Homepagina » Gezondheid » De onverwachte reden waarom light-frisdranken dik maken

De onverwachte reden waarom light-frisdranken dik maken

De 100 triljoen bacteriën in je darmkanaal kunnen een grote invloed hebben op je gewicht, zo stellen wetenschappers.

Door grote hoeveelheden fructose (een enkelvoudige suiker), kunstmatige zoetstoffen en suiker-alcohol (een natuurlijke zoetstof) te consumeren passen de darmbacteriën zich aan.

Daardoor krijgt je metabolisme niet langer een signaal wanneer je verzadigd bent, zo blijkt uit een nieuwe studie in Obesity Reviews. Ben je steeds moe en kom je aan? Mogelijk vertraagt je metabolisme.

Korte keten vetzuren

“De flora in het darmkanaal heeft door al deze zoetstoffen de potentie om onze gezondheid op een negatieve manier te beïnvloeden,” zegt studieleider Amanda Payne.

De bacteriën in het darmkanaal breken het voedsel af, maar ze produceren tegelijkertijd ook korte keten vetzuren. Deze kunnen dienen als energie voor het lichaam. Maar terwijl de bacteriën zich aanpassen en de grote hoeveelheden glucose-fructosestroop, kunstmatige zoetstoffen en suiker-alcohol efficiënter leren afbreken produceren ze ook steeds meer korte keten vetzuren.

Bij dergelijke hoeveelheden verstoren de korte keten vetzuren de signalen bij verzadiging, aldus Payne. Daardoor weten we niet meer wanneer we moeten stoppen met eten.

De korte keten vetzuren kunnen bovendien ontstekingen veroorzaken in de darmwand. Door de ontstekingen wordt de darmwand poreus en kan gaan lekken. Bacteriën kunnen dan in de bloedstroom terechtkomen en elders in het lichaam ook ontstekingen veroorzaken. Dat kan leiden tot insulineresistentie en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2.

Maakt suiker dik?

Dit kan het verband tussen het drinken van light-frisdranken en overgewicht deels verklaren. Uit één studie bleek dat de toename in de omtrek van de taille in vergelijking met mensen die geen light-frisdranken consumeerden in 10 jaar tijd vijf keer zo groot was bij mensen die twee of meer blikjes light-frisdrank per dag dronken. Wellicht drinken mensen light-frisdranken om af te vallen, maar zoete frisdranken met weinig calorieën verwarren het brein waarna het verlangt naar meer suiker.

“Ik drink helemaal geen frisdrank en ik eet zelden bewerkt voedsel, vooral als er glucose-fructosestroop op de lijst met ingrediënten staat,” legt Payne uit. “Je kunt het beste producten consumeren die weinig van deze zoetstoffen bevatten en vooral water drinken. Je darmbacteriën werken optimaal wanneer je veel fruit, groenten en hele granen eet.”

Bron: Msnbc.com

Gerelateerd:

 Vind je deze info goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. dan nog maar om te zwijgen hoe slecht die zoetstoffen zijn :-p

  0 likes
 2. Dan ben ik blij dat ik die rommel al een langere tijd niet meer drink nu de Energie nog laten staan. Work in Progress hihi. Namasté

  0 likes
 3. John van Dokkumburg

  Een ander leefwijze werkt natuurlijk wel het beste dan dit eilandjes gedrag We moeten de naar zoet verlangende leegte in zijn totaliteit afleren.

  0 likes
 4. Denk eens aan het gevaarlijke aspartaam dat light-producten bevatten!

  0 likes
 5. Deze kennis is al jaren bekend en vertel dit ook aan eenieder die wilt lijnen middels lightprodukten. Men snapt het niet en msm is heilig. Zelfs doktoren geloven en propageren het zelfs nog.. Net als statines trouwens.. ook zo’n wanstaltig produkt voor lijf en leden. Maarja.. KASSA!

  0 likes
 6. cola is nog best te doen hoor.
  Je hoeft echt geen water te drinken de hele dag.

  energy drankjes zijn minder goed…

  maar met gewone frisdrank is niks aan de hand.

  0 likes
 7. Toen ik in Guatemala was had ik soms last van darmklachten. (de europeze maag is nogal zwak merkte ik)

  Er werd mij daarom aangeraden door een arts om Cola Light te gaan drinken. en het hielp!!!

  Dit zegt ook wel weer genoeg vn hoe giftig een cola ligt is als ie al een darminfectie kan doden,, wat nog meer?

  0 likes
 8. Goh wat onverwacht, juist om deze reden heb ik nog nooit een light product aangeraakt. Men weet namelijk pas na jaren wat de effecten van de vervangende producten zijn. Je kan iets maar op een kleine schaa testen. Pas met massa productie, komt er duidelijkheid.

  Daarnaast, al die ophef over al die slechte zaken die we eten en drinken is overtrokken. De insteek is misselijkmakend, namelijk een ander die bepaald wat je mag en niet mag. Waar is de eigen verantwoordlijkheid en zelfbeschikking gebleven, waarom die constante bemoeizucht van al die kleine groepjes die je maar de wet willen voorschrijven.

  Er is een gezegde dat we al weet ik hoelang in Nederland hebben, die beter werkt, dan al die bemoeizuchtige groepjes.

  “Alles waar te voor staat is slecht voor je”. Hoe je zelf met dit begrip omgaat is aan de persoon. Daar is bemoeienis van anderen niet bij nodig. Leven de eigen vrije-keus.

  0 likes
 9. Geen enkele frisdrank is goed..

  light of suiker, allebij super slecht

  suiker opzich niet meteen, maar wel omdat het een ‘overdosis’ betreft. je lichaam gaat deze aanval te lijf, en raakt uitgeput waardoor je na n 3 kwartier verlangd naar nieuwe energie om je te korten aan te vullen..

  heeft iets met het glucose / fructose proces te maken.. en dat bljft zich gewoon herhalen zolang je het blijft drinken.

  Gewoon Geen suiker bommetjes meer nuttigen:)

  0 likes
 10. IK ben jaren geleden al gestopt met frisdranken, suiker in koffie en thee etc. Kreeg laatst antibiotica met tot verbazing aspaartaam er in. tjonge wat zoet, ik ben het niet meer gewend, en dronk het met tegenzin, terwijl de apotheker had vertelt dat het er niet in zat.

  0 likes
 11. [quote name=”amanda”]IK ben jaren geleden al gestopt met frisdranken, suiker in koffie en thee etc. Kreeg laatst antibiotica met tot verbazing aspaartaam er in. tjonge wat zoet, ik ben het niet meer gewend, en dronk het met tegenzin, terwijl de apotheker had vertelt dat het er niet in zat.[/quote]

  neem voortaan dan colloidaal zelverwater.. is veilig voor gebruik, en het werkt schijnbaar beter als het recept van de huisarts…

  (er is ook zalf op basis van vaseline)

  Let wel op de concentratie, en de afmeting van het zilverstof. je moet ‘GE-IONISEERDE’ zilverdeeltjes hebben. anders kun je met een overdosis blauw worden zoals op op google ook veelvuldig beschreven.

  0 likes
 12. Drink toch gewoon een lekker glas cola en geniet van het leven.

  0 likes
 13. ik ken een vrouw die hel veel licht gedronken heeft , nu 2 maanden naar dat ze heeft gestopt is ze 7 kilo af gevallen veel meer energie …en zij drinkt zelfs bijna geen drank meer ..ze gebruikt ook nog eens stevia dat mens is zo op geknapt …nu alleen nog stoppen met roken .wat aspertaan wel doet bij een mens zie je wel rotzooi .

  0 likes
 14. wim je mag voor mij gerust een cola drinken hoor ..ik doe het niet die rommel .

  0 likes
 15. Ik ben een paar jaar geleden gestopt met delight dranken… drink af en toe nog wel eens vruchtensap maar dan zonder sukers… gewoon vers….
  Of gewoon cola bij het stappen… zeker geen alcohol hahahaha
  Maar sinds ik met light producten ben gestopt.. (ook qua andre voeding als zuivelproducten etc) ben ik wel bijna 40kilo kwijt…. Vel meer groenten en fruit eten… en brood, maar dan wel bruin en ff roosteren 🙂

  Veel meer energie en gezonder dus!!

  0 likes
 16. Infocentrum zoetstof

  Er zijn al veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan op dit gebied. Het ene onderzoek zegt dit en het andere onderzoek zegt dat. De ‘puzzel’ met betrekking tot het effect van laagcalorische zoetstoffen op honger en verzadiging is ingewikkeld en nog niet compleet. Er zijn nog een aantal aspecten met betrekking tot het ‘hoe en waarom’ die verder onderzocht moeten worden. Wel zijn er indicaties dat laagcalorische zoetstoffen mogelijk een nuttige rol vervullen bij het bereiken en het behouden van (geringe) gewichtsreductie.
  De gezondheidskundige relevantie van een geringe gewichtsreductie op de gezondheid is in diverse onderzoeken aangetoond.

  0 likes
 17. [quote name=”Catharina R”]wim je mag voor mij gerust een cola drinken hoor ..ik doe het niet die rommel .[/quote]
  En ik vind het NIET eens lekker!! Geef mij maar lekker koud fris water, mijn held 🙂

  0 likes
 18. [quote name=”anouk”]Toen ik in Guatemala was had ik soms last van darmklachten. (de europeze maag is nogal zwak merkte ik)

  Er werd mij daarom aangeraden door een arts om Cola Light te gaan drinken. en het hielp!!!

  Dit zegt ook wel weer genoeg vn hoe giftig een cola ligt is als ie al een darminfectie kan doden,, wat nog meer?[/quote]
  Beter is gewoon je afweersysteem te versterken. Ik slik nu alle vitaminepillen die er zijn icm gezond eten en water drinken. In Vietnam niks opgelopen, mijn nagels vertonen geen witte vlekjes meer sindsdien etc. veel beter allemaal!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...