Homepagina » Mens en Dier » VN onderzoekt voor het eerst toestand van Native Americans
native9237942873984743

VN onderzoekt voor het eerst toestand van Native Americans

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gaat zich richten op de levensomstandigheden van de 2,7 miljoen Native Americans die in de Verenigde Staten woonachtig zijn.

De VN doet voor het eerst in haar geschiedenis onderzoek naar de leefsituatie van de Amerikaanse Native Americans.

Het onderzoek zal worden geleid door de speciale VN-gezant voor inheemse volkeren James Anaya en start op maandag. Veel van de 2,7 miljoen Native Americans leven in door de overheid erkende reservaten die worden geteisterd door hoge werkloosheid, alcoholisme, een hoog zelfmoordcijfer, incest en andere sociale problemen.

Eerste missie

De VN-missie zal mogelijk niet goed vallen bij de Amerikaanse conservatieven. Verwacht wordt dat zij het zullen zien als ongewilde bemoeienis. Sinds zijn benoeming als VN-gezant in 2008 heeft Anaya zich voornamelijk gericht op inheemse volken in Centraal- en Zuid-Amerika.

“Dit zal de eerste missie over de rechten van inheemse volken in de Verenigde Staten zijn die wordt uitgevoerd door een onafhankelijke expert aangewezen door de Mensenrechtenraad van de VN,” luidde het in een officiële verklaring.

Rechten van inheemse volkeren

De Verenigde Staten besloten de VN-Verklaring over de Rechten van Inheemse Volkeren in 2010 te zullen steunen. De tekst roept op om de rechten van 370 miljoen inheemsen over de hele wereld te respecteren en hun aanspraak te erkennen op land en natuurlijke rijkdommen. De resolutie werd met een grote meerderheid van VN-lidstaten goedgekeurd in september 2007, maar verworpen door de regering-Bush.

Anaya gaat tijdens zijn bezoek kijken hoe de verklaring wordt nageleefd door Amerikaanse beleidsmakers. De Native Americans zijn vrijwel continu verwikkeld in geschillen over soevereiniteit en landrechten. Alhoewel ze de beschikking hebben gekregen over grote stukken grond worden hun rechten herhaaldelijk aangevochten door lokale overheden.

De meeste Amerikanen hebben weinig contact met de inwoners van de reservaten, met uitzondering van toeristen die het spectaculaire landschap willen bewonderen.

Sympathie

Anaya komt oorspronkelijk uit de staat Nieuw-Mexico en is goed bekend met de Native Americans. Hij zal een bezoek brengen aan Washington DC, Arizona, Alaska, Oregon, Oklahoma en Zuid-Dakota. Op 4 mei geeft hij aansluitend een persconferentie. Zijn bevindingen worden tijdens de volgende zitting van de Mensenrechtenraad van de VN besproken.

Anaya heeft veel sympathie voor de leefsituatie van de Native Americans. Eerder zei hij voor de raad dat de vernietiging van heilige plaatsen een ernstige schending van de mensenrechten is die dringend aandacht behoeft. In 2011 verzocht hij de Canadese regering informatie te verstrekken over de slechte levensomstandigheden van de inheemse bevolking van het land.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

zwanger

Griezelig: artsen roepen zwangere vrouwen op coronavaccin te nemen, lezen hetzelfde script voor

Op internet circuleert een verontrustend filmpje van ...

griek

Griekse studie: avondklok versnelde mogelijk de verspreiding van corona

Uit een nieuwe studie is gebleken dat ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x