Homepagina » Universum » Bye bye big bang: heelal ontstaan uit zwart gat?
Bye bye big bang: Heelal ontstond niet door oerknal

Bye bye big bang: heelal ontstaan uit zwart gat?

Vergeet wat je hebt geleerd op school. Het universum is mogelijk niet ontstaan door de oerknal, maar uit een zwart gat.

Volgens een groep theoretisch natuurkundigen kan het universum zijn ontstaan na de explosie van een hogerdimensionale ster.

Algemeen wordt aangenomen dat het heelal zo’n 13,8 miljard jaar geleden is ontstaan uit een enorm heet punt met een oneindig grote dichtheid, ofwel een singulariteit. Kan de oerknaltheorie in de prullenbak?

Monopolen

Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan. “Wie weet vlogen er wel draken uit deze singulariteit,” zei astrofysicus Niayesh Afshordi van het Perimeter Instituut voor Theoretische Natuurkunde in Canada.

Het is lastig te voorspellen hoe de singulariteit een universum heeft voortgebracht waarin de temperatuur bijna overal gelijk is. Daar zou ons universum simpelweg nog te jong voor zijn. De meeste kosmologen stellen dat het universum sneller dan het licht zou moeten uitdijen om een uniforme temperatuur te bereiken.

Een tweede probleem is dat in het huidige heelal geen magnetische monopolen (deeltje met één magnetische pool) gevonden worden, terwijl die – als het universum door de oerknal is ontstaan – in groten getale zouden moeten voorkomen.

De natuurkundigen vermoeden dat het driedimensionale universum rondzweeft in een membraan of braan in een universum met vier dimensies. Dit universum bevat vierdimensionale sterren die dezelfde levenscyclus zouden hebben als gewone sterren.

Supernova

De zwaarste vierdimensionale sterren zouden aan het einde van hun leven exploderen als een supernova. Na de supernova kan van de ster een zwart gat overblijven.

Dit zwarte gat zou net als gewone zwarte gaten een waarnemingshorizon hebben, de grens van waarachter informatie een bepaald ander punt niet meer kan bereiken.

In ons welbekende universum is de waarnemingshorizon te zien als een tweedimensionaal oppervlak. In een vierdimensionaal universum zou de waarnemingshorizon een zogeheten hypersfeer vormen.

Volgens de natuurkundigen is ooit een zware vierdimensionale ster ontploft en is uit het overgebleven materiaal een driedimensionaal membraan gevormd rond een driedimensionale waarnemingshorizon, waarna het heelal is begonnen met uitdijen.

Hogerdimensionale realiteit

De onderzoekers lossen hiermee het horizonprobleem op omdat de geëxplodeerde ster genoeg tijd moet hebben gehad om in zijn kern een uniforme temperatuur te bereiken. Daarnaast zouden er geen monopolen ontstaan als een vierdimensionale ster instort. Het tweede probleem opgelost.

Hoewel het model verklaart waarom het universum een vrijwel uniforme temperatuur heeft, wijkt het wel iets af van temperatuurschommelingen die onlangs met behulp van de Planck-satelliet zijn gemeten in de kosmische achtergrondstraling.

Het team probeert het model nu te verfijnen. Planck toont aan dat de inflatie, of exponentiële uitbreiding, wel plaatsvindt, maar kan niet laten zien waarom dat gebeurt, aldus de onderzoekers.

“De studie kan aantonen hoe inflatie wordt veroorzaakt door de beweging van het universum in een hogerdimensionale realiteit,” concluderen de natuurkundigen. Lees hier meer over het onderzoek.

Bron: Nature.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • jane parr schreef:

  Light is ever expanding.

  0 likes
 • pieter schreef:

  Dus eigenlijk leven we in een black-out?

  0 likes
 • pietsnot schreef:

  Kan de oerknaltheorie in de prullenbak?,,,jep want die oerknal mot ook ergens een begin hebben gehad ergens vandaan komen of whatever,dus de oerknaltheorie klopt niet zoals onder anderen Robbert Dijkgraaf beweert om maar iemand te noemen.

  0 likes
 • Edwin schreef:

  Aan de andere kant van een black hole, is een Big Bang.Zo zijn alle universum als parels aan een ketting met elkaar verbonden.Denk aan een oneindige zandloper.Denk aan het oneindigheidsymbool (je weet wel die platte 8)Dit teken staat trouwens ook boven het hoofd van de man op Tarotkaart 1 “de Magier”.

  En zowieso, al een lange tijd voel ik dit ook intuitief zo aan.

  Om te beginnen : alles wat we aan bewijsmateriaal op internet trachten te vinden zal nooit volledig antwoord geven op wat voor een vragen dan ook, ze zijn meer als vingers die wijzen naar de maan (welke hier de “waarheid” symboliseert). De enige die een antwoord op al onze vragen kunnen geven, is de vraagsteller zelf…maar goed genoeg filosofisch gewauwel….

  Hebben jullie wel eens van Nassim Haramein gehoord ? Op youtube is het een en ander wel te vinden over hem. Vooral de documantaire “the Black Whole (i.p.v. Hole)” vond ik best wel interessant.

  Of het nu waarheid of niet is wat hij loopt te verkondigen, boeit me in zijn geheel niet. Natuurlijk als je het uitzoekt zal je net zoveel berichten en bewijzen vinden dat hij “liegt”als dat hij “echt en betrouwbaar”is. Kijk nu eens gewoon naar wat hij te vertellen heeft, het is in ieder geval weer een “out of the box” denker…en die zijn voor mij altijd welkom.

  Groetjes aan Anton, ben benieuwd of hij me nog kent (zeg maar Mia, Hans, Gea ‘snoedel” tegen hem en je zal zien dat ie me weer kent…ongeveer 9 jaar terug)….toedeledokieee!

  0 likes
 • Nibber schreef:

  Baloney sandwich!

  0 likes
 • Tom schreef:

  Wederom theorie

  0 likes
 • doler schreef:

  een energie die in beweging kwam
  God kwam in beweging en zie daar het heelal kwam in beweging

  0 likes
 • Kalki schreef:

  Dus iedergeval dijt het heelal wel uit!

  0 likes
 • dick schreef:

  dat dacht ik al

  0 likes
 • Dick schreef:

  “Het universum is mogelijk niet ontstaan door de oerknal”

  de oerknal theorie, zo las ik, klopt niet omdat het onmogelijk is volgens onze fundamentele basis wetten van de natuurkunde/wetenschap. Dus wat zeggen de wetenschappertjes..De theorie is nog niet kompleet ipv dat ie verkeerd is of niet kan. Zo lust ik er nog wel een paar: 1 + 1 = 9, dit klopt niet volgens onze reken wetten maar mijn theorie is nog niet kompleet.

  pls scotty…beam me up…pls?

  grt en Namasté

  0 likes
 • René van Zalk, schreef:

  Het zwarte gat maakte onderdeel uit van de big bang, ging er aan vooraf.

  0 likes
 • Rob ter Horst schreef:

  “Volgens een groep theoretisch natuurkundigen kan het universum zijn ontstaan na de explosie van een hogerdimensionale ster.”
  Of uit een wit gat, door een zwart gat in een ander universum…

  Maar ja, allemaal theorieën

  0 likes
 • redice schreef:

  niemand kan ooit met zekerheid zeggen hoe alles ontstaan is, het is te complex om te begrijpen voor onze kleine hersenen met matige intellectuele capaciteiten. anders gezegd: we zijn gewoon nog te dom of we moeten outside the box beginnen te denken en het paranormale toelaten in de moderne wetenschap, zoals Nikola Tesla ook al deed en kijk wat hij bereikte..

  0 likes
 • Henk001 schreef:

  Vergeet alsjeblieft niet wat je geleerd hebt op school, tenzij daar verteld is dat de oerknal-hypothese alleen over die singulariteit gaat. Deze theorie heeft het nog steeds over een extreem dicht en extreem compact begin van het heelal, nog steeds ca. 13,7 miljard jaar geleden en nog steeds met inflatie. En als het je goed geleerd is dan is er bij verteld dat voor wat betreft de allereerste fractie van een seconde de bekende natuurwetten ons eigenlijk in de kou laten staan, Niemand was echt blij met die singulariteit en niemand kon uitleggen waardoor die precies het Heelal had gevormd — al gaf prof. Dijkgraaf vorig jaar in zijn DWDD-college een speculatie uit de snaartheorie (net als deze groep overigens) die hier veel op leek. De snaartheorie is trouwens niet kinderachtig als het om hogere dimensies gaat: maar liefst 11 deels opgerolde dimensies. Dit is een van de pogingen om dat begin te verklaren, en als ze de discrepantie met de waarnemingen weten op te lossen, misschien wel een veelbelovende.

  0 likes
 • Son of Man schreef:

  Bye bye Big Bang. Hello Big Fart.

  0 likes
 • sander schreef:

  Grappige titel weer, evenals:

  ”Vergeet wat je hebt geleerd op school. Het universum is mogelijk niet ontstaan door de oerknal, maar uit een zwart gat.”

  Kortom, door iets wat mogelijk waar zou kunnen zijn moeten we vergeten wat ons geleerd is op school? Dat klinkt niet helemaal logisch joh.
  Er is zoveel dat mogelijk waar zou kunnen zijn..

  0 likes
 • xsimm schreef:

  Wanneer laten we nu het ontstaan van het universum eens los???

  Dit is niet te verklaren door de mens een universum moet ergens in ontstaan en als het dan ergens in kan ontstaan hoe kwam die ruimte dan weer aan zijn ontstaan? Dan is voor de mens toch echt het eind zoek.
  Maar waarom zouden we dat eigenlijk willen weten????
  Waarom zoeken naar zaken die wij niet kunnen bevatten en hier op aarde niet eens instaat zijn elkaar te begrijpen. Niet eens instaat zijn om de oorsprong van de aarde goed in kaart te brengen en laat staan de planeten dicht bij ons. We doen ons best de planeten te verkennen en dat heeft ons veel geleerd over technieken en een revolutie gebracht in o.a. Computers

  Maar ondanks al deze kennis zijn we alleen maar gefocust op het universum en Aliens. Maar niet op wat ons eigen zonnestelsel ons kan verklaren en bieden. En daar alleen al schiet onze kennis al tekort. Worden er meetgegevens verzameld die volgens de wetenschap alleen kunnen duiden op leven. Maar de wetenschap gaat niet over leven sterker nog niemand gaat over het leven. Als ik zeg dat Mercurius ooit de maan van Venus was en dat er ooit een volwaardige maan om Mars was die door een enorme ramp verbrijzeld is dan is dat waar omdat niemand dat met concrete bewijzen kan weerleggen en alleen maar discussies oproept waarin niemand zijn gelijk kan halen omdat we het simpel niet kunnen bewijzen. Maar wat er ook geweest is en waar de oorsprong ook mag liggen zoek dat eerst in de planeten om ons heen en berust in het feit dat we nooit de kennis of het begrip van de oorsprong binnen de oorsprong kunnen verklaren.

  0 likes
 • pietje bell schreef:

  Dit is dus het volgende niets zeggende onderzoek.kan ook weer bij de rest in de prullenbak.maar ja de kinderen moeten wat te doen hebben.En dit moet wetenschap voorstellen.

  0 likes
 • Westbound schreef:

  Dat mensen zich met dergelijke materie bezighouden, verbaast me ten zeerste. Kom liever met een oplossing van de crisis, i.p.v. wazig theorieën te bespreken.

  0 likes
 • enkidoe schreef:

  [quote name=”redice”]niemand kan ooit met zekerheid zeggen hoe alles ontstaan is, het is te complex om te begrijpen voor onze kleine hersenen met matige intellectuele capaciteiten. anders gezegd: we zijn gewoon nog te dom of we moeten outside the box beginnen te denken en het paranormale toelaten in de moderne wetenschap, zoals Nikola Tesla ook al deed en kijk wat hij bereikte..[/quote]
  HEb5 minuten nagedacht over het kip en het ei verhaal, heb nu hoofdpijn 🙂

  0 likes
 • Wesley schreef:

  [Vergeet wat je hebt geleerd op school. Het universum is mogelijk niet ontstaan door de oerknal,]

  En vervolgens:

  [Volgens een groep theoretisch natuurkundigen kan het universum zijn ontstaan na de explosie van een hogerdimensionale ster.]

  Kortom: ook een big bang

  0 likes
 • Sandy schreef:

  Creatie heeft een waar verleden en is opgeslagen. De leeringen zijn beschikbaar. Bestudeer de Freedom Teachings! http://www.schildpadproducties.nl/voyagers.htm http://www.azuritepress.com/articles/freedom_teachings.php#.Uj_qTfLCR9A

  0 likes
 • Rob ter Horst schreef:

  [quote name=”xsimm”]Wanneer laten we nu het ontstaan van het universum eens los???

  Dit is niet te verklaren door de mens een universum moet ergens in ontstaan en als het dan ergens in kan ontstaan hoe kwam die ruimte dan weer aan zijn ontstaan? Dan is voor de mens toch echt het eind zoek.
  Maar waarom zouden we dat eigenlijk willen weten????
  Waarom zoeken naar zaken die wij niet kunnen bevatten en hier op aarde niet eens instaat zijn elkaar te begrijpen. Niet eens instaat zijn om de oorsprong van de aarde goed in kaart te brengen en laat staan de planeten dicht bij ons. We doen ons best de planeten te verkennen en dat heeft ons veel geleerd over technieken en een revolutie gebracht in o.a. Computers

  Maar ondanks al deze kennis zijn we alleen maar gefocust op het universum en Aliens. Maar niet op wat ons eigen zonnestelsel ons kan verklaren en bieden. En daar alleen al schiet onze kennis al tekort. Worden er meetgegevens verzameld die volgens de wetenschap alleen kunnen duiden op leven. Maar de wetenschap gaat niet over leven sterker nog niemand gaat over het leven. Als ik zeg dat Mercurius ooit de maan van Venus was en dat er ooit een volwaardige maan om Mars was die door een enorme ramp verbrijzeld is dan is dat waar omdat niemand dat met concrete bewijzen kan weerleggen en alleen maar discussies oproept waarin niemand zijn gelijk kan halen omdat we het simpel niet kunnen bewijzen. Maar wat er ook geweest is en waar de oorsprong ook mag liggen zoek dat eerst in de planeten om ons heen en berust in het feit dat we nooit de kennis of het begrip van de oorsprong binnen de oorsprong kunnen verklaren.[/quote]
  Er is een groot verschil tussen theoretische natuurkunde en iets volledig uit je duim zuigen…

  0 likes
 • thijs schreef:

  [quote name=”Westbound”]Dat mensen zich met dergelijke materie bezighouden, verbaast me ten zeerste. Kom liever met een oplossing van de crisis, i.p.v. wazig theorieën te bespreken.[/quote]
  Waar wacht je nog op dan? Wat is jouw gedachte hierover? Denk jij ook 24/7 over “de crisis” of vraag jij je jezelf ook eens af waar je vandaan komt?

  0 likes
 • kenn schreef:

  “Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.

  0 likes
 • carpa schreef:

  [quote name=”Westbound”]Dat mensen zich met dergelijke materie bezighouden, verbaast me ten zeerste. Kom liever met een oplossing van de crisis, i.p.v. wazig theorieën te bespreken.[/quote]
  So true…maar wees gerust, zal niets van in huis komen hoor.
  Waarom? Omdat WIJ de crisis zélf zijn en bestendigen.

  0 likes
 • carpa schreef:

  Grappig dat men vasthoudt aan dat ‘explosie’ gebeuren. Alles is er al voor het er was. Het ontstaat in singulariteit. Het absolute nulpunt. Daar waar alles uit voortkomt en ook alles weer naar terug zal keren… met een gescheiden polariteit van positief en negatief tot de 5de à 6de dichtheid.
  Multidimensionaal en multiversa. Dat is slechts mijn mening, uiteraard.;-)

  0 likes
 • Sandy schreef:

  [quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  Hoe creatie is ontstaan is opgeslagen op CDT plates. De leeringen zijn beschikbaar. Bestudeer de Freedom Teachings – Keylontic science! http://www.schildpadproducties.nl/voyagers.htm http://www.azuritepress.com/articles/freedom_teachings.php#.Uj_qTfLCR9A

  0 likes
 • Ken schreef:

  [quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]

  En hoe kom je tot die conclusie? In het verleden dachten mensen dat natuurverschijnselen zoals kometen, eclipsen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen het resultaat waren van goden. Dat is nu inmiddels ook wel anders. Dat iets onzeker of onduidelijk is wil niet zeggen dat er een of meerdere goden achter zitten.

  0 likes
 • lauke schreef:

  [quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  En hoe interpreteer jij god? Je hebt zoveel “goden” en de betekenis is overal anders, duss verklaar je nader

  0 likes
 • Liquid schreef:

  [quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  Nee.
  Iets niet met zekerheid kunnen zeggen is iets niet met zekerheid kunnen zeggen, en bewijst niks over het bestaan van een god.

  0 likes
 • Edwin schreef:

  Alles wat over de Tao gezegd kan worden, is nog steeds niet de Tao

  Dus: Alles wat over God(=Tao) gezegd kan worden is nog steeds niet God, vandaar dat religies ook eeuwig de plank mis zullen slaan.
  God’s kennis is Zelf/eigen kennis.

  Stel, iemand zou ooit in wetenschappelijke formules precies kunnen uitleggen HOE het Universum ontstaan is….willen jullie dat ECHT ?

  Denk na voordat je gretig “jaaaa”schreeuwt, denk vooral goed na.

  Degene die dit zou ontdekken zou meteen baas/bazin zijn over alles dat leeft, niet symbolisch maar letterlijk…in een kwade bui zou deze zelfs alles op kunnen blazen met die kennis.
  Als alles uitlegbaar en dus voorspelbaar is…geloof me (of niet)..dat wil NIEMAND.
  En trouwens, beste lieve lezers…dat “ik” die je denkt te zijn….kan je die omschrijven, en waar zit dat “ik-dingetje”in je lichaam? Wedden dat niemand dat lukt? En ga nu niet met je naam strooien, zeg niet “Ik ben Jantje Truusje/whatever” want dat zijn namen, woorden, woorden zijn afgeleid van zichtbare dingen, en zijn dus zelf ook dingen….Dus je naam ben je in ieder geval niet. Je gedachtes ben je ook niet, gedachtes zijn woorden en dus ook dingen.
  Wat is dat toch binnenin ons dat “Ik” zegt? Nou…? Iemand?

  Al eeuwen zeg ik iedere keer het zelfde:
  “Ken U zelve “.

  Zal ik mezelf ook maar lekker onderuit halen: Ik ben naamloos, Edwin is een masker waardoor ik deze wereld in kijk.

  Ik zelf ken geen tijd of ruimte en ben vormloos.
  Degenen die zich zelf gevonden hebben kennen MIj, de onwetenden (onwetend over zich-zelf dus)zouden Mij het liefst de mond snoeren.

  0 likes
 • Henk001 schreef:

  [quote name=”xsimm”] Als ik zeg dat Mercurius ooit de maan van Venus was en dat er ooit een volwaardige maan om Mars was die door een enorme ramp verbrijzeld is dan is dat waar omdat niemand dat met concrete bewijzen kan weerleggen [/quote]
  Wat een vreemde redenering. Als niemand kan bewijzen dat het niet zo is, dan is het waar? Dan bestaan kaboutertjes en het vliegende spaghetti-monster dus ook. Volgens mij is iets pas waar als je kunt bewijzen dat het wel zo is

  0 likes
 • wat schreef:

  [quote name=”Edwin”]Alles wat over de Tao gezegd kan worden, is nog steeds niet de Tao

  Dus: Alles wat over God(=Tao) gezegd kan worden is nog steeds niet God, vandaar dat religies ook eeuwig de plank mis zullen slaan.
  God’s kennis is Zelf/eigen kennis.

  [/quote]

  Tao betekent helemaal niet God, Tao (niet Taoisme, dat is namelijk weer een ander filosofie/levenswijze). Tao is een levenswijze en filosofie afkomstig uit Azie. Tao betekent namelijk ‘de pad’ een pad die je bewandeld in je leven.
  En toevallig ken ik mensen die deze authentieke leer onderwijzen.

  0 likes
 • wat schreef:

  Begin en einde zijn slechts definities van de mens.
  Het is eenvoudig we weten niet waar het begin is en misschien is er wel geen begin omdat het oneindig is.

  We kunnen slechts speculeren, de beperking van ons vermogen om te begrijpen.

  0 likes
 • wat schreef:

  [quote name=”Henk001″][quote name=”xsimm”] Als ik zeg dat Mercurius ooit de maan van Venus was en dat er ooit een volwaardige maan om Mars was die door een enorme ramp verbrijzeld is dan is dat waar omdat niemand dat met concrete bewijzen kan weerleggen [/quote]
  Wat een vreemde redenering. Als niemand kan bewijzen dat het niet zo is, dan is het waar? Dan bestaan kaboutertjes en het vliegende spaghetti-monster dus ook. Volgens mij is iets pas waar als je kunt bewijzen dat het wel zo is[/quote]

  Dat is niet helemaal waar, in sommige gevallen kan je mogelijkheden uitsluiten totdat er nog maar 1 mogelijkheid overblijft. En als er maar 1 mogelijkheid overblijft kan je terug redeneren.

  0 likes
 • Edwin schreef:

  Beste meneer “Wat”

  Iemand die iets TAO onderwijst is nog steeds blind, is letterlijk onder-wijs.
  Nogmaals:
  Alles wat over de Tao gezegd kan worden,
  is niet de Tao (laotse)
  Dus de Tao kan niet onderwezen worden, wat de Tao inhoudt, daar zijn verscheidene taoistische studenten nog steeds niet uit…”de weg” maar sommigen beweren dat het “de manier” , en sommige beweren dat het zelfs “spreken”kan betekenen,zoek maar eens uit….leuke aanleiding om een studie van te maken
  ….tjongejonge zit jullie hele werkelijkheid met woorden aan elkaar? Wat een woorden ver-af-goderij zeg.
  Tao te Ching is voor mij een van de diepste wijsheden op schrift, dus speel niet met vuur,al jaren geniet ik van dit meesterwerk.
  En dan heb ik het nog niet eens gehad over een andere classieker “Zhuang-zi”
  Een taoistisch meesterwerk geliefd door de bekende schrijver Franz Kafka.
  Of de werken van Liezi, zo kan ik uren doorgaan.
  Ken je de sufi uitspraak “Ieder mens is een Uniek pad (dus weg) naar God ? “
  Jezus zei: ‘Ik BEN(= de logos) de Weg. dus ook Jezus wist de werkelijke betekenis van Tao
  God is maar een woord meneer “Wat” is dat je geboortenaam of schuilnaam? Tao is maar een woord meneer Wat..Het zijn beide slechts verwijzingen naar iets wat niet in woorden gevat kan worden, net zoals vingers die wijzen naar de maan, ze kunnen wel wijzen…maar zijn nog steeds niet de maan
  Al het zichtbare en onzichtbare stroomt (emaneert) vanuit de tao, en keert terug naar Tao, alles.
  Als Tao in iemand werkt, is dat af te leiden aan hoe deze handelt en wandelt.
  Deze handelingen zijn inderdaad op te schrijven en uit te leggen. Maar een wanna-be Taoist denkt dat ie dan de Tao vindt door die handelingen op te volgen.
  Papegaaien doen dat ook.
  Iemand die Tao IS zal zichzelf nooit maar IETS durven te noemen, laat staan TAOIST, en het zeker nooit onderwijzen.
  Taoistische leraren bestaan niet, wel dwaal-leraren.

  0 likes
 • Westbound schreef:

  [quote name=”thijs”][quote name=”Westbound”]Dat mensen zich met dergelijke materie bezighouden, verbaast me ten zeerste. Kom liever met een oplossing van de crisis, i.p.v. wazig theorieën te bespreken.[/quote]
  Waar wacht je nog op dan? Wat is jouw gedachte hierover? Denk jij ook 24/7 over “de crisis” of vraag jij je jezelf ook eens af waar je vandaan komt?[/quote]

  Thijs, vraag jezelf niet af waar je vandaan komt, maar waar je heen gaat.

  0 likes
 • Edwin schreef:

  [quote name=”Westbound”][quote name=”thijs”][quote name=”Westbound”]Dat mensen zich met dergelijke materie bezighouden, verbaast me ten zeerste. Kom liever met een oplossing van de crisis, i.p.v. wazig theorieën te bespreken.[/quote]
  Waar wacht je nog op dan? Wat is jouw gedachte hierover? Denk jij ook 24/7 over “de crisis” of vraag jij je jezelf ook eens af waar je vandaan komt?[/quote]
  Thijs, vraag jezelf niet af waar je vandaan komt, maar waar je heen gaat.[/quote]
  En waar ga jij naar toe?
  Nederland/west europa is van oorsprong keltisch/germaans/noors grondgebied. Hoe sterk verschillende dogmas momenteel in west europa ook floreren(Christelijk/Joods/Islam/)in OER-sprong zijn de grond-energieen doordrenkt van Elven, trollen, Heksen, draken, druides etc.
  Deze stakker heeft jaaaaren geleden nog voor een Methodistische kerkgemeenschap gewerkt,en gepredikt(ja sorry, ‘k schaam me kapot hiervoor). Maar gelukkig, door een paar heftige Bde’s(spontane)en OBE’s (kon ik ook niksj aan doen)ben ik eindelijk weer tot mijn (waan?)-zinnen gekomen, heb het Ego’tje dat zich “Edwin ” noemde eruit geflikkert, en nu is die oude stoute heks/shamaan/druide/whatever weer terug.
  Waarvoor al dat slappe gewauwel over mijn voorouders? Ik vroeg me namelijk af, of die naam “westbound” (“naar het westen gaande”)wel zo slim gekozen is, vanuit het perspectief van onze voorouders namelijk gingen de overledenen naar het westen, de onderwereld/styx/ze gingen dus zoals we wel eens zeggen “hemelen”.
  Het oosten (vanwege de zonopkomst) stond symbool voor geboorte/schepping.
  Zou je die naam “westbound” misschien niet beter kunnen veranderen in “Earth-bound”? Oh nee, sorry, je naam in je paspoort veranderen kan niet zo maar. Ik ga ervan uit dat je net zoals ik de naam die je mammie en pappie je gaven hier hanteert, hmmmm?
  De goden van Weleer waren ook tijdloos, en zijn dus nooit en te nimmer door kerk of synagoge verdwenen, nogmaals: omdat ze tijdloos zijn.

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”Liquid”][quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  Nee.
  Iets niet met zekerheid kunnen zeggen is iets niet met zekerheid kunnen zeggen, en bewijst niks over het bestaan van een god.[/quote]
  Volgens mijn kennis in NL taal,is er verschil tussen wijzen en bewijzen,toch?

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”lauke”][quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  En hoe interpreteer jij god? Je hebt zoveel “goden” en de betekenis is overal anders, duss verklaar je nader[/quote]
  “Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GOD bestaan.
  En niet GODS,er is namelijk alleen een GOD.

  0 likes
 • Wesley schreef:

  [quote name=”kenn”][quote name=”lauke”][quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  En hoe interpreteer jij god? Je hebt zoveel “goden” en de betekenis is overal anders, duss verklaar je nader[/quote]
  “Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GOD bestaan.
  En niet GODS,er is namelijk alleen een GOD.[/quote]Aha, dus alles wat wij niet kunnen verklaren heeft god gedaan?

  Met zo’n instelling zouden we nu nog in grotten wonen en ons in berenvellen kleden.

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  [quote name=”xsimm”]
  Maar ondanks al deze kennis zijn we alleen maar gefocust op het universum en Aliens. Maar niet op wat ons eigen zonnestelsel ons kan verklaren en bieden. En daar alleen al schiet onze kennis al tekort. Worden er meetgegevens verzameld die volgens de wetenschap alleen kunnen duiden op leven. Maar de wetenschap gaat niet over leven sterker nog niemand gaat over het leven. Als ik zeg dat Mercurius ooit de maan van Venus was en dat er ooit een volwaardige maan om Mars was die door een enorme ramp verbrijzeld is dan is dat waar omdat niemand dat met concrete bewijzen kan weerleggen en alleen maar discussies oproept waarin niemand zijn gelijk kan halen omdat we het simpel niet kunnen bewijzen. Maar wat er ook geweest is en waar de oorsprong ook mag liggen zoek dat eerst in de planeten om ons heen en berust in het feit dat we nooit de kennis of het begrip van de oorsprong binnen de oorsprong kunnen verklaren.[/quote]
  Nee dan heb je een theorie. Jij draait het om, jij roept iets en dan verwacht je dat dit wordt geaccepteerd, als zijnde de waarheid en wanneer men het niet accepteert dan moet je maar bewijzen dat hetniet zo is. U heeft teveel naar man made global warming geluistert, alles gebaseerd op theorien en computer modellen die de werkelijkheid niet kunnen nabootsen, zelfs het verleden kunnen ze niet juist voorspellen. En dan roept men als je zegt dat we ongelijkhebben dan moet jij onze onbewezen theorie maar ontkrachten…

  0 likes
 • wat schreef:

  [quote name=”Edwin”]Beste meneer “Wat”

  Iemand die iets TAO onderwijst is nog steeds blind, is letterlijk onder-wijs.
  Nogmaals:
  Alles wat over de Tao gezegd kan worden,
  is niet de Tao (laotse)
  [/quote]

  Taoisme is geen Tao.
  Tao is geen religie of godsdienst.
  Het is een leer/levenswijze op zich zelf.
  Heeft ook niks met verafgoding te maken.

  Net als velen denken dat Tai Chi zacht/soft/langzaam is terwijl het originele Tai Chi zowel de harde als zachte kant kent.

  Maar je kan je eeuwigheid bezig houden met wijsheden en filosofien … we leven in het hier en nu, dus leef i.p.v. onnodig ingewikkeld te doen. Gezond verstand gebruiken, van fouten leren en niemand opzettelijk proberen te kwetsen.

  Ik denk niet we hier allerlei boeken voor nodig hebben of zogenaamde guru/geestelijke leiders.

  0 likes
 • wat schreef:

  [quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”xsimm”]
  Maar ondanks al deze kennis zijn we alleen maar gefocust op het universum en Aliens. Maar niet op wat ons eigen zonnestelsel ons kan verklaren en bieden. En daar alleen al schiet onze kennis al tekort. Worden er meetgegevens verzameld die volgens de wetenschap alleen kunnen duiden op leven. Maar de wetenschap gaat niet over leven sterker nog niemand gaat over het leven. Als ik zeg dat Mercurius ooit de maan van Venus was en dat er ooit een volwaardige maan om Mars was die door een enorme ramp verbrijzeld is dan is dat waar omdat niemand dat met concrete bewijzen kan weerleggen en alleen maar discussies oproept waarin niemand zijn gelijk kan halen omdat we het simpel niet kunnen bewijzen. Maar wat er ook geweest is en waar de oorsprong ook mag liggen zoek dat eerst in de planeten om ons heen en berust in het feit dat we nooit de kennis of het begrip van de oorsprong binnen de oorsprong kunnen verklaren.[/quote]
  Nee dan heb je een theorie. Jij draait het om, jij roept iets en dan verwacht je dat dit wordt geaccepteerd, als zijnde de waarheid en wanneer men het niet accepteert dan moet je maar bewijzen dat hetniet zo is. U heeft teveel naar man made global warming geluistert, alles gebaseerd op theorien en computer modellen die de werkelijkheid niet kunnen nabootsen, zelfs het verleden kunnen ze niet juist voorspellen. En dan roept men als je zegt dat we ongelijkhebben dan moet jij onze onbewezen theorie maar ontkrachten…[/quote]

  Dat roepen we allemaal toch? Maar laten we gewoon eerlijk zijn ‘We weten het niet’

  En ik denk als je hele leven gaat weiden om de waarheid proberen te vinden die we toch niet vinden dat het allemaal verloren tijd is die je nuttiger kan besteden.

  Wat belangrijk is, is als je 80 bent en met vreugde, zonder vuile handen, kan zeggen ‘ik heb geleefd, mijn dank is groot aan degeen/degenen die mij deze bijzondere kans heeft/hebben gegeven’

  0 likes
 • Kees schreef:

  Zwarte gaten zijn portals van ander heelal, en die ook weer uit een ander heelal.

  op deze manier zouden dus de wetenschappers wel eens gelijk kunnen hebben en bestaat alles uit meerdere cosmossen, elke komende vanuit een zwart gat, wat eigenlijk gewoon een portal is naar een andere realiteit.

  En dus zo is het ineens begrijpelijke taal.

  vrg kees

  0 likes
 • lauke schreef:

  [quote name=”kenn”][quote name=”lauke”][quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  En hoe interpreteer jij god? Je hebt zoveel “goden” en de betekenis is overal anders, duss verklaar je nader[/quote]
  “Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GOD bestaan.
  En niet GODS,er is namelijk alleen een GOD.[/quote] dus als je iets niet met zekerheid kan zeggen wijst dat naar god bestaan,,, dat is vrij kortzichtig!! En hoe kom je er bij dat alleen god bestaat? Ik denk dat jij bedoelt: in jou geloofs overtuiging bestaat er 1 god.
  Het is en blijft een mythe, een geloof. Maar dat hoeft voor een ander niet zo te zijn, er zijn andere geloven daar hebben ze meerdere goden, dat wimpel je dus af want dat is onzin in jou ogen… en het wijst helemaal nergens naar

  0 likes
 • wat schreef:

  [quote name=”Kees”]Zwarte gaten zijn portals van ander heelal, en die ook weer uit een ander heelal.

  op deze manier zouden dus de wetenschappers wel eens gelijk kunnen hebben en bestaat alles uit meerdere cosmossen, elke komende vanuit een zwart gat, wat eigenlijk gewoon een portal is naar een andere realiteit.

  En dus zo is het ineens begrijpelijke taal.

  vrg kees[/quote]

  En op welke feiten heb je dit nu gebaseerd?
  Ik kan je zeggen er is niemand die ons met feiten kan aantonen wat aan de andere kant van een black whole is.
  Concluderen er aan de andere kant een ander heelal is is slechts fantasie en geen feit.

  0 likes
 • Edwin schreef:

  [quote name=”wat”][quote name=”Edwin”]Beste meneer “Wat”

  Iemand die iets TAO onderwijst is nog steeds blind, is letterlijk onder-wijs.
  Nogmaals:
  Alles wat over de Tao gezegd kan worden,
  is niet de Tao (laotse)
  [/quote]
  .

  Ik denk niet we hier allerlei boeken voor nodig hebben of zogenaamde guru/geestelijke leiders.[/quote]

  Klopt helemaal.
  Zowieso kan ieder filosofisch werk op verschillende manieren gelezen worden.
  Men kan het lezen bijv. om inderdaad “wijzer” te willen worden, maar het kan ook zijn om herkenning (de innerlijke overwegingen t.a.v het leven/zijn) te herkennen in andermans’ geschriften(in dit geval bijv. de Dao de Ching).
  De ene mens houdt van voetbal, een ander weer van filosofie..de een is niet meer/beter dan de ander.
  Kijk, ik begrijp heel goed wat je bedoeld in de reactie op God en Tao.
  Het woordje God wordt nu eenmaal vaak opgevat zoals de dogmatische stromingen dat doen, en dan vindt ik het volkomen begrijpelijk die reactie van je, en schud ik je hier in de hand.
  En dat is nu het moeilijke met woorden, met taal.Ieder woord is op vele manieren te interpreteren.
  Mijn Visie over God is simpel, het is een woordje dat uit drie letters bestaat, dat ik gebruik om aan te geven dat ik niet weet hoe ik het onbeschrijfbare kan beschrijven, en dus zeg ik uit luiheid maar “God” om er makkelijk van af te komen.
  “Licht in het duister, duister in het Licht” (denk aan yin/yang)
  “God”wie of wat is dat?, weet ik veel “God (of Joost) mag het weten”.

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”Wesley”][quote name=”kenn”][quote name=”lauke”][quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  En hoe interpreteer jij god? Je hebt zoveel “goden” en de betekenis is overal anders, duss verklaar je nader[/quote]
  “Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GOD bestaan.
  En niet GODS,er is namelijk alleen een GOD.[/quote]Aha, dus alles wat wij niet kunnen verklaren heeft god gedaan?

  Met zo’n instelling zouden we nu nog in grotten wonen en ons in berenvellen kleden.[/quote]
  Het mislukte mens projecteer zijn slecht ervaringen op de andere
  en probeer de waarheid te verdraaien ten koste van zijn eigen belangen
  wat ik zeg is geen theorie of instelling maar wel mijn opvatting en stemming
  voor het bestaan van de god,en voor mij ALLES (verklaarde of onverklaarde) wijzen naar de god ,als je mijn bedoeling niet goed kunt begrijpen of het onderwerp wil wijzigen voor je eigen belang in plaats een objectief te reageren dan wil liever hiermee niets te maken

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”lauke”][quote name=”kenn”][quote name=”lauke”][quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  En hoe interpreteer jij god? Je hebt zoveel “goden” en de betekenis is overal anders, duss verklaar je nader[/quote]
  “Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GOD bestaan.
  En niet GODS,er is namelijk alleen een GOD.[/quote] dus als je iets niet met zekerheid kan zeggen wijst dat naar god bestaan,,, dat is vrij kortzichtig!! En hoe kom je er bij dat alleen god bestaat? Ik denk dat jij bedoelt: in jou geloofs overtuiging bestaat er 1 god.
  Het is en blijft een mythe, een geloof. Maar dat hoeft voor een ander niet zo te zijn, er zijn andere geloven daar hebben ze meerdere goden, dat wimpel je dus af want dat is onzin in jou ogen… en het wijst helemaal nergens naar[/quote]
  Als je goed kunt nadenken,dan in het geval van meerdere goden dan bestaat ook vader en moeder god en kinderen goden en hier is de definitie van god is fout uitgelegd,en over welk god bedoel je?
  meerder goden kan absoluut niet alleen zijn twee mogelijkheiden:
  1)God bestaat en hij is de enige en alleen.
  2)de god bestaat helemaal niet.
  en ik geloof de eerste mogelijkheid .

  0 likes
 • Liquid schreef:

  [quote name=”kenn”][quote name=”Liquid”][quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  Nee.
  Iets niet met zekerheid kunnen zeggen is iets niet met zekerheid kunnen zeggen, en bewijst niks over het bestaan van een god.[/quote]
  Volgens mijn kennis in NL taal,is er verschil tussen wijzen en bewijzen,toch?[/quote]
  [quote name=”kenn”][quote name=”Liquid”][quote name=”kenn”]”Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan”
  Dit wijst naar GODS bestaan.[/quote]
  Nee.
  Iets niet met zekerheid kunnen zeggen is iets niet met zekerheid kunnen zeggen, en bewijst niks over het bestaan van een god.[/quote]
  Volgens mijn kennis in NL taal,is er verschil tussen wijzen en bewijzen,toch?[/quote]
  Heb je helemaal gelijk in. Ik zag mijn taalfout na het verschijnen van mijn reactie maar toen was het al te laat. De strekking van mijn reactie blijft hetzelfde, een afwezigheid van kennis zegt niks over het eventueel bestaan van God.

  0 likes
 • lauke schreef:

  #51…….. in jou geloofs overtuiging kan dat niet bedoel je, ik zelf ben totaal niet overtuigd in een bestaan van een god,, maar goed bijv:
  Maya cultuur: heb je meerdere goden
  Oud grieken heeft meerdere goden
  Boedisme
  Hindoeisme ect
  Meerdere culturen hebben meerdere goden voor het ontstaan van bijv de zon, de maan, de aarde, regen, noem maar op, dat geloven zij,, maar hoe kom je er bij dat er maar 1 god zou moeten “bestaan”? Dan schilder jij andere culturen/geloven af als onzin, dan ben je behoorlijk hypocriet.

  0 likes
 • Skido schreef:

  [quote name=”lauke”]#51…….. in jou geloofs overtuiging kan dat niet bedoel je, ik zelf ben totaal niet overtuigd in een bestaan van een god,, maar goed bijv:
  Maya cultuur: heb je meerdere goden
  Oud grieken heeft meerdere goden
  Boedisme
  Hindoeisme ect
  Meerdere culturen hebben meerdere goden voor het ontstaan van bijv de zon, de maan, de aarde, regen, noem maar op, dat geloven zij,, maar hoe kom je er bij dat er maar 1 god zou moeten “bestaan”? Dan schilder jij andere culturen/geloven af als onzin, dan ben je behoorlijk hypocriet.[/quote]

  De fout die hier word gemaakt is dat iedereen denkt dat god een persoon is, iets wat ‘echt’ bestaat. God leeft niet in de tijd en ruimte, god is niet een fysiek iets en daarom kunnen er zo veel goden zijn als je wil, voor welk doel dan ook. Het proces waarin het universum is ontstaan zou je god kunnen noemen. Daarom hebben sommige culturen meerdere goden voor meerdere dingen. De god voor de maan, zon, en al die andere dingen komen uiteindelijk op hetzelfde neer. Het is een universeel iets wat sommige mensen graag verdelen over meerdere categorieën, en sommige mensen zien het liever als 1 geheel.

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”lauke”]#51…….. in jou geloofs overtuiging kan dat niet bedoel je, ik zelf ben totaal niet overtuigd in een bestaan van een god,, maar goed bijv:
  Maya cultuur: heb je meerdere goden
  Oud grieken heeft meerdere goden
  Boedisme
  Hindoeisme ect
  Meerdere culturen hebben meerdere goden voor het ontstaan van bijv de zon, de maan, de aarde, regen, noem maar op, dat geloven zij,, maar hoe kom je er bij dat er maar 1 god zou moeten “bestaan”? Dan schilder jij andere culturen/geloven af als onzin, dan ben je behoorlijk hypocriet.[/quote]
  En wat is dan de opdrachten van profeten op aard?of waarom de god heeft de profeten naar deze meerder culturen opgestuurd? ik ben geen hypocriet en dat is een vooroordeel van je,en wat ik zeg is mijn opvatting en geloof dat wil niet zeggen dat ik hypocriet ben,maar als iemand zegt dat 1+1=11, tja in dit geval zal ik wat zeggen dat dit incorrect is. .

  0 likes
 • lauke schreef:

  [quote name=”kenn”][quote name=”lauke”]#51…….. in jou geloofs overtuiging kan dat niet bedoel je, ik zelf ben totaal niet overtuigd in een bestaan van een god,, maar goed bijv:
  Maya cultuur: heb je meerdere goden
  Oud grieken heeft meerdere goden
  Boedisme
  Hindoeisme ect
  Meerdere culturen hebben meerdere goden voor het ontstaan van bijv de zon, de maan, de aarde, regen, noem maar op, dat geloven zij,, maar hoe kom je er bij dat er maar 1 god zou moeten “bestaan”? Dan schilder jij andere culturen/geloven af als onzin, dan ben je behoorlijk hypocriet.[/quote]
  En wat is dan de opdrachten van profeten op aard?of waarom de god heeft de profeten naar deze meerder culturen opgestuurd? ik ben geen hypocriet en dat is een vooroordeel van je,en wat ik zeg is mijn opvatting en geloof dat wil niet zeggen dat ik hypocriet ben,maar als iemand zegt dat 1+1=11, tja in dit geval zal ik wat zeggen dat dit incorrect is. .[/quote] wie zegt dat? Ten eerste jezus christus is een mythe,volgens een verzameling geschriften genoemd de bijbel, nooit geen lijk gevonden en nog steeds niet bewezen dat hij wel echt bestond.
  Zelfde geld voor mohammed, ook een mythe, dus op basis daar van geloof jij? Geloof jij ook in sprookjes? Nee sorry daar ga ik niet in mee, je moet theorie en feiten niet door elkaar halen..

  0 likes
 • lauke schreef:

  #55…. geloof jij ook dat de wereld in 7 dagen geschapen is? En welke persoonlijke opvatting is voor jou overtuigend genoeg dat er een god bestaat? Ben van mening dat je van een mythe kennis kunt nemen, maar niet als feit/waarheid kunt beschouwen.

  0 likes
 • wat schreef:

  [quote name=”lauke”][quote name=”kenn”][quote name=”lauke”]#51…….. in jou geloofs overtuiging kan dat niet bedoel je, ik zelf ben totaal niet overtuigd in een bestaan van een god,, maar goed bijv:
  Maya cultuur: heb je meerdere goden
  Oud grieken heeft meerdere goden
  Boedisme
  Hindoeisme ect
  Meerdere culturen hebben meerdere goden voor het ontstaan van bijv de zon, de maan, de aarde, regen, noem maar op, dat geloven zij,, maar hoe kom je er bij dat er maar 1 god zou moeten “bestaan”? Dan schilder jij andere culturen/geloven af als onzin, dan ben je behoorlijk hypocriet.[/quote]
  En wat is dan de opdrachten van profeten op aard?of waarom de god heeft de profeten naar deze meerder culturen opgestuurd? ik ben geen hypocriet en dat is een vooroordeel van je,en wat ik zeg is mijn opvatting en geloof dat wil niet zeggen dat ik hypocriet ben,maar als iemand zegt dat 1+1=11, tja in dit geval zal ik wat zeggen dat dit incorrect is. .[/quote] wie zegt dat? Ten eerste jezus christus is een mythe,volgens een verzameling geschriften genoemd de bijbel, nooit geen lijk gevonden en nog steeds niet bewezen dat hij wel echt bestond.
  Zelfde geld voor mohammed, ook een mythe, dus op basis daar van geloof jij? Geloof jij ook in sprookjes? Nee sorry daar ga ik niet in mee, je moet theorie en feiten niet door elkaar halen..[/quote]

  Er zijn al een tijd geleden bewijzen gevonden.

  Maar is de boodschap die verkondigt wordt niet veel belangrijker dan het bewijs? Volgens mij gaat het al eeuwen zo van ‘wie heeft er gelijk’ maar in feite dienen we de boodschap eruit te halen.

  Natuurlijk zal er met steeds meer kennis steeds meer interpretaties komen. Wat je geloofd is aan jezelf.
  Maar ik denk het belangrijkste doel is dat we in vrede kunnen leven en het leven leren waarderen/respecteren als iets bijzonders.

  0 likes
 • lauke schreef:

  #58 wat……. daar heb je toch geen geloof voor nodig, respect en waarderen zit in je innerlijke zelf, het lot bepaal jezelf, het geloof werd en word bevuild(kruistochten, jihad,kindermisbruik,vrouwen onderdrukking)ik zie het meer als indoctrinatie. Het geloof heeft veel gruweldaden met zich meegebracht, in naam van god doe ik dit in naam van doe ik dat, nee sorry als god bestaat vind ik hem een brute man en wil ik niets met hem te maken hebben..

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”lauke”][quote name=”kenn”][quote name=”lauke”]#51…….. in jou geloofs overtuiging kan dat niet bedoel je, ik zelf ben totaal niet overtuigd in een bestaan van een god,, maar goed bijv:
  Maya cultuur: heb je meerdere goden
  Oud grieken heeft meerdere goden
  Boedisme
  Hindoeisme ect
  Meerdere culturen hebben meerdere goden voor het ontstaan van bijv de zon, de maan, de aarde, regen, noem maar op, dat geloven zij,, maar hoe kom je er bij dat er maar 1 god zou moeten “bestaan”? Dan schilder jij andere culturen/geloven af als onzin, dan ben je behoorlijk hypocriet.[/quote]
  En wat is dan de opdrachten van profeten op aard?of waarom de god heeft de profeten naar deze meerder culturen opgestuurd? ik ben geen hypocriet en dat is een vooroordeel van je,en wat ik zeg is mijn opvatting en geloof dat wil niet zeggen dat ik hypocriet ben,maar als iemand zegt dat 1+1=11, tja in dit geval zal ik wat zeggen dat dit incorrect is. .[/quote] wie zegt dat? Ten eerste jezus christus is een mythe,volgens een verzameling geschriften genoemd de bijbel, nooit geen lijk gevonden en nog steeds niet bewezen dat hij wel echt bestond.
  Zelfde geld voor mohammed, ook een mythe, dus op basis daar van geloof jij? Geloof jij ook in sprookjes? Nee sorry daar ga ik niet in mee, je moet theorie en feiten niet door elkaar halen..[/quote]
  In de koran is jesus niet gekruisigd en naar de hemel levende opgestuurd daarom is zijn lijk niet gevonden,en het graaf van profeet mohammad ligt in Mekka.
  Ik begrijp je situatie dat jij op scholen opgevoegd bent met het programma dat door geheim satanistisch stichtingen worden geinstaleerd,als je van jezelf kunnen bevrijden dan mischien zult u op andere gedachten te kunnen komen en ook zal ik je adviseren om cursus goddiensten te volgen om hierover beter en meer te kunnen informeren.

  0 likes
 • wat schreef:

  [quote name=”lauke”]#55…. geloof jij ook dat de wereld in 7 dagen geschapen is? En welke persoonlijke opvatting is voor jou overtuigend genoeg dat er een god bestaat? Ben van mening dat je van een mythe kennis kunt nemen, maar niet als feit/waarheid kunt beschouwen.[/quote]

  Wel eens gehoord van een metafoor of beeldspraak?

  0 likes
 • lauke schreef:

  #.60…uw opmerking slaat kant nog wal!! U gelooft in god en dus automatisch in satan,voor mij bestaat er geen god dus ook geen satan en hoef dus ook niet bevrijd te worden, hoop dat de wereld bevrijd word van godsdienstig geloof, dan hebben we al 1 probleem minder!! Men weet niet niet of mohammed echt bestaan heeft, dus weet men ook niet waar zijn graf is,, het is allemaal vermoedelijk, het zelfde geld voor jezus

  0 likes
 • lauke schreef:

  [quote name=”wat”][quote name=”lauke”]#55…. geloof jij ook dat de wereld in 7 dagen geschapen is? En welke persoonlijke opvatting is voor jou overtuigend genoeg dat er een god bestaat? Ben van mening dat je van een mythe kennis kunt nemen, maar niet als feit/waarheid kunt beschouwen.[/quote]

  Wel eens gehoord van een metafoor of beeldspraak?[/quote] wel eens gehoord van feit en fictie? Speculeren thats all you got! En daarom zoveel aftakkingen van het christendom en de islam, ieder draait er een eigen twist aan,, het zijn vergrote sektes in mijn mening

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”lauke”]#.60…uw opmerking slaat kant nog wal!! U gelooft in god en dus automatisch in satan,voor mij bestaat er geen god dus ook geen satan en hoef dus ook niet bevrijd te worden, hoop dat de wereld bevrijd word van godsdienstig geloof, dan hebben we al 1 probleem minder!! Men weet niet niet of mohammed echt bestaan heeft, dus weet men ook niet waar zijn graf is,, het is allemaal vermoedelijk, het zelfde geld voor jezus[/quote]
  U begrijpt nog steeds niet goed mijn bedoeling,ik zeg niet dat u bevrijd van u mening over het geloof moet worden,ik zeg dat u geprogrammeerd bent sinds u een kind was op school door geheim stichtingen en van dit programma zou bevrijd kunnen worden.
  verder zou u maar mij kunnen wijzen naar een graf van iemand dat 2000 jaar geleden overleden is ??

  0 likes
 • lauke schreef:

  [quote name=”kenn”][quote name=”lauke”]#.60…uw opmerking slaat kant nog wal!! U gelooft in god en dus automatisch in satan,voor mij bestaat er geen god dus ook geen satan en hoef dus ook niet bevrijd te worden, hoop dat de wereld bevrijd word van godsdienstig geloof, dan hebben we al 1 probleem minder!! Men weet niet niet of mohammed echt bestaan heeft, dus weet men ook niet waar zijn graf is,, het is allemaal vermoedelijk, het zelfde geld voor jezus[/quote]
  U begrijpt nog steeds niet goed mijn bedoeling,ik zeg niet dat u bevrijd van u mening over het geloof moet worden,ik zeg dat u geprogrammeerd bent sinds u een kind was op school door geheim stichtingen en van dit programma zou bevrijd kunnen worden.
  verder zou u maar mij kunnen wijzen naar een graf van iemand dat 2000 jaar geleden overleden is ??[/quote] onzin wat u zegt, maar goed,, kan u nergens naar wijzen als deze mensen niet bestonden hebben ze ook geen graf.. let wel in de oude maya en egypte tijd ver voor de tijd van “christus” zijn genoeg graven gevonden, dussss feit en fictie, een goede avond verder.

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”lauke”][quote name=”kenn”][quote name=”lauke”]#.60…uw opmerking slaat kant nog wal!! U gelooft in god en dus automatisch in satan,voor mij bestaat er geen god dus ook geen satan en hoef dus ook niet bevrijd te worden, hoop dat de wereld bevrijd word van godsdienstig geloof, dan hebben we al 1 probleem minder!! Men weet niet niet of mohammed echt bestaan heeft, dus weet men ook niet waar zijn graf is,, het is allemaal vermoedelijk, het zelfde geld voor jezus[/quote]
  U begrijpt nog steeds niet goed mijn bedoeling,ik zeg niet dat u bevrijd van u mening over het geloof moet worden,ik zeg dat u geprogrammeerd bent sinds u een kind was op school door geheim stichtingen en van dit programma zou bevrijd kunnen worden.
  verder zou u maar mij kunnen wijzen naar een graf van iemand dat 2000 jaar geleden overleden is ??[/quote] onzin wat u zegt, maar goed,, kan u nergens naar wijzen als deze mensen niet bestonden hebben ze ook geen graf.. let wel in de oude maya en egypte tijd ver voor de tijd van “christus” zijn genoeg graven gevonden, dussss feit en fictie, een goede avond verder.[/quote]
  Heb jij ooit gehoord van Balseming???
  tuurlijk via Balseming zou die lijken duizenden jaren kunnen bewaren.

  0 likes
 • lauke schreef:

  [quote name=”kenn”][quote name=”lauke”][quote name=”kenn”][quote name=”lauke”]#.60…uw opmerking slaat kant nog wal!! U gelooft in god en dus automatisch in satan,voor mij bestaat er geen god dus ook geen satan en hoef dus ook niet bevrijd te worden, hoop dat de wereld bevrijd word van godsdienstig geloof, dan hebben we al 1 probleem minder!! Men weet niet niet of mohammed echt bestaan heeft, dus weet men ook niet waar zijn graf is,, het is allemaal vermoedelijk, het zelfde geld voor jezus[/quote]
  U begrijpt nog steeds niet goed mijn bedoeling,ik zeg niet dat u bevrijd van u mening over het geloof moet worden,ik zeg dat u geprogrammeerd bent sinds u een kind was op school door geheim stichtingen en van dit programma zou bevrijd kunnen worden.
  verder zou u maar mij kunnen wijzen naar een graf van iemand dat 2000 jaar geleden overleden is ??[/quote] onzin wat u zegt, maar goed,, kan u nergens naar wijzen als deze mensen niet bestonden hebben ze ook geen graf.. let wel in de oude maya en egypte tijd ver voor de tijd van “christus” zijn genoeg graven gevonden, dussss feit en fictie, een goede avond verder.[/quote]
  Heb jij ooit gehoord van Balseming???
  tuurlijk via Balseming zou die lijken duizenden jaren kunnen bewaren.[/quote] je wijkt van het onderwerp af! Tuurlijk weet ik dat, zeg dit om aan te geven dat er meerdere graven zijn gevonden van belangrijke mensen die tijd, fictive jezus en mohammed waren dat ook in hun tijd, alleen maar om aan te geven dat er geen bewijs is voor hun bestaan, slechts aannames..

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”lauke”][quote name=”kenn”][quote name=”lauke”][quote name=”kenn”][quote name=”lauke”]#.60…uw opmerking slaat kant nog wal!! U gelooft in god en dus automatisch in satan,voor mij bestaat er geen god dus ook geen satan en hoef dus ook niet bevrijd te worden, hoop dat de wereld bevrijd word van godsdienstig geloof, dan hebben we al 1 probleem minder!! Men weet niet niet of mohammed echt bestaan heeft, dus weet men ook niet waar zijn graf is,, het is allemaal vermoedelijk, het zelfde geld voor jezus[/quote]
  U begrijpt nog steeds niet goed mijn bedoeling,ik zeg niet dat u bevrijd van u mening over het geloof moet worden,ik zeg dat u geprogrammeerd bent sinds u een kind was op school door geheim stichtingen en van dit programma zou bevrijd kunnen worden.
  verder zou u maar mij kunnen wijzen naar een graf van iemand dat 2000 jaar geleden overleden is ??[/quote] onzin wat u zegt, maar goed,, kan u nergens naar wijzen als deze mensen niet bestonden hebben ze ook geen graf.. let wel in de oude maya en egypte tijd ver voor de tijd van “christus” zijn genoeg graven gevonden, dussss feit en fictie, een goede avond verder.[/quote]
  Heb jij ooit gehoord van Balseming???
  tuurlijk via Balseming zou die lijken duizenden jaren kunnen bewaren.[/quote] je wijkt van het onderwerp af! Tuurlijk weet ik dat, zeg dit om aan te geven dat er meerdere graven zijn gevonden van belangrijke mensen die tijd, fictive jezus en mohammed waren dat ook in hun tijd, alleen maar om aan te geven dat er geen bewijs is voor hun bestaan, slechts aannames..[/quote]
  Begrijp ik van je dat Jesus en Mohammad moesten in balseming omdat zij belangrij in hen tijden waren??
  Ter kennis Balseming in de Islam en christen of joden is verboden en groot zonde is.

  0 likes
 • lauke schreef:

  #68
  Wederom begrijp je het weer niet, jammer is dat! Om aan te geven dat belangrijke mensen goed bewaard bleven , maakt niet uit hoe,, in graven of balseming, maar fictive personen worden bewaard in boeken, even als sprookjes en verhalen zoals koning arthur, de bijbel en koran doen niet onder, het is een fictief verhaal, vroeger geloofde men ook dat de aarde plat was en geloofde men in heksen,, ,, het woord GOD is een geldtrekkende poppenkast geworden en het vaticaan is het grootste voorbeeld

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”lauke”]#68
  Wederom begrijp je het weer niet, jammer is dat! Om aan te geven dat belangrijke mensen goed bewaard bleven , maakt niet uit hoe,, in graven of balseming, maar fictive personen worden bewaard in boeken, even als sprookjes en verhalen zoals koning arthur, de bijbel en koran doen niet onder, het is een fictief verhaal, vroeger geloofde men ook dat de aarde plat was en geloofde men in heksen,, ,, het woord GOD is een geldtrekkende poppenkast geworden en het vaticaan is het grootste voorbeeld[/quote]
  onzin,je zegt dat ik van het onderwerp afwijk,terwijl jij precies dit doet,wij hebben hier alleen over het bestaan van god en niet omdat de aarde was plat of het vaticaan enzov.,ik ben eigenlijk van moslim geloof,de voorouders van profeet Mohammad zijn goed bekend,ook zijn ouders en zijn kinderen,vrouwen ,ook zijn kleinzonen met hen namen en geboordatum,sterfdatum,enzov
  en die gegevens staan niet in de koran wel zijn doorgegevens van generatie tot nieuwe generatie,als de kerk of het vaticaan misleid,dan dat wil niet zeggen dat god is niet bestaan,of sprokjes .
  ik zal je nog herhalen ,ga maar een cusrsus over goddiensten doen voordat je hier zich wil bemoeien.

  0 likes
 • lauke schreef:

  [quote name=”kenn”][quote name=”lauke”]#68
  Wederom begrijp je het weer niet, jammer is dat! Om aan te geven dat belangrijke mensen goed bewaard bleven , maakt niet uit hoe,, in graven of balseming, maar fictive personen worden bewaard in boeken, even als sprookjes en verhalen zoals koning arthur, de bijbel en koran doen niet onder, het is een fictief verhaal, vroeger geloofde men ook dat de aarde plat was en geloofde men in heksen,, ,, het woord GOD is een geldtrekkende poppenkast geworden en het vaticaan is het grootste voorbeeld[/quote]
  onzin,je zegt dat ik van het onderwerp afwijk,terwijl jij precies dit doet,wij hebben hier alleen over het bestaan van god en niet omdat de aarde was plat of het vaticaan enzov.,ik ben eigenlijk van moslim geloof,de voorouders van profeet Mohammad zijn goed bekend,ook zijn ouders en zijn kinderen,vrouwen ,ook zijn kleinzonen met hen namen en geboordatum,sterfdatum,enzov
  en die gegevens staan niet in de koran wel zijn doorgegevens van generatie tot nieuwe generatie,als de kerk of het vaticaan misleid,dan dat wil niet zeggen dat god is niet bestaan,of sprokjes .
  ik zal je nog herhalen ,ga maar een cusrsus over goddiensten doen voordat je hier zich wil bemoeien.[/quote]
  Heb genoeg info over het geloof,, blijf er ver uit de buurt,, gevaarlijke mensen, genoeg info tot mij genomen en in mijn persoonlijke opvatting trek ik de conclusie dat god niet bestaat.

  0 likes
 • kenn schreef:

  [quote name=”lauke”][quote name=”kenn”][quote name=”lauke”]#68
  Wederom begrijp je het weer niet, jammer is dat! Om aan te geven dat belangrijke mensen goed bewaard bleven , maakt niet uit hoe,, in graven of balseming, maar fictive personen worden bewaard in boeken, even als sprookjes en verhalen zoals koning arthur, de bijbel en koran doen niet onder, het is een fictief verhaal, vroeger geloofde men ook dat de aarde plat was en geloofde men in heksen,, ,, het woord GOD is een geldtrekkende poppenkast geworden en het vaticaan is het grootste voorbeeld[/quote]
  onzin,je zegt dat ik van het onderwerp afwijk,terwijl jij precies dit doet,wij hebben hier alleen over het bestaan van god en niet omdat de aarde was plat of het vaticaan enzov.,ik ben eigenlijk van moslim geloof,de voorouders van profeet Mohammad zijn goed bekend,ook zijn ouders en zijn kinderen,vrouwen ,ook zijn kleinzonen met hen namen en geboordatum,sterfdatum,enzov
  en die gegevens staan niet in de koran wel zijn doorgegevens van generatie tot nieuwe generatie,als de kerk of het vaticaan misleid,dan dat wil niet zeggen dat god is niet bestaan,of sprokjes .
  ik zal je nog herhalen ,ga maar een cusrsus over goddiensten doen voordat je hier zich wil bemoeien.[/quote]
  Heb genoeg info over het geloof,, blijf er ver uit de buurt,, gevaarlijke mensen, genoeg info tot mij genomen en in mijn persoonlijke opvatting trek ik de conclusie dat god niet bestaat.[/quote]

  veel mensen in dit wereld worden bestuurd door media ,zij geloven alles erin,en als je zelf vindt dat God niet bestaat door eigen conclusie dan is het je probleem ,maar gebruik geen fout of onjuist gegevens voor je eigen belang

  0 likes
 • Dorine schreef:

  Het ontstaan van het Heelal beschrijft alles, door Jozef Rulof geschreven, vanuit Gene Zijde ontvangen.

  http://www.rulof.org

  8 gratis e- books, hij heeft er totaal 27 geschreven.

  0 likes
 • snotneus schreef:

  [quote name=”pietsnot”]Kan de oerknaltheorie in de prullenbak?,,,jep want die oerknal mot ook ergens een begin hebben gehad ergens vandaan komen of whatever,dus de oerknaltheorie klopt niet zoals onder anderen Robbert Dijkgraaf beweert om maar iemand te noemen.[/quote]

  Daar ben ik het mee eens. Allemaal leuk die theorien. Misschien moet men het niet zo ver gaan zoeken, en meer dichtbij. Heel dichtbij.
  Je kan mij voor gek zetten, maar wat is er echt bekend van ons bewustzijn? Wat het er mee te maken heeft, is dat het bewustzijn eenieders perceptie van de omgeving/wereld/werkelijkheid en het “bestaan” persoonlijk geeft. Loopt te ver uit om er alles over te zeggen, maar wellicht moet men het niet zo ver zoeken, met hun wiskundige theorie modellen van ver, heel ver vandaan.

  0 likes
 • Dick schreef:

  [quote name=”snotneus”][quote name=”pietsnot”]Kan de oerknaltheorie in de prullenbak?,,,jep want die oerknal mot ook ergens een begin hebben gehad ergens vandaan komen of whatever,dus de oerknaltheorie klopt niet zoals onder anderen Robbert Dijkgraaf beweert om maar iemand te noemen.[/quote]

  Daar ben ik het mee eens. Allemaal leuk die theorien. Misschien moet men het niet zo ver gaan zoeken, en meer dichtbij. Heel dichtbij.
  Je kan mij voor gek zetten, maar wat is er echt bekend van ons bewustzijn? Wat het er mee te maken heeft, is dat het bewustzijn eenieders perceptie van de omgeving/wereld/werkelijkheid en het “bestaan” persoonlijk geeft. Loopt te ver uit om er alles over te zeggen, maar wellicht moet men het niet zo ver zoeken, met hun wiskundige theorie modellen van ver, heel ver vandaan.[/quote]
  mee eens.
  we weten niks nada…alles is theorie en niets is zeker.
  Net als alle beweringen hier…iedereen denkt de waarheid in pacht te hebben, gebaseerd op wat ze is verteld/hebben gelezen/(aan)geleerd; theorien en aannames dus. Als je alle kennis hebt…zou t denk ik zo vanzelfsprekend zijn, dat je er niet eens over na denkt, zoals we nu doen….als je de clue weet is de lol er af…… 😛

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  blake lively

  Topactrice Blake Lively onthult schokkende omvang van kindermisbruik

  Terwijl ‘kinderpornofilm’ Cuties gewoon op Netflix blijft ...

  >