Homepagina » Archeologie » Is de Grote Sfinx van Egypte duizenden jaren ouder dan gedacht?
Is de Grote Sfinx van Egypte duizenden jaren ouder dan gedacht?

Is de Grote Sfinx van Egypte duizenden jaren ouder dan gedacht?

Begin jaren negentig kondigde geoloog dr. Robert M. Schoch van de Universiteit van Boston aan dat de Sfinx mogelijk dateert van 5000 of 7000 voor Christus en daarmee ouder is dan de bekende Egyptische dynastieën.

“In 1990 reisde ik af naar Egypte om de Grote Sfinx vanuit een puur geologisch oogpunt te bestuderen,” aldus Schoch op zijn website. “Ik nam aan dat de egyptologen het bij het juiste eind hadden, maar kwam al snel tot de ontdekking dat het geologsiche bewijs niet overeenkwam met wat de egyptologen zeiden.”

Egyptologen en historici nemen aan dat de Sfinx, die uit de lokale rotsbodem is gehouwen, is gebouwd toen farao Chefren (of Khafra) aan de macht was. Met de bouw zou rond 2500 voor Christus zijn begonnen.

Schoch concludeerde dat de zware erosie waar het bouwwerk aan onderhevig is geweest alleen kan zijn veroorzaakt door regenval of stromend water. “De Sfinx bevindt zich aan de rand van de Sahara en het gebied is de afgelopen 5000 jaar erg droog geweest,” zei hij.

In de buurt van de Sfinx trof Schoch een aantal andere bouwwerken aan die stammen uit de tijd van het Oude Koninkrijk. De bouwwerken vertoonden duidelijke tekenen van wind- en zanderosie, die anders zijn dan bij watererosie.

Hij concludeerde dat de Sfinx dateert uit 5000 tot 9000 voor Christus, toen in het gebied veel meer neerslag viel. Bij nadere inspectie ontdekte Schoch dat farao Khafre de Sfinx had opgeknapt toen het bouwwerk al duizenden jaren oud was. Door de tijd heen is het uiterlijk van de Sfinx mogelijk meerdere keren veranderd.

“Het is voor mij duidelijk dat het huidige hoofd niet het oorspronkelijke hoofd is,” legde Schoch uit. “Het oorspronkelijke hoofd moet zwaar geërodeerd zijn. In de tijd van de dynastieën kreeg het zijn huidige vorm.”

Hij vermoedt dat de Sfinx van oorsprong geen sfinx, maar een leeuw is geweest. Deze bevindingen komen voor veel wetenschappers, historici en egyptologen als een schok, omdat zij beweren dat er geen bewijs is voor een beschaving in Egypte die zo lang geleden al een Sfinx kon bouwen.

[Epoch Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • angel schreef:

  sorry maar volgens mij heeft Robert Duval dit in de jaren 80 al een keer gezegd en werd hij voor gek versleten.

  8 likes
  • Ome Joop schreef:

   Bijna goed! Dat was niet Robert Duval, want dat is een Amerikaanse acteur, maar dat was in een documantaire van Robert Bauval en Graham Hancock uit het begin van de jaren negentig. Daar wordt in beweerd dat de sfinx en de piramiden zeker 12000 jaar oud zouden moeten zijn. De sfinx zeker omdat het verweringspartoon daarvan overeen komt met het weerpatroon van toendertijd in die regio.
   En 12000 jaar geleden keek de sfinx in de richting van het opkomende sterrenbeeld de leeuw, vandaar zijn vorm.De Egyptenaren hebben zowel de sfinx als de piramiden alleen maar aangetroffen en ze aan hun wensen en ideeen aangepast.

   19 likes
  • lex schreef:

   Niet alleen Duval maar ook Anthonie West beweerd dit sinds eind jaren 80, dit geldt ook voor de piramides zelf…..en voor wie het nog niet wist: in Bosnie zijn sinds een jaar of 8 ook enorme piramides ontdekt!!!

   4 likes
   • Gwen schreef:

    Inderdaad Lex. John A West stelde in zijn boek ‘De tempel van de mens’ (Bres 1978) dat de Sfinx ouder was dan algemeen werd verondersteld. Hij wees al naar de erosie sporen veroorzaakt door water. Later zou door onderzoek blijken van oud stuifmeel – pollen – insecten – enz, dat het klimaat van Egypte (Gizeh) langer nat was geweest dan voorheen werd aangenomen. (De woestijn vorming werd pas tegen het einde van de zogenaamde piramidetijd een feit). Ondanks deze constatering bleef het zeer aannemelijk dat de sfinx ouder was en verdiend het nog steeds serieus onderzoek.

    3 likes
  • jol schreef:

   en dit gegeven is ook al eens gelinkt aan het sterrenbeeld leeuw. toen waren ze gaan terug rekenen, in welke tijd het gebouwd had kunnen zijn als dit beeld op een bepaalde manier gebouwd zou zijn. waren toch al zeker 15.000 jaar terug gerekend..

   5 likes
 • marcelleke schreef:

  … mogelijk dateert van …, Egyptologen nemen aan …, hij vermoedt dat …, beweren dat er geen bewijs is …

  is dit WETENschap ?

  3 likes
  • Ome Joop schreef:

   Beste Marcelleke, wat is dan wel wetenschap? De Egyptologen en andere klassieke academici willen alleen maar dingen onderzoeken die binnen hun theorieën passen. Alles wat daar buiten valt wordt steevast ontkent en/of verdoezeld. lees ook de reactie van Gonzo hierboven. Wat de wetenschap allemaal beweert zijn dogma’s opgelegd door de elite vanuit de religies en overheden. Wat sowiezo in de geschiedenisboekjes staat over de oorsprong van onze beschaving klopt van geen kant. Er worden door archeologen al decennia lang diverse artefacten opgegraven die niet in hun denkbeelden passen en die daardoor zomaar aan de kant geschoven worden, maar die wel te maken hebben met beschavingen die bestaan hebben voor de onze, maar waar het bestaan van wordt ontkend. Ik zou zeggen, doe er zelf met open mind je eigen onderzoek naar en trek van daaruit je conclusies. Ik ben daar zelf al 40 jaar mee bezig en weet inmiddels wel beter dan dat wat ons wordt voorgespiegeld.

   8 likes
   • marcelleke schreef:

    Dank voor je repliek en ….. ik geef je gelijk ! Maar (heel stillekes gefluisterd dan) : uit je betoog komt volgens mij naar voor dat ik érgens tóch gelijk heb …..

    1 likes
   • Ome Joop schreef:

    Hey Marcelleke. Ik wil niet beweren dat je ongelijk hebt hoor, het ligt er alleen aan vanuit welke context je jouw rectie intepreteert. Ik was in de veronderstelling dat je de mening was toegedaan dat deze zaak niet berust op gedegen onderzoek van capabele wetenschappers. Het punt is alleen dat die wetenschappers zelf behoorlijk verdeeld zijn in hun bevindingen en daarmee nogal wat “ruis” veroorzaken.
    Ik ben er zelf i.i.g. sterk toe geneigd, gezien hun achtergronden om het onderzoek van Bauval en West voor waar aan te nemen.

    0 likes
 • gonzo schreef:

  De Bosnische piramides zijn al op 30.000 jaar oud geschat.
  Dat de Egyptische en de sfinx eveneens uit die tijd kunnen stammen lijkt me logisch.
  Het precessietijdperk Leeuw waar de sfinx naar verwijst is terug te rekenen naar ong 10.000 of 11.000 vChr, zoals Bauval en Hancock al deden.
  Tenzij het daar al een volledige precessiecyclus stond,26.000 jaar daarvoor ( veronderstelling Patrick Geryl in zijn boeken destijds, ook al klopten andere claims niet ,die hij had over bijv 2012 ).
  Dus dan 39.000 jaar oud,wat dichter bij de Bosnische schatting komt ?
  De reden dat huidige gevestigde Egyptologen en archeologen dit niet accepteren is van religieuze aard;
  Toen het Romeinse imperium ten val kwam werd Egypte ( en rest Noord-Afrika ) veroverd door de moslims vanuit Midden Oosten.
  De religie Islam verteld dat de mensheid niet veel ouder is dan een paar duizend jaar ( 6000 vChr ? ).
  Als de piramdes en sfinx ouder zijn klopt de religie niet en zou het onze en hun bekende geschiedenis volledig over hoop gooien, aangezien de mensheid dan al een veel eerdere vergevorderde beschaving heeft gehad ( m.i. mythische Atlantis en Lemurie ).

  7 likes
 • Peter Cernjavski schreef:

  Ja, de Egyptenaren hebben de Sfinx èn de piramiden gebouwd, met een bronzen beitel en een steen.

  4 likes
 • Berry Dibbets schreef:

  Degene, die hier het eerst over begonnen is, is John West.
  Zijn bevindingen zijn destijds door Robert Bauval genoemd in enkele boeken.

  2 likes
 • Huisheks schreef:

  De hier dichtbij liggende piramide’s geven, doordat ze gebouwd zijn in de vorm van de constellatie Orion de precieze tijd aan en in die tijd is ook de sfinx gebouwd . Dat kunnen ze d.m.v. sterrenkaarten op de computers zo nakijken. Wat is dan nu het probleem ? De datum is dan toch ongeveer bekend ?
  Het enige waar men nog niet zeker over is, is of de sfinx nu voor of na de grote regenval ( zondvloed) gebouwd was. Algemeen wordt aangenomen voor ,vanwege de erosiegleuven aan de zijkanten van het lijf. Maar dan zou dus wel uitgerekend kunnen worden of dit verschijnsel ( zondvloed) te danken was aan het langsscheren van planeet X. (nibiru). Zoals verondersteld wordt, met het verzinken van diverse continenten. De ene keer komt Nibiru dichter langs dan de andere keer. En de tijd is ongeveer 1x per 3600 jaar. Wie lost het op ??

  3 likes
 • van Eijk schreef:

  Spirit Science had het hier al een tijdje terug over.

  http://thespiritscience.net

  2 likes
 • ChrisT schreef:

  Het is wetenschappelijk aangetoond dat er sporen van erosie aangetroffen zijn op de sfinx. Erosie moet van regen komen.. Hierdoor schatten wetenschappers dat de SFINX ouder is dan de “mainstream” wetenschappers denken.

  2 likes
  • snowblast schreef:

   nee hoor, er zijn nogal vèèl meer zaken die erosie kunnen veroorzaken.
   1 van de grootste , naast water, is bv wind. (denk aan zandstralen)
   of b.v. vuur
   of b.v. gewoon droogte
   ontbossing
   of of. meteorieten of nog dichter bij huis “gewoon” de mens zelf, met al zijn graafmachienes , bommen, gasboringen , dammen of omdat er simpel toch veel te vaak over heen werd gelopen enz etc en dan nog wat……….

   daarmee zeg ik natuurlijk nog niet dat de sfinx niet door neerlag is geërodeerd (want dat lijkt mij toch behoorlijk duidelijk)

   namaste

   0 likes
 • tehcarah schreef:

  Uit een interview met Al Bielek & Preston Nichols:
  “Are there any tunnels under the Pyramids?

  There is a tunnel under Giza. No one knows when it was constructed or how.

  How about spacecraft or anything else like that?

  An expedition was mounted as a result of data gathered back in the 1920’s and 1930’s about a secret chamber under the pyramid. They built equipment in later years and went in down into the pyramid and found this metal door 500 feet below the base of the pyramid. They found other doors. The doors used a sonic code. They found a room with over 30,000 recording disks and alien equipment. They made photos of the disks with IR film. The Egyptian government wouldn’t allow them to take any out. The disks were deciphered. They described the rise and fall of civilizations in outer space going back more than 100,000 years. This group built this record room and then built the pyramid over it. There was no UFO, but a lot of equipment was stored on three levels. They photographed over 2,700 record disks. According to an Air Force contact, these disks are sitting in a safe at Kirtland AFB in New Mexico. They don’t want the public to know the information.”

  1 likes
 • ****** schreef:

  Ik vind dit artikel erg handig voor mijn werkstuk en ik kon de laatste tijd niet zien waar de informatie was. Deze site vind IK handig 🙂

  1 likes
 • Nel schreef:

  Willem Witteveen heeft het hier ook uitvoerig over in zijn boek De Grote Piramide van Gizeh als monument van de schepping. Prachtig boek dat inzicht geeft in de historie van dit zeer belangrijke wereldwonder en nieuwe theorieën uitgebreid aan bod laat komen. Een aanrader!

  0 likes
 • Bucegi man schreef:

  ja of kijk deze conspiracy waar de volgende zaken aan elkaar gelinked worden.

  Zo schijnt het Kunstmuseum genaamd J.P. Getty Center in Los Angeles een topbouwerk zijn. Waaronder een basis verschuild is, een Deep Underground Military Base. Het wordt nog gekker. Deze bases zouden met elkaar in verbinding staan met tunnels. Zo is er eveneens genoemd, ik weet niet meer waar maar het is nog te vinden, dat deze in verbinding zou staan met de basis in Dulce, New Mexico. Eveneens een zeer schimmige locatie waaromtrent tal van conspiracy verhalen te ronde gaan. Te ziek voor woorden. Het verhaal gaat verder. Zo is er, en volgens mij las ik het al bij een ander terug hierboven, dat in Roemenie, in het zogeheten Bucegi gebergte een soortgelijke Sphinx te vinden is, weliswaar wat meer misvormd, maar met een eveneens megabouwwerk in een berg, zeg pyramide, gebouwd met als het ware een ‘Hall of records’, in die stijl. Dat kwam ik tegen bij ene schrijver Peter Moon. Hij heeft daar 2 boeken over uitgebracht. Velen doen het af als conspiracy pulp, maar ze gaan over dat complex in roemenie, Bucegi. En laat er nu ook andere conspiracialists zijn die deze linken aan tunnel/verbindingen met Rome, vaticaan, Gizeh Egypte, Tibet gebergte ergens. Dit alles met die locaties in de US en nog een vage locatie in australie, genaamd de Pine Gap area. Als ware een soorten van Area51 downunder. Hoe dan ook die locatie werd ook al genoemd in een ‘verhaal’ van het philadelphia experiment. Nou goed, het blijven van die moeilijk te meten realiteiten.

  0 likes
 • Nobel schreef:

  Op Mars staat er toch ook één? Tenminste…. dat is hier al eens beweerd, inclusief foto’s waarop dit te zien zou zijn. Wat zou dan de betekenis zijn als er op andere planeten zo’n zelfde beeld staat? Er zijn vast wel weer personen die hier hele verhalen over kunnen maken.

  0 likes
 • fille schreef:

  De Sfinx is meer dan 13.000 jaar oud en ontworpen door ‘Ningishzidda’ , ook wel gekend als ‘Toth/Quetzlcoatl/Kukuklan/Hermes/Mercury. Hij is de grote architect van de oudheid en ook de ontwerper van alle piramiden en Stonehenge enz. Het Giza plateau is gebouwd na de Deluge (Zondvloed). Het 1ste gezicht dat op de Sfinx stond was ook van hem, dit is in 3113 V.C. veranderd in het gezicht van Osiris.

  0 likes
 • x

  Check Also

  kaag

  Kaag smijt midden in reces met belastinggeld om oorlogen in stand te houden. ‘Intens slecht mens’

  Afgelopen maand liet Egypte weten bereid te ...

  beschaving

  Bewijs voor mysterieuze wereldomvattende beschaving die aarde beheerste? 250+ verbluffende foto’s

  Volgens Jimmy van het populaire YouTube-kanaal Bright ...

  >