Homepagina » Gezondheid » Chloorkip maakt plaats voor azijnkip: chemische stoffen in ons voedsel
Chloorkip maakt plaats voor azijnkip: chemische stoffen in ons voedsel

Chloorkip maakt plaats voor azijnkip: chemische stoffen in ons voedsel

De Europese Commissie overweegt momenteel het ontsmetten van pas geslachte kippen met perazijnzuur toe te laten. Dat is een verbinding van azijnzuur en waterstofperoxide, en lijkt sterk op azijnzuur.

De stap van Brussel is opmerkelijk. In Europa ligt het ontsmetten van vlees altijd al gevoelig en de afgelopen jaren is dat alleen maar erger geworden. In de steeds feller wordende discussie over het handelsakkoord waarover de VS en Europa al jaren onderhandelen, TTIP, speelt ontsmetting van kippenvlees een grote rol.

Grote druk

Het is niet onwaarschijnlijk dat de VS grote druk heeft uitgeoefend op de beslissing van de Europese Commissie. Op die manier kan het land van Europa een nieuwe afzetmarkt voor kippenvlees maken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw de basis vormde voor het verzoek om advies aan de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. De voedselwaakhond bracht onlangs een rapport uit met positief advies over de chemische stoffen.

Wetenschappers hebben grote bedenkingen bij chemische stoffen die nu al in onze voeding verwerkt worden. De Europese voedselindustrie blijkt akelig veel gelijkenissen te vertonen met de chemiesector. Sommige chemische bedrijven leveren grondstoffen aan zowel fabrikanten van cosmetica, reinigingsmiddelen en verf als aan voedingsproducenten. Deze branches gebruiken bovendien dezelfde soorten chemicaliën.

Tartrazine

Om de productieprijs van voedingsmiddelen zo lang mogelijk te houden smukken producenten die op met conserveermiddelen, kleurstoffen en zoetstoffen die gebaseerd zijn op olie. Tartrazine wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verschillende soorten cosmetica en het verven van leer, maar zit ook in diverse voedingsmiddelen, waaronder frisdrank, koekjes, wafels, chips en sauzen. De stof kan leiden tot allergische aanvallen, hyperactiviteit en kan de kans op een aanval bij astmapatiënten verhogen.

[De Wereld Morgen]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ferry schreef:

  de kasteelheren die in de EU zetelen kan de gezondheid van de burgers totaal niets schelen zolang hun bankrekening maar goed gevuld is en de rest is bijzaak.
  Ik begrijp de houding van UKIP meer en meer.
  En waar zitten de groene jongens nu ?

  1 likes
  • Robbedoes schreef:

   Die nemen nog een lekkere drumstick en/of kippenvleugeltje.
   Ze smaken straks een beetje zuur, of ruiken naar het zwembad, maar dat vinden ze niet erg blijkbaar.

   1 likes
 • Wim schreef:

  Ik ben van plan om te gaan emigreren, naar Bonaire. Tenminste ga ik mijn eigen dieren houden. Net als vroeger.

  1 likes
 • Richard schreef:

  En wat eten de superrijken? De beste biologisch geteelde groenten en fruit en vlees van koeien uit de schotse hooglanden, zo’ n 1000 eurie de kilo. Die prikken geen chloorkip met hun gouden vorkje.

  1 likes
 • Elise49 schreef:

  Ook dit is weer een voorbeeld/oplossing dat systemen vast aan het lopen zijn. 1. resistentie antibiotica. 2. beursaandeel kippenvlees/supermarkten kan niet ineens veranderen, want dan klapt heel die sector in.

  1 likes
 • speedmaster schreef:

  opeens -uit het niets- kwam bij mij het woord “monsantolobby” in mijn geest.
  is dat normaal of moet ik naar de psycholoog?

  1 likes
 • weg met ons schreef:

  De EU voegt zich als onderdaan naar de wensen, regels en wetten van zijn VS meester, niet andersom!

  0 likes
 • peter schreef:

  Onze ‘democratie’ is echt een probleem. Datgene wat het stemvee invult op verkiezingsdag is ingegeven door reclamecampagnes en andere hersenspoeling, alles via de populaire media. Bestuurders worden niet gekozen door kiezers maar door kijkers en surfers. De kijkers weten niet waaruit te kiezen valt omdat ze iedere dag hetzelfde programmaatje kijken.

  0 likes
 • Elise49 schreef:

  Dat wordt zelf kippen houden, slachten en plukken. Zijn hier al cursussen voor? Gaten in de markt gevonden? Reclamefolder: terug naar de basis, bewerk uw eigen kip of in een restaurant kunt u uw eigen kip kiezen uit het hok.(risico is wel dat die kip ook gewoon van een massa kippenhouder komt.)

  0 likes
 • x

  Check Also

  EU

  ‘Enorm schandaal’: EU betaalt Moslimbroederschap €36,5 MILJOEN om ‘Europa te onderwerpen’

  De EU heeft 36,5 miljoen euro overgemaakt ...

  europese commissie

  Europese Commissie komt met doodeng document. We mogen niet meer zelf denken

  De Europese Commissie heeft net een doodeng ...

  >