Financieel

Britse overheidswaakhond gaat koninklijke financiën doorlichten

Help anderen door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De machtigste Britse overheidswaakhond gaat later dit jaar onderzoek doen naar de financiën van de Britse koninklijke familie.

De Public Accounts Committee (PAC) zal alle kostenposten van de Queen doorlichten. Men wil weten of het belastinggeld goed wordt besteed.

Ondanks overheidsbesparingen heeft de Britse koninklijke familie het afgelopen jaar fors meer geld ontvangen. Het onderzoek komt in navolging van een wetsverandering die toezicht op de koninklijke financiën voor het eerst mogelijk maakt.

Fortuin

“Op dit moment wordt geen verantwoording afgelegd over het uitgeven van een aanzienlijk fortuin,” zei commissielid en Labour-parlementslid Austin Mitchell.

De commissie gaat onder meer onderzoek doen naar de kosten van de Britse koninklijke trein,  de koninklijke luchtvloot en het onderhoud van de paleizen.

Twee kastelen van de Queen, Balmoral en Sandringham, zijn gesloten voor publiek terwijl het onderhoud vele miljoenen kost. De Britse koninklijke familie is verder eigenaar van Regent Street in Londen, Windsor Great Park, 106.000 hectare grond en de zeebodem rond Groot-Brittannië.

Uitzonderingen

Terwijl kiezers worden voorbereid op een decennium van bezuinigingsmaatregelen leveren de landgoederen van de Britse Kroon alleen maar meer op. In april ontvangt Buckingham Palace 36,1 miljoen pond (42,6 miljoen euro) om de officiële taken van Queen te bekostigen. Dat is in vergelijking met de 31 miljoen pond (36,6 miljoen euro) van vorig jaar, opgehoest door de belastingbetaler, een stijging van 16 procent.

Er is inmiddels een controversiële deal gesloten over uitzonderingen. Zo zal de belangrijkste inkomstenbron van de Prins van Wales, het Hertogdom van Cornwall, niet worden doorgelicht. Het Hertogdom van Lancaster, een trust die de Queen voorziet van haar privé-inkomen, wordt ook niet meegenomen in het onderzoek.

In 2011 vermaakte Elizabeth 76.000 gasten, waaronder 41.000 mensen die waren uitgenodigd voor de zeven koninklijke tuinfeesten. De commissie wil bovendien kijken naar de reiskosten van prins Andrew, die ook wel ‘Airmiles Andy’ wordt genoemd. Buckingham Palace was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Independent.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
IWantToBelieve
IWantToBelieve
9 jaren geleden

Prima idee, zouden ze hier ook eens moeten doen.

Aardebewoner
Aardebewoner
9 jaren geleden

Dat konigshuis van dat grote land is goedkoper dan het Nederlandse koningshuis. Merkwaardig is dat. Hier mogen ze ook wel de koninklijke financien doorlichten. In wezen is dat natuurlijk kruidenierswerk vergeleken met de beroving van de bevolking nu weer door de SNS-bank. Dan gaat men hier als echte centenkrenten zeuren over bonussen (een typisch Nederlandse afleidingsmanouvre).

van Eijk
van Eijk
9 jaren geleden

“Natuurlijk mag je in de boeken kijken! Zolang je maar niet daar en daar kijkt, daar zit onze vuile was.”

Helene
Helene
9 jaren geleden

Wat een farce. Zoethoudertje. Vergeet maar dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Wederom smoke and mirrors.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x