel wetenschappers een mysterie.

  Er zijn nog heel wat meer mysteries in de medische wetenschap. Begrippen als geest en ziel worden zelfs ontkend te bestaan.Welbeschouwd is de medische wetenschap alleen een manier om krampachtig te ontkennen/verhullen dat ze eigenlijk helemaal niets echt weten. En soms wordt dat op pijnlijke wijze duidelijk zoals in onderstaande link.

  http://theoptimist.nl/als-artsen-staken-sterven-er-minder-mensen/

  4 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Maar jij bent maar wat blij als deze “niets wetende” artsen jou gebroken been behandelen…

   4 likes
   • exegese schreef:

    Zeker weten @Rob ter horst, Dat is eigenlijk het enige wat ze echt goed kunnen, de acute geneeskunde bij een ongeluk of een gevaarlijke infectie. Dat is waar we elke maand ook een gigantisch bedrag voor neer moeten tellen. Het echte genezen echter weten ze niets van en dat willen ze eigenlijk ook zo houden, want hoe meer zieken hoe meer inkomsten. Neem een minuut of tien de tijd en kijk naar het volgende filmpje waar wordt uitgelegd hoe het in feite werkt bij de medische opleidingen.

    https://www.youtube.com/watch?v=7yqjb9LXEvc

    0 likes
    • henk schreef:

     Erg extreem gezegd allemaal, neem bij voorbeeld stamcel therapie en medicijnen tegen aids. waar door vele een normaal en lang leven hebben.

     Het lichaam is nu eenmaal heel complex. en als de geest een verkeert klimaat heeft geschapen waar een ziekte beeld uit ontstaat is dat niet een twee drie genezen.

     Je kan dan er op wijzen dat ze niets weten en eventueel de cabal er weer bij halen, maar er zijn heel veel alternatieve genezers die een medisch boek door gebladerd hebben en er verder de ballen verstand van hebben.

     Heel veel artsen weten hun beperkingen juist omdat ze een gedegen opleiding gehad hebben.
     Waarom denk jij dat jij het zo veel beter weet dan hun?
     Om een tumor te verwijderen hoef je niets van een aura te weten. maar het zou handig zijn als de patiënt wist dat het door een bepaalt klimaat in zijn lichaam ontstaan is.

     Maar daarom is de wetenschap geen boosdoener.
     Jij moet zo leven dat je geen operatie kamer nodig hebt.

     En ja je bent de lul als het zo ver is dat de chirurg moet snijden, maar dat vind de chirurg zelf ook.
     Zijn zijn zo opgeleid dat ze dit zo goed mogelijk kunnen doen. daarvoor hebben zij geen kennis van aura,s chakra,s en etherische lichamen nodig.
     Is er in je gesneden dan is het zaak om ook een goede alternatieve arts te vinden.
     Die twee gaan niet samen, maar het zijn als het ware twee kadermuren. daar tussen in kan je levensstroom stromen maar niet als je een van de twee in de hand neemt en de ander uitsluit.

     Gezondheid

     1 likes
     • exegese schreef:

      @henk schreef : Is er in je gesneden dan is het zaak om ook een goede alternatieve arts te vinden.

      Punt één is dat de verkeerde volgorde, punt twee is dat men druk in de weer is alle alternatieven en natuurlijke geneeswijzen te betitelen als zijnde kwakzalverij om de reguliere geneeskunde geen wind uit de zeilen te halen.

      Hier nog maar eens een keer één van de vele filmpjes van mensen die een medische opleiding deden waarna hun nuchtere verstand hen onophoudelijk zei dat het onmogelijk kan kloppen wat hen daar geleerd is :

      https://www.youtube.com/watch?v=7yqjb9LXEvc

      0 likes
  • Franss schreef:

   [ als-artsen-staken-sterven-er-minder-mensen ]

   “Het blijkt allemaal iets ingewikkelder te liggen. De stakingen waren nooit volledig. Spoedgevallenafdelingen bleven open en veel personeel dat normaliter elders werkte werd tijdelijk bij de spoedgevallen ingezet. Daardoor werden mensen sneller en beter geholpen bij noodsituaties. Waar dus gestaakt werd, dat was bij zaken waarbij een week uitstel er niet zo toe doet. Heupvervangingen, bijvoorbeeld. Het is heel ironisch dat Jurriaan Kamp deze heupoperaties beschrijft als “crisismomenten” waar de traditionele, niet-alternatieve gezondszorg, “bij uitzondering,” heel zinvol kan zijn. Maar met die heupvervangingen gaat het natuurlijk helemaal niet om “crisismomenten.” “Crisismomenten” zijn hartaanvallen, schotwonden, etc. Meestal gaat het bij heupoperaties om iemand van over de 70 die op die manier nog een aantal extra mobiele jaren krijgt. Het is een “risk-benefit” afweging die je dan maakt. Zo’n operatie duurt vrij lang en is niet geheel zonder risico. Tijdens die stakingen werden zulke operaties dus niet uitgevoerd.”

   https://kloptdatwel.nl/2015/06/29/nu-weer-wel-btw-vrijstelling-chiropractoren/

   2 likes
   • exegese schreef:

    Deze uitleg maakt het zo mogelijk nog schrijnender. Het betekent dus dat het altijd om niet urgente gevallen ging die door de staking niet behandeld werden en toch is er een gigantisch percentage minder aan sterfgevallen. Dat verraad volgens mij nog meer onkundig gepruts met dodelijke afloop.

    1 likes
  • Vincent Robbesom schreef:

   Mooi artikel. De site boezemt me net iets minder vertrouwen in maar een goed artikle desalnietemin. Dit toont vooral aan dat de waarheid in het midden ligt. Voor noodhulp is een arts en ziekenhuis brood nodig. Voor ‘westerse’ chronische luxe aandoeningen zijn we vooral een melkkoe. Wat mij bij de conclusie brengt dat de appie en de farmaceutische industrie een langdurige affaire hebben. Het is vooral het economisch systeem dat het gezwel is, niet de wetenschapper.

   2 likes
 • frans schreef:

  In literatuur kun je lezen dat de mens bestaat een fysiek lichaam een etherlichaam en een astraal lichaam.
  het is belangrijk te weten dat vroeger, en dat is nog niet zo lang geleden er werd gewaakt bij een overledene gedurende drie dagen.
  De ziel en het Ik van de mens zijn na het overlijden direct naar de geestelijke wereld.
  Het etherlichaam volgt pas na 3 dagen.
  Het etherlichaam is de blauwdruk voor het fysieke lichaam en is daarmee het levenslichaam.
  Dus je zou bij de hersenen nog in de derde dag metingen kunnen doen!? waarschijnlijk. Zo’n raadsel is het nu ook weer niet!!
  Die drie dagen zijn erg belangrijk! Er is een schilderij van; Jeroen Bosch? waar een terminale patient
  liggend op bed te zien is. op de buik van de patient zit een duiveltje te wachten.
  Er zijn gevallen bekend, in ieder geval van vroeger, waarbij na het over lijden een andere entiteit bezit neemt van het lichaam
  van de overledene.
  Het is daarom dat waken gedurende drie dagen en drie nachten vroeger een serieuze geloofsbezigheid was, door te bidden voor de ziel die heengegaan was zittend naast het dode lichaam.
  Ik heb dat niet hoeven doen maar oudere broers en zussen van mij deden dit wel.
  Ik werk nu zo’n 20 jaar als verpl.k aan de sterfbedden van mensen die terminaal zijn.
  En af en toe zie ik nog familie die dit waken toepassen en bidden.
  Het is dus voor mij zo klaar als een klontje dat bewustzijn zich niet in de hersenen bevindt maar erbuiten. Evenzo geldt dat voor het verstand. Het verstand bevindt zich niet in de hersenen maar bevindt zich erbuiten. De hersenen bedienen zich van het bewustzijn en het verstand dat zich buiten het lichamelijke bevindt.
  De hersenen zijn het volmaaktste aan ons fysieke lichaam. Volledig ontwikkeld. Enkel zijn de mogelijkheden van onze hersenen nog lang niet allemaal benut. Er gaan nog enkele duizenden jaren voorbij en we hebben die tijd om langzaamaan ons denken te ontwikkelen en over te brengen naar het Hart. Over 175 jaar bv. heeft het lineaire denken plaats gemaakt voor circulaire denken.
  De huidige wetenschap is dan slechts nog rudimentair. Dit omdat ons bewustzijn zich in grote mate gaat verruimen. Maak je denken rond zou ik zeggen. Dan laat je het idee van de oerknal al gauw varen.

  11 likes
 • Vincent Robbesom schreef:

  Hersen activiteit ‘draait’ op stroompjes, niet op je hartslag, je hart zorgt ervoor dat er spanning opgebouwd wordt. Zolang er nog rest spanning is, is hersenactieviteit niet heel raar. Verontrustend, dat wel.
  Overigens groeien nagels niet door na je dood, de huid droogt uit en trekt terug en daardoor lijken ze langer te zijn geworden.

  3 likes
 • Marijke schreef:

  https://www.youtube.com/watch?v=nPlFdHlg0fc
  Deze bovenstaande link kwam ik een tijdje terug tegen : Zeeer interessant ! Moeilijke stof, maar goed uitgelegd door een `hoge spirituele ` wijze, die alles uitlegt over de dood. ( zonder de onwetende en eeuwig in de duisternis grijpende Farmaceutische Wetenschappers die uiteindelijk geen bal weten, over dit soort zaken ) Ik wist gisteren dat ik de link bewaard had, dus weer even opgezocht voor iedereen. De link is van het 1e deel ( 1.05 minuten ) Het 2e en 3e deel beiden apart zo`n 40 minuten ( staan al reeds in de rechter kolom bovenaan ), in totaal dus een flinke 2 en een half uur ! ( Maar dan weet je ook wat ! ) Dus als het interesse heeft bij iemand, kijk deze, echt een aanrader. Groetjes aan iedereen van Marijke

  1 likes
  • Vincent Robbesom schreef:

   Wanneer iemand goed, lang, overtuigend met een uitgebreid vocabulair een verhaal verteld maakt dat het verhaal nog niet waar natuurlijk.
   Farmacy en wetenschap kun je niet op een hoop gooien. Kenmerk van wetenschap is dat deze nooit klaar is en door ontwikkeld op eerdere, reproduceerbare, onderzoek uitkomsten. Dit maakt dat wetenschap niet kan staan naast geloof of overtuiging.
   Ik heb jarenlang de boeken van Jozef Rulof voor waar aangenomen waarvan later is gebleken dat het toch niet allemaal zo echt was als hij zelf had gewild en ik vind het erg dat mensen een propje onzin in hun gezonde vraag naar uitleg gestopt krijgen. Blijf open voor nieuwe inzichten, ook al heb je het gevoel dat er door een boek een puzzel stukje op zijn plaats is gevallen.

   1 likes
 • koen de vriendt schreef:

  als ze denken dat je dood bent denkt de persoon in kwestie er dus blijkbaar iets anders over.

  1 likes
 • henk schreef:

  Kijk, als het lichaam gaat ontbinden dan moet het in zijn geheel de grond in.
  Dat bespaart toch een hoop gel*l en gedoe…..

  0 likes
 • wolfje schreef:

  zelfs al het tijdens hun leven niet actief is geweest?

  0 likes
 • Maarten Vananderoye schreef:

  Het is niet zo dat als je sterft dat alle cellen (en neuronen) gelijktijdig ophouden met bestaan. Sommige cellen hebben nog dat laatste restje energie over. Ze sluimeren langzaam enkele minuten verder tot ze uiteindelijk door gebrek aan informatie-toevoer afsterven.

  Er zijn nog verhalen /of onderzoeken die (be-)wijzen dat sommige genen die tijdens het leven op non-actief stonden bij de dood plots actief worden…

  Of de geest daar voor iets tussen zit denk ik in elk geval niet. Dat bestaat niet (ons bewustzijn is louter de unieke samenspel van ons neuronen (en genen) of in het “beste” geval dan zou de geest tussen de overgang van het sterven en het dood zijn al naar het hiernamaals vertrokken zijn.

  0 likes
 • Désirée L. Röver schreef:

  Hoe kan de beschreven Canadese patiënt nog deltagolven produceren als hij al ‘hersendood’ is verklaard?
  Dan klopt de diagnose ‘hersendood’ toch niet?

  Na de dood groeien ook nagels nog een tijdje door…!

  0 likes
  • Frans2 schreef:

   Mythe 1: We gebruiken maar 10% van onze hersencapaciteit

   Mythe 4: Nagels groeien na de dood door
   FEITEN: Als je nagels na je dood doorgroeien, beschik je zonder twijfel over bovennatuurlijke krachten.
   Nagels bestaan uit het eiwit keratine, dat gevormd wordt door cellen in de opperhuid, de keratinocyten. En als het lichaam sterft, houden ook deze cellen er gewoon mee op.
   Het lijkt echter alsof de nagels doorgroeien, want de huid eromheen trekt zich een beetje terug doordat het dode lichaam uitdroogt. De nagels komen daardoor meer bloot te liggen, net als het haar, dat ook uit keratine bestaat.

   http://wibnet.nl/cultuur/mythen/feit-of-fictie-7-hardnekkige-wetenschappelijke-mythen

   0 likes
  • Maarten V schreef:

   De vingernagels groeien echt niet verder, hoor! Dit is zo een broodje aap-verhalen die er bestaan.

   De huid trekt zich terug (de huid krimpt) door het gebrek aan bloedtoevoer waardoor de vingernagels langer lijken te zijn. Maar het is louter een optische illusie. Ze blijven gewoon even lang als voorheen. Net zoals de haren (de baard etc…) zou doorgroeien. Wat niet het geval is omdat de huid uitdroogt komen de stoppels gewoon meer naar de oppervlakte.

   Uiteraard iemand die hersendood is zou normaal gezien geen deltagolven geven dus die patiënt is in principe niet dood. Doch ook niet levend, in de betekenis van het “bewustzijn”.

   0 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Je zult me een tijdje niet zien. Ik heb hele rijke vijanden’

  De Amerikaanse president Trump heeft een aantal ...

  objecten

  4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

  Diep in de ruimte is iets vreemds ...

  >