Buitenland

Wat betekent vrede in Europa voor (E)U? (video)

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Europese Unie verdient de Nobelprijs voor de vrede niet, omdat de EU overduidelijk niet de kampioen van de vrede is die Alfred Nobel voor ogen had toen hij de prijs in 1895 instelde.

Dat hebben de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en twee andere winnaars van de Vredesprijs gezegd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Naast Tutu vragen de Noord-Ierse vredesactiviste Mairead Maguire en de Argentijnse voorvechter van de mensenrechten Adolfo Perez Esquivel het Nobelcomité in een open brief om het prijzengeld dit jaar niet uit te keren.

Volgens het drietal gaat de EU militaire kracht en oorlogvoering niet uit de weg om veiligheid af te dwingen, in plaats van te kiezen voor een alternatieve benadering.

Door de prijs aan de Europese Unie toe te kennen draagt het comité niet bij aan het realiseren van een gedemilitariseerde, vredige wereldorde waarvan de Zweedse industrieel Nobel droomde, schrijven de drie verontwaardigde laureaten.

De open brief is ook ondertekend door het Internationaal Bureau voor de Vrede en diverse schrijvers, juristen en vredesactiviten.

Het Nobelcomité is niet onder de indruk van de kritiek. De Vredesprijs wordt op 10 december aanstaande uitgereikt in Oslo.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
soeverein mens
soeverein mens
11 jaren geleden

Was het niet zo dat de Nobelprijs altijd aan een persoon wordt uitgereikt en niet aan een instituut, land en/of organisatie!!!
Hiermee zet de Nobelstichting zichzelf en het erfgoed van Nobel en zijn testament hierin ten schande voor de wereld. Het getuigd van een onbeschrijvelijke arrogantie om de brieven van deze protesterende respectvolle mensen te negeren!! De Nobelprijs zal NOOIT meer dat zijn wat het eens was en waar het voor stond!!!

Rosa
Rosa
11 jaren geleden

Helemaal mee eens. Bovendien gaat het er daarbij naar mijn mening om menselijkheid. En dat ontbreekt hier naar mijn mening ten ene male. Het draait hier slechts om de economie.

Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
11 jaren geleden

Zo, ook weer lekker negatief zeg over de EU zeg… Maarja Desmond Tutu is altijd zo’n oproerkraaier geweest dus dat hij lekker negatief doet over de EU is natuurlijk oud nieuws…

Het Nobelcomité is niet onder de indruk van de kritiek. Kan ik ze ongelijk geven? Nee.

Rosa
Rosa
11 jaren geleden
Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x