Gezondheid

De onverwachte reden waarom light-frisdranken dik maken

Help mee door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De 100 triljoen bacteriën in je darmkanaal kunnen een grote invloed hebben op je gewicht, zo stellen wetenschappers.

Door grote hoeveelheden fructose (een enkelvoudige suiker), kunstmatige zoetstoffen en suiker-alcohol (een natuurlijke zoetstof) te consumeren passen de darmbacteriën zich aan.

Daardoor krijgt je metabolisme niet langer een signaal wanneer je verzadigd bent, zo blijkt uit een nieuwe studie in Obesity Reviews. Ben je steeds moe en kom je aan? Mogelijk vertraagt je metabolisme.

Korte keten vetzuren

“De flora in het darmkanaal heeft door al deze zoetstoffen de potentie om onze gezondheid op een negatieve manier te beïnvloeden,” zegt studieleider Amanda Payne.

De bacteriën in het darmkanaal breken het voedsel af, maar ze produceren tegelijkertijd ook korte keten vetzuren. Deze kunnen dienen als energie voor het lichaam. Maar terwijl de bacteriën zich aanpassen en de grote hoeveelheden glucose-fructosestroop, kunstmatige zoetstoffen en suiker-alcohol efficiënter leren afbreken produceren ze ook steeds meer korte keten vetzuren.

Bij dergelijke hoeveelheden verstoren de korte keten vetzuren de signalen bij verzadiging, aldus Payne. Daardoor weten we niet meer wanneer we moeten stoppen met eten.

De korte keten vetzuren kunnen bovendien ontstekingen veroorzaken in de darmwand. Door de ontstekingen wordt de darmwand poreus en kan gaan lekken. Bacteriën kunnen dan in de bloedstroom terechtkomen en elders in het lichaam ook ontstekingen veroorzaken. Dat kan leiden tot insulineresistentie en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2.

Maakt suiker dik?

Dit kan het verband tussen het drinken van light-frisdranken en overgewicht deels verklaren. Uit één studie bleek dat de toename in de omtrek van de taille in vergelijking met mensen die geen light-frisdranken consumeerden in 10 jaar tijd vijf keer zo groot was bij mensen die twee of meer blikjes light-frisdrank per dag dronken. Wellicht drinken mensen light-frisdranken om af te vallen, maar zoete frisdranken met weinig calorieën verwarren het brein waarna het verlangt naar meer suiker.

“Ik drink helemaal geen frisdrank en ik eet zelden bewerkt voedsel, vooral als er glucose-fructosestroop op de lijst met ingrediënten staat,” legt Payne uit. “Je kunt het beste producten consumeren die weinig van deze zoetstoffen bevatten en vooral water drinken. Je darmbacteriën werken optimaal wanneer je veel fruit, groenten en hele granen eet.”

Bron: Msnbc.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
lonsdave
lonsdave
9 jaren geleden

dan nog maar om te zwijgen hoe slecht die zoetstoffen zijn :-p

Debb3
Debb3
9 jaren geleden

Dan ben ik blij dat ik die rommel al een langere tijd niet meer drink nu de Energie nog laten staan. Work in Progress hihi. Namasté

John van Dokkumburg
John van Dokkumburg
9 jaren geleden

Een ander leefwijze werkt natuurlijk wel het beste dan dit eilandjes gedrag We moeten de naar zoet verlangende leegte in zijn totaliteit afleren.

Le Troubadour
Le Troubadour
9 jaren geleden

Denk eens aan het gevaarlijke aspartaam dat light-producten bevatten!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

18
0
We lezen graag je reactie!x