Homepagina » Financieel » Burgerinitiatief Ons Geld dwingt Tweede Kamer tot debat over geldcreatie
Burgerinitiatief Ons Geld dwingt Tweede Kamer tot debat over geldcreatie

Burgerinitiatief Ons Geld dwingt Tweede Kamer tot debat over geldcreatie

Inmiddels hebben 65.000 mensen hun handtekening gezet onder het burgerinitiatief over geldcreatie. Daarmee hebben de initiatiefnemers voldoende steun en mogen ze hun voorstel komen toelichten in de Tweede Kamer.

Daar vinden ze steun bij onder meer de SP, die het goed vindt dat er over gedebatteerd wordt. Maar D66 en de VVD voelen niets voor het alternatief dat de Stichting Ons Geld biedt, namelijk dat de overheid voortaan gaat over de hoeveelheid geld in de economie.

De tienduizenden mensen die het burgerinitiatief hebben ondertekend zijn het niet eens met hoe ons financiële systeem in elkaar zit: nieuw geld in de economie brengen zou de taak moeten zijn van de overheid en niet van de banken. De crisis heeft ons immers geleerd dat die banken veel te grote risico’s nemen.

Vijf van Nederlands grootste acteurs hebben zich ontpopt tot economisch activisten. Met het theaterstuk De Verleiders en een burgerinitiatief trekken ze ten strijde tegen de macht van de banken. Geld is van ons allemaal – vinden ze – en dient door de overheid gecreëerd te worden en niet door commerciële banken.

De huizenbubbel, de enorme werkloosheid en de toenemende ongelijkheid worden grotendeels veroorzaakt door de manier waarop geld gecreëerd wordt, door private commerciële banken, aldus de initiatiefnemers. Dit moet maatschappelijk bespreekbaar worden voor het te laat is, vinden ze.

Private banken als ABN Amro, ING en Rabobank spelen een belangrijke rol in het huidige economische systeem, omdat zij ‘geldscheppende instellingen’ zijn. Ze zorgen voor het overgrote deel van het geld dat in omloop is. Dit doen zij door kredietverlening.

Het geld dat deze private banken creëren is niet het fysieke geld (munten en biljetten), maar digitaal geld. De getallen die je op het scherm ziet als je bij een pinautomaat kijkt hoeveel geld er op je rekening staat. Op dit moment bestaat ruim 95 procent van de geldhoeveelheid uit dit digitale geld.

De initiatiefnemers dragen een aantal oplossingen aan om ons manke geldsysteem te repareren: geld dient enkel gecreëerd te worden door middel van een democratisch en transparant orgaan dat handelt vanuit het algemeen belang, geld moet vrij van schulden worden gecreëerd en banken moeten niet worden toegestaan om geld te creëren.

[RTL]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk
Henk
6 jaren geleden

Het gaat de goede kant op. Eerst Picketty en nu dit. De 2e kamer en hopelijk ook het volk, wordt steeds bewuster van geld en hoe het geldsysteem in elkaar steekt.

Henk
Henk
6 jaren geleden

Oke creëren van geld betekend ook van schuld, na de sancties (bv. Rusland) lijkt net of de schuldenlast geen bedreiging vormt voor onze economie. Dus geld en schuld staan tegenover elkaar dus schrappen maar.
Of mis ik iets?

peter
peter
Reactie op  Henk
6 jaren geleden

Ja je mist het meest essentiele. Schuld is met grote voorsprong de belangrijkste voorwaarde voor deze economie.

weg met ons
weg met ons
6 jaren geleden

Gewoon terug naar de oude situatie waarbij de overheid en de Nederlandse Bank baas is over het geld en niet zoals nu een totaal wereldvreemde Goldman Sachs Bank in Frankfurt met een gangster aan het roer die op eigen houtje met een paar jongens en meisjes kan bepalen wat ons geld of bezittingen waard zijn of die de dienst uitmaken en bepalen wanneer of hoe er een crisis moet komen of wat het geld moet doen.

Totaal kortzichtig en onbegrijpelijk dat de VVD hier geen voorstander voor is, deze partij zou na de laatste roofactie de druppel hebben moeten zien vallen die de emmer deed overlopen en onmiddellijk de euro moeten willen afschaffen. De euro en de EU zullen het uiteindelijk niet redden, het is een ongecontroleerde vazal munt en samengeraapt zooitje landen met te veel onzekerheden en schuldenopbouw. Deze munt die een vazal munt is van de VS gaat het al helemaal niet redden zolang aan het hoofd van al het geld een private bank staat die wordt gerund door een groep Amerikaanse gangsters. NL wordt leeggeroofd en het enige antwoord van onze overheden en regeringen daarop is dat men denkt het geld wat is geroofd bij de burgers te kunnen halen . Dit is een neerwaartse roofspiraal die uiteindelijk er alleen maar toe zal leiden dat we meer schulden krijgen en uiteindelijk compleet failliet gaan en dat is wellicht ook de bedoeling, want daarna kan men doen wat men wil en zal de burger een totale slaaf worden van een nieuw op te richten wereldregering.

Frans
Frans
Reactie op  weg met ons
6 jaren geleden

absoluut niet naar de Nederlandse bank terug.
die is allang van Goldman en Sachs.

Mammon
Mammon
6 jaren geleden

Als je DIT wilt veranderen, zullen ALLE bankiers in de wereld vermoord moeten worden,
incl. het hele Rothschild Imperium met ALLE aanhang en alle Miljardairs ter wereld.

Met andere woorden, DE 1% van de wereld moet met extreem geweld en de meest
zieke denkbare middelen vernietigd worden. Gebeurd dit niet vernietigen zij alles, want
het draait hen maar op 1 ding.

De creatie van absolute systeemslaven zonder enkel sociaal vangnet met totale Zionistische
Elite werelddominantie. Dit gebeurd in zeer snel tempo, ontwaak of u word slaaf in
het Zionistische bolwerk van angst, haat, propaganda en leugens!

Lova
Lova
Reactie op  Mammon
6 jaren geleden

Serieus?? Dan ben je minstens zo ´slecht´ als hetgene je wil veranderen. Hate cannot drive out hate only love can do that!! Ik had iets meer wijsheid verwacht op deze site, jammer…

peter
peter
Reactie op  Mammon
6 jaren geleden

En dat allemaal uit de mond van Mammon! 🙂

Frans
Frans
Reactie op  Mammon
6 jaren geleden

Mammon; We gaan niemand vermoorden!!

nog meer oorlog, je wilt er toch van af van het doden van mensen! Als deze mensen wordt verteld dat ze een hart hebben , een orgaan dat je kunt gebruiken voor hartzaken dan worden de betonnen bunkers die hun hersenen nu zijn geworden weer week, dan doorbloeden ze weer beter. Zo kunnen de hersenen dan weer contact zoeken met het Hart. Eenmaal dit gedaan kunnen ze zich niet voorstellen dat ze uitmergelend hebben gewerkt. Een complete mensheid zo diep in de problemen te hebben gebracht daar worden ze zich dan bewust van.

Faith
Faith
6 jaren geleden

De bankiers vermoorden gaat wel erg ver, moorden laten we aan duistere types over. Arresteren en in de cel ermee lijkt me een beter idee. Die zogenaamde slim bedachte illuminati pyramide is omgevallen en bleek minder standvastig dan gedacht. Kon ook niet want het was allemaal op korte termijn denken gebaseerd. En die termijn is afgelopen. De pyramide van Maslow is bestendiger. Ze hebben een paar treetjes over geslagen en waanden zich met over lijken gaan aan de top. Zo werkt het duidelijk zichtbaar aantoonbaar niet.

Jacqueline Smit
Jacqueline Smit
6 jaren geleden
peter
peter
6 jaren geleden

Kijktip: https://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0
Even nl ondertiteling aanzetten als die niet automatisch start. Het meeste in de film weten velen al maar dan gaat het verhaal nog verder….

Silber eye
Silber eye
6 jaren geleden

Verbaast mij dat de banken de beschikking krijgen over nog meer gratis geld terwijl zij de afgelopen jaren behoorlijke missers hebben gemaakt de diensten welke zij verlenen worden immers al betaald door de klant en de eventuele spaargelden van hun klanten worden gebruikt in het bancaire systeem en de rente voor de klant blijft achterwege, dus inkomsten genoeg voor deze banken zolang het duurt en de klant zijn geld op deze manier blijft stallen.
Ook gaat er nu vele miljarden naar de economie zeg maar naar de werkgevers/producenten multinationals etc welke dit geld weer doorsluizen naar een mistige omgeving waar het zoekraakt.

Dit lijkt na onze decennia durende gelegaliseerd frauderend gezondheidsindustrie wel de grootste financiële roof ooit te worden.
Daarentegen merkwaardig dat onze regering hier tegen protesteert blijkbaar vinden deze dat zij gepatenteerd alleenrecht hebben om de burger te beroven via basis levensbehoeften zoals medische zorg.
En dat de werkgevers/producenten het moeilijk hebben is quatsch zij doen al jaren aan slavenarbeid zowel hier te landde als in de ontwikkelingslanden wereldwijd, zo hebben deze de eigen inwoners schaakmat gezet qua arbeid en bestedingen input, met het gevolg schrijnend maatschappelijk onrecht en een vervallen samenleving zowel financieel als moreel, het jarenlang preken wij zijn de rijkste en welvarendste werkt blijkbaar niet meer.

De kip met de gouden eieren is nu geslacht nu zal zijn eigenaar verhongeren geheel conform de leer van Darwin, je hoeft daarvoor geen econoom te zijn.
Een bevolking moreel en financieel verzwakt zoals Europa is rijp om geoogst te worden zoals landen als Russia etc

Tinus
Tinus
6 jaren geleden

Het probleem is dat wij onze hele leven baseren op onze primitieve dierlijke behoeftes. De mens is makkelijk te manipuleren door middel van seks, hebzucht , angst. En dat alles om macht over anderen te krijgen of centen te verdienen. Zolang we niet langs die primitieve gevoelens kunnen kijken blijven we onszelf in de voet schieten. Het is een manier van denken.

Faith
Faith
Reactie op  Tinus
6 jaren geleden

Het probleem is dat die primitieve dierlijke behoeftes door de commercieële televisie luidkeels wordt gestimuleerd. Sex, hebzucht, angs. Begin jaren tachtig kwamen ze onder luid tromgeroffel met veel bombarie op en je kon er maar moeilijk omheen. Manman wat een herrieschoppers in de media ineens, of je maar ging kijken naar al die dommakende shit. Een cultuurShock maar dan naar achter. Debiliserende op de onderbuik inspelende televisie waarvan ze dan zeiden, nadat het er stevig ingeramd was, dat er vraag naar was. Nee, we kregen het opgedrongen. Je kreeg het er in geramd en dan weet je al dat je met foute jongens te maken hebt. Want dat alles om macht over die kijkers te krijgen en veel geld aan ze te verdienen. Een misleiding daar! Je slaat er stijl van achterover. Als je ze eenmaal door hebt.

Roswell Grey
Roswell Grey
Reactie op  Faith
6 jaren geleden

Ja laten we het vooral bij publieke omroepen houden, vooral geen vrijheid om zelf een tv zender op te zetten en een mening te verkondigen anders dan wat gedicteerd wordt door PvdA, CDA of VVD. Terug naar het verzuilde stelsel waarin `Hilversum´ bepaalt wat goed voor u is in plaats van uzelf. Terug naar het systeem waarin omroepen in naam onafhankelijk zijn, maar al hun geld via de staat en reclame (!) krijgen en waarvan de besturen vol met gesjeesde oud-politici zitten. We noemen die omroep dan NWO: Nationale Waarheid Omroep. Dus niet dat u denkt dat NWO ergens anders voor staat.

En als we dan toch bezig zijn: laten we meteen al die verschrikkelijke kranten maar afschaffen. Volkskrant, NRC, Telegraaf, Trouw, Algemeen Dagblad en de regionale kranten: allemaal commercieel en dus debiel. Er moet gewoon één Staatskrant komen met dezelfde hoofdredacteur als de nationale publieke omroep: Faith natuurlijk! Want Faith weet wat goed voor ons is, Faith kan bepalen wat goed is en wat ‘bombarie’ en ‘tromgeroffel’ is.

Eigenlijk is er maar één ding wat Faith niet kan, en dat is het knopje op de afstandsbediening vinden waarmee je verder kunt zappen als het programma je niet bevalt. Veel makkelijker is beweren dat een interessante documentaire op Discovery Channel, een opera op Brava TV of een uitgebreide achtergrondreportage in de Volkskrant inspeelt op ‘primitieve dierlijke behoeftes’. Je vraagt je toch af waarom iemand wel de tekortkomingen van platte commerciële tv wel ziet maar ziende blind en horende doof blijft voor de propaganda van publieke omroepen en serieus denkt dat dat beter is.

rik
rik
Reactie op  Roswell Grey
6 jaren geleden

Wat echt vreemd is, is dat er nog steeds mensen zijn die het onvoorwaardelijk in ruime mate geven van de basisbehoeften aan ieder mens op aarde (te beginnen in NL) niet zien zitten.

Of er allerlei verzinsels op loslaten als luiheid, dwangarbeid, voor wat hoort wat … etcetera…

Met deze gedachten heb je nog een lange evolutie te gaan, gelukkig is er binnenkort een andere meerderheid!

Johan
Johan
6 jaren geleden

Geld is niet echt , er zou goud tegenover moeten staan wat al lang niet meer is .
Kwestie van tijd dat het hele systeem in elkaar stort, het is allemaal fictief dat begint iedereen wel in te zien dat we in een grote gecrieerde zeepbel leven .

x

Check Also

baudet

‘Het kartel stort voor onze ogen in elkaar. Het politieke systeem is aan het einde van haar Latijn’

“Rutte heeft gelogen. Opnieuw,” zei FVD-leider Thierry ...

exitpoll

Ongeloof na exitpoll: ‘Wat worden we voor de gek gehouden’

Volgens de exitpoll van Ipsos is de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

22
0
We lezen graag je reactie!x