Homepagina » Financieel » De cashloze maatschappij: Hoe de centrale banken ons geld vernietigen
De cashloze maatschappij: Hoe de centrale banken ons geld vernietigen

De cashloze maatschappij: Hoe de centrale banken ons geld vernietigen

Ieder jaar komen er in Nederland 20.000 pinautomaten bij. In minder dan een kwart eeuw is het aantal pintransacties in ons land gestegen van 16 miljoen in 1990 naar 2,9 miljard in 2014. Je kunt tegenwoordig zelfs geen Nederlander meer zijn zonder bankrekening.

Cash geld verdwijnt langzaamaan, en dat heeft een aantal negatieve gevolgen. Het grootste probleem is dat de banken nog meer macht over ons geld krijgen, aldus monetair econoom Edin Mujagic. Eén van de mogelijke gevolgen is het heffen van negatieve rente als de rente op een spaarrekening lager is dan nul. Als er dan geld op je spaarrekening staat, betaal jij de bank rente over dat bedrag. De banken verdienen daar geld aan. In een cashloze situatie kun je in zo’n geval je geld niet meer van de bank halen.

Nog machtiger

Met deze macht over je geld kan de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in principe zo negatief maken als ze zelf wil. Jij hebt weinig controle meer over je geld. De rente op schuldpapier en de depositorente van de ECB zijn al negatief. Ook de herfinancieringsrente blijft historisch laag: 0,05 procent.

Wereldwijd raken mensen al miljoenen kwijt omdat hun rente lager is dan de inflatie. De Rabobank bereidt zich al voor op negatieve rente. Als cash geld verdwijnt worden de banken nog machtiger.

Voorstanders van een cashloze maatschappij zeggen dat je geen geld hoeft bij te drukken als al het geld digitaal is. Een ander argument is veiligheid omdat winkels niet meer overvallen worden. Mujagic legt uit dat de centrale banken de afgelopen tijd hebben laten zien dat hun macht ons geld niet ten goede is gekomen. Daarnaast halen cybercriminelen veel meer geld op dan overvallers.

Doodsteek

De cashloze maatschappij: Hoe de centrale banken ons geld vernietigenMujagic vermoedt dat cash geld nooit echt zal verdwijnen, maar dat er steeds meer regels komen waardoor je uiteindelijk niets meer met contant geld kunt doen.

Als onze welvaart echt enorm is gestegen in de afgelopen decennia, waarom hebben velen dan zo veel moeite elke maand rond te komen? Waarom kunnen vijftig miljoen mensen in Amerika, het rijkste land ter wereld, niet zonder voedselbonnen? Waarom hebben de gaarkeukens in het rijke Westen almaar meer klanten? Waarom kon een gezin vroeger prima leven van één inkomen en nu nauwelijks van twee?

Eeuwenlang was van inflatie geen sprake. De koopkracht veranderde nauwelijks. Dat veranderde rond 1900, toen de prijzen ongekend hard begonnen te stijgen. Mujagic toont in zijn boek Geldmoord: Hoe De Centrale Banken Ons Geld Vernietigen onomwonden aan dat de geboorte van de centrale banken een doodsteek is geweest voor de waarde van ons geld.

Niet alleen holden deze banken de afgelopen eeuw de koopkracht van ons geld uit – een proces dat nog altijd doorgaat – maar daardoor riepen ze ook een ander onheil over ons af, waaronder de huidige economische crisis. Als je dit artikel informatief vindt, denk er dan aan het te delen op facebook.

Boekentip: Geldmoord

[Vice]


Vond je dit artikel waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Dus gewoon allemaal weer een keer in de week contant opnemen en proberen zoveel mogelijk cash te betalen. ook beter om overzicht te houden

  29 likes
 2. Tegenwoordig wordt de VOEDSELbank beter bezocht dan de GELDbank.

  10 likes
 3. De Rabobank hanteerde 20 jaar geleden al ‘negatieve rente’, ik verhuisde in ’95 naar Duitsland maar hield mijn Rabobank-rekening aan omdat het me handig leek en ik nog wat aan het afbetalen was, en gaf dit netjes aan bij de bank.
  Geen probleem zeiden ze.
  Een jaar later werd er plotseling 20 gulden afgeboekt wegens het niet gebruiken van de rekening. Er stond 15 gulden op, maar daarna dus 5 gulden in de min.
  Weer een maand later kreeg ik 50 gulden boete voor het ongeoorloofd in de min staan.
  Lekker toch???

  11 likes
 4. De “kasboeken” van de toekomst worden momenteel gemaakt!

  Dit noemt men “Blockchain” technologie en is de basis voor oa. Crypto Currencies en
  overige Ledgers.

  Bitcoin, Litecoin, Ripple, Dash, Monero, Dogecoin, Peercoin, enz, enz, enz,

  Verdiep uzelf er eens in…

  2 likes
 5. Inflatie is waardevermindering en een direct gevolg van geldcreatie. En inflatie is ook schuldcreatie.
  Voorheen moesten banken aan kunnen tonen dat ze het geld ook daadwerkelijk in bezit hebben in contanten óf goud.
  Dat is inmiddels al jaren niet meer zo en dát is ook de reden dat mensen wettelijk niet meer mogen oproepen tot bankrun. Die waarde hebben allang niet meer in huis en dan vallen ze om!

  Dus wanneer de banken het contant geld helemaal uit hun systeem hebben, staat hen niets meer in de weg om geld te creëren naar hartelust de dus ook schuld.
  Op het financiele nieuws zoals RTLZ wordt altijd gepraat alsof inflatie de normaalste zaak van de wereld is, en dat de economie altijd MOET groeien.
  Ja dat is om de inflatie bij te houden! Heel gewoon in een wereld waar gek zijn het nieuwe “normaal” is.
  Willen we de macht zelf houden dan zouden we allemaal onze bank leeg moeten halen.
  Ik zeg BANKRUN!!!

  5 likes
 6. De grote denkfout is dat geld een eigen waarde zou moeten hebben. Alan Watts zei decennia geleden al dat dat waanzin is. Door geld een eigen waarde te geven maak je het tot een schaars goed. En dan krijg je de idiote gevolgen dat mensen bepaalde dingen niet meer gaan uitvoeren wegens geldgebrek. Watts vond dat hetzelfde als de bouw van een huis stoppen omdat de centimeters op zijn. Geld is net als centimeters een uitdrukking van iets, en niet dat iets zelf.

  Sinds het loskoppelen van goud en geld begint dat besef al een beetje tot ons te komen. Maar nog niet genoeg. Komt door de koersverschillen tussen valuta. Vandaar dat een wereldmunt nodig is. Dan is geld net als centimeters een internationale uitdrukking van iets. Met betrekking tot centimeters bestaan immers ook geen koersverschillen. Waarom dan mbt de rekeneenheden van geld wel?

  De volgende fase na afschaffing van cash zal de afschaffing van het idee ‘hebben van geld’ zijn. Net zomin als mensen centimeters hebben, zullen ze over een paar decennia geld hebben. En omdat goederen en diensten dan niet meer schaars zijn, en iedereen zn eigen 3D-printertje heeft om alles te maken wat zn hartje begeert, van bio-voedsel tot zeilboten, zal met de schaarste de hebzucht – lees ‘schaarste-angst’ – zijn verdwenen.

  En dan kan de mens de aap in zich achter zich laten en eindelijk een volwassen en bewust wezen worden.

  3 likes
 7. Het gaat niet zozeer om cash, maar om het feit dat wij een eigen financiële infrastructuur moeten hebben. Zolang cash bestaat is er in ieder geval nog wel een mogelijkheid om een eigen ongeziene infrastructuur van betalingen te handhaven. Maar niet als cash verdwijnt.

  Als cash verdwijnt, en alles wordt digitaal, dan zijn we ook niet meer anoniem. Het beste is dan om de vijand te bestrijden met hetzelfde wapen, technologie. Ook alles digitaal maar dan wel decentraal, en volledig anoniem. Niemand kan het stoppen want niemand is eigenaar.

  Bitcoin: The End of Money As We Know It

  https://www.youtube.com/watch?v=wh2svGAdy3c&list=PLNKaQLLFYTSOpAXEnWZWRi_gNn-Jl0r2a

  3 likes
 8. Als alle mensen instemmen dat geld geen waarde heeft, dan gaan we naar een stapje richting bewustzijn, minder hebzuchtig zijn.

  2 likes
 9. Er is niets mis met een monetair systeem waar iets tegenover staat (zoals vroeger een goudvoorraad).
  Wat echter een probleem met het huidige systeem is, is dat “geld” (lees schuld) wordt gecreëerd uit lucht.
  DIT is inflatie. Er komt steeds lucht in het systeem totdat het hele systeem zichzelf opblaast.

  Dit heet een “recessie”.

  Door allerlei trucs en moeilijke woorden wordt deze materie verdoezeld voor de kleine man. En geloof me, deze banken verdienen goudgeld met het illegaal doorverkopen van hypotheken (en zelf de rente blijven vangen), het met voorkennis handelen over rentestanden (libor affaire), voorkennis in de aandelenmarkten (puts en calls) etc., etc, etc.

  Het is nooit genoeg. Het moet almaar meer.

  Het zijn de Scroodges van deze tijd. Time for a change!

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

7 Ultieme Tips om snel een rijke geld-mindset te krijgen

Ben je op zoek naar meer financiële ...

spaargeld

Dit totaal onrechtvaardige beleid zorgt ervoor dat uw spaargeld verdwijnt

ABN Amro heeft aangekondigd dat de rente ...