Homepagina » Financieel » Centrale bankiers zijn pyromane brandweerlieden die crisis na crisis creëren. Spat de volgende bubbel binnenkort uiteen?
Centrale bankiers zijn pyromane brandweerlieden die crisis na crisis creëren. Spat de volgende bubbel binnenkort uiteen?

Centrale bankiers zijn pyromane brandweerlieden die crisis na crisis creëren. Spat de volgende bubbel binnenkort uiteen?

Centrale bankiers zijn ‘pyromane brandweerlieden’ die crisis na crisis creëren, en die vervolgens weer proberen op te lossen. Dat zegt hedgefondsmanager en econoom Daniel Lacalle.

Hij acht centrale bankiers verantwoordelijk voor de financiële crisis in 2008.

Centrale banken verlaagden de rente voor de crash in 2008 aanzienlijk, wat mensen aanmoedigde om in vastgoed te investeren.

Steeds groter

Banken konden ook goedkoper leningen verstrekken, waardoor de huizenbubbel steeds groter werd en uiteindelijk barstte, aldus Lacalle.

“Centrale bankiers zagen zichzelf als de oplossing voor het probleem dat ze zelf hadden gecreëerd,” zei hij. “Ik noem hen pyromane brandweerlieden.”

De invloedrijke Spaanse econoom heeft met drie voorzitters van centrale banken gewerkt en zei dat ze niet volledig begrijpen hoe de markten werken.

Nieuwe bubbel

Hij voegde toe dat centrale bankiers niet hebben geleerd van hun fouten, die tot de vorige crisis hebben geleid.

Ze creëren weer een nieuwe bubbel door staatsschulden op te kopen.

Het IMF waarschuwde onlangs dat de wereldwijde schuld is opgelopen tot 164 biljoen dollar, wat overeenkomt met 225 procent van het wereldwijde bbp.

Dieper in de schuld

De enorme schuldenberg kan een crisis veroorzaken die nog erger is dan die in 2008, waarschuwde Lacalle.

Hij zei dat het beleid van de centrale banken een ‘loterij’ is voor investeerders, maar de rest van de bevolking steeds dieper in de schuld doet belanden.

[Business Insider]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • salvar schreef:

  links of rechts om ze zorgen toch wel dat we tot op het bot worden uitgekleed of het nu de bubbel is of oorlog of rutte met het verhogen van btw op de eerste levensbehoefte.
  vergeet niet dat energie prijzen zo meteen ook uit de pan zullen rijzen wat ook de eerste behoeften zijn.

  ik snap totaal niet dat ze nog gestemd hebben op deze gladjanus.
  ik zal wel een andere kijk hebben op het spel wat gespeeld wordt.
  ik las een stukje van iemand dat er 8 miljoen chronisch zieken zijn in nederland.
  nu op teletex dat 1 op de 2 suikerziekte heeft althans begin stadium en moet komen door slechte voeding etc.
  dus het verhogen van btw van 6 naar 9% komt farma en rutte goed uit nog meer mensen die als ze minder kunnen kopen omdat het voedsel steeds duurder wordt minder goed voedsel zullen kopen.

  maar ja je moet toch eten.

  19 likes
  • Gezinusk schreef:

   salvar,

   Ik denk dat de meesten niet eens beseffen hoe vuil het spel word gespeeld. Als iedereen dat zou gaan beseffen zou de VN meer dan gehalveerd worden. Zo niet worden opgelost aangaande liefdadigheids donaties. Neem War Child bijvoorbeeld. Van de week waren ze nog op tv omdat een nieuw boegbeeld van deze organisatie een boek ging presenteren. Phan Thị Kim Phuc is haar naam en beter bekend als het napalm kind.

   Wat deze vrouw als kind heeft meegemaakt is een vreselijk trauma maar de dader die onder meer Adolf Hitler heeft gefinancieerd ging vrolijk verder. Irénée du Pont was er zo eentje. Of gewoon Dupont en onderdeel van een bedrijf die destijds het napalm uitvond en leverde aan het Amerikaanse leger. Het middel waar Phan Thị Kim Phuc mee werd geconfronteerd. En zie nu. Ze gebruiken haar als boegbeeld voor War Child.

   In feite leverde Dupont van meet af aan alles aan het Amerikaanse leger wat van kunstof is voorzien inclusief kleding en handvaten van geweren. Sterker nog, elke Amerikaanse woning is zo’n beetje volgestouwt met producten van Dupont en daar buiten. Mijn vrouw heeft bijvoorbeeld kousen van Dupont.

   De familie dupont is er schatrijk van geworden en dan zie je de zelfde trekjes terug als bij andere oligarchen. Neem de Nederlandse regering. Die ging al ingewikkeld doen toen duidelijk werd dat Shell en het Rockefeller concern ExxonMobile eigenaar waren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. (NAM) Niet bepaald wenste mee te betalen aan de schade die was aangericht en zo kennen we ze weer. Als vanouds regelen zij dit soort zaken dan gewoon via het belastinggeld van een ander. Jawel, zij betalen dan ook mee. Zij zien zich zelf niet als crimineel en betalen op legatieme wijze dan braaf mee zoals het is geregeld.

   Totdat er plotseling aan de voordeur werd gebeld. Ja, toen waren ze even niet thuis. Maar nadien sturen ze een keurkorps van advocaten op je af. Waarom? Omdat ze dat zo hebben geregeld en verwittigd in het systeem. En zo verging het ook Dupont al die jaren. Dat er bijvoorbeeld mensen in Zuid Holland wonen die bij Dupont hebben gewerkt en kanker hebben gekregen. Dupont heeft er bijvoorbeeld alles aan gedaan om die bewering te ontkrachten terwijl het bewijs al lang was geleverd.

   Enfin en voordat ik doorga op dergelijke oligarchen, wil ik toch nog even doorverwijzen naar hun beschaafde website, dupont.com. Daarop staat zelfs vermeld dat ze van zeewater zoetwater kunnen maken maar dat verhaal is al meer dan 10 jaar oud. Sterker nog, die uitvinding werd destijds mede mogelijk gemaakt door de technische universiteit van Delft.

   En dan zou je zeggen de droogte van Afrika is bij deze voorgoed opgelost? Want we waren al in staat om duizenden kilometers aan oliepijpleidingen aan te leggen dus dan kan dit er ook wel bij. Wel niet dus. VN organisaties en directieleden van War Child waren wat dat betreft met hele andere zaken bezig. Ze hadden het zo druk dat ze vergaten om een pijpleiding aan te leggen voor warter. Sorry. Die gasten zijn natuurlijk ook alleen nog maar bereikbaar via een speciale sateliete telefoon omdat ze ergens op de stille zuidzee aan het dobberen zijn op water.

   20 likes
   • rudy schreef:

    helemaal waar ,,maar denk eraan ,,voor de meeste mensen in,t,,rijke,,noorden ,die willen namelijk tevreden zijn ,en dat is een van de kernwoorden ,als de mens niet meet tevreden is ,,,,,,yep,dan heb je iets aan de hand,,en denk eraan zelfs trumpy kan veel niks aan doen ,,wel die zooi erachter hem,,
    En wat je zei ivb met schell enz,,,15j terug kwam ik in nl bij een bedrijf die de oplossing hadden voor een waterstofmotor,,dacht ok ,,,,goe bezig,,een tijd nadien was ik er in de buurt en wou nog eens langs rijden ,,gesloten ,nog een paar personen die onderhoud deden en antwoorden op de vraag hoe dit tot stand kwam,,nu had blijkbaar schell dit bedrijf opgekocht en laten klappen,,,nu weten jullie ook wie hoofdaandeelhouder is bij schell,,,en de reden wat er met hun centen zou gebeuren ,,maar nu in 2018 komt er dan toch een doorbraak met waterstof,,wel onder druk van,,,,,,aan macht gaat alles kapot,,en de meeste mensen doen er aan mee,,

    0 likes
 • Gezinusk schreef:

  Centrale banken zijn veelal privaat bezit en dan krijg je dat soort toestanden. Dus gewoon nationaliseren die handel en streng onder toezicht plaatsen. Dan kunnen ze geen misbruik meer maken van andermans centen.

  22 likes
  • Zonnemax schreef:

   Nationalisme/Communisme is zeker geen garantie dat er geen misbruik meer plaatsvindt. Ook dat heeft het verleden wel bewezen.

   Feit is dat alle economische modellen die nu bestaan het niet in zich hebben om alles “in balans” te houden.
   Er zijn best goede initiatieven om daar te komen, maar kan nog zeker niet op grote schaal ingevoerd.

   In ieder geval is “arbeid” niet langer de noemer om de welvaart langs te verdelen. Dit is volstrekt achterhaald en zal steeds harder gaan knellen.

   10 likes
  • Joepiedepoepie schreef:

   Alleen als je dat probeert wirdt je met de grond gelijk gemaakt. Hitler, Hoessein, Gadaffi, Assad om een paar te noemen.

   De NATO is de militaire arm van de Rothschilds, de VN de politieke. En de mossad en de CIA verzorgen de geheime diensten!

   3 likes
 • Frans schreef:

  Werkwijze van de banken hangt samen met dus de volgende crisis en dus met het installeren van die zg. NWO.
  maar.. die NWO die komt er niet!!
  Dus zal het toch anders gaan!

  7 likes
 • Richard schreef:

  Alles kapot maken.
  Baphomet.
  Zo onder, zo boven…

  4 likes
 • dna schreef:

  Banken uit de politiek en houden. Banken en hun duivelse bedrijven stop met bedelen, sponsoren (vooral alle scholen) , bonussen, lobbieën en vuile egocentrische hypotheken/leningen aansmeren waardoor crisises en huizen af kunnen pakken. Echt weg met hun, weg ermee! Pak alle woningen terug ook! En gooi ze serieus uit de politiek! “Openbaar” vervoer terug naar de staat evenals de zorg. Stelletje verwarde veraders daar in den haag. Moraal? Ethiek? Allang niet meer gezien

  4 likes
 • weg met ons schreef:

  De fouten uit het verleden herhalen, maar dit keer hopen op een beter resultaat? Of is het juist de bedoeling dat we total nuts en met de grond gelijk worden gemaakt en van daaruit de wereld in een nieuwe orde kan worden opgetuigd?

  Het zou ook kunnen dat er een nieuwe collaps of crash komt, maar mijn intuïtie zegt dat het dit keer anders gaat, namelijk middels hyperinflatie waardoor er aan het einde niets meer overblijft aan waarde. Dan is een crash op de beurzen, die dan zal exploderen naar boven, niet eens meer nodig en crasht de boel vanzelf op een ander naar boven toe gericht niveau.

  1 likes
  • weg met ons schreef:

   ….Klinkt als een tegenstrijdigheid, maar de beurzen zullen stijgen doordat het geld als enige weg nog open naar de beurzen gaat. En dan na deze explosie, zou een implosie kunnen ontstaan, waardoor velen of iedereen zijn geld kwijt zal zijn.

   1 likes
   • dna schreef:

    Ik heb niets met beurzen, en zal nooit er om geven ook!! En ik wordt gek ervan dat dat als levensstandaard wordt gebruikt terwijl dat zo onwijs dom klinkt en daadwerkelijk ook is. Ga uit van dat hokje aub, en think out of that box please. Het strookt niet met realiteit meer. Vreselijk dat mensen alleen nog maar hier schreeuwen OM GELD EN HANDEL. WALGELIJK HYPOCRIET LAND HIER

    1 likes
    • weg met ons schreef:

     @dna

     Je hebt volkomen gelijk, alleen het idiote is dat normaal de economieën de toon zetten, maar nu de aandelenbeurzen en hun hefboomproducten, derivaten, dat doen en we in feite allen afhankelijk zijn geworden van beurzen en banken en daarmee kapot gemaakt zullen worden. Ik geef geen advies, maar geef alleen aan in welk banale en krankzinnige wereld wij zijn terechtgekomen en hoe men wordt gedwongen deel te nemen aan de schijneconomie van investeren in lucht en banaliteit.

     En verder is het of we willen of niet, go with the flow. We leven in een tijd dat de masters of money bepalen hoe ons leven eruit ziet. Het is niet te bevatten.

     They’ve got you by the balls – George Carlin
     https://www.youtube.com/watch?v=P_Zqbg6QThg

     0 likes
 • onbekend schreef:

  De staatsschuld, of met andere woorden, de πορνείο economie.

  2 likes
 • x

  Check Also

  wit-rusland

  Is dit de echte reden waarom de president van Wit-Rusland weg moet?

  Het is al geruime tijd onrustig in ...

  politicus

  Kijken: ‘Deze politicus geeft één van de beste speeches die ik ooit heb gezien’

  Er gaat momenteel een filmpje rond op ...

  >