Homepagina » Buitenland » Chaos in Brussel: waarom ook Spanje en Polen de EU dreigen te verlaten
brussel

Chaos in Brussel: waarom ook Spanje en Polen de EU dreigen te verlaten

Na Groot-Brittannië gaan mogelijk ook Spanje en Polen de EU verlaten. Steeds meer lidstaten vinden dat Brussel te veel macht heeft.

Vox, de op twee na grootste partij in Spanje, staat onder grote druk om de Spaanse versie van het brexitreferendum te steunen, schrijft de Britse Daily Express.

Verleden week oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de Catalaanse politicus Oriol Junqueras in mei toegelaten had moeten worden tot het Europees Parlement.

Onschendbaar

Door deze uitspraak ontstond een anti-Europese beweging genaamd #spexit, een hashtag die enige tijd trending was op Twitter.


Het Hof zegt dus eigenlijk dat Junqueras onschendbaar was als gekozen Europarlementariër terwijl hij in voorarrest zat.

Inmiddels zit de politicus een gevangenisstraf uit van 13 jaar.

Gevolgen

De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere Catalaanse politici zoals Carles Puigdemont en Antoni Comin.

Zij zijn opgepakt na het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Door de ontwikkelingen laait de discussie over een vertrek van Spanje uit de EU weer op.

Breuk

Partijleider Abascal van Vox liet op Twitter weten dat de soevereiniteit in Spanje onder vuur ligt, en daarmee de grondwet.

Daarnaast heeft het Poolse Hooggerechtshof gewaarschuwd dat een nieuw wetsvoorstel van regeringspartij PiS kan leiden tot een breuk tussen Brussel en Polen.

In het wetsvoorstel staat dat rechters kunnen worden ontslagen als ze hervormingen van de regering in twijfel trekken.

Gedwongen vertrek

“Tegenstellingen tussen de Poolse wetgeving en de Europese wetgeving leiden waarschijnlijk tot een tussenkomst van de EU,” aldus het Hooggerechtshof in een verklaring.

“Op de lange termijn kan het zelfs leiden tot een gedwongen vertrek van Polen uit de EU,” valt te lezen in de verklaring.

[Express]


Vond je deze informatie belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. EU bestond eigenlijk maar uit drie landen, GB, Frankrijk en Duitsland de rest deed en doet mee voor zoete koek. GB heeft aan zijn stutten getrokken en de EU verlaten. Frankrijk is compleet failliet. Duitsland is te ziek zowel economisch als de bevolking om nog de kar te trekken. Zuid Europa zal Noord nooit bij kunnen benen. Oost Europa wil alleen kaar geld vangen en verder niets. Zie hier de EU. Als Nederland verstandig is stappen zij samen met België eruit.

  88 likes
 2. Laat de sneeuwbal zijn werk doen. Daarna knopen we ze op daar in Brussel.

  69 likes
  • @Jeff

   Inderdaad, want zijn we allen zo langzamerhand dit hele EUSSR circus niet meer dan spuugzat?

   De EU en Brussel hebben met hun linkse nazi praktijken zichzelf lelijk in de voet geschoten. De EU had kunnen werken, maar dan niet op de wijze zoals het nu gebeurt en al helemaal niet met een tot op het bot corrupte centrale bank in Frankfurt die nota bene zelf al aangaf dat na het ineenstorten van de EU deze zionistische bank controle wil blijven houden over centrale banken in de diverse landen.

   De ECB verdient een schop in z’n ballen die het niet overleeft. ECB weg ermee en terug naar het begin. Niet dat Nederland een toonbeeld is van goed bestuur, maar met de ECB zijn rentes kapot gemaakt, het geld niets meer waard en de huizenprijzen onbetaalbaar gemaakt. Complete waanzin heeft zich meester gemaakt van Europa door de zionisten de macht te geven.

   Afvoeren het criminele en moorddadige tuig!

   56 likes
  • Mee eens Jeff. Het zijn levensgevaarlijke leeghoofden.

   46 likes
 3. Hoe eerder de boel uit elkaar valt hoe beter , misschien hebben we hier dan ook een kans aangezien de fanatiekelingen hier in Nederland , Duitsland en Frankrijk zitten .

  Mooi dat ene Trump aan de andere kant van de oceaan de deepstate ook flink in het nauw drijft aangezien de wanhopige impeachment vertoning daar .

  53 likes
 4. En Nederland ook dus Nexit ben dat hele regelneven clubje wat klauwen geld kost spuugzat . Er is totaal niets democratisch aan want het is ons door de strot geduwd die hele EU . Ze dachten we moeten snel iets nieuws verzinnen anders denken de mensen we zitten hier met ons potlood te spelen dus verzonnen ze de ” green deal ” het volgende gedrocht . Kom op zeg ga verdomme eens echt werken en hef jullie babbelclub gewoon op want dit slaat helemaal de plank mis . Alles wat gedwongen is en totaal niet democratisch tot stand komt gaat nimmer werken .

  46 likes
 5. Als…. ja als…..we een democratisch land waren met een regering die de wil van het volk uitvoert …ja dan, ja dan…….als het effe kan, ja dan…

  20 likes
 6. NL is slag krachtig om alleen verder te gaan. ( eu no ! )

  20 likes
 7. Nederland had nooit in de e.u. mogen zitten.In 2005 heeft 62% van de nederlanders tegen de e.u. gestemd (ook de fransen) in 2007 heeft bilderbergrat bakellende nederland in de e.u. gerommeld via het verdrag van lissabon.

  19 likes
 8. Het zal tijd worden dat de EU zichzelf opheft, met al dat geneuzel wat er vandaan komt en wat ons door de strot wordt geduwd en ontzettend veel geld kost. Al die ambtenaren werkloos en geen wachtgeld, want ze hebben daar genoeg hun zakken gevuld. Er rest maar een ding en dat is Nexit.

  10 likes
 9. Maar ook al zou de EU verdwijnen, wat komt er dan voor in de plaats?..Democratie heeft toch nooit bestaan en zal er ook nooit komen zolang die 0,1 % van de bevolking 80% van het bezit in handen heeft..?!

  9 likes
 10. Hier is een heel interessante uitleg van het ontstaan van de EU.

  http://tomatobubble.com/id193.html

  7 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zweden

Zweden (geen lockdown) verrast iedereen met groei economie

Terwijl de economie in de meeste Europese ...

wilders

Wilders wil uit de EU vanwege ‘compleet gestoord’ coronaplan Brussel: ‘Nexit’

De Europese Commissie wil belastingen gaan heffen ...