Gezondheid

Recept voor moord? Dit nieuwe onderzoek toont een relatie tussen antidepressiva en agressie

Help mee door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit onderzoek van hoogleraar Robbert-Jan Verkes van de Radboud Universiteit blijkt dat antidepressiva tot agressief gedrag kunnen leiden. Dat meldt Zembla.

Al jaren woedt er een debat over de vraag of antidepressiva kunnen leiden tot agressie en zelfs moord.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zo richtte ‘bioscoopschutter’ James Holmes in 2012 een bloedbad aan in een bioscoop in de VS. Hij kreeg op dat moment een hoge dosis van het antidepressivum Zoloft (sertraline) voorgeschreven.

Heel zorgvuldig

Ook in Nederland zijn er verschillende moordzaken waarbij de discussie over antidepressiva een rol speelt.

Verkes vindt dat artsen patiënten die antidepressiva slikken heel zorgvuldig moeten voorlichten.

Hij merkt op dat bij het bijwerkingencentrum Lareb onevenredig veel gevallen zijn gemeld van geweld en antidepressiva. In de VS wordt agressie ook onevenredig vaak gemeld als bijwerking.

Merkbaar

In Nijmegen is nieuw onderzoek gedaan met ratten en het antidepressivum citalopram. Een aantal dieren werd vervolgens agressiever. “Ik denk dat je dat ook ziet bij mensen,” aldus Verkes.

Hij deed onderzoek naar Ids Idsardi, die in 2008 drie personen neerschoot terwijl hij antidepressiva slikte.

Verkes kwam tot de ontdekking dat Idsardi merkbaar agressiever en prikkelbaarder was als hij antidepressiva kreeg.

Meer bijwerkingen

In Nederland worden antidepressiva door meer dan een miljoen mensen geslikt. De laatste jaren is gebleken dat ze meer bijwerkingen hebben dan door de industrie is verteld.

Hoogleraar Verkes wil nu zien te achterhalen wat er in de antidepressiva zit waardoor mensen agressief worden, zodat huisartsen hun voorschrijfgedrag kunnen aanpassen.

Kijktip: Recept voor moord

[Zembla]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
redice
redice
6 jaren geleden

microdosissen magic mushrooms, de antidepressiva zonder bijwerkingen die echt werkt!!

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
Gladiator
Gladiator
6 jaren geleden

Wat er allemaal gezegd wordt over wifi, vlees (vol met antibiotica en een kleine 25 soorten andere medicijnen), stress (want je moet als loonslaaf je hypotheekje betalen en een nog grotere auto als de buurman hebben hebben hebben hebben…) enz enz enz kan wel allemaal zo zijn en IS ook zo, maar het gevalletje ZOLOFT hoeft niet meer (nooit meer!!!) onderzocht te worden want deze BIJWERKING is al een kleine 20 jaar geleden tot op de bodem uitgezocht EN middels rechtbanken als bewezen verklaard EN is dus meer dan genoeg jurisprudentie over.
Als een arts (nou ja, wat zich dan arts pleegt te noemen, in mijn ogen meer een ass) dit “wondermiddel” nog steeds voorschrijft en er gebeurd zoiets als een moord, moet deze alsmede het uitleverende pharmabedrijf als medeplichtige worden beschouwd in een rechtzaak welks impliceert dat deze dezelfde straf krijgen als de moordenaar zelf.
Alleen dan is dit spelletje Russische Roulette zo afgelopen.
Heb er geen goed woord voor over, overigens voor de hele medische INDUSTRIE niet.
Mensen moeten BETER worden gemaakt en niet zieker echter dan komt er een kink in de kabel voor de GROOTAANDEELHOUDERS zoals Ab Osterhaus (een naar boven gevallen dierenarts, viroloog én “influenzadeskundige”nou ja, deskundig….????!!!!), adviseur van de regering inzake inentingen mbt de zgn SPAANSE GRIEP, laat me aub niet lachen want dit grapje heeft miljarden gekost en heeft HEM miljoenen opgebracht, bah bah bah bah. Dit laatste was zomaar als voorbeeld!
Ongelooflijk dat nagenoeg NIEMAND hier in Neanderland dit door heeft.

Gladiator

Freba
Freba
6 jaren geleden

Het is allemaal zo simpel. Angstverschijnselen vertalen zich uiteindelijk in Agressie. Als je dus angstremmers/antidepressiva slikt; gaat je lichaam nog meer angsten “aanmaken”. Je lichaam wil n.l. altijd een balans zoeken. De angsten worden op hun beurt weer afgeremd. Tegen de tijd dat de angsten weer “opborrelen” is de pil uitgewerkt en is men agressiever.
Met kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen idem. Wijlen Piet Vroom geeft daar 25 jaar geleden al uitleg over in zijn “Tranen van de Krokodil”. Algemeen gezegd. Emoties hebben “doorlooptijden” en nemen langzamerhand af. Het is dus overal bekend, alleen men vertelt het niet. Scheelt weer omzet in de Pharma-industrie.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x