Binnenland

Kabinet komt na aandringen van FVD toch met ‘reactie’ op ontluisterend rapport over politiegeweld

Help anderen door deze info met anderen op je socials te delen!

Begin dit jaar haalde de toenmalige speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling hard uit naar het optreden van de Nederlandse politie bij demonstraties. Nils Melzer noemde beelden van slaande agenten op Twitter ‘één van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd’.

Hij reageerde op filmpjes waarin te zien was hoe agenten op het Malieveld een man sloegen die op de grond lag. “Deze agenten en hun leidinggevenden moeten worden vervolgd voor martelpraktijken,” schreef Melzer.

Hij stuurde begin januari een brief aan het kabinet waarin hij tekst en uitleg vraagt bij het hardhandige politieoptreden tijdens coronaprotesten. Volgens minister van Justitie Yesilgoz is die brief ‘onjuist en onvolledig’.

‘Niet op de juiste plaats terechtgekomen’

Na afronding van het onderzoek kreeg het kabinet 60 dagen om te reageren. Een reactie bleef uit. In zijn eindrapport schrijft Melzer dat de inzet van politiehonden in een aantal gevallen niet heeft geleid tot de-escalatie, maar er juist voor heeft gezorgd dat het geweld uit de hand liep, resulterend in ernstige verwondingen, wat duidelijk in strijd is met het VN-antifolterverdrag.

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) besloot Kamervragen te stellen naar aanleiding van het ontluisterende rapport.

De antwoorden zijn binnen. Minister Yesilgoz laat weten dat de brief van de VN-rapporteur bij ontvangst ‘niet op de juiste plaats terechtgekomen is’ en dat daarom de reactie is vertraagd.

Voorbeelden en cijfers laten zien dat dit niet klopt

“Een reactie is op dit moment in voorbereiding. In deze reactie wijs ik VN-rapporteur Melzer nogmaals op de zorgvuldigheid waarmee het gebruik van geweld door politie wordt getoetst,” aldus Yesilgoz.

“Op het rapport van Melzer komt na aandringen van ons – ‘niet op de juiste plaats terechtgekomen’ – toch een reactie. Namelijk dat alles ‘zorgvuldig wordt getoetst’, een papieren werkelijkheid,” reageert Van Houwelingen. “De voorbeelden en cijfers van Melzer laten immers zien dat dit niet klopt.”

Melzer is ondertussen aan de kant geschoven en werkt sinds april bij het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Daarmee is het straatje weer schoongeveegd.


4.9 101 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
98 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Willem
Willem
4 maanden geleden

Zo gaat dat in de ‘Holländische Demokratische Monarchie’
Weet iemand waar de ‘boerenopstand’ is gebleven? Ineens hoor je er niets meer van. Zouden de gezinnen van boeren zijn bedreigd door de Geheime Staats Polizei?

Robin
Robin
4 maanden geleden

De postduiven waren even de weg kwijt geraakt. Wat een onzin. Triest en ze krijgen er nog geld vior ook dat gelieg en gedraai.

T,A
T,A
4 maanden geleden

die drie jongens vooraan in politiepak zijn net zo oud als die wat met de moker op die politiebus ramde bij boerenprotest. mmmm

Judith
Judith
4 maanden geleden

Niet op de juiste plaats terecht gekomen. Gottegot, dat soort smoesjes had ik als kind ook als ik mijn huiswerk niet had gemaakt.
Donder toch op.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

98
0
We lezen graag je reactie!x