Homepagina » Financieel » Britse overheidswaakhond gaat koninklijke financiën doorlichten
Britse overheidswaakhond gaat koninklijke financiën doorlichten

Britse overheidswaakhond gaat koninklijke financiën doorlichten

De machtigste Britse overheidswaakhond gaat later dit jaar onderzoek doen naar de financiën van de Britse koninklijke familie.

De Public Accounts Committee (PAC) zal alle kostenposten van de Queen doorlichten. Men wil weten of het belastinggeld goed wordt besteed.

Ondanks overheidsbesparingen heeft de Britse koninklijke familie het afgelopen jaar fors meer geld ontvangen. Het onderzoek komt in navolging van een wetsverandering die toezicht op de koninklijke financiën voor het eerst mogelijk maakt.

Fortuin

“Op dit moment wordt geen verantwoording afgelegd over het uitgeven van een aanzienlijk fortuin,” zei commissielid en Labour-parlementslid Austin Mitchell.

De commissie gaat onder meer onderzoek doen naar de kosten van de Britse koninklijke trein,  de koninklijke luchtvloot en het onderhoud van de paleizen.

Twee kastelen van de Queen, Balmoral en Sandringham, zijn gesloten voor publiek terwijl het onderhoud vele miljoenen kost. De Britse koninklijke familie is verder eigenaar van Regent Street in Londen, Windsor Great Park, 106.000 hectare grond en de zeebodem rond Groot-Brittannië.

Uitzonderingen

Terwijl kiezers worden voorbereid op een decennium van bezuinigingsmaatregelen leveren de landgoederen van de Britse Kroon alleen maar meer op. In april ontvangt Buckingham Palace 36,1 miljoen pond (42,6 miljoen euro) om de officiële taken van Queen te bekostigen. Dat is in vergelijking met de 31 miljoen pond (36,6 miljoen euro) van vorig jaar, opgehoest door de belastingbetaler, een stijging van 16 procent.

Er is inmiddels een controversiële deal gesloten over uitzonderingen. Zo zal de belangrijkste inkomstenbron van de Prins van Wales, het Hertogdom van Cornwall, niet worden doorgelicht. Het Hertogdom van Lancaster, een trust die de Queen voorziet van haar privé-inkomen, wordt ook niet meegenomen in het onderzoek.

In 2011 vermaakte Elizabeth 76.000 gasten, waaronder 41.000 mensen die waren uitgenodigd voor de zeven koninklijke tuinfeesten. De commissie wil bovendien kijken naar de reiskosten van prins Andrew, die ook wel ‘Airmiles Andy’ wordt genoemd. Buckingham Palace was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Independent.co.uk

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • IWantToBelieve schreef:

  Prima idee, zouden ze hier ook eens moeten doen.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Dat konigshuis van dat grote land is goedkoper dan het Nederlandse koningshuis. Merkwaardig is dat. Hier mogen ze ook wel de koninklijke financien doorlichten. In wezen is dat natuurlijk kruidenierswerk vergeleken met de beroving van de bevolking nu weer door de SNS-bank. Dan gaat men hier als echte centenkrenten zeuren over bonussen (een typisch Nederlandse afleidingsmanouvre).

  0 likes
 • van Eijk schreef:

  “Natuurlijk mag je in de boeken kijken! Zolang je maar niet daar en daar kijkt, daar zit onze vuile was.”

  0 likes
 • Helene schreef:

  Wat een farce. Zoethoudertje. Vergeet maar dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Wederom smoke and mirrors.

  0 likes
 • Pascal schreef:

  Die Britse overheidswaakhond is ook een illuminatie instelling en dus om negatieve propaganda door te voeren omdat Engeland met referenda bezig is en andere landen negatief beïnvloed. De wereld is een grote Maffia beweging.

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”IWantToBelieve”]Prima idee, zouden ze hier ook eens moeten doen.[/quote]

  Dit is gewoon een reclame voor politiek,niet in serieuse nemen!!!! hier en in England hetzelfde.dus speltjes niet meer…

  0 likes
 • Cathy schreef:

  Leeft deze ook nog ????? hoe oud is deze vrouw wel niet ??? en ze blijft op de troon ??? wat een raar mens de ijzere vrouw daar hebben ze dan wel weer gelijk in .

  0 likes
 • Pascal schreef:

  Ik vergeet er nog aan toe te voegen dat Queen Elizabeth de machtigste persoon op aarde is en dat zij de hooft van de illuminati is. Zij blijk direct bloed te zijn van de Farao’s in Egypte.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  EU

  ‘Enorm schandaal’: EU betaalt Moslimbroederschap €36,5 MILJOEN om ‘Europa te onderwerpen’

  De EU heeft 36,5 miljoen euro overgemaakt ...

  bill gates

  Bill Gates: ‘Corona-ellende komt terug als we klimaatverandering niet stoppen’

  Miljardair Bill Gates wil dat de Verenigde ...

  >