Homepagina » Gezondheid » Dit brouwsel blijkt verrassend goed te helpen tegen een veelvoorkomende aandoening
Dit brouwsel blijkt verrassend goed te helpen tegen een veelvoorkomende aandoening

Dit brouwsel blijkt verrassend goed te helpen tegen een veelvoorkomende aandoening

Het smaakt nergens naar en zorgt ervoor dat mensen moeten overgeven. Maar ayahuasca, een hallucinogeen brouwsel dat al honderden jaren in Zuid-Amerika wordt gedronken, helpt tegen depressie die resistent is tegen antidepressiva.

Toeristen die op vakantie gaan naar landen als Brazilië en Peru proberen steeds vaker ayahuasca. Daar is de drug legaal.

Uit ’s werelds eerste gerandomiseerde klinische onderzoek naar de effecten van ayahuasca op depressie blijkt dat de drug de stemming van mensen snel kan verbeteren.

Aanzienlijk

In Brazilië kregen 14 mensen met depressie een dosis ayahuasca, terwijl 15 anderen een placebo kregen toegediend.

Een week later bleek dat de proefpersonen die ayahuasca hadden gedronken er aanzienlijk op vooruit waren gegaan.

Ayahuasca werkte beter dan de placebo, aldus hoofdonderzoeker Draulio de Araujo van de Federale Universiteit van Rio Grande do Norte in Natal.

Verbetering

Sjamanen maken het brouwsel traditiegetrouw van twee planten die in Zuid-Amerika voorkomen, te weten Psychotria viridis (die de psychoactieve stof DMT bevat) en de lianensoort Banisteriopsis caapi.

Na een week merkte 64 procent van de mensen die ayahuasca hadden genomen een verbetering van 50 procent of meer op. Bij de placebogroep was dit slechts 27 procent.

Paddo’s

Wereldwijd lijden naar schatting 350 miljoen mensen aan depressie. Ongeveer de helft van hen reageert niet op antidepressiva.

Ayahuasca is niet de enige drug die helpt tegen depressie. Ook ketamine en psilocybine (in paddo’s) hebben een positieve uitwerking op de aandoening.

[New Scientist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • exegese schreef:

  Er zijn echter wat kanttekeningen te maken wat ayahuasca betreft. Ayahuasca-sessies zijn druk bezig een hype te worden, veel op geld beluste sjacheraars zien hun kans hierin. Als je geen goede sjamaan kiest kom je niet enkel van de regen in de drup maar belandt je mogelijk in grote problemen die niemand anders op kan lossen dan een echt goede sjamaan. Er worden ayahuasca-sessies aangeboden via zeer professioneel en gelikt uitziende site’s met de belofte dat er begeleiding is van kundige psychologen. Psychologen kunnen echter geen enkele hulp bieden als het mis gaat, dit gaat over een gebied in een onzichtbare wereld waar de wetenschap geen enkele uitkomst kan bieden. ik ken situaties waarbij het er allemaal zeer gelikt uitzag (ook psychologen waren aanwezig) waarbij de zogenaamde sjamaan tot slot aanbood het restant van de ayahuasca aan de deelnemers mee naar huis te geven. Een ieder kan bedenken dat het lukraak drinken van dit goedje zonder zeer deskundige begeleiding tot grote drama’s kan leiden. Weet dus wat je doet en doe enige research voor je hieraan begint.

  9 likes
  • William Tell schreef:

   Helemaal mee eens. Ik heb het geluk gehad dat ik onder begeleiding van 3 zeer ervaren Sjamanen dit heb mogen doen. Wij waren met zijn drieen, dus een op een. Het hele process is niet alleen Ayahuasca nemen. We hadden een ruime week voorbereiding (zelf de lianen met houten knuppel losslaan en Ayahuasca koken). Eerst het lichaam reinigen met OJE, een kruidendrank. Een wilgentent sauna van 5 uur met mescaline. Voor de sessie word je berookt met MAPACHO, tabak uit de jungle.. juist om alle chakras te sluiten dat er geen (kwade) entiteiten je kunnen aanvallen. Er moet genoeg vers water zijn in kleine waterflesjes, een latrine en een emmer waar een mengsel van water en mapacho op de bodem inzit. Je mag absoluut niet in slaap vallen. Het aller belangerijkste is het doseren van de Ayahuasca. Dit word door de ceremonie meester Sjamaan telepatish gedaan. Ook de hele sessie heb ik zijn aanwezigheid gevoeld en toen ik weg begon te zakken zat hij naast me en hield hij mijn hand vast.. om zo meer kracht te geven. Dit kan een psycholoog absoluut niet doen. Alleen een zeer ervaren Sjamaan kan je begeleiden. En Ayahuasca meekrijgen om het nog eens een keer te proberen is absurd, zonder deskundige begeleiding kan je in een psychose raken waar je de rest van je leven last van houdt.

   8 likes
 • Alexander schreef:

  Levensgevaarlijk dit bericht, nu denken depressieve mensen dit te moeten doen, eventueel al aan de antidepressiva …. Van 1 soort weet ik al dat de combinatie erg gevaarlijk is, Paroxetine en de MAO remmer uit Ayahuasca….. Meerdere antidepressiva gaan heel slecht met de Ayahuasca, mis ik een beetje in dit bericht….. Ik zou eerst even goed gaan inlezen op DMT Nexus voor het te doen in ieder geval…..

  4 likes
 • Arwijn schreef:

  Dit is misschien wel zo… maar wees er HEEL ERG voorzichtig mee! Weet bij wie je dit spul gebruikt!
  Laat je niet verleiden door mensen die aanvoelen alsof ze eigenlijk niet het beste met je voor hebben, hoe mooi hun glimlach ook eruit ziet.

  Het goedje kan je depressie weghalen, maar het kan ook net zo goed veroorzaken en je ook afschuwelijke nachtmerries bezorgen die je de rest van je leven blijven achtervolgen! Wees gewaarschuwd…

  Wanneer je de hallucinogene wereld betreed (de andere zijde) is er een aardige kans dat je door extra-dimensionale entiteiten benaderd word… dit zijn ‘demonen’ en als je niet oppast kunnen ze de rest van je hele leven ruineren. Ik heb dit persoonlijk meegemaakt, en ben nogsteeds aan het puzzelen hoe ik de schade ongedaan kan maken.

  3 likes
 • Het licht wint schreef:

  Ik doe nog zo’n 4 a 5 x per jaar paddo’s.en ik hoop dat de rest van leven te blijven doen.niet alleen de trip is van een ongeëvenaarde schoonheid,maar vooral de werking van psilosybine,dagen soms zelfs weken na de trip zijn zo fijn en puur.meditaties tijdens die periodes zijn dieper en vreugdevoller en intenser.ayahuasca gaat ook komen,alleen heb gehoord dat moeder ayahuasca naar jou komt als zij het een geschikte tijd vindt.geest verruimende stoffen wat mij betreft in het basispakket!

  4 likes
 • William Tell schreef:

  Ik heb zelf, onder begeliding van Sjamanen in Peru zelf ayahuasca gemaakt (duurt 7 dagen en 7 nachten) en 3 sessies, 3 dagen achtereen mogen meemaken. Dat het nergens naar smaakt is niet helemaal juist, de smaak is zo verschrikkelijk dat je het met je neus dicht moet innemen. Na de eerste sessie heb ik mij moeten overwinnen om het nog een keer te doen. Elke keer is het afhankelijk van je intentie wat er gebeurt. Een sessie duurt ongeveer 5 uur.
  Mijn ervaring is dat je dit niet lichtzinnig moet doen, de ervaring is zo intens dat de realiteit, zoals wij die ervaren opeens door een andere realiteit word overgenomen. Als men mij vraagt om het te beschrijven kan ik in het kort samenvatten, je gaat dood en word opnieuw geboren. Dus iemand met een depressie maakt een wedergeboorte mee.

  4 likes
 • blub schreef:

  Het smaakt nergens naar?

  Juist wel! Erg bitter, ik zou het haast heel erg vies willen noemen! Maar die smaak wordt meer dan goedgemaakt door de ervaring 🙂

  3 likes
 • p.v.d.horen schreef:

  Is echt een hype op dit moment in zweeftevenland.
  Ordinair drugsgebruik, paar uur braken en trippen onder het mom van ‘ceremonie’.

  Waait wel weer over.

  2 likes
 • trix schreef:

  ” Het smaakt nergens naar en zorgt ervoor dat mensen moeten overgeven.”

  overgeven is de negativiteit / bepaalde blokkades eruit gooien… zef heb ik het nog niet gehad. Wel veel gerookt. Naar verhalen te horen is het behoorlijk ranzig.

  1 likes
 • Baal Lucifer schreef:

  En een reminder….pure DMT is illegaal. Het maken er van ook…nogal vreemd gezien het een molecuul is wat vrijwel overal voorkomt. De stof zit in de hersenen en valt onder hormonen als serotonine en melatonine.

  Zoals iemand al zei…DMT komt naar jou toe…en niet andersom. DMT heeft jou in ZIJN macht en niet andersom…Na veel ervaring begin ik te leren om het te sturen, maar die ervaring heeft me wel HPPD gegeven….een syndroom of aandoening waardoor ik dus voor altijd kleuren en tracers waarneem…je went er aan…maar weet dat dit niet voor lichthartigen is want je kan er knettergek uit komen.

  Een leuk weetje…DMT word geassocieerd met het molecuul van de geest. Volgens oude geschriften van (ik dacht) de hopi indianen duurt het 49 dagen voor een ziel reïncarneert….op wetenschappelijk niveau is vastgesteld dat het 49 dagen duurt na bevruchting voor de moeder de baby voedt met DMT en dan worden ook de geslachtskenmerken zichtbaar….toeval!?

  1 likes
 • bert s schreef:

  Ayahuasca is een hulpmiddel voor je geestelijke genezing. De feitelijke genezing van je depressie zul je zelf moeten doen. Het lijkt me zeker verstandig om je zelf goed te onderwijzen wat Ayahuasca nu precies is en waarom het jouw zou kunnen helpen. In het artikel ook duidelijk aan gegeven, het is en blijft een drug.

  0 likes
 • Michael schreef:

  Heb zo iemand ontmoet die in een zwart gat is gevallen , was heel erg want ze was heel spiritueel en had gaven ook ,en nu zie ik ze niet meer ,misschien is ze al dood want ze kon niet meer gaan werken ,haar huishuur betalen enz en had erge depressies en dacht aan zelfmoord ook dus , …. iedereen mag voor mijn part lekker zijn ayuhuasca houden en ik wil ze nog niet gratis , weet héél zeker één ding , de ahrimanische wezens ( lees Satan in de bijbel)gaan met de vruchten van je ervaringen ( die toch o zo mooi zijn! ) snoepen want je voegt ze helemaal niet toe aan de geestelijke ervaringenpakketje dat je meeneemt naar de geestelijke wereld ter opbouw van je volgend lichaam (wat in de zonnesfeer gebeurt tussen leven en dood ) voor je volgende leven op aarde .

  0 likes
 • Hemel bestormer schreef:

  Depressief zijn en middelen nemen, ai, een slechte combinatie. Paddo,s en truffels zijn leuk speelgoed zolang de trip prettig is.
  Zit je niet lekker in je vel, ziek, depressief, liefdes verdriet, of gewoon een dipje, dit kan resulteren in een bad trip.
  En dan ben je in een keer genezen. Tijdens een bad trip weet je maar een ding zeker en dat is; dit doe ik noooit weer.

  Een bad trip is een angst aanval in het kwadraat.
  Heilzaam voor iemand die een depressie heeft? Ik vind van niet.

  Ayahuasca is de moeder van alle tripmiddelen, het kan je in je onderbewust zijn brengen zoals geen ander middel dat kan.
  Een depressie is dat je iets onderdrukt, of wegdrukt, hiermee kun je tijdens een sessie in contact komen, zodra het gezien is lost het op en hoef je het niet meer te onderdrukken en is de depressie voorbij.
  Echter schiet je tijdens de trip in het verzet tegen de ervaring, dan krijg je het zwaar. Wat geopend is gaat niet zomaar weer dicht en of je wilt of niet het gaat gewoon door, je hebt er geen controle over. Dat kan op zich een traumatische ervaring zijn.

  Een bad trip is dan ook niets anders, dan dat je met een stuk onverwerkt verleden in contact komt.
  Er is een tijd voor alles, middelen kunnen dingen los maken terwijl het daar de tijd nog niet voor was en dan ben je niet sterk genoeg om het aan te kunnen.
  Meestal resulteert het dan in psychische klachten, maar het kan ook een psychose trikkeren.

  Maar dit gezegd te hebben, het kan ook heel goed werken. Er zijn veel mensen geweest die van klachten afgekomen zijn.
  Een goede begeleiding is heel belangrijk, maar een middel werkt pas echt als je er mee overweg kan.
  Helaas word dat niet in onze cultuur geleerd. Ervaring met meditatie en focussen kan helpen, maar is niet genoeg. Wil je echt met een middel kunnen werken, dan moet meditatie en focussen onderdeel zijn van je dagelijkse bezigheden.

  Wil het werken met middelen je echt ergens brengen dan moet het onderdeel van je cultuur zijn, zoals bij de leden van de Santo Daime kerk het geval is, voor hun is het echt een religie, a way of life, en het in nemen van het sacrament gebeurd in een rituele godsdienstige context.
  Wil je kennis maken met het middel dan is een ritueel bij wonen bij de Santo Daime kerk een goede optie.

  Het werken met entheogene stoffen, want daar praten we hier over, word vaak onderschat.
  Dat is jammer want daar door komt het in een kwaad daglicht te staan. Het kan ons namelijk met het goddelijke in ons zelf in contact brengen en daar is het voor bedoeld.

  Wanneer je met het goddelijk in jou in contact komt, lossen daar bij altijd stukjes van het ego op. Dat het op die manier therapeutisch werkt is mooi mee genomen, maar dat kan niet, het doel op zich zijn. Ayahuasca is geen therapeutische tool.

  Er valt nog veel meer te vertellen over werken met entheogene stoffen en na jaren lange ervaring hier mee, heb ik een ding geleerd; denk nooit te licht over het gebruik van deze middelen. Bereid je goed voor, doe het niet alleen, kijk bij een groeps sessie van te voren hoeveel begeleiders aanwezig zijn. Zijn er bij een groep van 25 man maar een paar begeleiders aanwezig. Dan weet je dat je daar niet moet zijn.
  Een ervaring kan hemels zijn maar ook andersom, en in het laatste geval wil je echt iemand naast je hebben met ervaring, die er voor je is.

  Er veel over gehoord hebben zodat je nieuwsgierigheid gewekt is, is niet het zelfde als geroepen worden
  Ik raad het nooit iemand aan.
  Maar word je geroepen, Buckle your seatbelt Dorothy, ’cause Kansas is going bye-bye! 🙂

  0 likes
 • Lee schreef:

  Interessant deze verhalen. Ik lees ze graag. Bedankt voor alle bijdragen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Ik neem aan dat je niet per se depressief hoeft te zijn om dit te gaan gebruiken? Zijn er ook mogelijkheden in Nederland of moet je hiervoor naar het buitenland?

  0 likes
 • Jer schreef:

  Ze hadden beter dit bericht niet kunnen plaatsen. Er zijn zat andere middelen die veilig zijn om depressie te verhelpen zoals bijvoorbeeld Cannabis.

  0 likes
 • Baal Lucifer schreef:

  Ik rook al enige tijd Changa. Dit is rookbare ayahuasca en geeft een zware trip van ongeveer een half uur. Ook rook ik op zijn tijd pure DMT.

  De ervaringen hier klinken zeer onervaren. Mensen die echt niet weten dat ze een ceremonie van 4000 jaar oud ondergaan en waar de Maya’s, Inca’s, egyptenaren etc. Gebruik van maakten om in contact te komen met de goden.

  DMT komt vrij in de hersenen wanneer iemand sterft en noemen Ayahuasca dan ook “de kleine dood”. In feite sterf je even om een glimp op te kunnen vangen met je pijnappelklier om te zien wat er te zien valt zonder onze fysieke beperkingen. Zo kun je ineens het complete kleurenspectrum zien en kan in sommige gevallen straling waarnemen.

  Waar het hier fout gaat is dat dit middel absoluut geen anridepressie middel is. Het kan er wel voor zorgen dat je er geen 1 krijgt. Maar als je er 1 hebt raad ik je geen dmt bevattende middelen aan.

  Ik bereid elke sessie compleet voor…eerst mediteren en de kamer zo inrichten dat de DMT de omgeving aanvaard en je een goede ervaring geeft…die je dit niet geeft DMT je een schop onder je spirituele reet en doe je het nooit meer.

  Dit is geen speelgoed of recreatie drugs…dit is waar 4000 jaar geleden het leven om draaide…profetieën en visioenen.

  0 likes
 • Baal Lucifer schreef:

  @Lee.

  Ayahuasca is legaal te verkrijgen. Je kan het via de Santo Daime kerk doen maar dan moet je dat wel interesseren. Ik persoonlijk houd er niet van om tijdens de “reis” liedjes te moetten zingen in het Spaans en met anderen die helemaal de weg kwijt zijn opgescheept te zitten. Maar zoals ik zei…dit is persoonlijk.

  De 2e optie is om het via een smartshop te kopen. Ik zou er zelf gewoon langs gaan en om advies vragen.

  Begin nooit direct met pure DMT (NN-DiMethylTriptamine) je hoofd zal exploderen van je ervaring en het kan weken, maanden en zelfs jaren duren voor je de 1000 jaar aan informatie die je in 10 minuten krijgt te verwerken.

  Op Netflix staat een documentaire over DMT. DMT the spirit molecule. Deze is het bekijken waard. MAAR, leid je aan depressies, heb je een kans op psychose, shizofrenie of sta je zwak in je schoenen doe dit dan NIET! Mensen komen anders uit de trip en kunnen compleet veranderen.

  Lees ervaringen op internet en je schijt in je broek van angst over de effecten!

  Ik moet stellen zeer gave ervaringen te hebben gehad. Ik heb (no kidding) conversaties met planten en dieren gehad, geesten gezien en zelfs gesproken met de eeuwenoude geest van de farao Akhenaten. Die ik hiervoor niet eens kende. Wanneer ik het ritueel begin komen spontaan mijn 3 zwarte katten bij me zitten alsof ze het weten dat de baas “op reis gaat” ze blijven bij me rot ik weer terug ben…ze letten even op mijn fysieke lichaam als ik mijn biopak even verlaat.

  0 likes
 • Lee schreef:

  @Baal Lucifer
  Ik heb ervaring met andere middelen, maar dit was me nog onbekend. Ik heb geen depressies of andere zwakheden gelukkig. Dit zal in de toekomst nog zeker een keer op mijn pad komen. Mijn dank voor je verhelderende uitleg en waarschuwing!

  0 likes
 • Baal Lucifer schreef:

  Graag gedaan…ik hoop zo een wat duidelijker beeld te hebben geschetst dan wat hierboven beschreven staat. Het is de ultieme ervaring maar mensen moetten niet te snel denken dat het “leuk ” is…je begeeft je op een niveau waar men nog geen hol van snapt. Dus gaat het mis dan gaat het ook goed mis

  0 likes
 • x

  Check Also

  sociale media

  Ben jij nog wel echt vrij, of heeft dit gevaarlijke fenomeen jou ook in zijn greep?

  Het gebruik van sociale media zoals Facebook, ...

  sky news

  Sky News doet wat NOS nalaat: berichten over recordkou in Nederland

  Ook in het buitenland beginnen ze te ...

  >