Homepagina » Buitenland » De man achter de schermen: Israëlische kolonel ontmaskerd als aanvoerder IS-strijders
De man achter de schermen: Israëlische kolonel ontmaskerd als aanvoerder IS-strijders

De man achter de schermen: Israëlische kolonel ontmaskerd als aanvoerder IS-strijders

De bondgenoten van Washington – waaronder Turkije, de Golfstaten en Israël – spelen een vies spelletje in Syrië. Dat stelt de Amerikaans-Duitse historicus en risicoadviseur F. William Engdahl.

Vorige maand werd een hoge Israëlische militair ontmaskerd als IS-strijder. Het Iraanse persagentschap Fars meldde op gezag van een Iraakse inlichtingenofficier dat de Israëlische legerkolonel Yusi Oulen Shahak was gepakt. Shahak wordt gelinkt aan het Golani-bataljon van IS dat opereert in Irak.

Volgens een commandant van het Iraakse leger nam de kolonel deel aan de terroristische operaties van de organisatie. Sinds het begin van de Russische militaire operatie in Syrië zijn veel van dit soort ongemakkelijke waarheden aan het licht gekomen over de anti-IS-coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, aldus Engdahl.

Hezbollah

“De Likud-partij van Netanyahu en het Israëlische leger werken nauw samen met de Amerikaanse neoconservatieve oorlogshaviken,” schrijft de historicus voor New Eastern Outlook. “Met de hulp van de neoconservatieven in Washington lost Jeruzalem zijn eigen geopolitieke problemen in de regio op. Eén van deze problemen is Hezbollah. Interessant genoeg blijkt Hezbollah fel te strijden tegen IS.”

Sinds 2013 heeft het Israëlische leger vermeende Hezbollah-doelen gebombardeerd in Syrië. Uit onderzoek blijkt volgens Engdahl dat Israël doelen raakte die vochten tegen IS en andere terroristen. De Turkse president Erdogan maakt van de mogelijkheid gebruik om de Koerden te bombarderen, terwijl ook zij strijden tegen IS.

Waarnemersmacht van de VN

De historicus wijst op een rapport van de Waarnemersmacht van de VN voor Toezicht op het Troepenscheidingsakkoord (UNDOF) uit 2014 over de vredesoperaties in de Golanhoogten tussen Israël en Syrië.

Deze waarnemersmacht meldde dat het Israëlische leger sinds mei 2013 regelmatig contact onderhoudt met de Islamitische Staat en dat Israëlische soldaten medische hulp verlenen aan IS-strijders.

De organisatie onthulde verder dat het Israëlische leger al lange tijd samenwerkt met verschillende terroristische groepen in Syrië, waaronder IS en al-Nusra.

Sinds 2013 is ook de waarnemersmacht doelwit geworden van de Islamitische Staat en al-Nusra. “Het lijkt er sterk op dat iemand de UNDOF uit de Golanhoogten wil verdrijven,” aldus Engdahl.

Olie

De historicus legt uit dat het contact tussen het Israëlische leger en IS werd gelegd toen een relatief onbekend oliebedrijf uit New Jersey met toestemming van Netanyahu in de Golanhoogten begon te zoeken naar olie. In oktober 2015 werd de vondst van een enorm oliereservoir in de Golanhoogten aangekondigd.

De internationale adviesraad van dit oliebedrijf bestaat onder meer uit Dick Cheney, ex-CIA-baas James Woolsey, Lord Jacob Rothschild en mediamagnaat Rupert Murdoch.

[Sputniknews]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • JGS schreef:

  Verbaasd me écht niks. Heel veel conflicten die plaats vinden, of hebben gevonden, in het M.O. heeft israel een vinger bij in de pap gehad.

  Dat amerika wapens levert… ze hebben niks geleerd van de Taliban in de jaren ’80-’90. Dus nu maar hetzelfde met IS, eerst bewapenen om van Assad af te komen, om er vervolgens achter te komen dat ze “een fout” hebben gemaakt.

  5 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Ex-huisarts trekt aan alarmbel: We moeten opstaan tegen het systeem voor het te laat is

  Het is overduidelijk dat deze hele zogenaamde ...

  oud-huisarts

  Oud-huisarts legt in 11 minuten uit wat ze met je van plan zijn

  Het aantal mensen dat sterft aan het ...

  >