Homepagina » Internet » Ben jij de censuur en de eenzijdige selectie van nieuws ook zat? Dit zijn de nieuwe mogelijkheden!
Ben jij de censuur en de eenzijdige selectie van nieuws ook zat? Dit zijn de nieuwe mogelijkheden!

Ben jij de censuur en de eenzijdige selectie van nieuws ook zat? Dit zijn de nieuwe mogelijkheden!

Ben jij de censuur, de eenzijdige selectie van nieuws en de privacyschending ook zat? Hoog tijd voor verandering. Sinds kort zijn er nieuwe mogelijkheden beschikbaar in de vorm van decentrale sociale media. Via deze route wordt het mogelijk om het nieuws rechtstreeks van schrijvers en journalisten naar lezers en volgers te brengen. Zonder tussenkomst van andere partijen.

Deze week is het boekje ‘Eerlijk nieuws zonder censuur’ gepubliceerd, waarin twee kritische nieuwsconsumenten beschrijven wat er fout gaat in de huidige media en vooral ook hoe deze nieuwe, decentrale route er dan uitziet.

Censuur, framing en belangenverstrengeling

Het is inmiddels algemeen bekend dat de grote mediabedrijven grotendeels bepalen welk nieuws wij onder ogen krijgen. Het gaat tegenwoordig niet meer om het objectief en onafhankelijk brengen van het eerlijke nieuws. De invloed van investeerders, adverteerders, industrie en overheden zorgt ervoor dat we alleen nog maar een eenzijdige visie opgedrongen krijgen. Alles wat afwijkt van het door deze partijen gewenste wereldbeeld wordt actief onderdrukt en weggefilterd.

In een vrij land als Nederland is het belangrijk dat je zélf kunt bepalen welk nieuws en welke informatie je wilt lezen en delen. Gelukkig zijn er nu goede alternatieven die een vrije nieuwsvoorziening mogelijk maken en je privacy beschermen.

Decentrale sociale media als oplossing

Vorig jaar is een nieuwe internetstandaard geïntroduceerd: ActivityPub. Dit maakt het mogelijk om nieuws via het decentrale netwerk van samenwerkende internetservers geautomatiseerd te verspreiden naar volgers en lezers. Deze nieuwe techniek is een open standaard, waarvan niemand de eigenaar is. Via deze route sluit je alle tussenpersonen uit en kun je het nieuws rechtstreeks naar geïnteresseerde mensen brengen. Censurerende partijen worden zo buitenspel gezet.

Veelbesproken alternatieven als Gab en MeWe zijn geen écht social media alternatief, ze werken op een centraliserende manier waardoor ze eenvoudig aan te vallen zijn. Het decentrale sociale media-netwerk is veel minder gevoelig voor aanval en uitval dan centrale oplossingen. Het is dan ook een prachtige kans om als alternatieve media én als bewuste lezers een nieuwe weg in te slaan! Het biedt uiteindelijk de mogelijkheid om Facebook, Twitter en Google achter ons te laten.

Mastodon als startpunt

Het ActivityPub-platform Mastodon is een makkelijk startpunt voor decentrale sociale media. Sinds de start in 2016 zijn er nu zo’n 3000 Mastodon-sites gelanceerd, die elk onderling berichten uit kunnen wisselen. Er zijn ondertussen ruim twee miljoen gebruikers van Mastodon en dat aantal groeit snel.

Nieuwsconsumenten kunnen op een van de Mastodon-servers gemakkelijk (en gratis) een account aanmaken en zelf aangeven welke nieuwsbronnen ze willen volgen. Net als met Facebook, maar dan zonder nieuwsfilters, zonder censuur, zonder advertenties en zonder schending van je privacy. Wel zo prettig. Nieuwsbronnen en bloggers kunnen hun nieuwsberichten heel eenvoudig naar dit decentrale netwerk brengen door een plugin te installeren in hun WordPress-omgeving.

Aandacht voor decentrale sociale media

Ben jij de censuur en de eenzijdige selectie van nieuws ook zat? Dit zijn de nieuwe mogelijkheden!Om de nieuwe mogelijkheden voor onafhankelijke nieuwsgeving en nieuwsdeling breed onder de aandacht te brengen schreven Alexander en Silvia Belgraver het boekje: ‘Eerlijk nieuws zonder censuur’. Hierin wordt op een toegankelijke manier beschreven wat er mis gaat met de huidige nieuwsvoorziening. En belangrijker nog: hoe dat beter kan via het decentrale netwerk.

Vanaf nu is het boekje voor € 10,00 te koop via de Fediversum Webwinkel en vanaf 23 mei ook in de reguliere boekenwinkels.

Het is de hoogste tijd dat we als samenleving zelf weer de verantwoordelijkheid nemen voor onze nieuwsvoorzieningen! De infrastructuur van dit nieuwe netwerk ligt er al. Het is nu vooral van belang dat deze route ook echt gebruikt gaat worden en dat het netwerkeffect op gang wordt gebracht.

“Wie zich heeft verdiept in het medialandschap, weet dat het pleidooi van Alexander en Silvia Belgraver voor onafhankelijk nieuws van grote importantie is. Hopelijk groeit door dit boekje het besef bij veel mensen dat wij ook de nieuwsvoorziening zelf in de hand moeten gaan nemen als we informatie willen die niet gekleurd is door belangen.”

— Ad Broere. Econoom, auteur en publicist

“We moeten elkaar bewust maken van de eenzijdigheid en de partijdigheid van de reguliere media en verder leren lezen/luisteren/kijken dan onze neus lang is. Daarom is dit boekje zo belangrijk.”

— George van Houts. Theatermaker, acteur en activist

“Razend boeiend, verontrustend en hoopvol, dat zijn de woorden die ik eraan zou geven.”

— Ed Lute. Schrijver, redacteur en uitgeverVond je deze info goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

2 reacties

 1. Als je wil gaan voor een echt vrij internet dan hoort zo een boekje gratis te zijn.
  Nu lijkt het mij een slimme manier om wat zakgeld binnen te halen.
  Voor alle duidelijkheid, ik heb mijn niet, en ben het ook niet van plan mij daar aan te melden.
  Er zijn nu al heel wat platformen waar je alle info van alternatieve media gratis kunt halen waaronder deze site die ook in deze https://www.hoezithetnuecht.nl/laatstenieuws lijst staat.
  Een eventuele samenwerking tussen deze sites is misschien wenselijk, maar er moet wel voorkomen worden dat het kartelvorming in de hand werkt want dan verlies je het als “onafhankelijke” media.

  10 likes
 2. Ohm namo narai !

  Groningers uitgeschud!

  Groninger aardappelen in de puree?
  Stevige aardappelen doorstaan maar net een aardbeving met kracht van van 3.4 op de schaal van richter!
  Nu God een aardbeving in Wester kwijt werd.

  Eindelijk ook goed nieuws uit de R.K.Kerk.

  Na de verkeerde geslachten in het geslachtsverkeer.
  En;
  penopauze of pedopausen
  Nu:
  Ontstellend actieve Non op non actief gesteld.
  Schappelijke ridders op kruis ridderschap.
  Openlijk barende Non in openbaring.
  De kruisridders weten nu dus hoe “het moet”!!

  Tsunami Giri Babba

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Madrid in Portugal, de maan als planeet, orang-oetans in de Amazone en pijnlijke spelfouten. De stroom schandalig NOS-nieuws droogt niet op

Madrid in Portugal, de maan als planeet, orang-oetans in de Amazone en pijnlijke spelfouten. De stroom schandalig NOS-nieuws droogt niet op

De stroom schandalig NOS-nieuws droogt niet op, ...

Dat is complete onzin. Farage botst in radio-uitzending hard met klimaatalarmist van Extinction Rebellion

Dat is complete onzin. Farage botst in radio-uitzending hard met klimaatalarmist van Extinction Rebellion

Deze week bleek dat de omstreden klimaatgroep ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.