Gezondheid

Duitsers laten Burger King links liggen na sterk staaltje journalistiek

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De beroemde Duitse onderzoeksjournalist Günter Wallraff heeft ervoor gezorgd dat Duitsers de Whopper niet langer lusten. Na onthullingen over slechte hygiënische toestanden bij Burger King laten consumenten de hamburgergigant links liggen.

Journalisten vermomden zich voor het programma ‘Team Wallraff – Reporter Undercover’ als medewerker en toonden hoe bij een aantal filialen van Burger King een loopje wordt genomen met de regels.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Dweilen waarmee de toiletten werden schoongemaakt, werden ook gebruikt in de keukens. Vlees dat niet meer houdbaar was, werd toch verwerkt in de Whopper en Big King XXL. In het programma was te zien hoe een werknemer die eerst wc’s schoonmaakt, even later in dezelfde kleren in de keuken aan het werk gaat. Hamburgers worden door dezelfde werknemer met blote handen in een oven gelegd.

In de keukens werden darmbacteriën aangetroffen. Voedsel dat veel langer in de warme keuken staat dan is toegestaan, werd van nieuwe etiketten voorzien. Het bedrijf gaf in een reactie toe dat de omzet heeft geleden onder de uitzending. In de krant Bild was te lezen dat de omzet van Burger King ‘hard getroffen’ is.

De fastfoodketen erkende dat er enkele restaurants zijn die het niet zo nauw nemen met de regels, maar voegde gelijk toe dat de meeste van de 700 Duitse filialen niets te verwijten valt.

Duitsers laten Burger King links liggen na sterk staaltje journalistiek
Günter Wallraff

Vroeger ging Wallraff zelf vermomd op pad, maar nu stuurt hij jonge journalisten naar bedrijven om misstanden aan het licht te brengen. De laatste weken waren verpleeghuizen, internetbedrijf Zalando en Burger King het doelwit. Wallraff ging ook eens vermomd als bejaarde met rollator naar buiten en onthulde corruptie in de thuiszorg. In twee verpleeghuizen zaten ouderen urenlang in hun eigen urine. De bejaarden worden maar eens per week gewassen onder de douche. Ook was er sprake van mishandeling.

Wallraff legt bij de zender RTL allerlei misstanden in de Duitse maatschappij bloot. Dat hij uitgerekend bij deze commerciële zender een podium heeft gevonden verbaast hem nog het meest omdat zijn methoden niet onomstreden zijn. “Ik had niet op dit succes gerekend,” zei hij. “De omroep heeft mogelijke verliezen aan reclame-inkomsten geriskeerd.”

[De Morgen]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

‘Na onthullingen over slechte hygiënische toestanden bij Burger King laten consumenten de hamburgergigant links liggen.’; als dat waar is, dan zou dat een goede zaak zijn, dus kom maar op en voor meer bewijzen.

Silber eye
Silber eye
10 jaren geleden

Respect voor deze man, als je dit in Nederland wilt doen wordt je bedreigd door het OM met gijzeling en enorme boete’s, Peter R de vries weet er alles van en is door de knieën gegaan om toch maar een grote jongen te blijven in de media wereld.

Odette
Odette
10 jaren geleden

Slecht management! Snel een ander zoeken.

Vandattem
Vandattem
10 jaren geleden

In de 80er jaren was een Whopper erg goed, maar tegenwoordig is een Whopper goor.
10 jaar geleden 2 stuks in de vuinisbak gegooid. Niettevreten

Angela
Angela
10 jaren geleden

Dit is pas een begin van een betere wereld van een man die laat zien hoe het moet voor het redden van mensenlevens zonder eigenbelang en aan mensen denken die geen kanker hoeft te krijgen. Het liefst hebben grote bedrijven dat mensen kanker krijgen zodat de farmaceutische fabrieken hun gemo pillen kunnen verkopen. bedrijven en mensen die hieraan meedoen zullen vroeg of laat het zelf of hun naasten krijgen met alle gevolgen van dien. Wat men je een ander aandoet keert eens naar je zelf terug. Wie een kuil graaft voor een ander val er zelf in.

sober roadkill
sober roadkill
10 jaren geleden

Er blijft zo weinig over om te eten Niburu

jayden
jayden
10 jaren geleden

Ook bij andere zaken nemen ze het niet zo nauw met de hygiëne. Overal waar je komt of het nou de bakker of de snackbar is of andere zaken waar ze voedsel bereiden en aanbieden wordt het voedsel door de medewerkers aangeraakt met blote handen. Handen die met van alles en nog wat in aanraking komen zoals geld ( een bron van bacteriën ), toilet e.d. of de medewerker zit even met zijn vinger in neus of oor en gaat aansluitend een broodje hamburger maken. Of de medewerker heeft net even een vuilniszak in de container gedaan en gaat aansluitend een frikadel speciaal bereiden. Medewerkers zouden plastic handschoenen moeten dragen die ze regelmatig vervangen of iets anders waardoor zij niet meer lijfelijk in contact met voedsel komen. En ik heb werkelijk nog nooit letterlijk nooit ergens gezien dat er eten wordt bereid zonder dat iemand met zijn blote handen het voedsel aanraakt. Als ik bijvoorbeeld brood koop bij de bakker dan stop ik dat brood eerst in mijn vriezer zodat bacteriën doodvriezen. Nu zullen er wel weer mensen zijn die zeggen dat het allemaal niet zo erg is en dat het goed is voor je weerstand. Het is dus wel erg en allesbehalve goed voor je weerstand want je kunt behoorlijk ziek van besmet voedsel worden.

richard
richard
10 jaren geleden

Hahaha, misschien wordt het nu tijd dat ook MacDonalds dit zelfde onderzoek krijgt. Ook daar zal het verhaal hetzelfde zijn. Is dit niet gewoon een manier om mensen een richting op te sturen en bedrijven kapot te maken. Ik lees vandaag al drie artikelen over middelen waarin gifstoffen zitten. Eerst sigaretten, daarna brood en nu de whopper.
Misschien moeten we er gewoon vanuit gaan dat overal stoffen in verwerkt zijn (misschien door het productieproces, misschien door nalatigheid, misschien een andere reden). Maar er wordt nooit bij gezegd in welke mate die stof gevonden is…
Als ik met een neutronen microscoop ga zoeken naar stoffen die ergens inzitten of niet ergens horen in te zitten dan zal ik altijd wat vinden. Maar in hoeverre is die stof bewust toegevoegd????
Nu ik zit te typen zit er ook DNA op mijn toetsenbord, daar ontkom ik niet aan…

Paco
Paco
10 jaren geleden

Ik was 10 jaar geleden al klaar met Burger King, toen ik in hun filiaal op Amsterdam Centraal Station perron 1 heb geprobeerd te eten. Allereerst was het personeel aan de balie bijzonder ongeïnteresseerd. Maar het ergste was nog, de vloer van de ruimte waar je geacht werd je eten te nuttigen was bezaaid met (bruine) uitwerpselen. Poep in een restaurant! En nee, het waren geen etensresten.
Ik realiseer me dat dit verhaal ongeloofwaardig klinkt. Ik realiseer me ook dat mensen die het hardst roepen dat iets “echt gebeurd!” is het hardst liegen. Maar ja, wat moet ik anders doen, het is gewoon echt gebeurd.

Kento
Kento
10 jaren geleden

Tijdje geleden heb ik gewerkt bij Burgerking. Ik moet zeggen dat ze wel bepaalde hygiëne procedures hebben. Zo mag bevroren vlees allen maar met blauwe plastic tangetje worden gepakt. Klare vlees met rode tang. Handen wassen elke 15 minuten. Handschoentjes dragen dat doet meer kwaad dan goed. Je vingers gaan zweten en dat kan terecht komen in je voedsel. Dan is het echt bah bah. Als je in de keuken werk kom je niet in aanraking met geld. Bij Macdonald dragen ze ook geen handschoentjes. Wat mij echt niet bevalt van Macdonnalds is dat je vak oude burgers krijgt. En dan heb ik het niet over burgers die 5 of 10 minuten in de verwarmde vitrine staan. Dat gebeurt ook bij Burgerking tijdens drukke perioden, maar dan bestel ik dan whopper met extra gratis sla. Dan moeten ze die vers voor mij maken. Macdonalds heeft lekkere sauzen, maar vlees in bij BK is veel lekkerder. Real grilled!

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
9 jaren geleden

LS…
Bij de slachterijen begint het al ! De groene koeienstront loopt zo over het vlees !

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x