Homepagina » Archeologie » De mysterieuze kleitabletten van Glozel
De mysterieuze tabletten van Glozel

De mysterieuze kleitabletten van Glozel

De jongeman Émile Fradin vond in 1924 in het Franse Glozel een aantal oudheidkundige voorwerpen die uit de tijd van de laatste ijstijd stamden.

Naast voorwerpen die duidelijk tot de steentijd behoorden, waren er echter ook een aantal kleitabletten met mysterieuze inscripties.

Het leek te gaan om een alfabetisch schrift van 22 tekens dat verwantschap toonde met het Fenicische alfabet en het Tifinagh. Het Fenicische alfabet is minstens 3000 jaar oud en verondersteld wordt dat het Griekse alfabet hiervan is afgeleid. Tifinagh is een naam voor verschillende schriftsoorten, waaronder het oude Libische schrift, het schrift van de Toearegs in de Sahara en het officiële schrift voor de Berberse taal.

Hoge ouderdom

Een commissie van geleerden verwees de vondst naar het rijk der fabelen en was van mening dat de artefacten waren vervalst. Een groep neutrale archeologen vond later meer artefacten in het gebied en stelde dat de vindplaats authentiek was.

Fradin hield tot aan zijn dood in 2010 vol dat hij te goeder trouw is geweest en dat de voorwerpen in het kleine museum (foto) dat hij beheerde echt waren.

In 1977 heeft men de tabletten aan een thermoluminescentiedatering onderworpen, een techniek die in 1927 nog onbekend was. De resultaten bevestigden de hoge ouderdom van de tabletten.

Atlantis

De mysterieuze tabletten van GlozelDe omstreden vondst van Glozel wordt naast het Atlantisverhaal van Plato door sommige onderzoekers gezien als bewijs dat er al voor het einde van de laatste ijstijd een hoge menselijke beschaving moet zijn geweest.

Volgens Plato ging zo’n 9000 jaar voor zijn tijd Atlantis ten onder en de vondst in Glozel zou van overlevenden van deze gebeurtenis afkomstig zijn.

De wetenschap blijft sceptisch, vooral omdat er tussen het einde van de ijstijd en het ontstaan van de eerste goed gedocumenteerde beschavingen zoals Sumer en Egypte een groot gat zit.

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Nou alles nog vertalen ik ben benieuwd wat er op geschreven staat

  0 likes
 2. Atlantis is de oude wereld uit de tijd van Noach waarbij gevallen engelen zich mengden met de mensen en zo de Nephilim ontstonden.

  0 likes
 3. [quote name=”dymphna”]Nou alles nog vertalen ik ben benieuwd wat er op geschreven staat[/quote]

  ok maar dan liefst niet door Sitchin . . .

  0 likes
 4. [quote name=”meuron”][quote name=”dymphna”]Nou alles nog vertalen ik ben benieuwd wat er op geschreven staat[/quote]

  ok maar dan liefst niet door Sitchin . . .[/quote]

  sitchin is al twee jaar dood.

  0 likes
 5. [quote name=”kenneth”][quote name=”meuron”][quote name=”dymphna”]Nou alles nog vertalen ik ben benieuwd wat er op geschreven staat[/quote]

  ok maar dan liefst niet door Sitchin . . .[/quote]

  sitchin is al twee jaar dood.[/quote]

  Oeps, blunder.

  0 likes
 6. [quote name=”hen3″]Atlantis is de oude wereld uit de tijd van Noach waarbij gevallen engelen zich mengden met de mensen en zo de Nephilim ontstonden.[/quote]

  Over welk jaartal spreken we hier?

  0 likes
 7. Veel wetenschappers zijn erg traag van begrip. Eenmaal gesettelde inzichten zijn nauwelijks meer aan te passen ook al liggen de bewijzen van het tegendeel voor het oprapen. Het lijken wat dat betreft net politici.

  In de jaren 60 haalde ik als jongen uit moeilijk leesbare boeken van mijn vader dat Neanderthalers voorover gebogen liepen en de mensheid zoiets als 40.000 jaar oud moest zijn.

  Inmiddels is het mij wel duidelijk dat de mensheid al vele honderdduizenden jaren op aarde rondloopt en in die tijd al vele hoogtepunten en dieptepunten moet hebben gekend.

  De mensheid is niet voor niets geworden wat het nu is. Zelfs het zo verguisde en af en toe optredende kannibalisme kan de reden zijn waarom juist onze voorouders het allemaal hebben overleefd.

  Ik zou zeggen documenteer al die vondsten goed en zet de resultaten op het internet. Ik zou ze zelf ook allemaal wel eens willen zien en met mij waarschijnlijk vele anderen.

  0 likes
 8. [quote name=”hen3″]Atlantis is de oude wereld uit de tijd van Noach waarbij gevallen engelen zich mengden met de mensen en zo de Nephilim ontstonden.[/quote]
  Dit is een pertinente leugen van een Satanist!!!! Atlantis is een sumerische beschaving geweest die juist het evengelie van Meunarisch predikte, hij was een voorstander van atheistisch, hollistisch denken. In die tijd een progressief standpunt!!!

  0 likes
 9. @hen3, Noch en gevallen engelen?? serieus?? maar voor de rest gaat het goed met je??

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

ghislaine maxwell

Ghislaine Maxwell & Jeffrey Epstein zijn slechts het topje van de ijsberg. Dit gaat veel dieper

Ghislaine Maxwell heeft in de jaren negentig ...

farrakhan

Farrakhan beschuldigt Bill Gates ervan ‘de aarde te willen ontvolken’ met coronavaccin

De Amerikaanse politiek leider Louis Farrakhan was ...