Ieder jaar komen er in Nederland 20.000 pinautomaten bij. In minder dan een kwart eeuw is het aantal pintransacties in ons land gestegen van 16 miljoen in 1990 naar 2,9 miljard in 2014. Je kunt tegenwoordig zelfs geen Nederlander meer zijn zonder bankrekening.
Cash geld verdwijnt langzaamaan, en dat heeft een aantal negatieve gevolgen. Het grootste probleem is dat de banken nog meer macht over ons geld krijgen, aldus monetair econoom Edin Mujagic. Eén van de mogelijke gevolgen is het heffen van negatieve rente als de rente op een spaarrekening lager is dan nul. Als er dan geld op je spaarrekening staat, betaal jij de bank rente over dat bedrag. De banken verdienen daar geld aan. In een cashloze situatie kun je in zo’n geval je geld niet meer van de bank halen.
Nog machtiger
Met deze macht over je geld kan de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in principe zo negatief maken als ze zelf wil. Jij hebt weinig controle meer over je geld. De rente op schuldpapier en de depositorente van de ECB zijn al negatief. Ook de herfinancieringsrente blijft historisch laag: 0,05 procent.
Wereldwijd raken mensen al miljoenen kwijt omdat hun rente lager is dan de inflatie. De Rabobank bereidt zich al voor op negatieve rente. Als cash geld verdwijnt worden de banken nog machtiger.
Voorstanders van een cashloze maatschappij zeggen dat je geen geld hoeft bij te drukken als al het geld digitaal is. Een ander argument is veiligheid omdat winkels niet meer overvallen worden. Mujagic legt uit dat de centrale banken de afgelopen tijd hebben laten zien dat hun macht ons geld niet ten goede is gekomen. Daarnaast halen cybercriminelen veel meer geld op dan overvallers.
Doodsteek
Mujagic vermoedt dat cash geld nooit echt zal verdwijnen, maar dat er steeds meer regels komen waardoor je uiteindelijk niets meer met contant geld kunt doen.
Als onze welvaart echt enorm is gestegen in de afgelopen decennia, waarom hebben velen dan zo veel moeite elke maand rond te komen? Waarom kunnen vijftig miljoen mensen in Amerika, het rijkste land ter wereld, niet zonder voedselbonnen? Waarom hebben de gaarkeukens in het rijke Westen almaar meer klanten? Waarom kon een gezin vroeger prima leven van één inkomen en nu nauwelijks van twee?
Eeuwenlang was van inflatie geen sprake. De koopkracht veranderde nauwelijks. Dat veranderde rond 1900, toen de prijzen ongekend hard begonnen te stijgen. Mujagic toont in zijn boek Geldmoord: Hoe De Centrale Banken Ons Geld Vernietigen onomwonden aan dat de geboorte van de centrale banken een doodsteek is geweest voor de waarde van ons geld.
Niet alleen holden deze banken de afgelopen eeuw de koopkracht van ons geld uit – een proces dat nog altijd doorgaat – maar daardoor riepen ze ook een ander onheil over ons af, waaronder de huidige economische crisis. Als je dit artikel informatief vindt, denk er dan aan het te delen op facebook.
Boekentip: Geldmoord
[Vice]
Ambulancezorg: aantal reanimaties schoot in 2021 omhoog – ‘Hoe kan dit nou?’
Terwijl een rijles 70 euro per uur moet gaan kosten, kunnen statushouders gratis een rijbewijs halen
VIDEO: “We staan aan de vooravond van een nieuwe geopolitieke wereld”
“Hier is een speciale energie”: Bosnische Indiana Jones opent piramidepark
Organisator ‘Bestorm Area 51’ vreest dat populair Facebookevenement zal leiden tot slachtpartij. Zoveel mensen hebben zich al opgegeven
Aantal nieuwe coronadoden in Zweden (niet in lockdown, volle terrassen) keldert naar 12
Rompertje in VVD-webshop wekt afschuw: ‘Met mijn prikjes bescherm ik ook andere kinderen’
De waarheid over de ‘ongekend heftige’ hagelbuien in Australië. De alarmisten hebben liever niet dat u dit leest
Fluitekruid als medicijn tegen kanker