Natuur en Milieu

De niet-bestaande klimaatcrisis: “Uitstoot CO2 is níet catastrofaal voor het klimaat”

Help door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een belangrijke reden voor het doemdenken over de aarde zijn rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC. Dit panel, opgericht in 1988, brengt de risico’s van klimaatverandering in kaart.

Het IPCC is een gerenommeerde club, maar volgens wetenschapsjournalist en klimaatkenner Marcel Crok ook arrogant. “Het duldt geen tegenspraak,” zegt hij. “De organisatie wil de wereld ervan overtuigen dat er sprake is van een absolute waarheid. Hun heilige boodschap: sinds 1950 wordt de helft van de opwarming van de aarde veroorzaakt door broeikaseffecten. Critici moet de mond worden gesnoerd, want dat kan ten koste gaan van de publieke opinie.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Klakkeloos nemen politici en beleidsmakers de opvattingen van het IPCC over, aldus Crok. “Of ze nu Rutte of Obama heten.”

Volgens hem valt er heel wat af te dingen op de bevindingen van het IPCC. Hij berekende bijvoorbeeld dat het IPCC de invloed van de CO2-uitstoot op de opwarming van de aarde twee keer te hoog inschat.

Steeds sceptischer

“CO2 en fossiele brandstoffen worden gedemoniseerd,” vindt Crok. “Maar CO2 is geen gif. Planten en bomen leven ervan. Ik ben bang dat we de neiging hebben het kind met het badwater weg te gooien.”

In onderstaande video gaat Crok in gesprek met de Delftse ingenieur Theo Wolters. Hij stond aanvankelijk achter het Kyoto-protocol, maar werd gaandeweg zijn research steeds sceptischer. Wolters legt uit waarom de CO2-uitstoot in zijn ogen niet catastrofaal is voor het klimaat.

Hij heeft zich ook verdiept in de kosten van het Energieakkoord, dat beoogt dat in 2023 16 procent van onze energie duurzaam opgewekt moet worden. Het akkoord gaat volgens Wolters astronomische bedragen kosten, die voor een groot deel terechtkomen bij de burger.

Niet zachtzinnig aangepakt

In de tweede video interviewt Crok columnist van de Volkskrant Martin Sommer. Het subsidiesysteem rond energie is in Nederland volgens Sommer vreemd geregeld. Er werden nieuwe gas- en kolencentrales gebouwd in Delfzijl, maar die worden naar verwachting niet gebruikt. Tegelijkertijd gaan er miljarden naar windmolens, terwijl die niet kosteneffectief zijn.

Sommer is ook duidelijk over het Energieakkoord, dat in de Tweede Kamer nooit ter stemming is gebracht. Bijna 50 organisaties met deelbelangen polderden zich tot een akkoord, waarbij vooral achterliggende belangen domineren. Mensen die tegenspraak boden werden niet zachtzinnig aangepakt.

[Cafe Weltschmerz]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Joost
Joost
7 jaren geleden
Joost
Joost
7 jaren geleden

De echte oorzaak van klimaatverandering is de veranderende zonne activiteit in afnemende aardmagnetisme. Wat we kennelijk niet mogen weten… http://magneticreversal.org/

Johnny
Johnny
7 jaren geleden

De zonneactiviteit lijkt weer op een dieptepunt te komen. Dus is de kans groot dat de temperaturen op aarde lager worden. De komende decennia’s blijft het zonneactiviteit laag en zou er een mini-ijstijd kunnen komen.

Joop
Joop
7 jaren geleden

Waren er maar meer mensen zoals Theo Wolters in de politiek. Wat een verademing om het interview te kijken. Wetenschap nu eens echt toegepast. Niet je ingraven in een overtuiging en er nooit meer aantoegeven, maar bereid zijn deze aan te passen als dit wetenschappelijk nodig is. Het had onvoorstelbaar veel geld bespaard en welvaart op peil gehouden als mensen zoals Theo beleid had gemaakt.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x