Buitenland

Peru gaat inheemse volkeren beter beschermen

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het Amazoneregenwoud liggen vijf reservaten verscholen voor inheemse volkeren die zich hebben afgezonderd van de bewoonde wereld.

De gebieden zijn echter niet afgebakend en slechts één is voorzien van een controlepost. De overheid wil nu een einde gaan maken aan jarenlange verwaarlozing.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Eind negentiende, begin twintigste eeuw werd uit bomen in het Amazoneregenwoud rubber gewonnen. De rubberbedrijven brachten ziektes mee, die veel inheemse stammen fataal zijn geworden. Ook werd de lokale bevolking ingezet als slaaf.

Voorstel

Dat is de reden dat sommige volkeren geen enkel contact meer willen met de bewoonde wereld. Andere stammen onderhouden een beperkte vorm van contact, bijvoorbeeld voor gezondheidszorg.

“Een reservaat is een instrument om de rechten te beschermen van volkeren die zich verplicht zagen om zich af te zonderen als gevolg van een reeks schendingen waarvan ze het slachtoffer zijn geworden, vooral in de periode van de rubberwinning,” zei directeur-generaal van het staatssecretariaat van Interculturaliteit Paulo Vilca.

Een overheidscommissie heeft in augustus 2012 vijf reservaten erkend in de oostelijke regio Ucayali, de zuidoostelijke regio Madre de Dios en het zuidelijke Cuzco. De geïsoleerde stammen in de reservaten kunnen nog niet extra beschermd worden volgens een wet uit 2007, daar is eerst een decreet voor nodig.

Begin deze maand heeft het staatssecretariaat van Interculturaliteit een voorstel ingediend dat inmiddels wordt bekeken door de overheid. Het is de bedoeling dat het decreet zones gaat afbakenen en de bevolking meer garanties biedt.

Rechtzetten

Vilca werkt bovendien aan een voorstel om inheemse groeperingen ook te laten plaatsnemen in de commissie. De commissie moet nog altijd oordelen over aanvragen van nog vijf andere gebieden die ruim 10 jaar geleden zijn ingediend.

Het staatssecretariaat van Vilca gaat afspraken maken met lokale overheden en de Nationale Dienst voor Beschermde Natuurgebieden om ook de andere reservaten te beschermen. Het geld daarvoor komt uit de pot van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Het leefgebied van de geïsoleerde volkeren komt onder toenemende druk te staan van de illegale houtkap en de oliewinning. Oliebedrijf Pluspetrol wil zijn activiteiten in de buurt van één van de reservaten gaan uitbreiden.

Vilca geeft toe dat de Peruaanse overheid de inheemse volkeren niet genoeg aandacht heeft gegeven. Hij wil dat nu gaan rechtzetten.

Bron: Ipsnews.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Frankie
Frankie
10 jaren geleden

Zouden ze in west europa ook ’s moeten doen.

densie
densie
10 jaren geleden

dát is mooi…
laat, maar wellicht niet te laat…

Myrabeau
Myrabeau
10 jaren geleden

Wat bedoelen ze met “beter beschermen”? Of je beschermt iets of je beschermt iets niet. Wat een crap. Pure brainwash…

Mausi
Mausi
10 jaren geleden

Ze moeten alle economische projecten in die gebieden strafbaar stellen. Dan hebben de Indianen tenminste nog een poot om op te staan.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x