Homepagina » Buitenaards » Buitenaardse beschaving: Arcturus
Buitenaardse beschaving: Arcturus

Buitenaardse beschaving: Arcturus

Arcturus is de helderste ster in het sterrenbeeld Ossenhoeder. De ster staat ook bekend als Haris-el-sema. Van alle sterren heeft Arcturus de grootste eigenbeweging.

De ster werd in de Homerische tijd al bepaald. De Grieken noemden de ster hoeder der beren, vanwege zijn positie tegenover de Grote Beer.

Al in de zestiende eeuw bracht de Italiaanse filosoof Giordano Bruno in De l’Infinito, Universo e Mondi het idee naar voren dat in een oneindig heelal oneindig vele werelden en oneindig vele intelligente wezens leven. Voor zijn ideeën werd Bruno in 1600 door de Inquisitie in Rome tot de brandstapel veroordeeld.

Voltaire

Verwijzingen naar inwoners van andere planetaire systemen bleven in de eeuwen daarna zeer zeldzaam. In Le Micromégas (1752) spreekt Voltaire echter van een reiziger van Sirius.

Sommige mensen beweren in contact te staan met wezens van Arcturus. Er zijn in de loop der jaren veel boeken verschenen over intelligent leven op planeten die rond Arcturus draaien. Zo schreef David Lindsay in 1920 zijn boek A Voyage to Arcturus waarin hij de lezer meeneemt langs een aantal mystieke landschappen op Tormance, een denkbeeldige planeet rond Arcturus.

Rond het jaar 1940 schreef professor Muhammad Barker over het rijk Tékumel, waarbinnen Arcturus de ster is van de Páchi Léi, mensen die in het bos leven. In Foundation series (1951) omschrijft Isaac Asimov Arcturus als het centrum van de Sirius Sector in het Galactische Rijk.

Utopia

Gordon R. Dickson schrijft in Alien From Arcturus (1956) en Arcturus Landing (1978) over een schip dat sneller dan het licht kan reizen. De buitenaardsen in zijn boeken lijken enigszins op de Ewoks uit Star Wars.

In de televisieserie Buck Rogers in the 25th Century, ontwikkeld door Glen A. Larson, is Arcturus het thuisstelsel van een ras van telepaten.

In Return from the Stars (1980) vertelt de Poolse schrijver Stanislaw Lem het verhaal van astronaut Hal Bregg, die na een missie van 127 jaar terugkeert van Arcturus. Vanwege de tijddilatatie duurde de missie voor de astronaut slechts 10 jaar, maar bij thuiskomst is de menselijke beschaving plotseling getransformeerd in een soort utopia zonder oorlogen en geweld.

Foto: Flickr/edhiker

Dit artikel is op verzoek opnieuw geplaatst.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
57 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Harm
Harm
8 jaren geleden

Wie meer over Arturus en zijn/haar bewoners wil weten is dit misschien een interessante site:

http://suzanneliephd.blogspot.co.uk/

tinus
tinus
8 jaren geleden

Thanks Harm dat gaan we even bekijken. gr

Bert
Bert
8 jaren geleden

Allemaal leuk en aardig, die SF over Arcturus, maar hoe zit het nu met die ‘fly by’ van de planeet Niburu die in 2012 zou plaatsvinden? Die zou je nu toch al lang met het blote oog aan de nachtelijk hemel moeten kunnen zien.

ROYROY28
ROYROY28
8 jaren geleden

Aliens zullen kei hard woedend op ons zijn om niet elkaar te mogen voorstellen wat aliens echt zijn en echt kunnen.

Harm
Harm
8 jaren geleden

[quote name=”Bert”]Allemaal leuk en aardig, die SF over Arcturus, maar hoe zit het nu met die ‘fly by’ van de planeet Niburu die in 2012 zou plaatsvinden? Die zou je nu toch al lang met het blote oog aan de nachtelijk hemel moeten kunnen zien.[/quote]

Sommige bronnen beweren dat Nibiru (of Niburu) een ruimteschip-planeet is dus ook bestuurd kan worden. Misschien daarom nog steeds niet langs gekomen?

wholyness
wholyness
8 jaren geleden

Niets staat stil, alles is steeds in beweging. Daardoor kunnen zaken verteld in het verleden veranderen in het heden en daardoor een andere toekomst creëren…
Vast houden aan het verleden is creëren vanuit wat is geweest. Leren vanuit het verleden is toepassen in het heden en zo zorg dragen voor een betere toekomst…

Dr. Why
Dr. Why
8 jaren geleden

[quote name=”Harm”]
Sommige bronnen beweren dat Nibiru (of Niburu) een ruimteschip-planeet is dus ook bestuurd kan worden. Misschien daarom nog steeds niet langs gekomen?[/quote]

nee hoor, ik hou ze op afstand puur door gedachtenkracht.

days of our lives
days of our lives
8 jaren geleden

Arcturus is, evenals Sirius en de Pleiaden, een zeer onaangename omgeving voor leven. Arcturus staat op exploderen, een scenario wat onze zon over 5,5 miljard jaar ook gaat gebeuren. Als er wat zat, is dat nu òf uitgeroeid, òf weggevlucht.

De helderste sterren worden blijkbaar het eerst in de fantasieverhalen opgenomen, als zijnde plekken waar leven voorkomt. Ze vallen op aan de hemel. In de praktijk zijn die opvallende sterren juist de meest onwaarschijnlijke kandidaten.

Mojomirosa
Mojomirosa
8 jaren geleden

Toen ik pas mijn telescoop had ijkte hij via de auto-star optie om te beginnen de twee helderste sterren. Arcturus was daar één van.
http://www.youtube.com/watch?v=RDWhwfLlEiw

Buck Rogers
http://www.youtube.com/watch?v=jBFNaHs-zjQ&feature=related

Koosel
Koosel
8 jaren geleden

Zouden die Aliens ook een onbevlekte ontvangenis kennen en een soort Jezus onder hun midden hebben?

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

vn

VN-rapport pleit voor wereldregering om ‘toekomstige pandemieën te voorkomen’

In een nieuw rapport dat is gepubliceerd ...

pfizer

Pfizer stuurt ‘meest zieke tweet van de 21e eeuw’ de wereld in

Hugo de Jonge, de buikspreekpop van Pfizer, ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

57
0
We lezen graag je reactie!x