Homepagina » Buitenland » Wat betekent vrede in Europa voor (E)U? (video)
Wat betekent vrede in Europa voor (E)U?

Wat betekent vrede in Europa voor (E)U? (video)

De Europese Unie verdient de Nobelprijs voor de vrede niet, omdat de EU overduidelijk niet de kampioen van de vrede is die Alfred Nobel voor ogen had toen hij de prijs in 1895 instelde.

Dat hebben de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en twee andere winnaars van de Vredesprijs gezegd.

Naast Tutu vragen de Noord-Ierse vredesactiviste Mairead Maguire en de Argentijnse voorvechter van de mensenrechten Adolfo Perez Esquivel het Nobelcomité in een open brief om het prijzengeld dit jaar niet uit te keren.

Volgens het drietal gaat de EU militaire kracht en oorlogvoering niet uit de weg om veiligheid af te dwingen, in plaats van te kiezen voor een alternatieve benadering.

Door de prijs aan de Europese Unie toe te kennen draagt het comité niet bij aan het realiseren van een gedemilitariseerde, vredige wereldorde waarvan de Zweedse industrieel Nobel droomde, schrijven de drie verontwaardigde laureaten.

De open brief is ook ondertekend door het Internationaal Bureau voor de Vrede en diverse schrijvers, juristen en vredesactiviten.

Het Nobelcomité is niet onder de indruk van de kritiek. De Vredesprijs wordt op 10 december aanstaande uitgereikt in Oslo.

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
soeverein mens
soeverein mens
8 jaren geleden

Was het niet zo dat de Nobelprijs altijd aan een persoon wordt uitgereikt en niet aan een instituut, land en/of organisatie!!!
Hiermee zet de Nobelstichting zichzelf en het erfgoed van Nobel en zijn testament hierin ten schande voor de wereld. Het getuigd van een onbeschrijvelijke arrogantie om de brieven van deze protesterende respectvolle mensen te negeren!! De Nobelprijs zal NOOIT meer dat zijn wat het eens was en waar het voor stond!!!

Rosa
Rosa
8 jaren geleden

Helemaal mee eens. Bovendien gaat het er daarbij naar mijn mening om menselijkheid. En dat ontbreekt hier naar mijn mening ten ene male. Het draait hier slechts om de economie.

Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
8 jaren geleden

Zo, ook weer lekker negatief zeg over de EU zeg… Maarja Desmond Tutu is altijd zo’n oproerkraaier geweest dus dat hij lekker negatief doet over de EU is natuurlijk oud nieuws…

Het Nobelcomité is niet onder de indruk van de kritiek. Kan ik ze ongelijk geven? Nee.

Rosa
Rosa
8 jaren geleden
Peter
Peter
8 jaren geleden

Helemaal mee eens. Duitsland en Frankrijk hebben het afgelopen jaar heel veel wapens over de wereld verspreid en dit gebeurden vaak onder de vlag van de EU. Neem Griekenland bijv. Dat moest wapens kopen om in aanmerking te kunnen komen voor leningen van de EU, de ECB en het IMF. En als we over welvaart en vrede spreken binnen de EU dan is daar ook niet echt spraken van. Kortom, deze prijs voor de EU is een grote vergissing.

yoghi
yoghi
8 jaren geleden

[quote name=”soeverein mens”]Was het niet zo dat de Nobelprijs altijd aan een persoon wordt uitgereikt en niet aan een instituut, land en/of organisatie!![/quote]

Ik noem een unicef , Internationale rode kruis , amnesty international , VN Vredesmacht,VN , Internationaal atoom agentschap . Kan wel ff doorgaan maar laten we dat maar niet doen.

Dit zijn ook Organisatie`s !!, krijgen die nu ook allemaal een foei foei waarschuwing van je ?

Doe voortaan ff je feiten kennen voordat je met !! tekens gaat lopen smijten

Paquita
Paquita
8 jaren geleden

Desmond Tutu heeft wel eens vaker pittige uitspraken gedaan. Er zal achter de schermen vast wel een (voor ons onbekende) goede reden zijn voor het toewijzen van de prijs aan de EU.
Wat mij betreft: Ik geef in gedachten deze prijs aan alle anonieme (in de EU en de rest van de wereld wonende) mensen die dag in dag uit hun best doen om de vrede in hun eigen harten te bewaren!

sane
sane
8 jaren geleden

De nobelprijs word voornamelijk aan racisten gegeven. Obama, mandela, desmond, etc..

Als je maar een marxist bent die blanken wil onteigenen van hun land en rijkdom.
Wat dat betreft past de EU prima in dat straatje.

King of Light
King of Light
8 jaren geleden

Voor de schermen zitten we te hikken tegen een 3de Wereld Oorlog en achter de schermen vindt er een 4de Wereld Oorlog plaats die door media op alle fronten wordt verdraaid en stilgezwegen en die heet “de mensheid in wereldwijde opstand”!!!!!!!

Europa is nou niet bepaald een vredelievende democratie en probeert zij binnen haar eigen gelederen de bevolkingen continue de mond te snoeren, zo niet met geweld.

De Nobelprijs voor bureaucratie en vriendjespolitiek zou beter van toepassing zijn, omdat de secretaris generaal van de Raad van Europa Thorbjørn Jagland, voorziter is van het Noors Nobelcomité. Dat ruikt dus niet bepaald fris.

soeverein mens
soeverein mens
8 jaren geleden

Beste Yoghi, je hebt gelijk wat de organisaties betreft en wat je opnoemt aan organisaties is juist maar het feit blijft bestaan dat de EU nooit een Nobelprijs mag en kan ontvangen omdat de EU geen vrede creëerd en dat is een van de belangrijkste doelstellingen van de Nobelprijs zij die zich inzetten voor de wereldvrede. De EU is betrokken bij wapenhandel en het meehelpen aan verkapte oorlogvoering o.a. in Afghanistan onder het mom van Navo-hulp!
Dus volkomen terecht dat mensen zoals een Desmond Tutu hiertegen protesteren, ook dat is feitenkennis!

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Akasha

Ontdek nu 1 manier om te weten wat de verborgen Akasha-kronieken over jou zeggen

Deze blog gaat over een zeer bijzonder ...

coronavaccin

Verpleegster verlamd na coronavaccin: ‘Hadden we maar naar jullie geluisterd’

De mediaberichten over het coronavaccin zijn op ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

10
0
We lezen graag je reactie!x