Gezondheid

Geheim onthuld: dit zijn de 14 (!) ingrediënten in Franse frietjes van McDonald’s

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er zitten maar liefst 14 ingrediënten in de frietjes van McDonald’s. Verrassing: er gaan zelfs aardappelen in. McDonald’s heeft het steeds moeilijker nu mensen bewuster eten. Het bedrijf speelt daar op in door meer openheid te geven over hoe de snelle happen bij de hamburgergigant worden gemaakt.

McDonald’s huurde Mythbusters-presentator Grant Imahara in om te ‘ontdekken’ wat de ingrediënten van de Franse frietjes zijn. De frieten van McDonald’s worden twee keer gefrituurd: één keer in de fabriek en één keer in het filiaal.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Er wordt een soort silicone aan de aardappelrepen toegevoegd, dimethylpolysiloxaan (E900), dat moet voorkomen dat het frituurvet gaan schuimen. E900 wordt ook gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica.

Er gaat ook een chemische stof in die is gebaseerd op aardolie, tert-butylhydrochinon (E319), die voorkomt dat de frietjes gaan verkleuren en zorgt dat ze langer houdbaar zijn. Bij proeven op ratten en muizen is de stof niet kankerverwekkend bevonden.

Als de aardappelen in reepjes zijn gesneden worden ze besproeid met een mix van: koolzaadolie, sojaolie, maïsolie, natuurlijke rundvleesaroma’s, gehydroliseerde tarwe, gehydroliseerde melk, gehydroliseerde soja, citroenzuur, dextrose (een natuurlijke suiker die op de frietjes wordt gesproeid om de goudgele kleur te behouden na het frituren), bakpoeder (om te voorkomen dat de frietjes grijs gaan verkleuren) en zout.

Vijf van de ingrediënten worden bij beide bakbeurten toegediend. Daarom houdt Mythbusters het op 19 bestanddelen. Het beruchte mononatriumglutamaat (E621), geliefd bij de voedingsindustrie, lijkt dan weer niet in de frietjes te zitten.

Het Amerikaanse recept verschilt van dat in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, meldt de MailOnline. Bij de Britse McDonald’s worden geen sojaolie, koolzaadolie en E900 bij de frietjes gedaan.

[De Morgen]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bart
bart
9 jaren geleden

Daarom ben ik zo dol op de tietjes uh frietjes er zitten silicone in whaahaa.

Matt
Matt
9 jaren geleden

Nu nog een zelfde (onafhankelijk) onderzoek wat in hun vlees zit.

En ook had ik graag geweten of die soja olie gmo vrij is.

Roy
Roy
9 jaren geleden

Nu klopt het niet helemaal in dit artikel..
Bestanddeel 2 t/m 9 zijn bestanddelen van de olie waar de frietjes in worden voorgebakken..
Dit is ook de reden dat de E900 twee keer op de lijst staat.. Bij het voorbakken en later bij het afbakken in de zaak… Bestanddeel 13 t/m 19 zit in de olie waar het in wordt afgebakken..

Dit is dan ook, misschien onbedoeld, misleidend

“Er wordt een soort silicone aan de aardappelrepen toegevoegd, dimethylpolysiloxaan (E900), dat moet voorkomen dat het frituurvet gaat schuimen. E900 wordt ook gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica.”

E900 zit ook bijna altijd in frituurolie die je in de supermarkt koopt..

Het is een bestanddeel van de olie en wordt niet specifiek aan de aardappelrepen toegevoegd. Dit wordt overigens ook in het tweede filmpje gezegd..

Ook veel van de diepvries patat uit de supermarkt is voorgebakken.. (lees, in olie met E900)

Maar ja, het lekkerste is uiteindelijk om zelf je frietjes te maken, wel even voorbakken natuurlijk, dan worden ze het lekkerst…

waR
waR
9 jaren geleden

Dit lijkt wel een reclamefilmpje voor de big M.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x