Homepagina » Binnenland » Coronawet: tot 4350 euro boete of gevangenisstraf. Stop deze waanzin
coronawet
Foto: Ciell CC BY-SA 4.0

Coronawet: tot 4350 euro boete of gevangenisstraf. Stop deze waanzin

Er komt steeds meer kritiek op de nieuwe coronawet, waarin onder meer staat dat mensen in het openbaar tenminste 1,5 meter uit elkaar moeten blijven. De Nederlandse orde van advocaten, de ombudsman en de Raad voor de rechtspraak zijn kritisch. De Eerste en Tweede Kamer moeten de wet eerst nog goedkeuren. Wat zijn de gevolgen van de tijdelijke wet voor de grondrechten van burgers?

Rens de Nobel heeft zich in de coronawet verdiept en er een bericht over geschreven op Facebook, dat massaal wordt gedeeld. In het bericht heeft hij de belangrijkste punten op een rijtje gezet. “Straffen voor de belangrijkste overtredingen variëren van 435 euro of 1 maand gevangenisstraf tot 4350 euro of 2 maanden gevangenisstraf. Ook is inbreuk op uw huisrecht mogelijk,” stelt hij.

“Terwijl onze aandacht uitging naar anti-racismedemonstraties, Zwarte Piet en vakanties, heeft het kabinet een wetsvoorstel voorbereid om de coronamaatregelen wettelijk vast te leggen. Het nieuwe wetsvoorstel voorziet in verregaande mogelijkheden om in te grijpen in uw en mijn vrijheid, en beperkt onze grondrechten.”

Inbreuk op het huisrecht

Zo wordt de 1,5 meter afstand verplicht op straffe van hoge boetes of een gevangenisstraf. De Nobel: “Een hand of knuffel van een familielid dat niet bij u in huis woont, wordt volgens de wet strafbaar. Een wandeling met een goede vriend of vriendin moet verplicht op 1,5 meter afstand.”

Inbreuk op uw huisrecht is wettelijk gerechtvaardigd en u kunt een boete van 4350 euro of twee maanden gevangenis- of taakstraf krijgen. “Vallen verjaardagsfeestjes met de familie hier straks ook onder? Etentjes met vrienden? Een barbecue met de buren in uw tuin?”

In de volgende gevallen kan een boete van 435 euro of een maand gevangenisstraf worden opgelegd: overtreden van de afstandsregel buiten de woning, samenkomen in groepsverband, aanwezig zijn op een publieke plaats die niet voor publiek geopend mag zijn of deelnemen aan een evenement dat niet mag worden gehouden.

Op de volgende overtredingen staat een boete van maximaal 4350 euro of een gevangenisstraf van twee maanden: het niet treffen van voorzieningen (waaronder de afstandsregel) in een besloten plaats (waaronder een woning), overtreden van hygiënemaatregelen buiten de woning, overtreden van regels voor de uitoefening van beroepen, openstellen van een publieke plaats die niet open mag zijn of het houden van een evenement dat niet gehouden mag worden.

Geen duidelijke reden

De Nobel wijst erop dat het wetsvoorstel is voorbereid op een moment dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen drastisch is afgenomen.

Hij vraagt zich af: “Waarom juist op dit moment nog vele regels, straffen en uitgebreide bevoegdheden voor de overheid in de wet? Waarom een 1,5-meterregel in de wet, ook voor buiten? Waarom de hoge boetes? Waarom de mogelijkheid tot gevangenis- en taakstraffen? Waarom nu alsnog de mogelijkheid tot inbreuk op ons huisrecht?”

De Nobel stelt vast: “Ik heb altijd geleerd dat het middel het doel moeten heiligen. Wanneer ik kijk naar de cijfers van het RIVM en het beoogde doel van de wet dan zie ik geen duidelijke reden om deze vergaande, vrijheidsbeperkende middelen in te zetten en begrijp ik de kritische houding van adviserende partijen.”

Hij vindt het verder onbegrijpelijk dat deze wet niet is besproken tijdens de persconferentie van 5 juni. “Wat mij betreft zou iedereen op de hoogte moeten zijn van de gevolgen van dit wetsvoorstel.”

Hier kunt u een petitie ondertekenen tegen de coronawet.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Gea Breuker schreef:

  Tja, je moet toch wat als schuldige Overheid aan het niet kunnen innen van belasting over de afgelopen drie maanden wegens economische verliezen, en het moeten betalen van je ambtenaren!

  Mag ik even vragen waarom er over de afgelopen drie maand ‘wachtgeld’ uitgekeerd dient te worden? Die personen konden toch geen kant op, dus geen recht op wachtgeld.
  Mag ik even vragen waarom er over de afgelopen drie maanden reisgeld en representatie onkosten vergoedingen voor diplomaten uitbetaald dient te worden, die personen konden toch niet op reis?

  Maar deze ‘corona-wet’ gedoemd te mislukken. Hoe dom en slaafs de massa is, de schapen krijgen er dus allemaal mee te maken. Hoe lang denkt men daar met de reet in het pluche dat zelfs de meest dociele linksgroenliberale Douwe Bob concert luisteraar hier aan zal toegeven? Zit er straks een BOA naast het korfbalveld om te kijken of er afstand.. ik krijg het niet eens uit mijn vingers, je begrijpt de strekking.

  Maar pas op mensen, toegeven aan 5G is toegeven aan AI controle of je (smart phone) op 1,5 meter afstand van een ander blijft. Dan vallen de incasso’s automatisch door de brievenbus, of erger nog, worden zonder je toestemming afgeschreven. Totdat er geen geld meer is, bij niemand niet.
  Dan begint de echte opstand.

  Waarom komt FvD en PVV niet in opstand, dat zijn miljoenen mensen? Die partijen in hun grondbeginsel kunnen niet achter dergelijke dictatoriale wetten staan. Ik weet het, controlled opposition.

  Ik sta positief in het leven, ben maar een bezoeker in de tijd, en de natuur en moeder Aarde redden zich wel. Maar deze hele toestand eindigt hoe dan ook met bevolkingsreductie. Of de schapen gaan naar het overheidsslachthuis, of de schapen vechten elkaar dood. Ben wel blij dat ik het overzicht heb, en kan me verantwoorden voor mijn daden aan de Poortwachter. Daar hoop ik te zien dat de ‘wolven’ over de rand in het eeuwig brandende meer van uitwerpselen worden gegooid.
  Maar hoe dan ook, lieve goedbedoelende vooruitwillende mensen, de wereld is gek geworden en de geleerde lessen uit deze periode dienen te worden vergeten, nooit meer.

  37 likes
 • Willem schreef:

  Dit is om eventuele opstanden te voorkomen niet het virus , we zijn de laatste jaren al murf gebeukt met 1000 en 1 regels die onze vrijheden al behoorlijk beperken dit is de kroon op hun werk totale gevangenis staat !!

  Heil Europa !!

  25 likes
  • Willem schreef:

   Ik heb alle lokale nieuwszenders dit bericht gestuurd in een ingekorte versie met de vraag of ze het het willen plaatsen en dat het ook hen zal treffen, ook aan omroep Max en aan de Nos. Heb er zere vingertoppen van, hopelijk plaatsen ze het want anders komt niemand op ons na dit te weten. Het zou mooi zijn als meer mensen het zouden doen.

   16 likes
   • Willem schreef:

    Top dat je nog zoveel moeite doet , 99% van alle nederlanders\medelanders loopt te zeiken loopt te janken maar doet niets en de meesten hebben echt geen benul wat er momenteel echt aan de hand is

    Hopen dat iemand het durft te plaatsen of uberhaubt durft te onderzoeken , maar denk dat het verspeelde moeite is , de meesten spelen het spelletje mee , en zei die nog een beetje neutraal proberen te zijn weten ondertussen ook wel wat ze wel en niet mogen plaatsen zo werkt de Globale journalistiek nu eenmaal

    4 likes
    • Willem schreef:

     Ja dat is zo Willem, maar het geeft me tenminste nog het beetje het gevoel iets te proberen buiten het aanspreken en dergelijken. Ook aan die viruswaanzin rechtszaak enz meer van die acties heb ik gedoneerd en petities ondertekend en niks anoniem, gewoon met naam en toenaam want het is al erg genoeg dat mensen bang zijn hun naam te gebruiken. Dat zegt genoeg over de maatschappij waarin we leven.

     5 likes
 • Evert schreef:

  Deze coronawet misstaat niet naast de rassenwetten van Adolf H. en consorten en toont aan dat wetten ver af kunnen liggen van eerlijkheid, menselijkheid en andere positieve eigenschappen.
  Hoe daarmee om te gaan ? Goed uitkijken of er handhavers in de buurt zijn, originele oplossingen zien te verzinnen en elkaar niet verlinken maar juist onderling voorlichten en helpen.
  Meer kan ik er ook niet van maken, naast protestmogelijkheden benutten, desnoods anoniem voor mensen in een kwetsbare of ingewikkelde situatie.
  Gatverdamme, wat een zooi.

  20 likes
 • Rayoflight schreef:

  Landgenoten ,

  Nederland is onder bezetting van een duistere macht.

  Kabinet poppen die dansen volgens de regels van de NWO maken op dit moment alleen maar mensen kwaad. Kan dus m’n vrienden niet meer de hand schudden. Dat is strafbaar ? Einde van menselijkheid?

  En dat terwijl corona ten eerste niet erger is dan een gewone griep . En ten tweede nu al aan het afnemen is. Er zal verzet zijn , veel verzet. En ook al wanen degenen achter de schermen zich veilig ooit zal het recht zegevieren.

  SHOUT FOR FREEDOM : WEG MET HET HUIDIGE KABINET , WIJ WILLEN DEMOCRATISCHE VERKIEZINGEN NU.

  19 likes
  • Rafael schreef:

   Denk eraan dat verzetsgroepjes klein dienen te zijn en het beste kunnen bestaan uit mensen die elkaar lang en goed kennen, om infiltratie en verlinken te voorkomen.
   In je eentje (“legale”) acties ondernemen is nog het veiligste, maar dat mag eenieder zelf bepalen. Is het dan oorlog ? Vul zelf maar in.

   9 likes
 • Wow schreef:

  Zolang wij onze kinderen naar de staatsscholen -lees- gevangenis- sturen, zal er niets veranderen

  18 likes
 • Willem schreef:

  Het valt of staat met “onze” politie en boa’s nietwaar, zij zullen deze taak graag uitvoeren want daar zijn ze op geselecteerd, handhaven ze deze totale gekte niet en niemand doet er aan mee is het gewoon voorbij. Maar in dit land vol kliklijnen die volop gebruikt worden en aan de rijen van braaf wachtende mensen te zien zelfs voor kringloopwinkels zie ik het heel somber in allemaal. Het slaat nergens op en is totale waanzin, we kunnen demonstreren wat we willen maar dat heeft nog nooit geholpen, het is te hopen dat de handhavers hun verstand op tijd zullen krijgen en de rest van de bevolking ook, anders is het voorbij, met alles.

  13 likes
  • Rayoflight schreef:

   Ja en BOA’s zijn te stom om niet te gehoorzamen. Uiteindelijk is een wet gewoon iets dat door iemand die het meeste geweld kan uiten word afgedwongen. In America word de politie al vergiftigd.

   Rare wereld , dacht altijd dat de wethandhavers het inzicht boven het ‘befehl’ zouden doen gelden. Blijkbaar is er absoluut geen verschil tussen BOABOTS en de hitlerjugend.

   Dus wie de BOAS heeft heeft de toekomst , kinderen en menselijkheid gelden niet meer.

   10 likes
 • Egetal schreef:

  1,5 m is niet genoeg wat mij betreft. ik wil een 15 km samenleving. heeerlijk!

  12 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  “Een hand of knuffel van een familielid dat niet bij u in huis woont, wordt volgens de wet strafbaar.

  dit betekend ingeschreven op het zelfde BRP adres bij de gemeente..

  op het werk mag het weer wel.

  ook agenten mogen net als boa`s en inspecteurs dan weer wel schouder aan schouder lopen en heel dicht bij jou komen zeker die met slechte ogen..

  dus art. 27c SR is uitgebreid met nog meer onzinnigheid wel geldend voor de vele maar niet voor de weinige..
  het is net als schapen die op een dijk lopen deze hebben ook aan ene zijde kortere pootjes om recht op te blijven..

  deze gekte is te stopen door de politiek te volgen zegmaar stalken en met bewijzen te komen dat zij zich ook niet houden aan hun ingestelde wet..dan aangifte doen..
  en

  11 likes
 • ProAsfalt schreef:

  Weet u wie ook een ieder voor elk wissewasje opsloot of dood liet schieten?

  Antwoord: Vul dat zelf maar in.

  8 likes
  • Gea Breuker schreef:

   Idi Amin, Kim Yung Il, James Taylor, Reyci Erdogan, Atilla de Hun?

   En nee, je antwoord is niet Adolf Hitler, hoe graag je dat ook wilde horen.
   Erger nog, je vergelijking zou geheel mank of eigenlijk passen, want het was wel de wil van het Volk, democratisch gekozen. En dan krijg men wat men kiest.

   VVD weg ermee!

   8 likes
 • Sebastiaan schreef:

  Ik heb echt het gevoel dat ik in een soort twilight zone ben beland of een boek van Stephen King. Mondkapjes die helpen zijn verboden om te gebruiken die je nu gewoon bij de gamma kan kopen, wel mag je mondkapjes gebruiken die niet helpen.
  1,5 meter niet bewezen maar die willen ze invoeren in de noodwet.
  Politie en stadswacht mag een huis binnenvallen zonder huiszoekingsbevel.
  Wij mogen ook thuis familie niet knuffelen of handen geven.
  De cijfers kloppen niet, coronadoden mag geen autopsie meer op worden gepleegd. In Duitsland had een autopsie arts het wel gedaan het van de 200 ‘corona’ doden heeft hij 1 echte corona dode geconstateerd.
  Hij kreeg een bericht van de regering dat hij moest stoppen omdat het nog wel eens slecht voor zijn eigen gezondheid kon zijn.
  Ebola HIV ook RNA virussen zijn na ruim 20 jaar nog geen vaccin’s voor. En coor Covid 19 wel?
  Er zijn meerdere varianten nu al dus een vaccin gaat gewoon niet werken.
  PCR testen, hebben een onzekerheid coffiecient van 30%, daar heb je nu de huidige besmettingen. Zelfs het Rhinovirus (verkoudheid) ook een RNA virus word 90% van de testen aangeduid als corona.

  Veel mensen in de regering/kabinet geloven het ook niet meer, maar ze durven hun hoofd niet boven het maaiveld uit te steken. Rutte zei, we weten maar 50% maar we kiezen voor een pad. Ok daar kan ik nog inkomen maar als later blijkt dat toch verkeerde keuzes zijn gemaakt moet het kabinet hand in eigen boezen steken. Dat doet het kabinet niet omdat ze ook met verkiezingsretoriek zitten. Dit is gewoon een vorm van massahypnose. Hier een goed intervieuw met een sociaal psygoloog die goed uitlegt hoe dit werkt.

  De corona paradox en de ramkoers met ons geweten | Michaéla Schippers en Ramon Bril
  https://youtu.be/Gj9FPmvPMz0

  College op de Dam van Professor Cees Hamelink over macht en een egalitaire samenleving
  Professor Cees Hamelink over de uitoefening van macht. Het kader ‘macht’ is de beste methode om de reactie van de regering op de corona crisis te begrijpen.
  https://youtu.be/3tBx0NqDFkU

  Dit is gewoon een machtspelletje en doe dom/goedgelovig is de wereldbevolking?

  8 likes
 • Nés schreef:

  It takes a revolution to make a solution.

  6 likes
 • Rob Klaasen schreef:

  Ben verschrikkelijk blij dat ik gedurende me leven geen kinderen heb gekregen en zeker niet zoals nu vandaag de dag , wat een pokkezooi waarin we nu leven .

  6 likes
 • Dennis Holland schreef:

  Stikvol met fouten en onwaarheden. Ik heb nog nooit zo’n schandalig document onder ogen gekregen.
  Walgelijk.
  Wat erg opviel is dit. Ik citeer;

  “De bekende ‘anderhalvemeternorm’ betekent dat men 1,5 meter (twee
  armlengtes) afstand houdt van elkaar om zichzelf en anderen te beschermen tegen besmetting
  met het virus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen
  kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Door niezen komen deze druppels zelden
  verder dan 1,5 meter. ”

  Dat is pertinent NIET WAAR.
  Zogenaamde aerosolen bereiken bij normaal uit ademen in een STERIELE omgeving een afstand van ca. 1 meter.
  Bij een nies meer dan 7 meter.
  Met steriel bedoelt men een ruimte zonder enige vorm van luchtstroming. Geen tocht, geen beweging, geen airco, niets.

  Je kan dit zelf lezen en bekijken op de prachtige high-speed opnames welke zijn gemaakt door wetenschapper Lydia Bouraiba en haar team.
  Je vindt alles op het JAMA network.
  https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763852

  Stop de waanzin.
  Dit heeft al veel te lang geduurd.

  2 likes
 • x

  Check Also

  freek de jonge

  Freek de Jonge in ‘Volendam’: ‘Ze heffen het glas bij het RIVM als er weer een dode is’

  Tegenwoordig deugt Freek de Jonge. Zo stond ...

  horecaondernemer

  Horecaondernemer roept op tot rebellie: ‘Er is geen tweede golf, die wordt gecreëerd’

  Horecaondernemer Nadia Denise Duinker deed een oproep ...

  >