Homepagina » Straling » Tuinkers groeit niet naast draadloze router
Tuinkers groeit niet naast draadloze router

Tuinkers groeit niet naast draadloze router

Deense middelbareschoolleerlingen wilden weten wat het effect is van straling van mobiele telefoons op planten.

Vijf tweedeklassers hebben een experiment uitgevoerd dat internationaal de aandacht heeft getrokken. De resultaten waren duidelijk.

De meisjes ontdekten dat ze zich moeilijker konden concentreren op school als ze de nacht ervoor met hun mobieltje naast het bed hadden geslapen. Ze wilden het effect van de straling op mensen gaan onderzoeken, maar de school beschikte niet over de benodigde apparatuur om een dergelijk experiment te kunnen uitvoeren. De meisjes richtten zich vervolgens op planten.

De leerlingen plaatsen zes bakjes met tuinkerszaadjes in een ruimte zonder straling en zes bakjes in een ruimte naast twee draadloze routers, die volgens de meisjes ongeveer dezelfde soort straling uitzenden als een mobiele telefoon.

Planten groeien niet naast draadloze routerPlanten groeien niet naast draadloze router
De gezonde tuinkers links en rechts de tuinkers die is blootgesteld aan de routers

Twaalf dagen lang werden de planten geobserveerd en gemeten. Ze werden gewogen en gefotografeerd. Na het experiment spraken de resultaten voor zich: de tuinkers die zich in de buurt van de routers bevond was grotendeels niet gegroeid. De meeste plantjes hadden het niet overleefd. De tuinkers in de andere ruimte deed het echter goed.

Het experiment leverde de meisjes een finaleplaats in een regionale wetenschapswedstrijd op. Daarnaast hebben Lea Nielsen, Mathilde Nielsen, Signe Nielsen, Sisse Coltau en Rikke Holm de aandacht weten te trekken van wetenschappers uit Engeland, Nederland en Zweden.

Planten groeien niet naast draadloze router

Professor Olle Johansson van het Karolinska Instituut in Stockholm is erg onder de indruk van het experiment. Hij wil het gaan herhalen met hoogleraar Marie-Claire Cammaert van de Vrije Universiteit Brussel.

“We slapen niet meer met onze mobiele telefoon naast het bed,” zei Lea. “We leggen ons mobieltje ver weg of in een andere kamer. En de computer staat altijd uit als we gaan slapen.”

Bron: MNN.com via Dr.dk Foto: Kim Horsevad

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

36 reacties

 1. Beter gezegd er groeit helemaal niets,in de nabijheid van routers,En in de natuur is het ook goed mis, Geen zon !En de vroeger zo mooie blauwe lucht dicht gevlogen door chemtrails.

  1 likes
 2. Ach.. hier in dit land bestaan deze symptomen niet want er wordt immers veel geld mee verdiend. Gezondheid van het plebs interesseert de elite geen ruk.

  1 likes
 3. Als er al invloed van de router is geweest, zal het niet door de WiFi-straling komen. Infrarood/warmte straling is van hogere frequentie, zal dus schadelijker zijn, maar vooral door de hoge warmte, want ja, routers worden ook warm. Wellicht dat electrische velden ook nog mee zouden kunnen spelen.

  Een draadloze router (2,4GHz) heeft heel andere frequentie dan een GSM (1,0GHz).
  Ik begin me af te vragen of de mislukte plantjes misschien te weinig (!) straling van rond de 500THz(!) hebben gehad, namelijk te weinig zichtbaar licht!

  Hoogstwaarschijnlijk is de proef in ieder geval slecht van opzet geweest.

  @kas, Obama gebruikt waarschijnlijk draadtelefoon tegen het afluisteren.

  1 likes
 4. http://www.pepijnvanerp.nl/2013/05/danish-school-experiment-with-wifi-routers-and-garden-cress-good-example-of-bad-science/

  Interessante proef. Waarop nog wat aan te merken is.
  De vraagstelling is interessant, ik lees graag een goede opzet en een nieuwe, goed opgezette test.
  Benieuwd of de huidige conclusies standhouden of niet.

  1 likes
 5. kan je zien wat straling doet.
  ik heb geen mobiel,geen wifi en geen dect telefoon.
  bewust niet genomen.

  0 likes
 6. Interessant, en misschien zou er een goede studie moeten worden gedaan die wetenschappelijk is opgezet.

  Maar laten we niet vergeten dat mensen geen tuinkers zijn.

  0 likes
 7. Ik roep dit al jaren maar word gewoon voor technophoob verklaard. Als de stroom uitvalt, voelt het gewoon als een last van m’n schouders. Wou dat het altijd zo was.. al het praktisch natuurlijk onmogelijk is tegenwoordig. Hoop dat mensen eens gaan nadenken over dit ‘er-in-geslopen’ fenomeen. Ik zie het als niets minder dan een publiekelijk experiment

  0 likes
 8. [quote name=”Wesley”]Interessant, en misschien zou er een goede studie moeten worden gedaan die wetenschappelijk is opgezet.

  Maar laten we niet vergeten dat mensen geen tuinkers zijn.[/quote]

  Die onderzoeken zijn er al (op ratten). Elektrosmog is cumulatief en zorgt voor cellekkage. Ik feliciteer iedereen die onder of boven een UMTS mast woont

  0 likes
 9. Je moet je mobiel ook niet naast je bed leggen! Ik wil gewoon niet gestoord worden als ik slaap! Ik laat hem in de badkamer liggen. Het bewijst wel dat planten last hebben van draadloze signalen. Maar mensen zijn geen tuinkers. Ik merkte gisteren niks toen de elektriciteit hier in de buurt uitviel.

  0 likes
 10. Zwarte Toermalijn absorbeert veel van de straling. Het haalt de negatief geladen ionen uit de nabije omgeving zodat deze weer neutraal wordt. Met negatief geladen ionen wil je je aura niet vervuilen. Geldt tevens voor allerlei elektrische apparatuur, echter wifi bluetooth en umts zijn toch wel meer destructief.

  0 likes
 11. [quote name=”m&m”]kan je zien wat straling doet.
  ik heb geen mobiel,geen wifi en geen dect telefoon.
  bewust niet genomen.[/quote]
  Ik heb ook bewust geen mobiel, m,n hele computer netwerk is lekker ,old skool, aangesloten met RJ45
  ethernet kabels en m,n vaste telefoon is een ECO dect. Better safe than sorry….

  0 likes
 12. het heeft de aandacht getrokken, alleen jammer dat er niets mee gedaan wordt.

  of zullen de meisjes in de komende tijd verdwijnen?

  wie zal het zeggen.

  0 likes
 13. [quote name=”sooltje”] Maar mensen zijn geen tuinkers.[/quote]
  Nee inderdaad, Bij tuinkers verlopen de rampzalige gevolgen iets sneller….

  0 likes
 14. [quote name=”pietje bell”]Beter gezegd er groeit helemaal niets,in de nabijheid van routers,En in de natuur is het ook goed mis, Geen zon !En de vroeger zo mooie blauwe lucht dicht gevlogen door chemtrails.[/quote]
  Goed gezien. Vorige zomer mochten we niets zien. Maar deze zomer helemaal niet. rara een keer raden..

  0 likes
 15. John: van de familie

  hhhmmm ga ik ook uitproberen. tuinkerst kost maar een drol en ik heb een WIFI in huis die normaliter uit staat maar die ik bij hoge uitzondering aan zal zetten. die meiden kunnen een hoop beweren maar ik wil het proef ondervindelijk ervaren, ook al ga ik er vanuit dat zij met feiten komen.

  update en mogelijk artikel volgt nog bij deze

  0 likes
 16. ik heb ook geen gsm, wifi zet ik alleen aan als ik het ff nodig heb en gebruik een ouderwetse T65 telefoon van de PTT. Verder alles via netwerkkabels. Ziggo maakt het helemaal bont door de straten te bevuilen met wifi vanuit alle huizen. Electrosmog is het asbest van de vorige eeuw.

  0 likes
 17. obama telefoneert ook altijd met bedrading. white house heeft geen wifi. Google maar eens white house. Je ziet alleen maar telefoons met bedrading.

  0 likes
 18. Mijn boontjes groeien ook niet door die zendmast hier om de hoek en het zuist hier in huis word je gek van. Veel storing van electra.Vele kwalen, maar goed moeten die zooi maar slikken toch.Hebben niks in huis standbij staan alles staat uit zelfs al een ouderwedse wekker gekocht.Maar toch zuist het in huis niet normaal. Enkel door die gsm mast ff verderop.Allemaal leuk die mobiele telefoon, erg kanker verwekkend. Geef ons gewoon het oude sytheem terug zonder schade aan de mensen. Tja je moet bereikbaar zijn. Zo loop je ook geen straling op.En mijn plantjes ook niet.Alles word vernield door troep is van de zotte vogels, bijen, en de planten zijn ook niet meer heilig. Straks koop je alleen nog maar gemalipuleerde zooi. Veel oude plantenrassen zijn al verdwenen bij kwekers.Ik hoop dat al die gekkenm die dit verzinnen eens gaan nadenken, of de mensen eens samen in opstand komen, want wat er nu gebeurd loopt de spuigatenuit.

  0 likes
 19. En als je het mobieltje op je nachtkastje legt, maar wel uit doet..is er dan nog straling? Ik gebruik ‘m nl. als wekker ‘s ochtends.

  0 likes
 20. [quote name=”sooltje”]Je moet je mobiel ook niet naast je bed leggen! Ik wil gewoon niet gestoord worden als ik slaap! Ik laat hem in de badkamer liggen. Het bewijst wel dat planten last hebben van draadloze signalen. Maar mensen zijn geen tuinkers. Ik merkte gisteren niks toen de elektriciteit hier in de buurt uitviel.[/quote]
  [quote name=”sooltje”]Je moet je mobiel ook niet naast je bed leggen! Ik wil gewoon niet gestoord worden als ik slaap! Ik laat hem in de badkamer liggen. Het bewijst wel dat planten last hebben van draadloze signalen. Maar mensen zijn geen tuinkers. Ik merkte gisteren niks toen de elektriciteit hier in de buurt uitviel.[/quote

  Nou Sooltje, Ik heb mijn mobiel nooit naast mijn bed en toch heb ik last en niet alleen van het zuizen van die mast dat ik ernorm veel last heb, maar ook van lichamelijke klachten. En ja mijn planten hebben er ook last van. Het gewas groeid amper, van der honderd bonen staan er nu na 2 maand 5 boven de rest is weg. Goed nieuwe gepoot nog geen resustaat.De rest aan kruiden en sla is ook zielig. Bloemen slaan aan maar de bloei is karig. Oja de bijen niet vergeten zie er amper, ondanks al de planten. Ben bang voor bijen maar nu omarm ik ze als ze mijn plantjes maar bestuiven.Vogels zie ik amper nog alleen die kraaien. Die jagen de rest weg. Zwermen kraaien, een zwarte bende.Stikt ervan.SOOILJE KIJK EENS NA DE NATUUR, DOE JE OGEN EENS OPEN EN ZIE WAT ER GEBEURD.WORD EENS WAKKER EN ZEG NIET ALLEEN IK HEB NERGENS LAST VAN, JIJ OOK MAAR JIJ ZIET HET NOG NIET, WAT VELEN VAN ONS ALWEL HEBBEN GEZIEN HELAAS.jIJ ZULT WEL EEN VAN DE LAADBLOEIERS ZIJN WAARMEE DE WERELD VERGAAT, WANT DIE HEBBEN HET NIET GEZIEN EN GEWETEN.

  0 likes
 21. Doe eens een proef, die niets kost maar slechts een paar seconden van je kostbare tijd.
  Verpak in de avond je mobieltje, Dect telefoon of de babyfoon die je gebruikt in aluminum folie, vaak in de keuken te vinden.
  De volgende morgen haal je voorzichtig de folie er af en houd de aluminium folie dan tegen het licht, dan schrik je je rot. Doe dan de volgende nacht dit nog eens, maar dan als al die apparaten ECHT UIT STAAN. Vooral de moderne telefoons, ipads e.d. testen, dan weet ik zeker dat Alztheimer light over 25 jaar gratis is.

  PRETTIGE NACHT RUST

  0 likes
 22. Ik ben bang dat nu Ziggo heel Nederland gaat volzetten met zeer sterke WIFI zenders, het niet echt zin heeft dat jullie je eigen WIFI uitzetten en de DECT en de mobiele telefoon.
  Je wordt dan toch wel mega bestraald…

  0 likes
 23. [quote name=”NN”]En als je het mobieltje op je nachtkastje legt, maar wel uit doet..is er dan nog straling? Ik gebruik ‘m nl. als wekker ‘s ochtends.[/quote]
  Uit is uit en dan produceert hij ook geen straling. Als-ie aan is stuurt-ie om de seconde ofzo een signaal uit naar alle nabijgelegen zendmasten dat-ie er is, en WAAR-ie is. Wanneer je gebeld wordt, worden deze masten gebruikt om je mobiel te bereiken. Wanneer jij je mobiel helemaal uitzet, zal-ie ook geen ping-signaal meer sturen. De zendmasten gaan natuurlijk gewoon door, maar je hebt in ieder geval dan een stoorzender minder in je huis.

  Wij gebruiken alleen wi-fi in huis als het ECHT even moet. Anders staat die gewoon UIT. We moeten dat niet in ons huis, dus we hebben naar de nodige plekken gewoon een netwerkkabeltje aangelegd. Is overigens ook een betrouwbaardere verbinding dan draadloos.

  0 likes
 24. [quote name=”Patricia”]Mijn boontjes groeien ook niet door die zendmast hier om de hoek en het zuist hier in huis word je gek van. Veel storing van electra.Vele kwalen, maar goed moeten die zooi maar slikken toch.Hebben niks in huis standbij staan alles staat uit zelfs al een ouderwedse wekker gekocht.Maar toch zuist het in huis niet normaal. Enkel door die gsm mast ff verderop.Allemaal leuk die mobiele telefoon, erg kanker verwekkend. Geef ons gewoon het oude sytheem terug zonder schade aan de mensen. Tja je moet bereikbaar zijn. Zo loop je ook geen straling op.En mijn plantjes ook niet.Alles word vernield door troep is van de zotte vogels, bijen, en de planten zijn ook niet meer heilig. Straks koop je alleen nog maar gemalipuleerde zooi. Veel oude plantenrassen zijn al verdwenen bij kwekers.Ik hoop dat al die gekkenm die dit verzinnen eens gaan nadenken, of de mensen eens samen in opstand komen, want wat er nu gebeurd loopt de spuigatenuit.[/quote]

  Ik ben het deels met je eens , maar met die bonen niet .
  Afgezien van in een kastje, is het nog veel te koud.
  Die van mij staan nu een week boven : maar het is nog steeds te koud,dus er zit geen “gang” in/vroeger zei men ook ,dat ze de mei zon niet mochten zien.

  0 likes
 25. mmm misschien off-topic,
  wie is er ook geweest / heeft mee gedaan aan de grote demo’s tegen monsanto in Wageningen ,A’dam en ander steden?
  wie van ons hebben de verschillende lobby-groepen al benaderd? ik bedoel die lobby-groepen die de gen-tech pushen!
  we kunnen onze vingers blauw tikken woorden zinconstructies bedenken maar wij moetn echt ‘ouderwets’ de straten en pleinen op!

  0 likes
 26. Ook al zet je je wifi uit. Hoeveel straling ontvang je nog van je buren?
  Installeer het programma inssider maar eens. Dit programma detecteert wifi bij je in de buurt. Kijk hier maar: http://inssider.nl.softonic.com/

  Vraag: Hoe kan je je huis stralingsvrij maken van straling buitenaf? Ik heb er eigenlijk geen belang bij om wifi signalen van mijn buren te ontvangen. Een huisje op de heide is overigens geen optie voor mij.

  0 likes
 27. [quote name=”NN”]En als je het mobieltje op je nachtkastje legt, maar wel uit doet..is er dan nog straling? Ik gebruik ‘m nl. als wekker ‘s ochtends.[/quote]
  Als je je mobieltje uit doet, doet de wekker op je mobieltje het ook niet, dus dan kom je te laat.

  0 likes
 28. [quote name=”H. Liter”][quote name=”NN”]En als je het mobieltje op je nachtkastje legt, maar wel uit doet..is er dan nog straling? Ik gebruik ‘m nl. als wekker ‘s ochtends.[/quote]
  Als je je mobieltje uit doet, doet de wekker op je mobieltje het ook niet, dus dan kom je te laat.[/quote]

  Als ik mijn mobiel uitzet, gaat alsnog gewoon het alarm af ‘s morgens.

  0 likes
 29. Ja de wekker gaat gewoon af op m’n mobieltje, ook al is hij uit 🙂

  0 likes
 30. [quote name=”Abel”][quote name=”H. Liter”][quote name=”NN”]En als je het mobieltje op je nachtkastje legt, maar wel uit doet..is er dan nog straling? Ik gebruik ‘m nl. als wekker ‘s ochtends.[/quote]
  Als je je mobieltje uit doet, doet de wekker op je mobieltje het ook niet, dus dan kom je te laat.[/quote]

  Als ik mijn mobiel uitzet, gaat alsnog gewoon het alarm af ‘s morgens.[/quote]
  Maar dan staat ie toch niet uit? Haal de accu er dan eens uit en kijk of de wekker het dan nog doet?

  0 likes
 31. Er bestaat behang, folie en verf die straling tegenhouden. Let daarbij op welke frequenties er wel en niet doorheen gaan. Kippengaas of van die thermodekens op of in de wanden verwerken heb ik wel eens ergens gelezen.
  Als je de antenne op een wifi punt aan een kant afschermt met een stuk aluminiumfolie kunt je de straling een bepaalde kant op richten, even overleggen met je buren.
  p.s een gsm is pas uit als de batterij eruit is! en de laatste tip: koop zo’n klassieke rinkel wekker en je hoofd ligt niet de hele nacht in het EM veld van het snoer 😉

  0 likes
 32. Mensen die echt ziek zijn van de straling hebben bijna ook geen baat bij folie, alu, speciaal behang enz.
  Daarvoor zijn de zendmasten te sterk met hun straling, het helpt wel, maar niet afdoende.

  0 likes
 33. Daarnet hadden we het er over op mijn werk. Zitten ze een beetje schaapachtig te lachen. Het is echt hopeloos met dat soort figuren. Zegt de baas nog: “ik dacht dat het een grap was. is dat echt waar? ik kan het me niet voorstellen”..
  Mensen, wij zijn bewust of proberen het in ieder geval te zijn, maar er zijn zoooveel mensen die gewoonweg in een compleet andere wereld leven. En al helemaal die gene die het voor het zeggen hebben. Niet de alzienenede top uiteraard, die weten het wel, daarom bestaat het uberhaubt, maar het midden kader zeg maar. echt een k..t probleem, ik zie geen oplossing.

  0 likes
 34. Maar hoezo is een gsm nog ‘aan’ als je ‘m uitzet en niet meer gebeld kunt worden? En ik maar denken dat ‘t geen kwaad kan op ‘m op die manier op mijn nachtkastje te leggen 🙁

  0 likes
 35. Mijn wifi punt staat op de vensterbank, letterlijk 15 centimeter van de eerste planten vandaan. Die planten doen het allemaal uitstekend. Ze groeien als kool en zijn prachtig groen.
  Ik beweer niet dat straling van wifi geheel onschadelijk is, maar er is wel veel bangmakerij. Ooit van het nocebo effect gehoord? Dat is het tegenovergestelde van het placebo effect. Maak mensen bang en laat ze in iets kwalijks geloven en voor je het weet hebben ze echte klachten.
  Zo is er ook een experiment met wifi gedaan, gebaseerd op het nocebo effect. De ene groep proefpersonen kreeg vooraf bangmakende documentaires over wifistraling te zien, de andere groep niet. Vervolgens werden beide een ruimte ingestuurd waar zgn. straling aanwezig was (wat dus niet het geval was). De groep die vooraf werden banggemaakt met allerlei media voelden zich al snel onwel. Sommige zelfs zo dat ze voortijdig de kamer met de (niet aanwezige straling) moesten verlaten. Dit effect was dus puur psychisch.

  Nogmaals ik denk niet dat wifistraling geheel onschadelijk is, maar zo schadelijk als vaak wordt voorgedaan.. dat geloof ik dus ook niet. Zo zijn er verschillende proeven gedaan die achteraf niet juist bleken, documentaires die gebruik maakten van zogenaamde wetenschappers die eigenlijk geen wetenschapper waren en ga zo maar door. Er is veel ongefundeerde bangmakerij.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

betogers

‘Vreedzame’ betogers Black Lives Matter steken huis met kind in brand en blokkeren brandweer

Een politiechef uit de Amerikaanse staat Virginia ...

coronavaccin

Vrijwilliger die coronavaccin testte: ‘Nog nooit zo ziek geweest’

Ian Haydon mocht op televisie vertellen over ...