Natuur en Milieu

Mis het niet: zeldzaam hemels schouwspel eind deze maand

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de nacht van 27 op 28 september kun je getuige zijn van een zeldzaam hemels schouwspel: de combinatie van een supermaan én een totale maansverduistering.

Een volledig verduisterde supermaan, een volle maan die 14 procent groter is en bovendien rood kleurt door de verduistering, komt zelden voor. De laatste keer was in 1982 en pas in 2033 zal de volgende zijn. Zo’n rode maan wordt ook wel een bloedmaan genoemd.

Het is al de vierde keer sinds april vorig jaar dat er een supermaan is te zien: op zaterdag 12 juli en zondag 10 augustus waren deze zomer al eerder supermanen te bewonderen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet de term ‘supermaan’ vallen. Sindsdien wordt de benaming overal gebruikt.

De maan blijft even groot als normaal, hij staat alleen dichterbij. De grootte van de maan varieert omdat hij in een elipsvormige baan rond de aarde draait. Daardoor staat de maan soms wat verder en soms wat dichter bij onze planeet.

Een week na de tsunami in 2011 in Japan was er ook een supermaan zichtbaar. Sommige mensen zagen toen een verband, maar tussen natuurrampen en de maanstand is volgens wetenschappers geen correlatie.

Volgens aanhangers van de zogeheten ‘Bloedmaanprofetie’ is de vierde bloedmaan een voorteken van het einde der tijden. Sommigen zijn ervan overtuigd dat de bijzondere ‘superbloedmaan’ zal leiden tot overstromingen, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Wanneer de maan het dichtst bij de horizon staat, ziet hij er het indrukwekkendst uit. Bekijk ook onderstaand filmpje van NASA over het aanstaande schouwspel.

[Humo]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x