Homepagina » Bewustzijn » Uittreden of herenigd worden met een oude vlam: Voor 90 procent is een bijna-doodervaring erg positief
Uittreden of herenigd worden met een oude vlam: Voor 90 procent is een bijna-doodervaring erg positief

Uittreden of herenigd worden met een oude vlam: Voor 90 procent is een bijna-doodervaring erg positief

Comaspecialist Steven Laureys van de Universiteit van Luik verzamelde in twee jaar tijd meer dan 450 getuigenissen van mensen die tussen leven en dood schipperden. Hij ontdekte dat er culturele verschillen zitten tussen bijna-doodervaringen. Westerlingen zien vaak een wit licht, terwijl moslims een deur en Indiërs een rivier zien.

Het toont hoe de herinnering toch enigszins filosofisch of religieus gekleurd is, aldus Laureys. De grote constante: voor 90 procent is een bijna-doodervaring erg positief.

Mensen die zeggen tijdens een operatie uit hun lichaam te zijn getreden of die een overleden geliefde terugzagen worden door de wetenschap niet serieus genomen, zei de neuroloog. “Veel collega’s vinden het niet interessant en menen dat het gewoon een bijwerking is van een zuurstoftekort. Daar ben ik het niet mee eens. Het is complexer dan dat, en we hebben ook verhalen gehoord van mensen bij wie er geen zuurstoftekort was.”

Helder licht

Uittreden of herenigd worden met een oude vlam: Voor 90 procent is een bijna-doodervaring erg positiefEen vrouw raakte tijdens haar zwangerschap in coma en herinnerde zich dat ze werd herenigd met een man waar ze in het verleden verliefd op was. “De man stierf tijdens een vliegtuigongeluk, maar ik zag hem fysiek intact: een stralende blauwe hemel en een helder licht waarin we samenkwamen,” zei ze.

Laureys wil ook niet zover gaan dat het bewijs is van leven na de dood. “Ik probeer op een nieuwsgierige en wetenschappelijke manier naar het fenomeen te kijken,” zei hij.

Proefkonijn

Het team van Laureys bootste een bijna-doodervaring na door vrijwilligers bepaalde drugs te geven. “Dan konden we kijken wat er op dat moment in de hersenen gebeurt,” zei hij. “Een echte bijna-doodervaring is het niet, maar bepaalde aspecten kun je wel benaderen.”

De professor speelde ook zelf proefkonijn. Zo kreeg hij onder meer psychedelische paddenstoelen intraveneus toegediend. “Ik zag zigzagpatronen in zwart-wit,” zei hij. “Heel bijzonder.”

[Nieuwsblad, The Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • WouterV schreef:

  Ik denk dat bijna-doodervaringen gewoon processen zijn in je brein. Zoals hij ook al aangeeft zie je dat mensen van verschillende culturen verschillende dingen ervaren. Hieruit kan je afleiden dat hetgeen wat je hebt meegekregen in je leven bepalend is hoe je een bijna-doodervaring ervaart. Dus niet de dood bepaalt wat je ziet, want dan zou iedereen ongeveer hetzelfde moeten meemaken, maar hoe je geleefd hebt.

  Ik heb al vaker discussies gehad over dit onderwerp op deze site, en ik ben erg benieuwd hoe diegene die het niet eens zijn met mij ze verklaren hoe het kan dat een cultuur bepaald wat ze ervaren tijdens een bijna-doodervaring?

  8 likes
  • zevenenergie schreef:

   Aan Wouter V

   Mensen die een bijna dood ervaring hebben gehad hebben contact gehad of iets gezien van wat het denken te boven gaat, van iets dat niet beschreven kan worden.

   Het is zo ontzagwekkend zo …….., dat ze er maar met enkele over spreken, laat staan dat ze er toe over gaan hier over te discusseren.

   Dat de verhalen per cultuur verschillen, is om dat het ego tijdens de ervaring een beeld vormt van iets dat niet in vorm te vatten is. Het is daarom gedeeltelijk cultureel bepaald.

   Er zit iets universeels in,
   Een goede verstaander herkent waarheid, maakt niet uit, uit wiens hart het gesproken word.

   14 likes
  • erik schreef:

   Op de eerste plaats is er bij een bijna doodervaring GEEN activiteit meer in de hersenen. (P. van Lommel – Eindeloos bewustzijn)
   Op de 2de plaats: Je eigen gedachten creëren je wereld……..en dit gaat gewoon door als je overgaat. (tenminste tijdelijk)

   0 likes
   • WouterV schreef:

    Beste Erik,

    Het is inmiddels toch allang bekend dat P. van Lommel niet echt nauwkeurig te werk is gegaan met zijn werk over Eindeloos bewustzijn. Tijdens een bde is er wel activiteit in de hersens, hoe kunnen sommige mensen gewoon ademen tijdens zo’n ervaring dan? En daarnaast P van Lommel kan niet eens weten dat er geen activiteit is in alle delen van de hersens aangezien het EEG alleen activiteit meet in het bovenste deel van de hersenschors.

    Ik geef je een tip en lees eens het boek van Dick Swaab Wij zijn ons brein, dan kom je er achter dat Van Lommel er regelmatig naast zat met zijn beweringen.

    2 likes
    • erik schreef:

     Hallo Wouter,
     Bedankt voor je reactie.
     Raar dat je zegt dat er nog geademd wordt! Bij een BDE zijn er geen werkende lichaamsfuncties meer……

     Ik heb zelf 2 bewuste buitenlichamelijke ervaringen meegemaakt. Praten over deze zaken is eigenlijk totaal zinloos. Hoe kun je bv aan iemand uitleggen hoe de smaak chocolade is als degene nog nooit chocolade heeft gegeten?
     Dick Swaab kan ik niet lezen, omdat ik weet dat we niet ons brein zijn!!
     ‘T gaat te ver om alle boeken op te noemen die mijn ervaringen bevestigen………

     3 likes
     • WouterV schreef:

      Hoi Erik,

      Jij ook bedankt voor het reageren op mijn reactie.
      Raar dat jij zegt dat je geen bde kunt ervaren als je nog werkende lichaamsfuncties hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ze kunnen optreden door verschillende omstandigheden o.a door ernstig bloedverlies, door septische of anafylactische shock, elektrocutie, coma door hersenbeschadiging of cerebrovasculair acident, suïcide, bijna-verdrinking of tijdens een depressie. Tevens kunnen ze veroorzaakt worden door te hoge kooldioxidespiegels, bij het buiten westen raken van piloten die in een gevechtsvliegtuig te snel accereleren of door hyperventilatie, LSD, psilocybine of mescaline. Ook zijn ze gerapporteerd bij het gebruik van ketamine.

      Grappig ook dat je er zo maar vanuit ga dat ik er geen ervaring mee heb. Niet iedereen die zoiets meemaakt deelt dezelfde mening. Al is het zo overweldigend wat je meemaakt tijdens zo’n ervaring en er een grote behoefte in jezelf ontstaat om die ervaring vooral spiritueel te verklaren, zijn er ook mensen die het toch rationeel willen bekijken. En misschien ben ik er daar wel 1 van.

      Dat jij zegt dat je weet dat wij niet ons brein zijn, dat mag. De ene persoon die laat zich leiden door gevoel en natte vingerwerk, een ander wil eerst onomstotelijk bewijs hebben van iets om het te kunnen bestempelen als waarheid. En beiden zijn even waardevol, want die waarde mag jezelf bepalen namelijk.

      2 likes
     • faith schreef:

      Dat vind ik ook zo raar dat iemand stelt dat we ons brein zijn.
      Die neem ik al meteen niet serieus.
      We zijn spïrituele wezens met een menselijke, aardse ervaring.

      1 likes
    • WouterV schreef:

     Beste Faith,

     Dat mag jij vinden. En daar kan jij verder ook niks aan doen dat jij dat vindt want jouw brein die zorgt ervoor dat jij dat denkt. En misschien heb jij wel gelijk. Ik persoonlijk doe alleen beweringen als ik het zeker weet, en die ik met bewijzen kan staven.
     En ik heb nog geen bewijzen gevonden dat wij niet ons brein zijn. Kijk je naar het karakter van een mens dan is er genoeg bewijs voor dat we kunnen stellen dat die gevormd wordt door je omgeving en je brein. Je ziet regelmatig bij personen die een hersenbeschadiging hebben dat ze een heel ander karakter krijgen. Dat zelfde geld met emotie, sommige kunnen door een hersenbeschadiging bepaalde emoties niet meer ervaren. Of ze hun intelligentie wordt beinvloed door zo’n gebeurtenis. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus met andere woorden de persoon wie ik ben is omdat mijn brein zo is, en niet doordat ik misschien een spiritueel wezen ben.

     2 likes
     • WouterV schreef:

      Beste Faith,

      ik ga niet zeggen dat het onzin is wat je zegt, want ik heb geen enkel bewijs omdat te kunnen zeggen. Echter kan er weinig mee, vooral omdat wat jij zegt er geen fysieke bewijzen voor zijn dus in mijn ogen is het alleen maar theorie. Ik vraag me daarom ook af waarom jij hier vanuit ga, waar is dat op gebaseerd?

      Even nog een reactie op je bewering dat de meeste mensen dat wel weten, nou ik kan je vertellen dat de meeste mensen dat dus niet weten, in ieder geval niet de mensen die ik ken, en dat zijn er een stuk meer dan 2. Niet iedereen is in dit soort zaken geinteresseerd, ik durf zelf te beweren de meeste mensen niet.

      2 likes
     • faith schreef:

      Die omgeving waar je met je geboorte terecht bent gekomen had je al uitgezocht voordat je naar Aarde kwam. Dat heeft weer met je lijstje te maken, je lijstje met ervaringen die je wilde opdoen, waar ook hindernissen tussen zitten.
      Waarschijnlijk karma van een vorig leven.
      Waar het om gaat is, ga je die hindernissen overwinnen of niet?
      Dan zijn er mensen die hier speciaal naartoe gekomen zijn om de mensheid wakker te schudden voor de duistere kliek die het niet zo best met de mnsheid voor heeft.
      Dat zijn de Starseeds, Lichtwerkers, warriors etc. etc.
      Maar ik neem aan dat de meeste mensen daar inmiddels wel van op de hoogte zijn. Er staat heel over te lezen op internet. Als je er in geinteresseert bent.
      Verder doe ik ook geen beweringen, maar dit is mijn idee, het verklaart namelijk heel veel.
      Je mag het van mij als onzin wegwimpelen, helemaal aan jou wat je ermee doet.

      1 likes
     • Padja schreef:

      Ik geloof (net als Faith) dat we zelf ons plekje op aarde kiezen.
      Iemand die dus behoefte heeft om als lichtwerker o.i.d. te functioneren creëert dus ook zelf een omgeving waar dat mogelijk is.
      Je kunt dus graag anderen willen redden maar er moet dan wel wat te redden zijn anders heb je niks te doen.
      Zo houdt goed en slecht elkaar in stand.
      Enfin, ik zie het een beetje als een uitje naar het spookhuis.
      Na afloop staan we mekaar op de schouders te slaan en roepen we gierend van de lacht wat een geweldige ervaring het was.
      Edoch, het is maar hoe ik denk.
      Weten we veel.

      1 likes
  • mario schreef:

   ik denk dat dat wel klopt omdat geen te zien wat je altijd gedacht heeft.
   een paar weken nadat mijn broer was overleden kreeg ik een droom of ervaring en zag hem wat leek op giethoorn achter een deur staan en gelijk werd mijn blik naar de deur getrokken waar de knop zou moeten zitten maar die zat er niet omdat ik waarschijnlijk niet binnen mocht.
   hij zwaaide naar mij en toen werd ik wakker en ik herinner mij dit nog exact al is het nu 25 jaar geleden.
   ik vraag me af of het wel een droom was.

   5 likes
   • WouterV schreef:

    Dromen zijn natuurlijk bijzondere fenomenen. Vanuit mijn oogpunt is hetgeen wat jij ervaart hebt gewoon een droom, echter is dat gebaseerd op mijn kennis en die is zoals elk mens relatief beperkt. Daarom zou ik als ik jou was er ook een betekenis aangeven die het meest waardevol is voor jou.

    Maar ik snap heel goed dat wanneer je een droom ervaart die gevoelsmatig als echt wordt ervaren iets met je doet. Dat het er voor zorgt dat je gaat twijfelen of het echt een droom is geweest of toch iets anders.
    Toen ik 5 was, nu 32 jaar geleden, sliep ik alleen op mijn slaapkamer en ineens word ik wakker door gestommel. Ik kijk op en zie verschillende personen(gezichten kon ik niet zien) op mijn kamer, eentje loopt naar mij toe om mij uit bed te halen en die andere zijn met iets anders bezig. Wat ik mij daarna weer herinner is dat ik weer in bed wordt gelegd, en ik kruip van angst onder de dekens. Om de een of andere reden kijk ik door een kiertje naar die personen op mijn kamer, en zie dat ze met iets bezig zijn en daarna lopen ze weg. De volgende ochtend dat ik wakker word vraag ik aan mij ouders of ze op mijn kamer zijn geweest, maar die zeiden van niet. Ik ben er toen altijd maar vanuit gegaan dat het een droom is geweest, wat moet het anders zijn, maar die ervaring is mij altijd bijgebleven want het voelde totaal niet als een droom.

    3 likes
  • Ph schreef:

   “Zoals hij ook al aangeeft zie je dat mensen van verschillende culturen verschillende dingen ervaren.”

   Bedoelt hij daadwerkelijk culturen/leefomstandigheden of religie/geloofsovertuiging…wereld van verschil????

   Omdat te weten, moet er onderzoek gebeuren naar de verschillende geloofsovertuigingen en wat zij gewaar worden met bijna of helemaal dood ervaringen.
   Ik ga er namelijk van uit dat een sjiiet niet het zelfde ervaart als een soenniet, het zelfde voor een hindoe en een boeddhist, het zelfde voor een Christen en een protestant, het zelfde voor een atheïst en of agnosticus.

   0 likes
 • Henk schreef:

  Zou dit leven al allemaal voorbestemd zijn vraag ik me af , dus dat de hele levenswandel van ieder persoon al vast ligt vanaf de geboorte tot ver na overlijden , en nog verder zelfs . In genen en het DNA liggen tenslotte ook de bouwstenen vast van het lichamelijke fysieke lichaam van een ieder als een soort van opgeslagen data , zou dit ook gelden voor spirituele ervaringen .

  2 likes
  • WouterV schreef:

   Beste Henk,

   ik denk wel dat alles vast ligt. Alles wat je ziet is deterministisch, alles heeft een oorzaak en een gevolg. Vroeger waren er heel veel stromingen die het determinisme als uitgangspunt namen. Kijk maar naar het heelal, dat is zo deterministisch als de pest. Oke…ik moet wel toegeven dat kwantummechanica ervoor zorgt dat de stelling alles is deterministisch in twijfel getrokken kan worden, echter doe ik dat niet want ik ben van mening dat wanneer men er achter komt hoe het helemaal werkt bij kwantummechanica(welke processen allemaal actief zijn) dat men erachter komt dat dat ook gewoon deterministisch is. Maar sinds de opkomst van het monotheisme, het geloven in 1 god, is dat naar de achtergrond geschoven. De grootste reden daarvoor is dat het hebben van een vrije wil dat sinds de opkomst van het monotheisme iets is wat steeds meer waarde heeft gekregen in culturen. Ik ga er van uit dat de mens geen vrije wil heeft, elke gedachte wordt gecreeerd door je brein en je handelingen zijn gebaseerd op je gedachtes of instinct. Een fractie van een seconde voordat je een gedachte hebt weet je nog niet dat die komt, of het nu een fantasie,keuze, filosoferende of een ander soort gedachte is. Hieruit kan je afleiden dat daar dus geen enkele controle over is, en dat vrije wil niet bestaat. Want als je wel controle over je gedachtes zou hebben waarom zijn er dan depressieve mensen? Als je zelf kon bepalen wat je kan denken dan zouden mensen altijd wel leuke gedachtes denken of in ieder geval geen gedachtes produceren waar jezelf last van hebt. Stel je zou wel er controle over hebben dan waren die mensen niet depressief maar dan was hun vrije wil stuk.
   Is het leven dan niet saai of waardeloos als alles vast ligt, nee hoor ik leef al 20 jaar met die gedachte en vind het heerlijk. Ik leef zonder haat want ik hoef niemand iets te verwijten want in mijn optiek kun je er niks aan doen wie je bent of wat je doet. Ik denk daarom ook niet dat er slechte of goede mensen zijn, maar leuke en minder leuke mensen. Daarnaast je hoeft jezelf geen verwijten te maken als je iets doet wat niet echt productief is voor jouw leven, dus ik praat mezelf nooit schuldgevoelens aan of iets in die richting.
   Ik leef dus met de gedachte dat het leven een proces is wat onomkeerbaar is, daarbij probeer ik zoveel mogelijk te genieten van wat er op mijn pad komt en dat is alles wat ik kan doen.

   2 likes
  • zevenenergie schreef:

   Ik zie het zo; dingen gebeuren gewoon, maar het ego claimt de gebeurtenis.
   Alles IS maar het ego hangt er een kaartje aan als; dat is van mij, dat doe ik,
   of oordeelt over een situatie.

   Ik denk dat het zo is dat er niets vast ligt maar dat wij geen controle hebben over wat er gebeurd.
   Er is dans er is spraak, er is ingrijpen, maar er is niets dat dat doet, het gebeurd gewoon.

   Het ego is een soort sport verslaggever.
   Als je de sport verslaggever doorziet, dan verlies je de fascinatie daarvoor, het lost op.
   Dan openbaart zich je ware aard en je handelen is dan volledig spontaan. Je bent vrij maar, maar niet in de zin dat nog een ik is nog dingen wil om dat hij denkt dat hij daar gelukkig van word en die gaat doen.
   Het bewust zijn is wakker geworden van de Ik gedachte en herkent zich zelf in alles.

   1 likes
 • Kalki schreef:

  Ik heb het LICHT gezien en deel dit met anderen, die ik het LICHT laat zien.

  4 likes
 • louise schreef:

  Hoe je spiritueel ontwikkelt bent,dat bepaalt wat je kan zien,ook bij t overlijden….Ik had dit artikel vanmorgen al gezien in een vlaamse krant en dacht,weer een Arts die dezelfde onderzoeken doet,drugs is in deze geen optie….onderzoeken met diverse culturen eigenlijk ook niet,natuurlijk speelt het een rol in je leven en bij bde en overlijden,dat is je houvast in dit aardse bestaan en daar is ook niets mis mee….maar spirituele ontwikkeling dat is waar het om gaat…. En dat kan je weer niet los zien van reincarnatie,je evolueert op ziels niveau,steeds weer…..kijk,als ik met een gelijk gestemde bv terug ga naar vorige levens,zien we hetzelfde, maar ga ik naar een wiskundige en ik zie die formule`s,nou ik snap er niks van en dat wil ik ook helemaal niet,dus we zien niet hetzelfde, en jaa ik zou het misschien kunnen leren, wat ik wil zeggen is dat we allemaal in ons eigen ontwikkelde spirituele stukje zitten,en ja je kunt veel leren in de tyd dat je hier bent,maar ik ben pas nieuwsgierig als Artsen 50 helderziende`s onderzoeken en ja zelfs zal daar verschil tussen zitten… En ook ben ik van mening dat de Artsen eens moeten leren hoe een mens in elkaar zit en dan bedoel ik niet de Anatomie,maar lichaam/geest/ziel,holistisch dus,zoals in Azie of India,pas dan krijg je een betere diagnose……mijn ervaring: de meeste mensen zien dierbare overledenen (al voor ze gaan)soms zie ik hun spirituele gidsen…… ook ik heb een bde met tunnelervaring,niet omdat ik bijna dood was,maar wel ziek….. Maar ik zie ook heel veel entiteiten, ook heel divers,ook Aliens,witte van het licht, vorige levens…..thuishaven…..ik wil maar zeggen dat het heel divers is ook na dit leven,ga maar aan de slag,veel geduld en liefde gewenst….

  5 likes
 • Johan schreef:

  Spiritueel ervaren is jezelf kennen, weten wie je bent. Niet meer en niet minder.

  4 likes
 • erik schreef:

  Hallo Wouter,
  ‘k ben bang dat we hier niet uit gaan komen…. Ik zie ‘t leven als een leerschool, we hebben allemaal onze eigen lessen te leren…….en al die lessen leren we niet in één leven. Als je wilt weten wat je zoal in een vorig leven hebt uitgespookt, hoef je maar naar je talenten in dit leven te kijken. Je denkt toch niet dat Mozart, Rembrand, Bach, Da vinci door genen hun talenten hebben verkregen, hoop ik. Waarom hebben zij geen supertalenten met hun genen voortgebracht? Waarom waren hun ouders niet supergetalenteerd? Waar is ‘t begin eigenlijk van die supergenen? Ik bestudeer al dik 20 jr. esoterie, theosofie (niet te verwarren met theologie).Yoga en meditatie beoefen ik nog iets langer. Door vallen en opstaan, verkregen kennis in de praktijk te toetsen en om te zetten in wijsheid en door de groei van Intuïtie (niet te verwarren met instinct), is er een innerlijk weten gekomen.
  groetjes,
  Erik

  1 likes
  • WouterV schreef:

   Hallo Erik,

   Ik had ook niet gedacht dat we eruit zouden komen, dat is het doel van mij ook niet met deze discussie. Ik wil mijzelf namelijk verrijken met informatie, ik vind het namelijk erg interessant om met iemand in discussie te gaan die heel anders tegen zaken aankijkt als ik. Want ik ben mij heel bewust van het feit dat ik meer dingen niet weet dan dat ik dingen wel weet. En ik hoop dan ook altijd tijdens zo’n discussie iets van informatie te krijgen wat mij aan het denken zal zetten.

   Ik wil toch even reageren op wat jij zegt over bijzonder getalenteerde mensen. Ik heb daar heel verrassend een andere mening over. Als je iets wilt meten dan moet je een referentiekader hebben. Dus als je iemands zijn talenten wilt beoordelen dan moet je het vergelijken met iets of iemand anders. Jij vergelijkt de talenten van die bijzondere mensen met andere mensen, en daarvan uit concludeer jij dat ze bijzonder getalenteerd zijn en hecht daar een bepaalde waarde aan. Ik gebruik een ander referentiekader om menselijke intelligentie en talenten te beoordelen. Ik gebruik alle informatie die beschikbaar is als referentiekader om de menselijke intelligentie te beoordelen. En als ik dat doe dan zie ik dat wij mensen nauwelijks iets weten als je een boek van 1000 bladzijden hebt dan weet de mensheid alleen nog maar het eerste woord van bladzijde 1, de rest weten we nog niet. Als je zo weinig weet hoe kan je dan beoordelen of iets bijzonder is of niet. En daarom doe ik dat ook niet. Betekend dat dan dat ik niet onder de indruk kan zijn van bijzonder getalenteerde mensen, daar ben ik zeker weleens onder de indruk van, echter denk ik verder wel gewoon dat zulke mensen zonder reden geboren kunnen worden. Talenten komen ook niet altijd aan de oppervlakte bij iemand, daar moet wel de juiste omgeving voor aanwezig zijn. En misschien zijn er dus wel veel meer van dat soort mensen echter door hun omgeving komen hun talenten niet boven water.
   Maar leuk om even met jou over dit soort zaken te praten, dank je wel daarvoor.
   Groetjes, Wouter

   2 likes
   • erik schreef:

    Hallo Wouter,
    Jij ook bedankt voor dit gesprek.
    Er was eens een tijd dat ik ook overal bewijs voor wilde hebben. Nu weet ik dat mensen die bewijzen willen zien altijd achter de feiten aanrennen…….Kijk naar de geschiedenis. Mensen die met iets nieuws kwamen werden eerst altijd voor gek verklaart; Paracelsus, Galileo Galilei, Copernicus, Tesla, en vele, vele anderen. Neem nou bv dat hele gebeuren in CERN, waar men voor kapitalen iets probeert te bewijzen wat andere mensen al 1000den jaren kennen; Het bestaan van ‘t etherisch veld (zij noemen ‘t anders) ‘T veld dat alles en iedereen omringt en verbind, dat vol zit met leven, waar sommige uitvinders al mee experimenteren en dat in de toekomst alle vervuilende energieën overbodig maakt! Het veld dat bv zaken als telepathie en Remote Viewing mogelijk maakt, om een paar van die prachtige eigenschappen op te noemen.Kijk, ik ben niet alleen met zaken bezig die voor jou misschien “zweverig”zijn, nee, ik volg ook al jaren de quantumfysica, al die boeiende experimenten door wetenschappers, besproken, bv in de boeken van Lyn McTaggart, Laszlo, F. Capra en Goswami. Voor mij is ‘t een optelsom van al deze informatie + de duizenden jaren versluierde info van de Oude Wijsheid en eigen ervaringen en openbaringen, geholpen door yoga en meditatie. De uitkomst is dat er wel heel bijzondere dingen in deze wereld aan de hand zijn, die niet met het blote oog waargenomen kunnen worden.
    groetjes, Erik

    1 likes
 • zevenenergie schreef:

  Er word gesproken over het toe dienen van drug om een bijna door ervaring te bewerkstelligen.
  Ik vraag me af of dat wel kan.

  Ik weet dat Johannis de doper iemand was die bijna dood ervaringen te weeg bracht.
  Hij hield mensen net zo lang ander water tot ze letterlijk bijna stierven.

  Vergelijk dat eens met het doop ritueel wat we tegenwoordig kennen.
  Dan zie je dat het geloof, de christelijke leer, niet meer de potentie heeft mensen te bevrijden.

  De echte weg lopen van bevrijding, is voor leeuwen voor spirituele krijgers voor de moedigen.
  Je moet namelijk berijd zijn te sterven.
  Zo,n iemand was Jezus en ook de discipelen om hem heen.

  Verlichting (dat het ego uit dooft) is niet net of je dood gaat, je gaat dood.

  2 likes
 • Padja schreef:

  Universeel gegeven is dat men overledenen ziet.
  Ondanks dat hun fysieke lichamen er niet meer zijn, zelfs na crematie, ziet men toch dierbaren als fysiek figuur.
  Die bestaan dus als projectie in het hoofd van de bde-er.
  Rest de vraag waarom de bde-er nu juist projecties van overledenen ziet, en niet van levenden.
  Misschien is er een zielsentiteit die je herkent en vervolgens weer een beeld bij oproept.

  2 likes
 • Anton50 schreef:

  @allen; lees de boeken van Robert Monroe… meer zeg ik niet.. Suc6. Een ieder mag geloven wat hij wil natuurlijk. Ik Weet dat er wel een vervolg is hierna…
  sic

  1 likes
 • x

  Check Also

  Nooit gezien zoiets: ik zag in de badkamer mijn overleden oma zitten. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

  Nooit gezien zoiets: in de badkamer zat mijn overleden oma. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

  Catja de Rijk is al 15 jaar ...

  Mensen hebben geen idee wat het inhoudt als je je aanmeldt als orgaandonor. Zet deze datum alvast in je agenda

  Mensen hebben geen idee wat het inhoudt als je je aanmeldt als orgaandonor. Zet deze datum alvast in je agenda

  Dankzij de nieuwe Wet op de orgaandonatie ...

  >