Homepagina » Gezondheid » Duitsers laten Burger King links liggen na sterk staaltje journalistiek
Duitsers laten Burger King links liggen na sterk staaltje journalistiek

Duitsers laten Burger King links liggen na sterk staaltje journalistiek

De beroemde Duitse onderzoeksjournalist Günter Wallraff heeft ervoor gezorgd dat Duitsers de Whopper niet langer lusten. Na onthullingen over slechte hygiënische toestanden bij Burger King laten consumenten de hamburgergigant links liggen.

Journalisten vermomden zich voor het programma ‘Team Wallraff – Reporter Undercover’ als medewerker en toonden hoe bij een aantal filialen van Burger King een loopje wordt genomen met de regels.

Dweilen waarmee de toiletten werden schoongemaakt, werden ook gebruikt in de keukens. Vlees dat niet meer houdbaar was, werd toch verwerkt in de Whopper en Big King XXL. In het programma was te zien hoe een werknemer die eerst wc’s schoonmaakt, even later in dezelfde kleren in de keuken aan het werk gaat. Hamburgers worden door dezelfde werknemer met blote handen in een oven gelegd.

In de keukens werden darmbacteriën aangetroffen. Voedsel dat veel langer in de warme keuken staat dan is toegestaan, werd van nieuwe etiketten voorzien. Het bedrijf gaf in een reactie toe dat de omzet heeft geleden onder de uitzending. In de krant Bild was te lezen dat de omzet van Burger King ‘hard getroffen’ is.

De fastfoodketen erkende dat er enkele restaurants zijn die het niet zo nauw nemen met de regels, maar voegde gelijk toe dat de meeste van de 700 Duitse filialen niets te verwijten valt.

Duitsers laten Burger King links liggen na sterk staaltje journalistiek

Günter Wallraff

Vroeger ging Wallraff zelf vermomd op pad, maar nu stuurt hij jonge journalisten naar bedrijven om misstanden aan het licht te brengen. De laatste weken waren verpleeghuizen, internetbedrijf Zalando en Burger King het doelwit. Wallraff ging ook eens vermomd als bejaarde met rollator naar buiten en onthulde corruptie in de thuiszorg. In twee verpleeghuizen zaten ouderen urenlang in hun eigen urine. De bejaarden worden maar eens per week gewassen onder de douche. Ook was er sprake van mishandeling.

Wallraff legt bij de zender RTL allerlei misstanden in de Duitse maatschappij bloot. Dat hij uitgerekend bij deze commerciële zender een podium heeft gevonden verbaast hem nog het meest omdat zijn methoden niet onomstreden zijn. “Ik had niet op dit succes gerekend,” zei hij. “De omroep heeft mogelijke verliezen aan reclame-inkomsten geriskeerd.”

[De Morgen]


Vond je dit artikel belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. ‘Na onthullingen over slechte hygiënische toestanden bij Burger King laten consumenten de hamburgergigant links liggen.’; als dat waar is, dan zou dat een goede zaak zijn, dus kom maar op en voor meer bewijzen.

  26 likes
  • Inderdaad, om maar niet te spreken van alle chemische rotzooi die in de hamburgers zelf zitten, net als MC Donalds is Burger King exact hetzelfde produkt maar het zou absoluut geen voedsel genoemd mogen worden. 1 grote lijst met voornamelijk gifstoffen.

   McDONALD’S WAARSCHUWT VOOR EIGEN ETEN!
   In California waarschuwt McDonald’s voor wat er in het door hen geserveerde “eten” zit.
   Op een bord voor de ingang staat keurig aangegeven, dat je van bepaalde ingrediënten kanker kunt krijgen.
   https://herstelderepubliek.wordpress.com/2011/11/09/mcdonalds-waarschuwt-voor-eigen-eten/

   Elke dag worden er onschuldige mensen letterlijk VERGIFTIGD met dit voedsel.
   Bekijk de lijst met toxische stoffen. Er zitten nota bene chemische gifstoffen in die men ook in vernissen, lak en teerprodukten gebruikt uit de petrochemische industrie!
   Dit zogenaamde “voedsel” is plastic !!!
   http://blog.friendseat.com/do-mcdonalds-burgers-decay/

   In elke hamburger zit vlees van 1000 verschillende koeien!
   Plus een “overheerlijke” mix van kankerverwekkende stoffen waaronder:

   1,1,1-trichloroethane
   1,2,4-trimethylbenzene
   BCH,
   alpha Chloroform
   Chlorotoluene
   Chlorpyrifos
   DDE, p,p*
   DDT, p,p*
   Dichlarobenzene, p-
   Dieldrin
   Diphenyl 2-ethylhexyl phosphate
   Ethyl benzene
   Heptachlor epoxide
   Lindane
   Octachlor epoxide
   Styrene
   Tetrachloroethylene
   Xylene, m- and/or p-
   Xylene, o-
   Chlorpyrifos
   Chlorpyrilos-methyl
   Cumene (isopropyl benzene)
   Diazinon
   Dicamba
   Ethyl benzene
   Ethylenethiourea
   Iprodione
   Malathion
   Pirimiphos-methyl
   Propylbenzene, n-
   Trichloroethylene
   Xylene, m- and/or p-
   Xylene*

   *Ingredients taken from the FDA’s official report on pesticide residues in American fast food.
   http://www.bionicburger.com

   McDonalds GMO Burgers Live Forever Video
   (hamburger museum)
   http://www.youtube.com/watch?v=ifAjiVZVA6A

   ZIEKTES EN KANKER RIJZEN DE PAN UIT DOOR ZULK “VOEDSEL”!
   WORD WAKKER MENSEN!!!!

   15 likes
   • Caesar Lion Cachet

    LS…

    Nog niet zo lang geleden liet ik mij tegen elk signaal van gezond verstand nog wel eens verleiden tot het nuttigen van een k-burger… Elke keer weer kreeg ik een zuuraanval die niet te beschrijven is. Een mens is van nature hardleers maar zelfs ik heb geleerd deze k-zooi nooit meer aan te raken ! Duidelijk verhaal !

    3 likes
   • Eenbordje op de deur om te waarschuwen dat je kanker kan krijgen van sommige ingredienten, is in de VS geen overbodige luxe, alu-hoedjes zijn te vaak op zoek naar zaken, waarna ze tientallen miljoenen via de rechtbank binnen willen halen. Apart is echter wel dat je zulke bordjes nooit vind bij de zogenaamd gezonde voor je winkels en restaurants, want het is ondertussen algemeen bekend dat je van teveel Soja (en onze milieu vrienden en vegans zijn er maar wat gek op, alles wordt er mee gemaakt) kanker kan krijgen. Het zelfde geld voor te veel vis en ga zo maar door.

    EEN jaartje of twee geleden stierven mensen aan de lopende band in Duitsland en Nederland, na het eten van gezond voedsel dat van de bio-boerderij kwam. Iedereen deed zijn best om het te bagatelliseren, echter wie verder zocht kwam erachter waar het vandaan kwam. Ik nuttig gewoon mijn burger van McDonalds en laat dubbele standaarden achterwege.

    En over de praktijken bij Burger King, sinds dat bedrijf is overgenomen door Brazilianen worden dus de zelfde praktijken als in Brazilie doorgevoerd, zal wel bedrijfsmentaliteit zijn nu. Deze zaken die genoemd worden in het artikel zijn hier in Brazilie de normaalste zaken van de wereld.

    2 likes
 2. Respect voor deze man, als je dit in Nederland wilt doen wordt je bedreigd door het OM met gijzeling en enorme boete’s, Peter R de vries weet er alles van en is door de knieën gegaan om toch maar een grote jongen te blijven in de media wereld.

  10 likes
  • hadden wij nog maar onderzoeksjournalisten in nederland die gedreven waren om de waarheid naar buiten te brengen….tegenwoordig zijn alle”onderzoeksjournalisten “van nederland bezig met propaganda….want als je kijkt dat b.v 0,0 ondezoeksjournalisten zich bezig houden met boston marathon/sandy hook, etc…..waarvan toch zeer duidelijk te zien is dat het 100% in scene is gezet!!!

   2 likes
 3. Ook bij andere zaken nemen ze het niet zo nauw met de hygiëne. Overal waar je komt of het nou de bakker of de snackbar is of andere zaken waar ze voedsel bereiden en aanbieden wordt het voedsel door de medewerkers aangeraakt met blote handen. Handen die met van alles en nog wat in aanraking komen zoals geld ( een bron van bacteriën ), toilet e.d. of de medewerker zit even met zijn vinger in neus of oor en gaat aansluitend een broodje hamburger maken. Of de medewerker heeft net even een vuilniszak in de container gedaan en gaat aansluitend een frikadel speciaal bereiden. Medewerkers zouden plastic handschoenen moeten dragen die ze regelmatig vervangen of iets anders waardoor zij niet meer lijfelijk in contact met voedsel komen. En ik heb werkelijk nog nooit letterlijk nooit ergens gezien dat er eten wordt bereid zonder dat iemand met zijn blote handen het voedsel aanraakt. Als ik bijvoorbeeld brood koop bij de bakker dan stop ik dat brood eerst in mijn vriezer zodat bacteriën doodvriezen. Nu zullen er wel weer mensen zijn die zeggen dat het allemaal niet zo erg is en dat het goed is voor je weerstand. Het is dus wel erg en allesbehalve goed voor je weerstand want je kunt behoorlijk ziek van besmet voedsel worden.

  1 likes
  • mij maakten ze eens een broodje klaar nadat hij net zijn opneemvod had weggelegd waar hij de vloer mee aant kuisen was toen ik binnenkwam om dan zijn neus te snuiten en vervolgens zonder handen te wassen mijn broodje smeerde en dan doodleuk vertelde dat hij zo ziek als een hond was maar toch moest verderwerken om ziin boterham te verdienen! sommige mensen hebben echt geen verstand! smakelijk

   4 likes
 4. Dit is pas een begin van een betere wereld van een man die laat zien hoe het moet voor het redden van mensenlevens zonder eigenbelang en aan mensen denken die geen kanker hoeft te krijgen. Het liefst hebben grote bedrijven dat mensen kanker krijgen zodat de farmaceutische fabrieken hun gemo pillen kunnen verkopen. bedrijven en mensen die hieraan meedoen zullen vroeg of laat het zelf of hun naasten krijgen met alle gevolgen van dien. Wat men je een ander aandoet keert eens naar je zelf terug. Wie een kuil graaft voor een ander val er zelf in.

  3 likes
 5. Er blijft zo weinig over om te eten Niburu

  3 likes
 6. Slecht management! Snel een ander zoeken.

  1 likes
 7. In de 80er jaren was een Whopper erg goed, maar tegenwoordig is een Whopper goor.
  10 jaar geleden 2 stuks in de vuinisbak gegooid. Niettevreten

  1 likes
 8. Ik was 10 jaar geleden al klaar met Burger King, toen ik in hun filiaal op Amsterdam Centraal Station perron 1 heb geprobeerd te eten. Allereerst was het personeel aan de balie bijzonder ongeïnteresseerd. Maar het ergste was nog, de vloer van de ruimte waar je geacht werd je eten te nuttigen was bezaaid met (bruine) uitwerpselen. Poep in een restaurant! En nee, het waren geen etensresten.
  Ik realiseer me dat dit verhaal ongeloofwaardig klinkt. Ik realiseer me ook dat mensen die het hardst roepen dat iets “echt gebeurd!” is het hardst liegen. Maar ja, wat moet ik anders doen, het is gewoon echt gebeurd.

  1 likes
 9. Tijdje geleden heb ik gewerkt bij Burgerking. Ik moet zeggen dat ze wel bepaalde hygiëne procedures hebben. Zo mag bevroren vlees allen maar met blauwe plastic tangetje worden gepakt. Klare vlees met rode tang. Handen wassen elke 15 minuten. Handschoentjes dragen dat doet meer kwaad dan goed. Je vingers gaan zweten en dat kan terecht komen in je voedsel. Dan is het echt bah bah. Als je in de keuken werk kom je niet in aanraking met geld. Bij Macdonald dragen ze ook geen handschoentjes. Wat mij echt niet bevalt van Macdonnalds is dat je vak oude burgers krijgt. En dan heb ik het niet over burgers die 5 of 10 minuten in de verwarmde vitrine staan. Dat gebeurt ook bij Burgerking tijdens drukke perioden, maar dan bestel ik dan whopper met extra gratis sla. Dan moeten ze die vers voor mij maken. Macdonalds heeft lekkere sauzen, maar vlees in bij BK is veel lekkerder. Real grilled!

  1 likes
 10. LS…
  Bij de slachterijen begint het al ! De groene koeienstront loopt zo over het vlees !

  1 likes
 11. Hahaha, misschien wordt het nu tijd dat ook MacDonalds dit zelfde onderzoek krijgt. Ook daar zal het verhaal hetzelfde zijn. Is dit niet gewoon een manier om mensen een richting op te sturen en bedrijven kapot te maken. Ik lees vandaag al drie artikelen over middelen waarin gifstoffen zitten. Eerst sigaretten, daarna brood en nu de whopper.
  Misschien moeten we er gewoon vanuit gaan dat overal stoffen in verwerkt zijn (misschien door het productieproces, misschien door nalatigheid, misschien een andere reden). Maar er wordt nooit bij gezegd in welke mate die stof gevonden is…
  Als ik met een neutronen microscoop ga zoeken naar stoffen die ergens inzitten of niet ergens horen in te zitten dan zal ik altijd wat vinden. Maar in hoeverre is die stof bewust toegevoegd????
  Nu ik zit te typen zit er ook DNA op mijn toetsenbord, daar ontkom ik niet aan…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Dat er nu zo weinig kinderen aan infectieziektes overlijden, is niet in de eerste plaats te danken aan vaccins. Hoogleraar onthult ware redenen

Dat er nu zo weinig kinderen aan infectieziektes overlijden, is niet in de eerste plaats te danken aan vaccins. Hoogleraar onthult ware redenen

Hoewel zo’n 10 procent van de bevolking ...

"Zorgen over vaccinatie moeten serieus worden genomen"

“Zorgen over vaccinatie moeten serieus worden genomen”

Het is onterecht om ouders die vragen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.