Archeologie

Is de Grote Sfinx van Egypte duizenden jaren ouder dan gedacht?

Help anderen door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Begin jaren negentig kondigde geoloog dr. Robert M. Schoch van de Universiteit van Boston aan dat de Sfinx mogelijk dateert van 5000 of 7000 voor Christus en daarmee ouder is dan de bekende Egyptische dynastieën.

“In 1990 reisde ik af naar Egypte om de Grote Sfinx vanuit een puur geologisch oogpunt te bestuderen,” aldus Schoch op zijn website. “Ik nam aan dat de egyptologen het bij het juiste eind hadden, maar kwam al snel tot de ontdekking dat het geologsiche bewijs niet overeenkwam met wat de egyptologen zeiden.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Egyptologen en historici nemen aan dat de Sfinx, die uit de lokale rotsbodem is gehouwen, is gebouwd toen farao Chefren (of Khafra) aan de macht was. Met de bouw zou rond 2500 voor Christus zijn begonnen.

Schoch concludeerde dat de zware erosie waar het bouwwerk aan onderhevig is geweest alleen kan zijn veroorzaakt door regenval of stromend water. “De Sfinx bevindt zich aan de rand van de Sahara en het gebied is de afgelopen 5000 jaar erg droog geweest,” zei hij.

In de buurt van de Sfinx trof Schoch een aantal andere bouwwerken aan die stammen uit de tijd van het Oude Koninkrijk. De bouwwerken vertoonden duidelijke tekenen van wind- en zanderosie, die anders zijn dan bij watererosie.

Hij concludeerde dat de Sfinx dateert uit 5000 tot 9000 voor Christus, toen in het gebied veel meer neerslag viel. Bij nadere inspectie ontdekte Schoch dat farao Khafre de Sfinx had opgeknapt toen het bouwwerk al duizenden jaren oud was. Door de tijd heen is het uiterlijk van de Sfinx mogelijk meerdere keren veranderd.

“Het is voor mij duidelijk dat het huidige hoofd niet het oorspronkelijke hoofd is,” legde Schoch uit. “Het oorspronkelijke hoofd moet zwaar geërodeerd zijn. In de tijd van de dynastieën kreeg het zijn huidige vorm.”

Hij vermoedt dat de Sfinx van oorsprong geen sfinx, maar een leeuw is geweest. Deze bevindingen komen voor veel wetenschappers, historici en egyptologen als een schok, omdat zij beweren dat er geen bewijs is voor een beschaving in Egypte die zo lang geleden al een Sfinx kon bouwen.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
van Eijk
van Eijk
9 jaren geleden

Spirit Science had het hier al een tijdje terug over.

http://thespiritscience.net

angel
angel
9 jaren geleden

sorry maar volgens mij heeft Robert Duval dit in de jaren 80 al een keer gezegd en werd hij voor gek versleten.

Nel
Nel
9 jaren geleden

Willem Witteveen heeft het hier ook uitvoerig over in zijn boek De Grote Piramide van Gizeh als monument van de schepping. Prachtig boek dat inzicht geeft in de historie van dit zeer belangrijke wereldwonder en nieuwe theorieën uitgebreid aan bod laat komen. Een aanrader!

Peter Cernjavski
Peter Cernjavski
9 jaren geleden

Ja, de Egyptenaren hebben de Sfinx èn de piramiden gebouwd, met een bronzen beitel en een steen.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x