Binnenland

Eerste Kamer gedraagt zich als het schoothondje van Rutte. Heeft de Senaat nog bestaansrecht?

Help door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens het debat over het referendum heeft de Eerste Kamer zich gedragen als het schoothondje van premier Rutte. Dat stelt historicus Frank Ankersmit in de Volkskrant.

Vroeger werden de leden van de Eerste Kamer gekozen door de koning. De Kamerleden, voornamelijk mensen van adel, deden braaf wat de koning van hen verwachtte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Onlangs kreeg de Staatscommissie-Remkes van de regering de opdracht om te kijken of de Eerste Kamer nog bestaansrecht heeft.

Tegen de wens

Twee wetsvoorstellen die pas behandeld zijn waren een goede lakmoesproef: de afschaffing van het referendum, tegen de wens van de meeste kiezers, en de gemeentelijke herindeling.

Rutte zei dat hij niet steeds wil zoeken naar ‘geitenpaadjes’ als de uitslag van een referendum anders uitpakt dan verwacht.

De Eerste Kamer werd opgeroepen de behandeling van het wetsvoorstel over het referendum uit te stellen, maar vond het allemaal wel best en stemde ermee in, merkt Ankersmit op.

Aantoonbare leugens

De Senaat werd daarnaast ingelicht over aantoonbare leugens in het wetsvoorstel over de gemeentelijke herindeling, maar accepteerde het alsnog.

Beide wetsvoorstellen werden verdedigd door minister Ollongren. “Zij is tot niet meer in staat dan het eindeloos herhalen van wat haar ambtenaren haar hebben aangeleverd,” stelt Ankersmit.

Gefaald

“Geen wonder dat mevrouw Ollongren de minst populaire minister is van Rutte III,” vervolgt hij. “Het is pijnlijk, treurig en zorgelijk.”

De Senaat heeft volgens hem gefaald met deze lakmoesproeven. Hij concludeert dat ons land beter af is zonder Eerste Kamer dan met een tandeloze Eerste Kamer.

Foto: CC0 Creative Commons

[Volkskrant]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeweetzelluf
Jeweetzelluf
5 jaren geleden

Ollongren, Bilderberg marionette bahbah…

salvar
salvar
5 jaren geleden

ik begrijp er niets meer van U wel?
2 christelijke partijen die mee heulen zoals de leider van het cda een draai maakt van 180 graden?
een d666 die altijd voor een referendum was en ineens staat voor afschaffing?
cu is gewoon een meelopers partij als maar op het pluche zitten.
rutte een zeer onbetrouwbaart figuur,gaat waarschijnlijk met ziijn reet in de eu zitten.

zeer,zeer zorgelijk hoe dit mogelijk is.
kijk hoeveel ministers het veld hebben geruimd bij de vvd.
als dit voor jaren terug was gebeurd was de regering allang opgestapt.
wat ik hieruit concludeert is dat er gewoon een plan aan het ontvouwen is om ons totaal naar de kl*ten te helpen.
als iemand dit anders ziet hoor ik dit graag.

Jaya
Jaya
5 jaren geleden

De 1e kamer is zo al zo rot, wij hebben de 1e kamer gewaarschuwd voor het in 1 zakken van de NL-zeedijken omdat ze van onderen niet deugen, gaat straks miljoenen levens kosten en wordt grotendeels de infrastructuur vernietigd terwijl de 1e kamer daar niets aan heeft gedaan.

Louise
Louise
5 jaren geleden

Eigenlijk ben ik er klaar mee , het is allemaal hetzelfde laken en pak .. en hetzelfde niveau onwetend.
Het maakt helemaal niks meer uit welke partij er zit, religie is flexibel je kunt er alle kanten mee op…
Bovendien ze zijn allemaal zo angstig dat er werkelijk een kritische massa op gaat staan, dat ze met z’n allen de boel dicht timmeren…..Hoe meer flauwe kul er naar buiten komt, TV, krant en internet, hoe ongeloofwaardiger ze zijn….
Na de wereldwijde uitzending van het vergader feestje EU , een straal bezopen infantiele oude gek, met lachende concorten ,dat is van een minderwaardig niveau, dat je beter je er van af kunt keren…….Ik heb niet het idee dat we van deze mensen nog iets kunnen verwachten..Niet hier of de EU….. En dan onnozele opmerkingen maken over Trump of Putin,natuurlijk afgunst want zoveel intelligentie is hier niet aanwezig ….
Ik zag onlangs op geen stijl een foto van de nieuwe lichting wethouders Rotterdam , jawel ook gelijk begonnen met een te luidruchtig feestje ….eerst de nazaten van Pim ( leefbaar) eruitgegooid om vervolgens onder de hypocriete leiding Rosenmöller een nieuwe links clubje te formeren, en och arme wel een paar wethouders erbij, , anders kunnen ze het allemaal niet aan…Het is een teneur die je overal tegen komt in Europa , het blijkt een leuke betaalde baan,waar je ook regelmatig op vakantie kan en vooral ook wat leuke reisjes, het heeft alleen geen toegevoegde waarden…… Jammer dat je zo’n continent af ziet glijden….

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x