Homepagina » Gezondheid » Light-frisdrank met aspartaam verhoogt het risico op beroerte en dementie. Lees hier wat wetenschappers erover zeggen
Light-frisdrank met aspartaam verhoogt het risico op beroerte en dementie. Lees hier wat wetenschappers erover zeggen

Light-frisdrank met aspartaam verhoogt het risico op beroerte en dementie. Lees hier wat wetenschappers erover zeggen

Mensen die iedere dag light-frisdrank consumeren hebben drie keer zoveel kans op dementie, zo blijkt uit een studie.

Als je frisdrank met kunstmatige zoetstoffen drinkt, loop je ook meer risico op een beroerte.

Gebleken is dat kunstmatige zoetstoffen ongewenste effecten hebben op de bloedvaten, waardoor ze beschadigen en verstopt raken.

Aspartaam

Wetenschappers van de Universiteit van Boston volgden zeven jaar lang de eetgewoonten van meer dan 4000 mensen.

Ze ontdekten dat mensen die tenminste één drankje met kunstmatige zoetstoffen per dag dronken, 2,9 keer meer kans op alzheimer en drie keer meer kans op een beroerte hadden.

Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam (E951) en sacharine (E954) beschadigen de bloedvaten, met een hogere kans op een beroerte en dementie tot gevolg.

Water

Totdat we meer weten moeten mensen voorzichtig zijn met drankjes die kunstmatige zoetstoffen bevatten, aldus professor Rachel Johnson.

“We raden mensen aan om water of andere drankjes zonder toegevoegde zoetmakers te drinken,” voegde ze toe.

“Aangezien mensen vaak dranken met kunstmatige zoetstoffen nuttigen is het belangrijk om hier meer onderzoek naar te doen,” zei coauteur Matthew Pase.

Slechter geheugen

Hoewel er geen link werd gevonden tussen gesuikerde drankjes en de twee aandoeningen, zeggen de wetenschappers dat je die ook het beste kunt laten staan.

De onderzoekers associeerden de consumptie van suikerrijke drankjes, waaronder fruitsap, met een slechter geheugen en kleinere hersenvolumes.

De studie is verschenen in het tijdschrift Stroke.

[Natural News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
  • Lucie schreef:

    Waarom wordt hier niet ook vermeld dat een zoetje in je thee net zo schadelijk is?

    6 likes
    • marcel koningen schreef:

      Stevia ,de plant wordt al eeuwen gebruikt als zoetmaker.Gewoon natuur ipv chemie molecuul.
      Mvrg,Marcel

      4 likes
      • Philip schreef:

        Toch niet, Stevia is van nature eerder bitter en dus niet zoet, het zoete komt door de chemicaliën die daarvoor gebruikt worden bij de verwerking van de plant.

        0 likes
        • marcel koningen schreef:

          Ik heb die planten en het smaakt zoet alleen niet precies hetzelfde daarom doe ik er altijd een piepklein mespuntje kokosbloesemsuiker bij en dat is genoeg.Hetzelfde bij alleen stevia zoetjes .

          0 likes
          • Philip schreef:

            Beste, zelf heb ik eens stevia geproefd en vond het eerder bitter dan zoet, vooral de na smaak is heel bitter (zal ook veel van de/je smaakpapillen afhangen)

            Dit gegeven word ook bevestigd door tal van artikelen van zgn voedingsdeskundigen.
            Een collega van mij heeft trouwens in een bedrijf gewerkt waar men Stevia verwerkt en zo gezond is het ook allemaal niet meer eens het is verwerkt.

            Misschien ben je iets met deze link (er zijn er zo meer dan genoeg)

            https://www.ahealthylife.nl/stevia-sluipmoordenaar-of-reddende-engel/

            0 likes
      • Kees Chinees schreef:

        Wat is er mis met gewoon suiker dan? Dat is toch ook gewoon natuurlijk? Oftewel dat iets natuurlijk is betekend niet direct dat het dan gezond is.

        0 likes
  • marcel koningen schreef:

    Er is heel veel contra berichtgeving afkomstig uit de winstgevende suiker industrie of andere chemische zoetstoffen die gaarne concurenten uitschakelen.Die zelfde industrie die heel lang stevia heeft tegen gehouden op de wereld markt.Dus gaarne een goed wetenschappelijk gecontroleerd artikel op niveau van de onderzoeken die voor toestemming gezorgd hebben omdat zij bewezen dat het niet schadelijk is.Ik ben benieuwt of u kennis in een fabriek gewerkt heeft die alleen stevia in zoetjes stopten of meerdere zoetstoffen?mvrg,Marcel

    0 likes
  • x

    Check Also

    lena

    De vader van Lena overleed aan alzheimer. Waarom de arts Covid-19 opgaf als doodsoorzaak

    In april dit jaar overleed de vader ...

    baudet

    Baudet waarschuwt voor gezondheidsrisico’s 5G: ‘Dit zijn geen kleine kwaaltjes’

    Donderdag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd ...

    >