Buitenaards

Buitenaardse beschaving: Arcturus

Help door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Arcturus is de helderste ster in het sterrenbeeld Ossenhoeder. De ster staat ook bekend als Haris-el-sema. Van alle sterren heeft Arcturus de grootste eigenbeweging.

De ster werd in de Homerische tijd al bepaald. De Grieken noemden de ster hoeder der beren, vanwege zijn positie tegenover de Grote Beer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Al in de zestiende eeuw bracht de Italiaanse filosoof Giordano Bruno in De l’Infinito, Universo e Mondi het idee naar voren dat in een oneindig heelal oneindig vele werelden en oneindig vele intelligente wezens leven. Voor zijn ideeën werd Bruno in 1600 door de Inquisitie in Rome tot de brandstapel veroordeeld.

Voltaire

Verwijzingen naar inwoners van andere planetaire systemen bleven in de eeuwen daarna zeer zeldzaam. In Le Micromégas (1752) spreekt Voltaire echter van een reiziger van Sirius.

Sommige mensen beweren in contact te staan met wezens van Arcturus. Er zijn in de loop der jaren veel boeken verschenen over intelligent leven op planeten die rond Arcturus draaien. Zo schreef David Lindsay in 1920 zijn boek A Voyage to Arcturus waarin hij de lezer meeneemt langs een aantal mystieke landschappen op Tormance, een denkbeeldige planeet rond Arcturus.

Rond het jaar 1940 schreef professor Muhammad Barker over het rijk Tékumel, waarbinnen Arcturus de ster is van de Páchi Léi, mensen die in het bos leven. In Foundation series (1951) omschrijft Isaac Asimov Arcturus als het centrum van de Sirius Sector in het Galactische Rijk.

Utopia

Gordon R. Dickson schrijft in Alien From Arcturus (1956) en Arcturus Landing (1978) over een schip dat sneller dan het licht kan reizen. De buitenaardsen in zijn boeken lijken enigszins op de Ewoks uit Star Wars.

In de televisieserie Buck Rogers in the 25th Century, ontwikkeld door Glen A. Larson, is Arcturus het thuisstelsel van een ras van telepaten.

In Return from the Stars (1980) vertelt de Poolse schrijver Stanislaw Lem het verhaal van astronaut Hal Bregg, die na een missie van 127 jaar terugkeert van Arcturus. Vanwege de tijddilatatie duurde de missie voor de astronaut slechts 10 jaar, maar bij thuiskomst is de menselijke beschaving plotseling getransformeerd in een soort utopia zonder oorlogen en geweld.

Foto: Flickr/edhiker

Dit artikel is op verzoek opnieuw geplaatst.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

57 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Harm
Harm
11 jaren geleden

Wie meer over Arturus en zijn/haar bewoners wil weten is dit misschien een interessante site:

http://suzanneliephd.blogspot.co.uk/

tinus
tinus
11 jaren geleden

Thanks Harm dat gaan we even bekijken. gr

Bert
Bert
11 jaren geleden

Allemaal leuk en aardig, die SF over Arcturus, maar hoe zit het nu met die ‘fly by’ van de planeet Niburu die in 2012 zou plaatsvinden? Die zou je nu toch al lang met het blote oog aan de nachtelijk hemel moeten kunnen zien.

ROYROY28
ROYROY28
11 jaren geleden

Aliens zullen kei hard woedend op ons zijn om niet elkaar te mogen voorstellen wat aliens echt zijn en echt kunnen.

Back to top button
57
0
We lezen graag je reactie!x