Homepagina » Buitenland » Eerst stuurde IJsland bankiers naar de gevangenis, nu profiteert iedere IJslander mee van verkoop grote bank
Eerst stuurde IJsland bankiers naar de gevangenis, nu profiteert iedere IJslander mee van verkoop grote bank

Eerst stuurde IJsland bankiers naar de gevangenis, nu profiteert iedere IJslander mee van verkoop grote bank

Eerst gooide IJsland de corrupte bankiers in de gevangenis die in 2008 betrokken waren bij de financiële crisis. Nu krijgt iedere IJslander ook nog eens 30.000 kronen (212 euro) na de verkoop van Íslandsbanki, de op één na grootste bank van het land.

Minister van Financiën Bjarni Benediktsson heeft beloofd dat alle IJslanders dit bedrag krijgen zodra de overheid de bank heeft genationaliseerd. “De overheid neemt een deel [van de aandelen], 5 procent, en geeft dat eenvoudigweg aan de inwoners van dit land,” zei hij.

Benediktsson denkt dat de nationalisering buitenlandse investeerders zal aantrekken, waardoor de economie een boost krijgt. IJsland is het enige land in Europa dat volledig is hersteld van de crisis in 2008. Het land heeft zelfs de lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) helemaal afgelost.

Schuldeisers hebben voorgesteld dat ISB Holding ehf, het bedrijf dat 95 procent van de aandelen van Íslandsbanki beheert, het belang in de bank in zijn geheel overdraagt aan de overheid, die vervolgens de nieuwe eigenaar wordt. Íslandsbanki zou daarmee de tweede grote IJslandse bank worden die in handen is van de overheid.

IJsland heeft eerder 26 corrupte bankiers veroordeeld tot in totaal 74 jaar gevangenisstraf. In twee aparte hoorzittingen veroordeelden het Hooggerechtshof van IJsland en de arrondissementsrechtbank van Reykjavik zes topmanagers van twee banken voor misdaden die hebben geleid tot de ineenstorting van de banksector.

[Grapevine]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

ijsland

Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

coronavirus

Britse oud-premier pleit voor wereldregering om coronavirus te bestrijden

De voormalige Britse premier Gordon Brown roept ...

>