Innovatie

Tiener ontwikkelt constructie die miljoenen tonnen plastic uit oceanen kan vissen

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De 19-jarige Boyan Slat wil een constructie gaan ontwikkelen waarmee 7.250.000 ton plastic afval uit de oceanen kan worden gehaald.

Het systeem bestaat uit een verankerd netwerk van drijvende armen en platforms vanwaar het afval naar stortplaatsen over de hele wereld kan worden vervoerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Het verankerde netwerk beweegt niet door het water, maar fungeert als een gigantische trechter. Plastic wordt in de richting van de platforms gedreven, waar het wordt gescheiden van plankton, gefilterd en opgeslagen voor recycling.

Op school wijdde Slat zijn profielwerkstuk aan de hoeveelheid plastic in de oceanen. Hij sleepte verschillende prijzen in de wacht, waaronder de prijs voor ‘Beste Technisch Ontwerp 2012’ aan de TU Delft.

Zeedieren

De tiener richtte daarnaast The Ocean Cleanup Foundation op, een non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van zijn voorgestelde technologieën. Zijn geniale oplossing zou ieder jaar honderdduizenden zeedieren kunnen redden. Daarnaast kan hij helpen om schadelijke stoffen zoals PCB en DDT uit de voedselketen te halen.

Het schoonmaakproces neemt naar verwachting vijf jaar in beslag. Op zijn website zegt Slat: “Eén van de problemen is dat mensen niet beseffen om hoeveel afval het gaat omdat het is verspreid over miljoenen vierkante kilometers. Door deze constructies te plaatsen hoopt de plastic soep zich op langs de armen en worden de drijvende vuilnishopen in de oceanen pas echt goed zichtbaar. We moeten het belang van recycling benadrukken en onze consumptie van plastic verpakkingen terugdringen.”

Bron: Inhabitat.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
tukkie
tukkie
11 jaren geleden

jammer dat hij de kunststof naar vuilstortplaatsen wil brengen.
kunststof is prima te recyclen naar nieuwe grondstoffen en of producten. verder is de wetenschap al zover dat kunststof weer ontleed kan worden in stoffen waar weer andere producten van gemaakt kunnen worden.

DingieM
DingieM
11 jaren geleden

Meer de leeftijd van een “student”. Benaming van een tiener doet niet echt veel recht aan…

iep
iep
11 jaren geleden

[quote name=”tukkie”]jammer dat hij de kunststof naar vuilstortplaatsen wil brengen.
kunststof is prima te recyclen naar nieuwe grondstoffen en of producten. verder is de wetenschap al zover dat kunststof weer ontleed kan worden in stoffen waar weer andere producten van gemaakt kunnen worden.[/quote]
Al het afval wordt daar gescheiden van elkaar…

Jeff
Jeff
11 jaren geleden

Ja, geweldig idee…maar ik blijf erbij dat als de mensheid niet inziet dat ie zelf iets moet veranderen dit een geweldig excuus is om gewoon je plastic in zee te flikkeren; er is immers een reinigingssysteem! Zoiets als een snelweg verbreden de reden is om nog meer auto”s op de weg te gooien etc etc etc

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x