Buitenland

Eerst stuurde IJsland bankiers naar de gevangenis, nu profiteert iedere IJslander mee van verkoop grote bank

Help anderen door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eerst gooide IJsland de corrupte bankiers in de gevangenis die in 2008 betrokken waren bij de financiële crisis. Nu krijgt iedere IJslander ook nog eens 30.000 kronen (212 euro) na de verkoop van Íslandsbanki, de op één na grootste bank van het land.

Minister van Financiën Bjarni Benediktsson heeft beloofd dat alle IJslanders dit bedrag krijgen zodra de overheid de bank heeft genationaliseerd. “De overheid neemt een deel [van de aandelen], 5 procent, en geeft dat eenvoudigweg aan de inwoners van dit land,” zei hij.

Benediktsson denkt dat de nationalisering buitenlandse investeerders zal aantrekken, waardoor de economie een boost krijgt. IJsland is het enige land in Europa dat volledig is hersteld van de crisis in 2008. Het land heeft zelfs de lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) helemaal afgelost.

Schuldeisers hebben voorgesteld dat ISB Holding ehf, het bedrijf dat 95 procent van de aandelen van Íslandsbanki beheert, het belang in de bank in zijn geheel overdraagt aan de overheid, die vervolgens de nieuwe eigenaar wordt. Íslandsbanki zou daarmee de tweede grote IJslandse bank worden die in handen is van de overheid.

IJsland heeft eerder 26 corrupte bankiers veroordeeld tot in totaal 74 jaar gevangenisstraf. In twee aparte hoorzittingen veroordeelden het Hooggerechtshof van IJsland en de arrondissementsrechtbank van Reykjavik zes topmanagers van twee banken voor misdaden die hebben geleid tot de ineenstorting van de banksector.

[Grapevine]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x