Gezondheid

Mythe ontkracht: Dit is waarom je juist méér zout moet eten

Help ons door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een hogere zoutinname dan de aanbevolen hoeveelheid leidt in tegenstelling tot wat de meesten denken tot een lagere bloeddruk. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Veel mensen denken dat een zoutrijk dieet niet goed is voor je bloeddruk. Het Voedingscentrum waarschuwt dat overmatig zoutgebruik samenhangt met een groter risico op hart- en vaatziekten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Onderzoekers van de Boston University School of Medicine stellen dat er veel te weinig bewijs is voor deze adviezen.

Geen bewijs

Uit de studie onder leiding van Lynn Moore blijkt dat we juist meer zout zouden moeten eten.

“We hebben geen bewijs gevonden dat weinig zout in het dieet gunstige langetermijneffecten had op de bloeddruk,” zei ze.

“Onze bevindingen sluiten aan op het groeiende bewijs dat de huidige adviezen met betrekking tot zoutinname mogelijk verkeerd zijn.”

Niet goed

Mensen die minder dan 2,5 gram zout per dag binnenkregen hadden een hogere bloeddruk dan mensen die grotere hoeveelheden consumeerden. Het advies in Nederland is maximaal 2,4 gram.

De wetenschappers volgden ruim 2600 volwassenen. Liefst 16 jaar lang werd de bloeddruk van de proefpersonen gemonitord.

Uit de studie blijkt dat het niet goed is om de zoutinname te verlagen naar de geadviseerde hoeveelheid.

Mineralen

Moore wees ook op het belang van voeding die rijk is aan kalium, calcium en magnesium. Deze mineralen bleken de bloeddruk namelijk te verlagen.

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Experimental Biology 2017.

[De Kennis van Nu]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Justin
Justin
7 jaren geleden

Wat te zeggen van D3 die was bij mij veel te laag en mijn bloeddruk te hoog ,laat het nu zo zijn dat er studie’s zijn die aantonen dat te weinig D3 hoge bloeddruk veroorzaakt, nu slik ik een kuur door de arts voorgeschreven van 25.000 ie,de eerste week was dat 4x per week nu is dat overgegaan naar eens per week voorlopig nog de komende 5 maanden. dan wordt het weer gemeten. Vit D3 is heel belangrijk voor vele processen in het lichaam en ja zout ook maar alles met TE ervoor is niet goed dus bremzout eten maakt je nieren stuk, gebruik ook liever zeezout(met jodium) dat schuurt de nieren en de vaten niet zo als het ganbare keukenzout want daar zit glas in., vaat beschadiging veroorzaakt ook vernauwingen.

peter
peter
7 jaren geleden

Keltisch zeezout.

https://www.ahealthylife.nl/gezond-zout-goed-of-fout/

De schrijver van bovenstaande is onlangs zonder enige vorm van argumentatie maar juist mbv verdraaiing en weglating van relevante informatie afgedaan als kwakzalver in de volkskrant. Maar los daarvan, als de volkskrant zulks al schrijft, is het reden te meer die webpagina met verhoogde interesse te lezen.

Loki
Loki
7 jaren geleden

Mijn cardioloog adviseerde 2 maanden geleden 10 gram zout per dag omdat mijn bloeddruk veel te laag is. Dat is weer precies het tegenovergestelde. Ik moet hier wel bij vermelden dat ik 2 jaar geleden 1,5 week een bloeddrukverlager heb geslikt, er problemen mee heb gehad en daarna nooit meer echt goed heb gevoeld. En dat is vreemd want mijn bloeddruk is in mijn ogen prachtig 126/85.
Zou het dan weer aan die maffia farma pilletjes liggen?

Magick Margie
Magick Margie
7 jaren geleden

Loop maar met n grote boog om tafelzout heen…de zgn onderzoekers in opdracht van slaan de grootste onzin uit. Niet alleen in de Volkskrant nu ook in het NRC!!!
En inderdaad Peter de site van Juglen daar heb je wat aan.
D3 kan je alleen van zonlicht krijgen dat past echt niet in een tabletje Justin. Paar weken de zon opzoeken zal je voldoende vit d3 geven.
Hoe zit het met je stress en eetgewoonten hoge bloeddruk komt niet alleen van zout of te weinig vit d3 Het heeft een dieperliggende oorzaak.
Ga eens naar een natuurarts…
Extra magnesium zal je ook goed doen en natuurlijk gezond eten. Waarschijnlijk heb je ergens een ontsteking. Biologische geitenmelk kefir is de beste probiotica. 165 ml p/dag 9 weken
Geen vlees, geen brood, geen suiker geen koffie en thee. Groene thee van n natuurwinkel
Ja goede voeding daar zit meer in dan in pillen
Vermijd de supermarkt en wandel iedere dag een uur. Geen intensieve sport. Yoga…maar niet alle oefeningen, succes Je kan jezelf helen een dokter kan dat niet.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x