Homepagina » Mens en Dier » Honden ruiken kanker met 90 procent nauwkeurigheid
Honden ruiken kanker met 90 procent nauwkeurigheid

Honden ruiken kanker met 90 procent nauwkeurigheid

Tsunami lijkt op het eerste oog een gewone hond. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania weet de hond de geur van eierstokkanker te onderscheiden. Tijdens onderzoeken had Tsunami het in 90 procent van de gevallen bij het rechte eind. Aan de ziekte overlijden in ons land jaarlijks ongeveer 950 vrouwen.

De snuit van een hond bevat 220 miljoen olfactorische cellen, tegen 50 miljoen in de neus van de mens. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat honden kunnen worden ingezet door artsen om ziektes op te sporen. De dieren kunnen prostaatkanker detecteren met een nauwkeurigheid van 98 procent door te ruiken aan urinemonsters. Men werkt momenteel aan een apparaat om borstkanker op te sporen door middel van een ademmonster.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat honden een groot aantal ziektes kunnen ruiken. Nu is de vraag welke soort hond het beste kan worden gebruikt voor welke aandoening. Het meeste onderzoek is gericht op het kopiëren van het vermogen van een hond om ziektes te ruiken door middel van een machine of een chemische test.

Gian Luigi Taverna van het Istituto Clinico Humanitas in Rozzano in Italië werkt met speurhonden Zoe en Liu om prostaatkanker op te sporen. Hij hoopt met zijn onderzoek op een dag een elektronische neus te ontwikkelen die het werk van een hondensnuit kan overnemen. Het onderzoek van Taverna komt op een moment dat de standaard PSA-test om prostaatkanker op te sporen niet nauwkeurig genoeg is en leidt tot zeer veel onnodige behandelingen.

Als honden kanker ruiken, detecteren ze de chemicaliën die worden afgegeven door een tumor. Deze chemicaliën worden vluchtige organische stoffen (VOS) genoemd. VOS zijn gevonden in de adem van long- en darmkankerpatiënten en in de urine van prostaatkankerpatiënten.

Hondentrainer Dina Zaphiris werkt aan een vroege opsporingstest voor kanker bij mensen. Haar organisatie ontwikkelt een apparaat waarmee patiënten via een buis uitademen tegen een doek, die moleculen of VOS opvangt. Getrainde honden ruiken vervolgens aan de doek om de ziekte op te sporen.

Zaphiris en Jeffrey Marks van de Duke Universiteit in North Carolina trainen honden om borstkanker te detecteren. Daarnaast kijken onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania of honden eierstokkanker kunnen vinden in weefsel- en bloedmonsters.

De Duitse herder Tsunami, die zo heet omdat ze op je af komt stormen als je het niet verwacht, presteert boven verwachting goed. Ze ruikt aan de monsters, stopt en denkt na. Als ze kanker ruikt, gaat ze zitten. Dat is het teken.

[Bloomberg]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • pietje bell schreef:

  Dit moet geen 90 % maar 100% zijn. Bij hun eigen soort weten zij het al in het prille stadium. En daar hebben zij echt geen doek voor nodig.Om aan te ruiken.Dan hoe te genezen van cancer ten eerste hennep zaad/olie. En een nog goedkoper middel en gelukkig bij iedere zich respecterende drogist nog verkrijgbaar is Baking soda of te wel zuiveringszout een maal per dag Een glas lauw water met 1 theelepeltje zuiveringszout.geneest echt alles. En schop al die andere smerige genees(moord)middelen en dure chemo.(is moord) kuren inclusief de stelende en agenda 21 uitvoerende. Dus Zorg Verzekerende Criminelen maar de deur uit.

  1 likes
  • Elene schreef:

   Dat zuiveringszout is dat EPSOMsalt?

   1 likes
  • Jacqueline schreef:

   Pietje Bell, hoe naief moet je zijn om te geloven dat 1 theelepel zuiveringszout ALLES geneest? Ik ben helemaal voor natuurlijke middelen, maar ben bewust dat als het echt nodig is, bijvoorbeeld bij een zeer zware infectie, antibiotica niet te vermijden is. Mijn man en zoon zijn allebei gestorven na een lange en zware ziekte, ik heb zelf kanker gehad en ben nu gelukkig genezen na chemo en bestraling, dus ik weet een beetje waar ik over praat. Dat de pharmaceutische industrie en verzekeringsbedrijven boeven zijn, helemaal mee eens, maar je moet niet alles op één hoop gooien. Ik heb alleen artsen en verpleegsters ontmoet die samen met mij hebben gevochten tegen de ziekte, die er waren als ik ze nodig had, die hele nachten bij me waren toen ik erg ziek was, en die me goede raad hebben gegeven welke therapie het beste voor me was. Dus wees een beetje dankbaar dat je nu leeft en niet 100 of 1000 jaar geleden. Oké er was nog geen pharmaceutische industrie of verzekeringen, maar je werd niet ouder dan 50 of 60 jaar en niet in dezelfde lichamelijke conditie als nu. Ik hoop niet dat je ooit kanker krijgt, ik wens het mijn ergste vijand niet toe, maar laat het me weten als je geneest enkel met zuiveringszout!!!!!!

   1 likes
 • westbound schreef:

  Een hond ruikt tussen de 500 en 5000 keer beter dan een mens. Honden ruiken gevaar, daarom kregen veel US-soldaten in de Vietnamoorlog een hond toegewezen, die hen moest beschermen. Deze honden roken boobytraps en roken de lichaamsgeur van de vijand, zodat zij hun baasje konden waarschuwen en beschermen. Veel van de soldaten hebben hun leven aan hun viervoetige makker te danken.

  1 likes
 • pietsnot schreef:

  dat is niks nieuws,kunnen die dogs het ook genezen?? dat zou geweldig zijn,,maar helaas pindakaas,we hebben er niks aan.

  1 likes
 • wolfje schreef:

  sommige mensen ook hoor

  0 likes
 • huisheks schreef:

  Oud nieuws.

  0 likes
 • huisheks schreef:

  Een goed geneesmiddel tegen kanker is er al; alleen mogen wij dat niet gebruiken van onze zorgverzekeraars. Nu mogen we ook al niet meer onze specialisten kiezen en straks moeten wij gewoon slikken wat zij willen. Homeopathie is geen aanbevolen route, dus vandaar ‘oud nieuws “. Eenzelfde soort artikel als dit is er al eens eerder geweest en nu kan men goed de neerwaartse spiraal volgen.
  Volg de geldstromen en kanker becomes a way of life.

  0 likes
  • pietje bell schreef:

   @huisheks Als de slapende massa wakker wordt en beseft dat Zorg verzekeraars alleen agenda 21 uitvoeren.En dat ieder levend wezen zichzelf kan genezen. zijn we al weer een stap in de goede richting.In cocoon 2 wordt zelfs getoond hoe .En geloof het maar het werkt perfect.

   1 likes
 • Armaita schreef:

  Zielig voor die honden als ze de gehele dag aan menselijke pis moeten ruiken.
  Laat ze gewoon een apparaat ontwikkelen, laat die beesten met rust !

  0 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  marc de hond

  Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

  Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

  >