Buitenland

Eerst stuurde IJsland bankiers naar de gevangenis, nu profiteert iedere IJslander mee van verkoop grote bank

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eerst gooide IJsland de corrupte bankiers in de gevangenis die in 2008 betrokken waren bij de financiële crisis. Nu krijgt iedere IJslander ook nog eens 30.000 kronen (212 euro) na de verkoop van Íslandsbanki, de op één na grootste bank van het land.

Minister van Financiën Bjarni Benediktsson heeft beloofd dat alle IJslanders dit bedrag krijgen zodra de overheid de bank heeft genationaliseerd. “De overheid neemt een deel [van de aandelen], 5 procent, en geeft dat eenvoudigweg aan de inwoners van dit land,” zei hij.

Benediktsson denkt dat de nationalisering buitenlandse investeerders zal aantrekken, waardoor de economie een boost krijgt. IJsland is het enige land in Europa dat volledig is hersteld van de crisis in 2008. Het land heeft zelfs de lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) helemaal afgelost.

Schuldeisers hebben voorgesteld dat ISB Holding ehf, het bedrijf dat 95 procent van de aandelen van Íslandsbanki beheert, het belang in de bank in zijn geheel overdraagt aan de overheid, die vervolgens de nieuwe eigenaar wordt. Íslandsbanki zou daarmee de tweede grote IJslandse bank worden die in handen is van de overheid.

IJsland heeft eerder 26 corrupte bankiers veroordeeld tot in totaal 74 jaar gevangenisstraf. In twee aparte hoorzittingen veroordeelden het Hooggerechtshof van IJsland en de arrondissementsrechtbank van Reykjavik zes topmanagers van twee banken voor misdaden die hebben geleid tot de ineenstorting van de banksector.

[Grapevine]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x