Homepagina » Universum » De mysterieuze Planeet X
De mysterieuze Planeet X

De mysterieuze Planeet X

Astronomen denken dat zich een extra planeet of een ster in het buitenste deel van het zonnestelsel bevindt. De banen van Uranus en Neptunus zijn anders dan je op basis van de natuurkundige wetten zou verwachten.

De afwijking van de banen bedraagt slechts enkele boogseconden, maar voor sterrenkundigen is dit een significante hoeveelheid die moet worden verklaard.

Neptunus werd in 1846 ontdekt aan de hand van afwijkingen in de baan van Uranus die alleen door een andere planeet veroorzaakt konden worden. De onverklaarbare storingen in de baan van Uranus en Neptunus zijn in dit geval kleiner, wat de zoektocht lastiger maakt.

Bruine dwerg

Enige tijd werd Pluto verantwoordelijk gehouden voor het effect, maar na de ontdekking van de kleine maan Charon bleek de massa van Pluto te klein te zijn om de afwijkingen te kunnen veroorzaken. Astronomen richtten hun blik verder het zonnestelsel in.

Kan het object een bruine dwerg – een hemellichaam met een massa die kleiner is dan een ster, maar groter dan een gasreus – zijn of gaat het om een planeet? Of is het misschien een neutronenster?

Toen er nog contact was met de ruimtesondes Pioneer 10 en 11 kon John Anderson van het Jet Propulsion Laboratory van NASA veranderingen in de snelheid van de sondes zeer nauwkeurig berekenen.

Planeet X, die op een afstand van tussen de 6,4 en 11,2 miljard kilometer zou moeten staan om de banen van Uranus en Neptunus te kunnen veranderen, zou alleen invloed moeten hebben op Pioneer 10.

Infrarode straling

Een neutronenster of bruine dwerg, vele malen groter dan een planeet, zou op zo’n 80 miljard kilometer moeten staan en zou beide Pioneers beïnvloeden.

Een nabijgelegen bruine dwerg zendt infrarode straling, voor het oog niet waarneembare elektromagnetische straling, uit. Planeetwetenschapper Ray Reynolds en zijn collega’s van het Ames Research Center van NASA waren van plan om met de Infra-Rood Astronomische Satelliet (IRAS) te speuren naar een bruine dwerg in ons zonnestelsel of daarbuiten.

Volgens sceptici zou Planeet X om de baan van Neptunus te kunnen veranderen net zo groot moeten zijn als Uranus. Zij stellen dat de planeet in dat geval al lang zou zijn ontdekt.

Bovenstaande artikel verscheen in november 1982 in het tijdschrift Science Digest. Het artikel is geschreven door de Amerikaanse astronoom en professor emeritus astronomie van de Northwestern University wijlen J. Allen Hynek.

Enkele prangende vragen blijven nog onbeantwoord. Wat hebben de Pioneers ontdekt? Heeft de Infra-Rood Astronomische Satelliet een bruine dwerg in ons zonnestelsel gevonden? Waarom is het stilgebleven?

Bron: Science Digest

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Knn
Knn
8 jaren geleden

Een neutronenster is wel heel vergezocht! Ze zijn weliswaar maar zo rond de 20km in diameter, maar hebben een massa van 500.000 keer die van de Aarde. Dus zo’n object zou enorme verstoringen teweegbrengen in t zonnestelsel met zijn enorme zwaartekracht en straling.

pietje bell
pietje bell
8 jaren geleden

Hoe lang moet de massa deze onzin nog slikken.die 2 de zon draait nu rondjes rond onze zon.En heel wat u.f.o verkeer.daar bij en er onder.maar zo als altijd moet dat nieuws op de tv komen.En dat zal ook wel maar dan op het allerlaatste moment .Of als het te laat is.Jammer er worden steeds meer mensen wakker .Dus waarom wachten.met die laatste foto,s van mij(NIburu)? Kan ze ook op google of facebook enz zetten maar dat doe ik liever niet.haalt te weinig uit.

lauke
lauke
8 jaren geleden

Het is vrij lastig om in de “oortwolk” te kijken , er zijn genoeg planetoiden daar, over het hoe of wat is men bezig te onderzoeken,, maar 1 ding is zeker er draait GEEN bruine dwerg in een ecliptische baan om de zon zoals sitchin zijn theorie aanduid,, maar er is nog genoeg onduidelijkheid en er zwerfen nog genoeg dwergplaneten/planetoiden in die gordel rond die wel degelijk de banen van deze planeten kunnen verstoren zo niet kruizen

Lampje
Lampje
8 jaren geleden

Volgens een astronomen Team, kunnen we in de loop van de maand juni het onbekende object (Nibiru?) boven het ecliptisch vlak zien verschijnen.http://www.youtube.com/watch?v=kGvqRhugHrE&feature=player_embedded#!

x

Check Also

vaccin

Zweden laten microchip met vaccinpaspoort implanteren: ‘Zo gaat het met alle complottheorieën’

Beelden uit Zweden laten zien dat mensen ...

ane

Cardio-anesthesioloog is het zat: ‘Ik ga me met alle wettelijk toegestane middelen verzetten tegen onze regering’

Dit jaar gaan we sowieso iedereen boosteren. ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

39
0
We lezen graag je reactie!x