Buitenland

De Nederlandse bedrijven die zich schuldig maken aan landjepik

Help mee door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Grote corporaties, banken en overheden maken zich over de hele wereld schuldig aan landjepik, met als gevolg dat vissers, boeren en inheemse stammen de toegang tot hun eigen land wordt ontzegd.

Het Transnational Institute, een denktank voor progressieve politiek, doet een boekje open over de Nederlandse betrokkenheid bij het inpikken van grond.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Via Rabo FARM en SAM Sustainable Asset Management investeert Rabobank in de voedselvoorziening en landbouw in Brazilië. Zo is in de deelstaat Minas Gerias 35.000 hectare vruchtbare landbouwgrond omgezet in eucalyptusplantages. Van vervangende werkgelegenheid is nauwelijks sprake en de volksgezondheid komt in het gedrang door intensief gebruik van pesticiden.

ABP

Daarnaast richt pensioenfonds ABP zich meer en meer op de landbouw voor lucratieve projecten. Zo wordt in Mozambique bijvoorbeeld met het Global Solidarity Forest Fund (GSFF) geïnvesteerd in monocultuur van onder meer eucalyptushout.

Het Transnational Institute merkt op dat ABP zo’n 32.000 hectare grond niet kan verantwoorden. Daarnaast bedreigen de plantages de biodiversiteit en ook is er steeds minder drinkwater beschikbaar voor de bevolking, aldus de denktank.

Geregeld berichten de media over de betrokkenheid van multinationals als Unilever en Nutreco bij de productie van palmolie en genetisch gemodificeerde soja. De Round Table on Responsible Soy (RTRS) wordt fel bekritiseerd omdat de organisatie de genetisch gemodificeerde soja van Monsanto als ‘verantwoord’ heeft bestempeld.

Pensioenfondsen

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM begon als één van de eerste beleggers grootschalig te speculeren met voedsel. Bij de ‘handel in honger’ zijn ook andere Nederlandse pensioenfondsen en banken betrokken.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), waar PGGM de pensioenuitvoerder van is, meent dat voedselspeculatie geen enkele invloed heeft op de ontwikkeling van voedselprijzen. De Nederlandse regering laat het aan de pensioenfondsen over hoe ze maatschappelijk verantwoord beleggen, maar wil wel in de wet vastleggen dat ze daar in het jaarverslag duidelijk over moeten zijn.

Volgens de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), een onafhankelijke non-profitorganisatie, dragen Nederlandse banken en pensioenfondsen wel degelijk bij aan de hoge voedselprijzen in de wereld.

Tot besluit leiden de omvangrijke jatrophaplantages in Indonesië tot landjepik, vernietigen ze de lokale voedselproductie en brengen ze meer armoede met zich mee. Hoewel KLM wordt genoemd in het rapport van de denktank, heeft de nationale luchtvaartmaatschappij aan milieudefensie laten weten geen zaken te zullen doen met de multinational die investeert in de teelt van jatropha in Indonesië, zo laat een woordvoerder aan Niburu weten. De biobrandstof die KLM gebruikt is daarmee niet afkomstig uit de Zuidoost-Aziatische republiek.

Download hier (pdf) het hele rapport over landjepik door Nederlandse bedrijven.

Dit artikel is aangepast omdat in een eerdere versie onterecht stond dat KLM ook betrokken is bij landjepik. Dat blijkt niet het geval omdat de luchtvaartmaatschappij aan milieudefensie heeft beloofd niet te zullen investeren in de Indonesische jatrophaplantages, aldus een woordvoerder van de multinational.

Bron: Duurzaamnieuws.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
m&m
m&m
11 jaren geleden

schoften.

NU
NU
11 jaren geleden

Dit zijn enkele bedrijven wiens producten en service moeten geBOYCOT dus!

HenkR
HenkR
11 jaren geleden

Teken hier de petitie om dit tegen te gaan. http://www.avaaz.org/en/eu_feed_kids_not_cars_b/?fpla

Peter ♥
Peter ♥
11 jaren geleden

Schandalig dit en ja ik boycot deze bedrijven zeker net als de ING die investeert in wapens en kernenergie. Bij Avaaz teken ik overigens niets meer aangezien daar mensen achter zitten die het helemaal niet zo goed voor hebben met deze planeet of is de Rockefeller foundation ineens oke? Ik heb het originele stuk doorgestuurd naar de tweede kamer in de hoop dat zij het gaan aan kaarten bij de EU en de VN. Tevens heb ik het ook doorgestuurd naar alle reguliere media al betwijfel ik of die er iets mee doen maar niet geschoten is altijd mis.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x