Buitenland

Brits tv-programma bewijst dat Nederlandse overheid extremisten in Syrië financiert. Hier ging uw belastinggeld naartoe

Help anderen door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse regering heeft een project voor buitenlandse hulp opgeschort na een onderzoek van het Britse tv-programma Panorama waaruit blijkt dat met belastinggeld extremisten in Syrië werden gesteund, meldt de BBC.

Het geld ging naar een project dat politieagenten financierde die opereerden in door terroristen bewaakte gebieden in de provincies Aleppo, Idlib en Daraa. Een deel van dit geld bleek door te stromen naar de Zinki-militie, die twee jaar geleden internationale aandacht trok door een video waarin een vijftienjarige Palestijnse jongen werd onthoofd. Ook stonden er fictieve en overleden mensen op de loonlijst. Verder blijkt uit het onderzoek dat de ‘politieagenten’ samenwerken met een rechtbank die ‘wrede straffen’ oplegde aan veroordeelden, waaronder marteling. Naast Groot-Brittannië is Nederland ook één van de zes landen die meebetaalden aan het project. Wij hebben hier een jaar geleden al voor gewaarschuwd, maar wordt er nu eindelijk actie ondernomen?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Vrije Syrische politie (FSP) werd opgericht na de opstand in Syrië om orde te brengen in delen van het land die werden gecontroleerd door oppositiegroepen. Adam Smith International (ASI) runt het project sinds oktober 2014, en ontkent de beschuldigingen ondanks het bewijsmateriaal van Panorama. Er werd geclaimd dat de organisatie een ongewapende civiele politiemacht was en niet samenwerkte met extremistische groeperingen, maar Panorama heeft voorbeelden gevonden waarbij dat wel het geval was. Sommige beweringen van Panorama over het project omvatten:

  • Politie werkt samen met rechtbanken die standrechtelijke executies en martelingen uitvoeren
  • De politie wordt contant betaald en vervolgens gedwongen geld over te maken aan de extremistische groep die het gebied controleert
  • Politieagenten worden uitgekozen door de extremistische groepering die het gebied in handen heeft
  • Overleden en fictieve mensen staan op de loonlijst van de politie

De Nederlandse overheid geeft op haar website toe dat ze met ons belastinggeld deze ‘politieagenten’ financieren. Panorama heeft documenten in handen gekregen waarin te zien is dat er overleden en fictieve mensen op de politieadministratie staan. Zo zou een politiebureau in Koknaya in de provincie Idlib de basis zijn voor 57 politieagenten. Uit de documenten blijkt echter dat toen het personeel van ASI in september 2016 een bezoek bracht, zij geen enkele agent konden vinden.

Al Qaida

De documenten laten ook zien hoe politieagenten in de provincie Aleppo een deel van hun salaris overdragen aan de extremistische groep Nour al-Din al-Zinki om het gebied onder controle te houden. De Nour al-Din al-Zinki-beweging is in de afgelopen paar jaar meerdere keren in verband gebracht met wreedheden, waaronder de onthoofding van een vijftienjarige Palestijnse jongen in 2016. Naast het overhandigen van een deel van het Britse en Nederlandse hulpgeld aan Zinki, werkte de politie ook met een Zinki-rechtbank door “wetsvoorstellen te schrijven, mededelingen te doen en criminelen naar het hof te brengen”.

De politiesamenwerking is voortgezet ondanks beschuldigingen van foltering en standrechtelijke executies waarbij de rechtbank in al-Qasimiyeh betrokken was. Panorama ontdekte ook dat de Vrije Syrische politie steun verleende aan rechtbanken die werden gerund door de Syrische tak van Al Qaida – Jabhat al-Nusra – die extreme straffen uitdeelde.

Nederland

Een woordvoerder van de Britse regering zei: “We nemen alle beschuldigingen van samenwerking met terroristische groeperingen en schendingen van de mensenrechten uiterst serieus en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit programma opgeschort terwijl we deze beschuldigingen onderzoeken. Nederland heeft als hoofdsponsor maar liefst 12,5 miljoen euro gereserveerd voor de terroristen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de miljoenensteun aan een hulpproject in Syrië voorlopig stilgezet. De CDA’ers Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt hebben Kamervragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Naast opheldering over de betalingen aan de Vrije Syrische Politie willen ze ook een lijst van ‘alle directe of indirecte steun die Nederland sinds 2012 aan groepen en ngo’s in Syrië heeft gegeven’.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door De Stille Waarheid.

Foto: Evert100 Wikimedia Commons

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
stefan
stefan
6 jaren geleden

dat is oud nieuws EU,NATO. USA steunen terroristen zoveel finacieel als met wapens
vivendien wie beetje helder nadenkt en goed luisterd dan kan hij of zij horen wat onze bekende papagaien aan uitkraaien zijn vergeet ff niet dat ze NIET namens ONS iets doen
tussen ONS en ONS is noga al verschil. als ik tegen jou zeg kom gaan we samen iets drinken wil niet zeggen dat ik voor jou ook betaal

jeff
jeff
6 jaren geleden

nog verderfelijker vind ik, dat we onze mensen naar dat soort gebieden sturen, hetzij onder navo/vn of andere criminele vlag. Die moeten dan steven voor de goede zaak… waarvan we inmiddels allemaal de belangen kennen. Als je een contract heb met een bedrijf en deze levert niet, dan zeg je je contract op. Toch kiest onze regering, namens ons een foute koers te varen. Mijn motto is deze; als je zaken doet met de overheid, fraudeer dan zoveel als mogelijk, maar buiten het zicht van de camera. Dan ben je een prima handelspartner en dien je het algemeen belang. Hee, maar we hebben het over Rutte 3 he…. hoe is dat mogelijk?

jenne
jenne
6 jaren geleden

Het is een krankzinnig beleid uitgevoerd door de EU extrimistische sexueel mindervalide lieden, we zijn in handen van 100% geschanteerde viespeuken, en we staan er bij en kijk er naar, het is volkomen onze Eigen schuld, geen excuses voor, Jenne

luna
luna
6 jaren geleden

aandelen van ” goede doelen ” : gaan naar de tabaksindustrie en wapenhandel, dus postcodeloterij en al die vriendjesloterijen zijn allemaal onder 1 dak gehuisvest!
zelfs het wilhelminafonds doet hier aan mee! ( of deed, weet niet hoe het nu is, maar dat was vroeger echt zo, weet ik uit betrouwbare bron)

er is veel mispoes met alle zaken die g o e d e d o e l e n heet, dus doe er niet aan mee!!
zo kunnen ze namelijk het KWAAD blijven verspreiden door ons geld uit de zak te kloppen! zolang wij dat allemaal blijven doen, zal de kern van de oorzaak van al dit gespuis nooit ophouden

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x