Homepagina » Buitenland » Franse inlichtingendiensten wisten van IS-aanslag op kerk, maar deden niets. Dit gebeurde er nadien
Franse inlichtingendiensten wisten van IS-aanslag op kerk, maar deden niets. Dit gebeurde er nadien

Franse inlichtingendiensten wisten van IS-aanslag op kerk, maar deden niets. Dit gebeurde er nadien

De Franse inlichtingendiensten wisten dat terreurorganisatie IS vorig jaar een aanslag zou plegen op een kerk, maar deden niets. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse website Mediapart.

Achteraf zijn documenten vervalst om de blunder te verdoezelen.

Op 26 juli 2016 sneden twee IS-terroristen de 85-jarige priester Jacques Hamel de keel door in zijn kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray.

Bureaucratie

Mediapart onthult nu dat de bloedige aanslag eenvoudig voorkomen had kunnen worden en dat de Franse veiligheidsdiensten zwaar hebben geblunderd.

Een week voor de aanslag onderschepte een agent boodschappen van één van de daders op internet. De agent gaf de informatie gelijk door, maar stuitte op de Franse bureaucratie.

De aanwijzingen waarover de politie beschikte waren voldoende om de aanslag te verhinderen, maar toch werd niets met de informatie gedaan, aldus Mediapart.

Op het matje

Maar dat is niet het enige. Na de aanslag werd de agent die de informatie had verzameld op het matje geroepen. Hij moest doen alsof hij de informatie pas na de aanslag had ontdekt.

Daarnaast moest hij zijn internetgeschiedenis wissen, zodat niet meer te zien was dat hij contact had gehad met één van de daders.

Uit te wissen

“Onze meerderen hebben inderdaad geprobeerd om de sporen uit te wissen, en ze hebben dat slecht gedaan,” zei een agent tegen Mediapart.

De nieuwssite deed een half jaar onderzoek naar de aanslag en sprak met zo’n 15 betrokkenen bij verschillende inlichtingendiensten.

Foto: Olivier LPB Wikimedia Commons

[VRT]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Strijdervoorvrijheid schreef:

  Dat gebeurd niet alleen daar, kijk maar naar het joodse restaurant op de amstelveense weg in amsterdam we hebben het allemaal op het nieuws/journaal kunnen zien: Ze staan erbij kijken er naar en doen vervolgens niets. Terwijl ze hem direct na het sneuvelen van het eerste raam hadden moeten doodschieten.
  Bedenk wel dat restaurant zit er al zeker 40 jaar en die asielzoeker/terrorist was net 3 uur ervoor uit het vliegtuig gestapt. Kortom ze laten het gewoon gebeuren. Uw overheid drijft U gewoon een oorlog in!

  10 likes
  • Azrael schreef:

   Pardon?? Iemand doodschieten voor een kapot raam? Ben je wel helemaal lekker? Het zijn mensen als jij die een scheur in de samenleving teweegbrengen en ons het liefst gisteren nog met wapens de straat op zag gaan. Ik ben ook weleens zo boos geworden dat er een ruit sneuvelde, maar goed dat mensen als jij niet door de keuring komen anders hadden ze mij ook doodgeschoten, of geldt je opmerking alleen voor mensen die geen blond haar en blauwe ogen hebben?

   14 likes
   • Bataaf schreef:

    Heb jij wat tegen mensen met blond haar en blauwe ogen dan?

    8 likes
    • Azrael schreef:

     Ik ben hoog blond, van oud Duitse adel, hoogopgeleid en rhesus negatief. Als er iemand ubermensch is ben ik het. En ik walg van zogenaamde, dappere internet, Cod strijders die zich achter ideologie scharen waar ze niets van begrijpen.

     2 likes
   • Strijdervoorvrijheid schreef:

    Jij snapt het niet helemaal, ik heb helaas 1 kam en daar gaan ze gewoon allemaal overheen, turken, marokkanen, foute duitsers, vieze italianen, idiote nederlanders, gluiperige jappen, gekke amerikanen, en de blauwe ogen met blonde haren als ze ramen in gooien especialy. Het spijt me maar ik heb geleerd niet te discrimineren ik haat ze gewoon allemaal.

    4 likes
  • Frans2 schreef:

   [ en die asielzoeker/terrorist was net 3 uur ervoor uit het vliegtuig gestapt. ]

   Verzin je dat nu zelf?
   “De dader is een Palestijn die met een tijdelijke verblijfsvergunning al enkele jaren in Amsterdam verblijft.”
   En als het ene 40 jaar duurt en het andere 40 minuten betekent niet dat die 40 jaar gerechtvaardigd is en die 40 minuten niet gerechtvaardigd.
   http://www.at5.nl/artikelen/176106/advocaat-vandaal-joods-restaurant-hij-wilde-aandacht-vragen-voor-situatie-palestina

   4 likes
   • Strijdervoorvrijheid schreef:

    Geeft hem dat dan het recht dat hier uit te vreten, moet ie lekker thuis doen. Nee hoor gewoon meteen ruimen in plaats van verzorgen op kosten van de belastingbetaler.

    3 likes
  • Arwijn schreef:

   Wat een onzin man! Ze hadden hem gewoon moeten Taseren, klaar.

   4 likes
 • Furious Anger schreef:

  En weet je wat…. Onze regeringen vragen domweg om dit soort acties. Rutte haal je kop uit de reet van…. wees een vent en maak van Nederland weer Nederland en volg niet domweg wat zogenaamd goed is!!!
  Amerika, UK, Frankrijk, Duitsland, België, Nederland etc etc…. Terroristen NATIES

  11 likes
 • Frans schreef:

  De aanslag is gepland en moest voltrokken worden.
  Dit om angst te zaaien. angst te zaaien. angst te zaaien.
  En zo is het met de meeste aanslagen.
  ook die van de kerstmarkt in Berlijn.
  Wij beschermen u maar wij plegen ook de aanslagen voor uw onveiligheid want wij willen het leger in de straat.

  8 likes
 • PIETJE schreef:

  En rutte is gewoon een L*L!!niets waard een slappe SMEERLAP !

  4 likes
  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   Yes, maar hij wordt wel gepresenteerd alsof alleen hij de EU kan besturen, kijk nu is even mee, als hij nou zo’n handelsman was de had febo nu toch net zoveel vestigingen moeten hebben als mac donalds alhier, dan had ie ook toch alvorens dat hij met klijnsma ‘onze pensioenen’ a 1500miljard aan junker heeft over gedragen, ervoor moeten zorgen dat italie, frankrijk, spanje, polen, hongarije, tsjechie, slowenie,enz. enz. ook even 1500miljard in die kas hadden moeten storten. Rutten, is gewoon een kwanselman.

   2 likes
 • Frans2 schreef:

  Dus deze aanslag was ECHT en wel degelijk van IS en GEEN “false flag”.

  2 likes
  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   Daarom, ruimen die handel gewoon geen podium geven hier lekker daar oplossen en niet hier in een restaurant waar niemand 40 jaar last van heeft gehad.

   3 likes
 • x

  Check Also

  thomas

  Thomas (27) na protest ‘beestachtig toegetakeld’ door welbekende undercoveragenten

  De 27-jarige Thomas werd vorige maand opgepakt ...

  mondkapje

  Het nieuwe normaal: Belgische agent geeft jongen zonder mondkapje vuistslag

  Op social media gaat een filmpje rond ...

  >