Archeologie

De mysterieuze kleitabletten van Glozel

Help door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De jongeman Émile Fradin vond in 1924 in het Franse Glozel een aantal oudheidkundige voorwerpen die uit de tijd van de laatste ijstijd stamden.

Naast voorwerpen die duidelijk tot de steentijd behoorden, waren er echter ook een aantal kleitabletten met mysterieuze inscripties.

Het leek te gaan om een alfabetisch schrift van 22 tekens dat verwantschap toonde met het Fenicische alfabet en het Tifinagh. Het Fenicische alfabet is minstens 3000 jaar oud en verondersteld wordt dat het Griekse alfabet hiervan is afgeleid. Tifinagh is een naam voor verschillende schriftsoorten, waaronder het oude Libische schrift, het schrift van de Toearegs in de Sahara en het officiële schrift voor de Berberse taal.

Hoge ouderdom

Een commissie van geleerden verwees de vondst naar het rijk der fabelen en was van mening dat de artefacten waren vervalst. Een groep neutrale archeologen vond later meer artefacten in het gebied en stelde dat de vindplaats authentiek was.

Fradin hield tot aan zijn dood in 2010 vol dat hij te goeder trouw is geweest en dat de voorwerpen in het kleine museum (foto) dat hij beheerde echt waren.

In 1977 heeft men de tabletten aan een thermoluminescentiedatering onderworpen, een techniek die in 1927 nog onbekend was. De resultaten bevestigden de hoge ouderdom van de tabletten.

Atlantis

De mysterieuze tabletten van GlozelDe omstreden vondst van Glozel wordt naast het Atlantisverhaal van Plato door sommige onderzoekers gezien als bewijs dat er al voor het einde van de laatste ijstijd een hoge menselijke beschaving moet zijn geweest.

Volgens Plato ging zo’n 9000 jaar voor zijn tijd Atlantis ten onder en de vondst in Glozel zou van overlevenden van deze gebeurtenis afkomstig zijn.

De wetenschap blijft sceptisch, vooral omdat er tussen het einde van de ijstijd en het ontstaan van de eerste goed gedocumenteerde beschavingen zoals Sumer en Egypte een groot gat zit.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dymphna
dymphna
9 jaren geleden

Nou alles nog vertalen ik ben benieuwd wat er op geschreven staat

hen3
hen3
9 jaren geleden

Atlantis is de oude wereld uit de tijd van Noach waarbij gevallen engelen zich mengden met de mensen en zo de Nephilim ontstonden.

meuron
meuron
9 jaren geleden

[quote name=”dymphna”]Nou alles nog vertalen ik ben benieuwd wat er op geschreven staat[/quote]

ok maar dan liefst niet door Sitchin . . .

kenneth
kenneth
9 jaren geleden

[quote name=”meuron”][quote name=”dymphna”]Nou alles nog vertalen ik ben benieuwd wat er op geschreven staat[/quote]

ok maar dan liefst niet door Sitchin . . .[/quote]

sitchin is al twee jaar dood.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

9
0
We lezen graag je reactie!x