Wetenschap

Nieuwe vorm van magnetisme ontdekt

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw soort magnetisch gedrag ontdekt.

Naast ferromagnetisme en antiferromagnetisme is nu een derde fundamentele vorm van magnetisme gevonden, te weten kwantumspinvloeistof (QSL).

De bekendste vorm van magnetisme is ferromagnetisme, dat zoals de naam al aangeeft kan worden opgewekt in ijzer en een aantal andere metalen en legeringen.

Magnetische oriëntatie

Ferromagnetisme treedt op in materialen die ongepaarde spins bevatten waartussen een wisselwerking bestaat, die ertoe leidt dat de atomaire magnetische momenten zich evenwijdig aan elkaar richten. Antiferromagnetisme treedt op in materialen die ongepaarde spins bevatten waartussen de wisselwerkingen die deze spins in tegengestelde richting willen plaatsen sterker zijn dan de wisselwerkingen die de spins evenwijdig trachten te zetten.

Hoogleraar natuurkunde Young Lee schrijft in tijdschrift Nature over de nieuwe vorm van magnetisme. QSL is een kristal, maar zijn magnetische staat wordt omschreven als een vloeistof. In tegenstelling tot de twee andere fundamentele vormen van magnetisme verandert de magnetische oriëntatie van de individuele deeltjes in het kristal constant.

Herbertsmithiet

Hoewel het extreem ingewikkeld is om het bestaan van deze exotische staat te bewijzen, zegt Lee dat dit nu toch is gelukt. Het bestaan van kwantumspinvloeistof werd in 1987 voor het eerst geopperd door theoreticus Philip Anderson. Sindsdien hebben natuurkundigen geprobeerd modellen te vertalen naar een echt fysiek systeem.

Het materiaal bestaat uit een mineraal dat herbertsmithiet wordt genoemd. Het kostte Lee en zijn collega’s 10 maanden om een kristal van dit materiaal te maken.

Er blijkt een sterke interactie te zijn tussen de elektronen van dit nieuwe materiaal waardoor kwantumverstrengeling op grote afstand mogelijk is, aldus Lee.

Bron: Mit.edu Foto: Tianheng Han

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
9 jaren geleden

De techniek hiervan wordt al een tijdlang toegepast in het “Omega-13 liquid black hole device’.

Arthur
Arthur
9 jaren geleden

[quote name=”Bert”]De techniek hiervan wordt al een tijdlang toegepast in het “Omega-13 liquid black hole device’.[/quote]
wat kan je hiermee?

Angela Bennett
Angela Bennett
9 jaren geleden

Ok, dus als ik het goed begrijp verandert de noord- en zuidpool van deze magneet constant.
Hiermee zou je energie kunnen opwekken, door gebruik te maken van de afstoting van polen. Plaats er een ferromagneet tegenaan, en deze zal kinetische energie opwekken doordat deze in een bistabiele staat verkeert.

Bastaerdt
Bastaerdt
9 jaren geleden

[quote name=”Arthur”][quote name=”Bert”]De techniek hiervan wordt al een tijdlang toegepast in het “Omega-13 liquid black hole device’.[/quote]
wat kan je hiermee?[/quote]
Makkelijk ontlasten…..

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

9
0
We lezen graag je reactie!x