Gezondheid

Dit brouwsel blijkt verrassend goed te helpen tegen een veelvoorkomende aandoening

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het smaakt nergens naar en zorgt ervoor dat mensen moeten overgeven. Maar ayahuasca, een hallucinogeen brouwsel dat al honderden jaren in Zuid-Amerika wordt gedronken, helpt tegen depressie die resistent is tegen antidepressiva.

Toeristen die op vakantie gaan naar landen als Brazilië en Peru proberen steeds vaker ayahuasca. Daar is de drug legaal.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Uit ’s werelds eerste gerandomiseerde klinische onderzoek naar de effecten van ayahuasca op depressie blijkt dat de drug de stemming van mensen snel kan verbeteren.

Aanzienlijk

In Brazilië kregen 14 mensen met depressie een dosis ayahuasca, terwijl 15 anderen een placebo kregen toegediend.

Een week later bleek dat de proefpersonen die ayahuasca hadden gedronken er aanzienlijk op vooruit waren gegaan.

Ayahuasca werkte beter dan de placebo, aldus hoofdonderzoeker Draulio de Araujo van de Federale Universiteit van Rio Grande do Norte in Natal.

Verbetering

Sjamanen maken het brouwsel traditiegetrouw van twee planten die in Zuid-Amerika voorkomen, te weten Psychotria viridis (die de psychoactieve stof DMT bevat) en de lianensoort Banisteriopsis caapi.

Na een week merkte 64 procent van de mensen die ayahuasca hadden genomen een verbetering van 50 procent of meer op. Bij de placebogroep was dit slechts 27 procent.

Paddo’s

Wereldwijd lijden naar schatting 350 miljoen mensen aan depressie. Ongeveer de helft van hen reageert niet op antidepressiva.

Ayahuasca is niet de enige drug die helpt tegen depressie. Ook ketamine en psilocybine (in paddo’s) hebben een positieve uitwerking op de aandoening.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
blub
blub
7 jaren geleden

Het smaakt nergens naar?

Juist wel! Erg bitter, ik zou het haast heel erg vies willen noemen! Maar die smaak wordt meer dan goedgemaakt door de ervaring 🙂

exegese
exegese
7 jaren geleden

Er zijn echter wat kanttekeningen te maken wat ayahuasca betreft. Ayahuasca-sessies zijn druk bezig een hype te worden, veel op geld beluste sjacheraars zien hun kans hierin. Als je geen goede sjamaan kiest kom je niet enkel van de regen in de drup maar belandt je mogelijk in grote problemen die niemand anders op kan lossen dan een echt goede sjamaan. Er worden ayahuasca-sessies aangeboden via zeer professioneel en gelikt uitziende site’s met de belofte dat er begeleiding is van kundige psychologen. Psychologen kunnen echter geen enkele hulp bieden als het mis gaat, dit gaat over een gebied in een onzichtbare wereld waar de wetenschap geen enkele uitkomst kan bieden. ik ken situaties waarbij het er allemaal zeer gelikt uitzag (ook psychologen waren aanwezig) waarbij de zogenaamde sjamaan tot slot aanbood het restant van de ayahuasca aan de deelnemers mee naar huis te geven. Een ieder kan bedenken dat het lukraak drinken van dit goedje zonder zeer deskundige begeleiding tot grote drama’s kan leiden. Weet dus wat je doet en doe enige research voor je hieraan begint.

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Dit is misschien wel zo… maar wees er HEEL ERG voorzichtig mee! Weet bij wie je dit spul gebruikt!
Laat je niet verleiden door mensen die aanvoelen alsof ze eigenlijk niet het beste met je voor hebben, hoe mooi hun glimlach ook eruit ziet.

Het goedje kan je depressie weghalen, maar het kan ook net zo goed veroorzaken en je ook afschuwelijke nachtmerries bezorgen die je de rest van je leven blijven achtervolgen! Wees gewaarschuwd…

Wanneer je de hallucinogene wereld betreed (de andere zijde) is er een aardige kans dat je door extra-dimensionale entiteiten benaderd word… dit zijn ‘demonen’ en als je niet oppast kunnen ze de rest van je hele leven ruineren. Ik heb dit persoonlijk meegemaakt, en ben nogsteeds aan het puzzelen hoe ik de schade ongedaan kan maken.

bert s
bert s
7 jaren geleden

Ayahuasca is een hulpmiddel voor je geestelijke genezing. De feitelijke genezing van je depressie zul je zelf moeten doen. Het lijkt me zeker verstandig om je zelf goed te onderwijzen wat Ayahuasca nu precies is en waarom het jouw zou kunnen helpen. In het artikel ook duidelijk aan gegeven, het is en blijft een drug.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x