Buitenland

Vernietigend rapport: “Arrogante, zelfingenomen IMF-bazen offerden Griekenland op aan europroject”

Help door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De top van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft grote fouten gemaakt in de aanpak van de Griekse crisis. Dat schrijven de eigen controleurs in een vernietigend rapport.

Volgens het Internal Evaluation Office (IEO) is er te weinig gedegen onderzoek gedaan en vanuit vooringenomenheid en arrogantie gehandeld. Het IMF heeft de beslissingen volgens de controleurs te veel door de politiek laten beïnvloeden. Die beslissingen werden bovendien genomen uit angst, terwijl de risico’s niet goed waren onderzocht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

In het rapport wordt gesteld dat Griekenland en de Griekse burgers zijn opgeofferd voor de rest van Europa en het blinde geloof in het Europese project. De onderzoekers werden naar eigen zeggen tegengewerkt door collega’s die documenten achterhielden.

Kritiek op de euro

Het IMF heeft last van groepsdenken en problemen met transparantie en zelfgenoegzaamheid, aldus de controleurs, die ook kritiek hebben op de implementatie van de euro en de risico’s die daarmee gepaard gingen, het Europese bankwezen dat niet zo stabiel was als het IMF deed geloven en het toezicht op die banken.

Vernietigend rapport: "Arrogante, zelfingenomen IMF-bazen offerden Griekenland op aan europroject"
Varoufakis en Dijsselbloem (Reuters)

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem schaarde zich altijd volledig achter het IMF en kreeg een aanvaring met de Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis, die wat er in het rapport geconcludeerd wordt al lang verkondigde.

“Nu blijkt dat Varoufakis wel degelijk een punt had met zijn felle protesten,” schrijft Vrij Nederland. “Benieuwd wat Dijsselbloem daar nu nog op terug heeft te zeggen.”

Koppen rollen

Varoufakis stelt dat het kritische rapport over de aanpak van de Griekse crisis niet zonder gevolgen mag blijven. Volgens hem moeten er koppen rollen en moet er een einde komen aan het ‘rampzalige, onmenselijke’ soberheidsbeleid van de trojka, de verzamelnaam voor de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF.

Hij eist ook een ommekeer in het beleid, te beginnen met onmiddellijke schuldverlichting, het stopzetten van de besparingen en van de verkoop van staatseigendommen.

Fiscaal waterboarden

Varoufakis herhaalt in zijn analyse dat de trojka zich van 2010 tot 2014 schuldig heeft gemaakt aan het ‘fiscaal waterboarden van Griekenland’ en een onnodige grote depressie heeft veroorzaakt door ‘brutaal een macro-economisch, incompetent beleid op te leggen’.

Hij eist onmiddellijk het ontslag van Paul Thomsen, de IMF-directeur die leiding geeft aan het Griekse programma. Verontschuldigingen aan het Griekse volk zijn volgens de oud-minister op zijn plaats.


[Joop, Vrij Nederland, Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

De bankiers offeren ons allemaal op, daar waar we hun hoofd hebben geholpen boven water te houden omdat we er vanuit gingen dat ze de boel zouden fixen. Dit gaan ze niet doen, dit willen ze niet doen, dit KUNNEN ze niet doen! De tijd van de Bankier overheersing moet afgelopen zijn!

Armonicus
Armonicus
7 jaren geleden

“Hij (Varoufakis) eist onmiddellijk het ontslag van Paul Thomsen, de IMF-directeur die leiding geeft aan het Griekse programma. Verontschuldigingen aan het Griekse volk zijn volgens de oud-minister op zijn plaats.”

Pek en veren zouden meer op zijn plaats zijn!

Wim
Wim
7 jaren geleden

Wanneer komt de RESET knop, we moeten opnieuw beginnen, met alles.

frans
frans
7 jaren geleden

Het IMF kon alle maar in het leven worden geroepen onder de vlag van de steenrijken der aarde. Rothchild etc.
Het IMF maakt Europa kapot. “verkoop van staatseigendommen’ ?! Met een Eu zonder Ziel is het afstevenen op totale exit.
En zo hoort het!

Back to top button
32
0
We lezen graag je reactie!x