Financieel

BRICS-landen omzeilen Wereldbank en IMF met nieuwe bank

Help ons door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De grootste opkomende markten gaan een nieuwe bank vormen om de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te omzeilen.

De leiders van de zogeheten BRICS-landen – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – zijn momenteel in de Zuid-Afrikaanse stad Durban bijeen om de plannen te bespreken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Er vindt een machtsverschuiving plaats van de traditionele naar de opkomende economieën,” zei algemeen directeur van het Zuid-Afrikaanse adviesbureau Frontier Advisory Martyn Davies. “Er zijn veel geopolitieke zorgen over de verschuiving in de westerse wereld.”

Bretton Woods

De BRICS-landen, die goed zijn voor 4,4 biljoen dollar (3,2 biljoen euro) en 43 procent van de wereldbevolking, hebben opgeroepen tot een verandering van de manier waarop de Wereldbank en het IMF worden bestuurd.

Ze willen dat het systeem van Bretton Woods op de schop gaat, het financieel-economische akkoord dat in 1944 voorzag in de invoering van een stelsel van vaste wisselkoersen en de oprichting van het IMF en de Wereldbank. Ze zijn ook tegen de traditie dat de Verenigde Staten en Europa een kandidaat voor het presidentschap van respectievelijk de Wereldbank en het IMF leveren.

“We moeten de manier waarop zaken wordt gedaan binnen de internationale financiële instellingen veranderen,” zei de Zuid-Afrikaanse minister van Internationale Betrekkingen en Samenwerking Maite Nkoana-Mashabane. “Ze moeten worden hervormd.”

Meer invloed

In 2010 is met de VS afgesproken om de opkomende economieën meer invloed te geven. Dit is echter niet gebeurd, aangezien de Amerikaan Jim Yong Kim afgelopen jaar werd benoemd tot hoofd van de Wereldbank, terwijl zich ook kandidaten uit Nigeria en Colombia hadden aangediend.

De term BRIC werd in 2001 voor het eerst gebruikt door Jim O’Neill van zakenbank Goldman Sachs. Brazilië, Rusland, India en China kwamen vier jaar geleden voor het eerst bijeen en vroegen Zuid-Afrika in 2010 de gelederen te versterken.

“Als ze een BRICS-bank gaan aankondigen kan dat heel wat betekenen,” zei O’Neill. “Op zijn minst symboliseert een dergelijk bank dat ze iets kunnen bereiken als politieke groep. Het betekent ook dat ze een eigen speciale Wereldbank hebben, die gebruikt kan worden voor infrastructuur en handelsprojecten.”

Bron: Bloomberg.com Foto: Qilai Shen

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Linda
Linda
11 jaren geleden

Ruled by money. Op zich begrijpelijk dit, maar geld heeft geen gezicht, geen ziel en geen menselijke eigenschappen.
Laat er maar eens een persoon opstaan die er de strijd mee aangaat, die mensen boven iedere munteenheid plaatst.

2Crazy2bTrue
2Crazy2bTrue
11 jaren geleden

Dit lijkt me uit concurrentie overwegingen een goede zaak. Ik ben benieuwd hoe dit gaat lopen.

Arie
Arie
11 jaren geleden

Om zich te wapenen tegen de financiële risico’s -aan het einde van de dollar- kopen de BRICS al sinds 2008 zo veel mogelijk fysiek goud. Dat zelfde goud vormt nu de waarborg achter hun kredietfonds. Het IMF houdt het bij de euro en de wereldbank drukt gestaag dollars. Wie het financieel gaat redden is eigenlijk al een open deur……..

dreamfall
dreamfall
11 jaren geleden

In mijn ogen is het precies hetzelfde als het is, maar dan met een andere naam.
Dus het is niet meer dan een vluchtweg/uitstel tot ze zichzelf tegenkomen en de paniek weer toeslaat.

En een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Een mens in het nauw maakt bewuste nare sprongen.

Dus ik ben benieuwd wanneer er nou nou echt iets word gedaan inplaats van dit uitstellen en verschuiven van de economische wanorde op deze planeet.

ps ik moest ineenkeer denken aan 21-12-2012, het zou allemaal zoveel beter worden….pfff dreigingen van oorlogen, meteorieten, banken die de burger nog verder weg laat zakken, politiek die lekker mee hobbelt met de machtige bedrijven. verschil arm/rijk groter. verhuftering van de samenleving, nog geen disclosure, verbodje hier verbodje daar, en natuurlijk het weer.

ach jah, het is wel even goed om pessimistisch te zijn.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x