Homepagina » Gezondheid » De gruwel achter gummibeertjes: Durf jij nog te snoepen na het bekijken van dit filmpje?
De gruwel achter gummibeertjes: Durf jij nog te snoepen na het bekijken van dit filmpje?

De gruwel achter gummibeertjes: Durf jij nog te snoepen na het bekijken van dit filmpje?

De meeste mensen zijn gek op snoep. Maar hoe wordt snoep eigenlijk gemaakt? Een video voor het VRT-programma ‘Over Eten’ gemaakt door Alina Kneepens werpt een licht op het confronterende productieproces van gummibeertjes.

Het is geen geheim meer dat gummibeertjes worden gemaakt van gelatine, het hoofdbestanddeel van heel veel snoepgoed. Gelatine wordt gemaakt van de huid en botten van dieren. De snoepjes bestaan verder vooral uit water, suiker, kleurstoffen en smaakstoffen.

Of de gedetailleerde beelden van het productieproces de liefhebbers ervan zullen weerhouden ooit nog te snoepen is niet zeker, maar wel zal de korte documentaire even de maag doen omdraaien.

Het filmpje werd onlangs opgepikt door een aantal dierenrechtenorganisaties, waardoor het nu viraal gaat. In korte tijd bekeken vele miljoenen mensen de video.

Nadat een Israëlische dierenrechtenorganisatie het filmpje op haar Facebookpagina plaatste, werd het opgemerkt door verschillende nieuwssites.

[VRT]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Earthaxis schreef:

  Eigenlijk vind ik het een heel mooi procedee. Een mens hoort vanuit zijn natuur vlees te eten. Een tandarts wist mij te vertellen dat hij nog nooit een vegetarier met een goed gebit had gezien. Suiker en zetmelen daarentegen behoren niet tot ons natuurlihk dieet. Toen een Papoea stam jaren geleden in contact kwam met westerse kolonisten introduceerden deze suiker en zetmelen in het dieet van de Papoeas. Deze kregen per direkt te maken met tandbederf. Toen de kolonisten weer waren vertrokken en de Papoeas terugvielen op hun natuurlijke dieet, hadden zij op slag geen problemen meer met hun tanden. Conclusie: het eten van dieren en hun gelatine/ collagenen levert weliswaar geen mooi plaatje op, maar ons lichaam verraad dat dit bij ons natuurlijke dieef hoort. Suiker en zetmeel wat veel onschuldiger en minder weerzinwekkend dan wat wij in de video te zien kregen, blijkt eigenlijk een wolf in schaaps-outfit. Mensen wees niet bang, wij horen vlees te eten. Ook al levert het geen mooi plaatje op. De bioindustrie moet hervormt worden en dierenwelzijn moet een veel grotere rol spelen. Maar als je get hebt over vies vs. lekker en goed vs. slecht, dan geef ik de tip mee dat suiker en zetmeel niet in onze voeding thuishoren, in ieder geval niet in die mate die de gemiddelde westerling het gebruikt.

  24 likes
  • jannie schreef:

   Klopt!! suiker en zetmeel hoort niet in onze voeding! Vlees trouwens ook niet. Vergelijk ons gebit maar eens met een kattengebit of wat voor een rover dan ook. Die platte kiezen van ons zijn om ons voedsel (planten) te vermalen en niet om vlees van het bot af te te ‘scheuren’.
   Kijk eens naar een koeiengebit. Allemaal platte kiezen om het gras te kunnen vermalen. Bix, waarin o.a. hun overleden collega koeien in verwerkt zijn, is ECHT geen koeienvoer.

   En wat produceert een koe van al dat gras????Melk!! Maar dan wel voor de kalfjes en niet voor ons mensen.

   boehhhhhh….:-)))))

   8 likes
   • Earthaxis schreef:

    De oermens is geevolueerd tot de moderne mens, door meer dierlijke eiwitten e.d. binnen te krijgen. Al die handbijlen die archeologen over de hele wereld terugvinden, gebruikte de oermens om bij door roofdieren al half opgegeten kadavers het vlees van de botten af te schrapen, merg uit de botten te halen en later ook om huiden van het vlees te snijden (om zodoende een ‘berevelletje’ te bemachtigen). Pas later veranderde de handbijl in een hakbijl en pijl en boog, waardoor de mens actief op vlees kon jagen. De moderne mens kon niet bestaan zonder het consumeren van vlees door onze voorouders. De moderne mens heeft zichzelf gedomesticeerd door zich afhankelijk te maken van zijn gereedschappen. Zonder dierlijk leer en vachten kon de mens niet overleven in bijvoorbeeld de koudere gebieden. Hetzelfde geldt voor het vlees dat in die vacht verpakt zat.

    5 likes
   • ramon schreef:

    rauwe melk is volwaardige voeding en super gezond… Totaal ander product dan doodgekookte troep uit de fabriek…..

    3 likes
   • eva schreef:

    helemaal waar en dan niet alleen het gebit maar ook het hele darmstelsel. Het darmstelstel vn dieren is veel korter, die van ons is veel te lang.

    0 likes
  • Dolex schreef:

   Apart dat jouw tandarts bijhoudt wie van zijn patiënten vegetariër is. Heeft de mijne nooit gevraagd. Mijn vrouw is vegetariër en heeft een prima gebit. Nooit klachten.

   6 likes
 • an argie schreef:

  You are what you eat. If you eat garbage, you’ll become garbage.

  7 likes
 • Azrael schreef:

  Iedereen met een beetje intelligentie weet dit allang, gelatine is nou eenmaal een product wat afkomstig is van dierlijk restmateriaal. Lekker belangrijk.

  15 likes
 • garriet60 schreef:

  mensen die zulke filmpjes op de markt zetten zijn siele poten !! en dat ook meestal v v d en p v d a stemmers .loop nu eens wat meer te klagen over wat de FARMA CHEMIE maakt om de mens b v b beter te maken dan ZIEKER dan doen jullie het goed nu niet .

  4 likes
  • an argie schreef:

   @ Garriet,

   We hebben een voedingsindustrie die ons ziek máákt en een “gezondheidszorg”- ofwel ziekte-industrie die ons ziek houdt!
   Daarboven zit de farmaceutische industrie die van beide walletjes eet.
   Dit zijn 3 van de “BIG FIVE!”

   BIG PHARMA
   BIG MEDICA
   BIG CHEMA
   BIG BIOTECHNA
   BIG AGRIBIZ

   En zij zijn er echt niet voor u en mij Zij zijn er enkel en alleen om zoveel mogelijk winst te maken middels geHARMoniseerde HANDELSakkoorden.

   Dit is een presentatie van Dr. Rima Laibow, die al meer dan 20 jaar vecht tegen de farmaceutische industrie. Zij liet in 2005 al zien welke consequenties en implicaties de Codex Alimentarius heeft op het verbouwen en het consumeren van voedsel.
   https://www.youtube.com/watch?v=fb_y4tL3b3I

   A.g.v deze wetgeving zullen 5 MILJARD mensen worden geofferd door ondervoeding en verkeerde voeding. Veel succes met uw moestuin. U zult ‘m nog KEIHARD nodig hebben.

   5 likes
  • Dolex schreef:

   Dit zijn zeker geen VVD-stemmers. Die zijn juist dol op marktwerking – als het verkocht wordt is er vraag naar, dus is het goed.

   0 likes
 • Jxxxx schreef:

  Super mooi dat niets word verspeeld in de keten van slachten voor consumptie.
  Mensen die zeiken over frikadellen of dit snoepgoed dat het afval betreft en het verwerpen zijn in mijn ogen onethisch en egoïstisch.

  4 likes
 • Dolex schreef:

  Mensen met een beetje interesse in voeding (m.n. vegetariërs) weten al lang dat gelatine van botten cq slachtafval wordt gemaakt. Als je dat vervelend vindt, kun je beter stoppen met vlees eten, dan met snoepen.

  8 likes
 • Waarheid69 schreef:

  Strax FF naar de jumbo een zakje beertjes kopen…. Heerlijk !!

  8 likes
 • ZetaReticulan schreef:

  De snoepjes die in “Over eten” gefilmd werden, bestaan maar voor 7% uit gelatine. Verder bestaan de snoepjes vooral uit water, zetmeel, suiker, kleurstoffen en smaakstoffen.

  6 likes
 • TheEnzo schreef:

  Laten we ons druk maken over gelatine, er zijn momenteel gelukkig geen andere zaken die onze aandacht behoeven…

  7 likes
 • Arwijn schreef:

  Hmmmm, varkensvlees extract, met een smaakje en leuke kleurtjes! Nee dank je.

  3 likes
 • Predator schreef:

  Nou als je geen 100 worden wilt kun je dat makkelijk,maar met mate zeker eten..ik zeg…ENJOY..

  1 likes
 • Elise49 schreef:

  Volgens mij krijgen veel mensen ook een slecht gebit/slechte gezondheid, omdat er teveel kalk in het water zit. Of denk aan luchtverontreiniging.(allerlei). 2 punten die al invloed hebben op groei van gewassen, dieren, mensen etc. Tel daarop bij andere chemische ontwikkelingen/toevoeging producten. Volgens mij maakt het allemaal niet meer zoveel uit.

  0 likes
 • Navigator schreef:

  Ach , overal zit troep in .. in brood zit haar en manderijnen in blik worden door de gootsteen ontstopper gehaald.

  Net als dat drankje cool best , dat wordt aangelengd met zee water ..

  0 likes
 • Nietons schreef:

  Een stukje awareness, meer niet. Als je alles zo gaat ontleden zijn een hoop dingen “ranzig”. Het eten van een ei wordt dan het eten van een kippenembryo… Dit is nu eenmaal te natuur waar we in terecht zijn gekomen…..

  0 likes
 • x

  Check Also

  Overal zit suiker in

  Overal zit suiker in

  Hoeveel suiker zit er in een blikje ...

  Friese leerlingen voelen zich na 10 dagen zonder suiker een stuk fitter

  Friese leerlingen voelen zich na 10 dagen zonder suiker een stuk fitter

  “Als leerlingen vroeger uit school kwamen kregen ...

  >