Homepagina » Buitenland » De Nederlandse bedrijven die zich schuldig maken aan landjepik
De Nederlandse bedrijven die zich schuldig maken aan landjepik

De Nederlandse bedrijven die zich schuldig maken aan landjepik

Grote corporaties, banken en overheden maken zich over de hele wereld schuldig aan landjepik, met als gevolg dat vissers, boeren en inheemse stammen de toegang tot hun eigen land wordt ontzegd.

Het Transnational Institute, een denktank voor progressieve politiek, doet een boekje open over de Nederlandse betrokkenheid bij het inpikken van grond.

Via Rabo FARM en SAM Sustainable Asset Management investeert Rabobank in de voedselvoorziening en landbouw in Brazilië. Zo is in de deelstaat Minas Gerias 35.000 hectare vruchtbare landbouwgrond omgezet in eucalyptusplantages. Van vervangende werkgelegenheid is nauwelijks sprake en de volksgezondheid komt in het gedrang door intensief gebruik van pesticiden.

ABP

Daarnaast richt pensioenfonds ABP zich meer en meer op de landbouw voor lucratieve projecten. Zo wordt in Mozambique bijvoorbeeld met het Global Solidarity Forest Fund (GSFF) geïnvesteerd in monocultuur van onder meer eucalyptushout.

Het Transnational Institute merkt op dat ABP zo’n 32.000 hectare grond niet kan verantwoorden. Daarnaast bedreigen de plantages de biodiversiteit en ook is er steeds minder drinkwater beschikbaar voor de bevolking, aldus de denktank.

Geregeld berichten de media over de betrokkenheid van multinationals als Unilever en Nutreco bij de productie van palmolie en genetisch gemodificeerde soja. De Round Table on Responsible Soy (RTRS) wordt fel bekritiseerd omdat de organisatie de genetisch gemodificeerde soja van Monsanto als ‘verantwoord’ heeft bestempeld.

Pensioenfondsen

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM begon als één van de eerste beleggers grootschalig te speculeren met voedsel. Bij de ‘handel in honger’ zijn ook andere Nederlandse pensioenfondsen en banken betrokken.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), waar PGGM de pensioenuitvoerder van is, meent dat voedselspeculatie geen enkele invloed heeft op de ontwikkeling van voedselprijzen. De Nederlandse regering laat het aan de pensioenfondsen over hoe ze maatschappelijk verantwoord beleggen, maar wil wel in de wet vastleggen dat ze daar in het jaarverslag duidelijk over moeten zijn.

Volgens de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), een onafhankelijke non-profitorganisatie, dragen Nederlandse banken en pensioenfondsen wel degelijk bij aan de hoge voedselprijzen in de wereld.

Tot besluit leiden de omvangrijke jatrophaplantages in Indonesië tot landjepik, vernietigen ze de lokale voedselproductie en brengen ze meer armoede met zich mee. Hoewel KLM wordt genoemd in het rapport van de denktank, heeft de nationale luchtvaartmaatschappij aan milieudefensie laten weten geen zaken te zullen doen met de multinational die investeert in de teelt van jatropha in Indonesië, zo laat een woordvoerder aan Niburu weten. De biobrandstof die KLM gebruikt is daarmee niet afkomstig uit de Zuidoost-Aziatische republiek.

Download hier (pdf) het hele rapport over landjepik door Nederlandse bedrijven.

Dit artikel is aangepast omdat in een eerdere versie onterecht stond dat KLM ook betrokken is bij landjepik. Dat blijkt niet het geval omdat de luchtvaartmaatschappij aan milieudefensie heeft beloofd niet te zullen investeren in de Indonesische jatrophaplantages, aldus een woordvoerder van de multinational.

Bron: Duurzaamnieuws.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • m&m schreef:

  schoften.

  0 likes
 • NU schreef:

  Dit zijn enkele bedrijven wiens producten en service moeten geBOYCOT dus!

  0 likes
 • HenkR schreef:

  Teken hier de petitie om dit tegen te gaan. http://www.avaaz.org/en/eu_feed_kids_not_cars_b/?fpla

  0 likes
 • Peter ♥ schreef:

  Schandalig dit en ja ik boycot deze bedrijven zeker net als de ING die investeert in wapens en kernenergie. Bij Avaaz teken ik overigens niets meer aangezien daar mensen achter zitten die het helemaal niet zo goed voor hebben met deze planeet of is de Rockefeller foundation ineens oke? Ik heb het originele stuk doorgestuurd naar de tweede kamer in de hoop dat zij het gaan aan kaarten bij de EU en de VN. Tevens heb ik het ook doorgestuurd naar alle reguliere media al betwijfel ik of die er iets mee doen maar niet geschoten is altijd mis.

  0 likes
 • biff schreef:

  Ronduit schofterig en totaal onacceptabel.

  KIELHALEN!!

  0 likes
 • Hedwig schreef:

  Daar waar de eucalyptus staat, kan niets anders meer groeien. De sterke etherische olie vernietigt alle bodemleven. Deze zeer snel groeiende bomen worden voor de papierindustrie gebruikt. Zo zijn er ook o.a. in Spanje massaal eeuwenoude bossen met eiken en andere loofbomen omgekapt, of ‘per ongeluk’ door bosbranden verloren gegaan.

  0 likes
 • garriet60 schreef:

  ik dacht altijd dat de V O C opgehouden was maar hierin zie ik dat zij nog steeds bestaat .hieruit blijkt maar weer eens waar het?? tuig toe in staat is .

  0 likes
 • yogi schreef:

  @ Peter , kun je het niet beter naar iemand van de eerste kamer sturen aangezien daar de wetten worden gemaakt.Kunnen ze het gelijk in een wet vaststellen : dat als bepaalde bedrijven etc aan deze walgelijke toestanden deelnemen dat ze forse sancties kunnen verwachten etc ..

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”biff”]Ronduit schofterig en totaal onacceptabel.

  KIELHALEN!![/quote]
  Voor de wolfen gooien.Ik jaag op ze, en bijt!!

  0 likes
 • biff schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”biff”]Ronduit schofterig en totaal onacceptabel.

  KIELHALEN!![/quote]
  Voor de wolfen gooien.Ik jaag op ze, en bijt!![/quote]

  whehe,

  uitrokûhhhhhhhhhhh

  0 likes
 • Olaf schreef:

  Heel dit rapport lijkt te bestaan uit bij elkaar gegooglede tekst die zonder enige kennis van zaken of inzicht in de actuele stand van zaken bij elkaar gezet is. Wemelt van de fouten en onjuistheden.

  0 likes
 • Change schreef:

  [quote name=”Olaf”]Heel dit rapport lijkt te bestaan uit bij elkaar gegooglede tekst die zonder enige kennis van zaken of inzicht in de actuele stand van zaken bij elkaar gezet is. Wemelt van de fouten en onjuistheden.[/quote]

  Hoe weet jij dit zo zeker dan???

  En dan nog hou je je zelf een spiegel voor je hoofd. Om te denken dat grote multinationals dit soort dingen niet kunnen doen!! Er zijn ook goede dingen in het leven, maar denk dat er ons een heleboel niet vertelt wordt!! M.v.g Change

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  pensioen

  Eerste Kamerlid haalt uit: D66 vindt verlaging pensioen met 400 euro NORMAAL

  Miljoenen Nederlanders dreigen gekort te worden op ...

  epstein

  Namen op vluchtmanifesten Epstein binnenkort onthuld: ‘Paniek onder rijken en machtigen’

  De Amerikaanse Maagdeneilanden, waar Jeffrey Epstein een ...

  >