Financieel

Burgerinitiatief Ons Geld dwingt Tweede Kamer tot debat over geldcreatie

Help anderen door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Inmiddels hebben 65.000 mensen hun handtekening gezet onder het burgerinitiatief over geldcreatie. Daarmee hebben de initiatiefnemers voldoende steun en mogen ze hun voorstel komen toelichten in de Tweede Kamer.

Daar vinden ze steun bij onder meer de SP, die het goed vindt dat er over gedebatteerd wordt. Maar D66 en de VVD voelen niets voor het alternatief dat de Stichting Ons Geld biedt, namelijk dat de overheid voortaan gaat over de hoeveelheid geld in de economie.

De tienduizenden mensen die het burgerinitiatief hebben ondertekend zijn het niet eens met hoe ons financiële systeem in elkaar zit: nieuw geld in de economie brengen zou de taak moeten zijn van de overheid en niet van de banken. De crisis heeft ons immers geleerd dat die banken veel te grote risico’s nemen.

Vijf van Nederlands grootste acteurs hebben zich ontpopt tot economisch activisten. Met het theaterstuk De Verleiders en een burgerinitiatief trekken ze ten strijde tegen de macht van de banken. Geld is van ons allemaal – vinden ze – en dient door de overheid gecreëerd te worden en niet door commerciële banken.

De huizenbubbel, de enorme werkloosheid en de toenemende ongelijkheid worden grotendeels veroorzaakt door de manier waarop geld gecreëerd wordt, door private commerciële banken, aldus de initiatiefnemers. Dit moet maatschappelijk bespreekbaar worden voor het te laat is, vinden ze.

Private banken als ABN Amro, ING en Rabobank spelen een belangrijke rol in het huidige economische systeem, omdat zij ‘geldscheppende instellingen’ zijn. Ze zorgen voor het overgrote deel van het geld dat in omloop is. Dit doen zij door kredietverlening.

Het geld dat deze private banken creëren is niet het fysieke geld (munten en biljetten), maar digitaal geld. De getallen die je op het scherm ziet als je bij een pinautomaat kijkt hoeveel geld er op je rekening staat. Op dit moment bestaat ruim 95 procent van de geldhoeveelheid uit dit digitale geld.

De initiatiefnemers dragen een aantal oplossingen aan om ons manke geldsysteem te repareren: geld dient enkel gecreëerd te worden door middel van een democratisch en transparant orgaan dat handelt vanuit het algemeen belang, geld moet vrij van schulden worden gecreëerd en banken moeten niet worden toegestaan om geld te creëren.

[RTL]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk
Henk
7 jaren geleden

Het gaat de goede kant op. Eerst Picketty en nu dit. De 2e kamer en hopelijk ook het volk, wordt steeds bewuster van geld en hoe het geldsysteem in elkaar steekt.

Henk
Henk
7 jaren geleden

Oke creëren van geld betekend ook van schuld, na de sancties (bv. Rusland) lijkt net of de schuldenlast geen bedreiging vormt voor onze economie. Dus geld en schuld staan tegenover elkaar dus schrappen maar.
Of mis ik iets?

weg met ons
weg met ons
7 jaren geleden

Gewoon terug naar de oude situatie waarbij de overheid en de Nederlandse Bank baas is over het geld en niet zoals nu een totaal wereldvreemde Goldman Sachs Bank in Frankfurt met een gangster aan het roer die op eigen houtje met een paar jongens en meisjes kan bepalen wat ons geld of bezittingen waard zijn of die de dienst uitmaken en bepalen wanneer of hoe er een crisis moet komen of wat het geld moet doen.

Totaal kortzichtig en onbegrijpelijk dat de VVD hier geen voorstander voor is, deze partij zou na de laatste roofactie de druppel hebben moeten zien vallen die de emmer deed overlopen en onmiddellijk de euro moeten willen afschaffen. De euro en de EU zullen het uiteindelijk niet redden, het is een ongecontroleerde vazal munt en samengeraapt zooitje landen met te veel onzekerheden en schuldenopbouw. Deze munt die een vazal munt is van de VS gaat het al helemaal niet redden zolang aan het hoofd van al het geld een private bank staat die wordt gerund door een groep Amerikaanse gangsters. NL wordt leeggeroofd en het enige antwoord van onze overheden en regeringen daarop is dat men denkt het geld wat is geroofd bij de burgers te kunnen halen . Dit is een neerwaartse roofspiraal die uiteindelijk er alleen maar toe zal leiden dat we meer schulden krijgen en uiteindelijk compleet failliet gaan en dat is wellicht ook de bedoeling, want daarna kan men doen wat men wil en zal de burger een totale slaaf worden van een nieuw op te richten wereldregering.

Mammon
Mammon
7 jaren geleden

Als je DIT wilt veranderen, zullen ALLE bankiers in de wereld vermoord moeten worden,
incl. het hele Rothschild Imperium met ALLE aanhang en alle Miljardairs ter wereld.

Met andere woorden, DE 1% van de wereld moet met extreem geweld en de meest
zieke denkbare middelen vernietigd worden. Gebeurd dit niet vernietigen zij alles, want
het draait hen maar op 1 ding.

De creatie van absolute systeemslaven zonder enkel sociaal vangnet met totale Zionistische
Elite werelddominantie. Dit gebeurd in zeer snel tempo, ontwaak of u word slaaf in
het Zionistische bolwerk van angst, haat, propaganda en leugens!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

22
0
We lezen graag je reactie!x