Mens en Dier

Honden ruiken kanker met 90 procent nauwkeurigheid

Help door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tsunami lijkt op het eerste oog een gewone hond. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania weet de hond de geur van eierstokkanker te onderscheiden. Tijdens onderzoeken had Tsunami het in 90 procent van de gevallen bij het rechte eind. Aan de ziekte overlijden in ons land jaarlijks ongeveer 950 vrouwen.

De snuit van een hond bevat 220 miljoen olfactorische cellen, tegen 50 miljoen in de neus van de mens. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat honden kunnen worden ingezet door artsen om ziektes op te sporen. De dieren kunnen prostaatkanker detecteren met een nauwkeurigheid van 98 procent door te ruiken aan urinemonsters. Men werkt momenteel aan een apparaat om borstkanker op te sporen door middel van een ademmonster.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Eerdere studies hebben al aangetoond dat honden een groot aantal ziektes kunnen ruiken. Nu is de vraag welke soort hond het beste kan worden gebruikt voor welke aandoening. Het meeste onderzoek is gericht op het kopiëren van het vermogen van een hond om ziektes te ruiken door middel van een machine of een chemische test.

Gian Luigi Taverna van het Istituto Clinico Humanitas in Rozzano in Italië werkt met speurhonden Zoe en Liu om prostaatkanker op te sporen. Hij hoopt met zijn onderzoek op een dag een elektronische neus te ontwikkelen die het werk van een hondensnuit kan overnemen. Het onderzoek van Taverna komt op een moment dat de standaard PSA-test om prostaatkanker op te sporen niet nauwkeurig genoeg is en leidt tot zeer veel onnodige behandelingen.

Als honden kanker ruiken, detecteren ze de chemicaliën die worden afgegeven door een tumor. Deze chemicaliën worden vluchtige organische stoffen (VOS) genoemd. VOS zijn gevonden in de adem van long- en darmkankerpatiënten en in de urine van prostaatkankerpatiënten.

Hondentrainer Dina Zaphiris werkt aan een vroege opsporingstest voor kanker bij mensen. Haar organisatie ontwikkelt een apparaat waarmee patiënten via een buis uitademen tegen een doek, die moleculen of VOS opvangt. Getrainde honden ruiken vervolgens aan de doek om de ziekte op te sporen.

Zaphiris en Jeffrey Marks van de Duke Universiteit in North Carolina trainen honden om borstkanker te detecteren. Daarnaast kijken onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania of honden eierstokkanker kunnen vinden in weefsel- en bloedmonsters.

De Duitse herder Tsunami, die zo heet omdat ze op je af komt stormen als je het niet verwacht, presteert boven verwachting goed. Ze ruikt aan de monsters, stopt en denkt na. Als ze kanker ruikt, gaat ze zitten. Dat is het teken.

[Bloomberg]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
westbound
westbound
9 jaren geleden

Een hond ruikt tussen de 500 en 5000 keer beter dan een mens. Honden ruiken gevaar, daarom kregen veel US-soldaten in de Vietnamoorlog een hond toegewezen, die hen moest beschermen. Deze honden roken boobytraps en roken de lichaamsgeur van de vijand, zodat zij hun baasje konden waarschuwen en beschermen. Veel van de soldaten hebben hun leven aan hun viervoetige makker te danken.

pietsnot
pietsnot
9 jaren geleden

dat is niks nieuws,kunnen die dogs het ook genezen?? dat zou geweldig zijn,,maar helaas pindakaas,we hebben er niks aan.

pietje bell
pietje bell
9 jaren geleden

Dit moet geen 90 % maar 100% zijn. Bij hun eigen soort weten zij het al in het prille stadium. En daar hebben zij echt geen doek voor nodig.Om aan te ruiken.Dan hoe te genezen van cancer ten eerste hennep zaad/olie. En een nog goedkoper middel en gelukkig bij iedere zich respecterende drogist nog verkrijgbaar is Baking soda of te wel zuiveringszout een maal per dag Een glas lauw water met 1 theelepeltje zuiveringszout.geneest echt alles. En schop al die andere smerige genees(moord)middelen en dure chemo.(is moord) kuren inclusief de stelende en agenda 21 uitvoerende. Dus Zorg Verzekerende Criminelen maar de deur uit.

wolfje
wolfje
9 jaren geleden

sommige mensen ook hoor

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x