Buitenland

Cover-up? Franse overheid wil dat Nice camerabeelden aanslag wist

Help anderen door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Franse antiterrorismepolitie heeft de autoriteiten in Nice verzocht om beelden van bewakingscamera’s van de aanslag op 14 juli te wissen. De Zuid-Franse stad heeft dat verzoek naast zich neer gelegd omdat de beelden kunnen dienen als bewijs dat er te weinig beveiliging was.

Het schriftelijke verzoek van de terrorismebestrijdingsdienst DAT was volgens een anonieme gemeentefunctionaris niet met redenen omkleed. Volgens de krant Le Figaro is de nationale politie bezorgd dat de beelden kunnen uitlekken en in jihadistische propaganda opduiken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Er is groeiende kritiek op de veiligheidsmaatregelen die rond de viering van de nationale feestdag in Nice waren getroffen. Nabestaanden hebben aangekondigd dat zij de staat willen aanklagen wegens nalatigheid

Illegaal

Bestuurder Christian Estrosi had om strenge beveiliging gevraagd. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft toegegeven dat de toegang tot de promenade slechts door lichtbewapende lokale politie werd bewaakt, en niet door de nationiale politie zoals hij eerder beweerde.

Advocaat Philippe Blanchetier zei dat de autoriteiten in Nice weigeren mee te werken omdat er nog een onderzoek loopt naar de identiteit van de daders en mogelijke handlangers. Het stadsbestuur wil de waarheid boven tafel krijgen, aldus Blanchetier. Dat de beelden mogelijk in de handen van jihadisten zouden kunnen vallen, vindt hij een zwak argument.

Gemeentefunctionarissen vertelden aan Le Figaro dat het de eerste keer is dat ze een verzoek hebben gekregen om bewijsmateriaal van een plaats delict te vernietigen. Volgens hen is dit illegaal.

Iets te verbergen

Onder het artikel van de krant staan veel reacties van mensen die boos zijn dat de Franse overheid belangrijk bewijsmateriaal wil vernietigen. Volgens de Ierse journalist en politiek analist Gearóid Ó Colmáin, die werkt vanuit Parijs, lijkt het erop alsof de antiterrorismepolitie iets onder het tapijt probeert te vegen.

“In de meeste gevallen hebben mensen die bewijs (willen) vernietigen iets te verbergen,” zei hij. “Er zitten nogal wat haken en ogen aan het officiële verhaal over het bloedbad in Nice. Ik beweer niet dat er niets gebeurd is of dat er niemand is gedood, maar dat het videobewijs dat tot nu toe is getoond niet overeenkomt met het verhaal.”

Op 14 juli reed een vrachtwagen in op een menigte in Nice. Daarbij kwamen 84 mensen om het leven en raakten honderden anderen gewond. De aanslag is opgeëist door IS.

De Franse premier Manuel Valls werd bij aankomst van een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de terroristische aanval in Nice uitgejouwd:

[Volkskrant, Global Research]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
7 jaren geleden

Mensen zijn gecreeërd om lief te hebben.
Objecten zijn gemaakt om te gebruiken.

De reden dat de wereld in chaos is, is doordat
objecten te geliefd zijn, en mensen gebruikt worden.

(John Green)

Loki
Loki
7 jaren geleden

Het nieuwe stopwoord voor dit soort aanslagen is psychische problemen. De dader in Nice had die en nu ook 4 maal in Duitsland allemaal psychische problemen. Het nieuwe stopwoordje wordt veelvuldig gebruikt door media, overheden en politie.
Valt een beetje te veel op, niet dan. Zo kan je doodeenvoudig zaken politiek correct afhandelen.

pieter
pieter
7 jaren geleden

De stad Nice en de Franse overheid kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor deze massacre. De schade claims kunnen dus enorm oplopen.

Henk
Henk
7 jaren geleden

Paar flinke betonblokken neerleggen voor de toegang naar die promenade en het had helemaal niet kunnen gebeuren , zal in vervolg wel gebeuren .

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x