Homepagina » Gezondheid » De Parmezaanse kaas die je over je pasta strooit bestaat mogelijk uit hout
De Parmezaanse kaas die je over je pasta strooit bestaat mogelijk uit hout

De Parmezaanse kaas die je over je pasta strooit bestaat mogelijk uit hout

Soms is het nagenoeg onmogelijk om te achterhalen wat we in ons lichaam stoppen. Veel voedselverpakkingen zijn voorzien van woorden als ‘natuurlijk’ en ‘ambachtelijk’, maar wat betekent dat?

Het komt ook vaak voor dat voedselfabrikanten liegen over wat er in de verpakking zit. Vorig jaar werd bijvoorbeeld bekend dat zeven grote Italiaanse producenten ‘extra vergine’ olijfolie verkopen, terwijl die olie dat helemaal niet is. Bijna alle onderzochte merken die van fraude zijn beticht zijn ook in Nederlandse supermarkten te koop.

Houtpulp en cellulose

Olijfolie met op het etiket ‘extra vergine’ is gemiddeld 35 procent duurder dan gewone ‘vergine’ olie. Italië is na Spanje de grootste producent van olijfolie ter wereld.

Het lijkt er nu sterk op dat ook consumenten die denken Parmezaanse kaas te kopen, voor de gek worden gehouden. Uit onderzoek van de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA en Bloomberg News blijkt dat veel bekende Parmezaanse kaasmerken houtpulp en cellulose gebruiken als goedkope vulstof, zelfs als op de verpakking staat dat het producent bestaat uit ‘100% Parmezaanse kaas’.

Helemaal geen kaas

Er werden zelfs merken aangetroffen die helemaal geen Parmezaanse kaas bevatten, aldus de FDA. Eén product bleek te bestaan uit een mix van Zwitserse mozzarella, witte cheddar en een flinke dosis cellulose.

Het is geen raadsel waarom fabrikanten vulstoffen gebruiken in plaats van het echte product zoals afgebeeld op de verpakking. Vervangers zijn veel goedkoper dan het originele product. Producenten verdienen veel geld aan het foppen van de consument, tot ze op een dag worden gepakt.

[Bloomberg News]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Als je je voedsel puur op goedkoopheid uitzoekt zul je dit soort ranzigheden altijd tegen komen.

Rory
Rory
Reactie op  Arwijn
5 jaren geleden

Helaas wel ja. De gezinnen die dus de meeste gemodificeerde sh*t te eten krijgen zijn beneden modaal.

Mensen die wat meer te besteden hebben zullen eerder de “biologische” middelen kopen. Of rechtstreeks bij de bakker, slager etc. Boven modaal geniet ook relatief gezien een betere opleiding en zullen over het algemeen kritischer denken.

Beneden modale gezinnen kunnen ook wel kritisch denken maar als zij moeite hebben om de huur, gas en elektra te betalen dan is voedsel helaas een lagere prioriteit.

Het is ook niet gek dat in Amerika en ook steeds meer in Nederland morbide obesitas voorkomt.
Junkfood in Amerika is over het algemeen stukken goedkoper dan vers voedsel. Daarom komt obesitas ook meer voor bij mensen met een lagere opleiding en/of beneden modaal inkomen. Het is een vicieuze cirkel.

Rini
Rini
Reactie op  Arwijn
5 jaren geleden

Ben voortaan een beetje bang dat het niets meer met goedkoopen producten te maken heeft,de wereld is zo verrot dat het alleen nog maar om dat vuil vies geld gaat,een mens telt toch alang niet meer.
Vroeger waren we nog een numer,maar die tijd zijn we ook al voorbij,uitmelken doen ze,waar dat ze ook maar kunnen,en de gezondheid,ja daar hebben we de Apotheeker voor toch.
Wilde eerst nog schrijven van wat voor een land we leven,maar het is niet meer het land,de hele wereld is verrot.
Als wij geen hulp van boven krijgen in nu en een 5jaar,dan ziet het er heel slecht uit denk ik.
Maar toch wens ik iedereen een helle goede gezondheid toe,ook al zal dat niet meevallen hier.
🙂 🙂 🙂

brombram
brombram
5 jaren geleden

Ben benieuwd wat er allemaal nog meer in gedaan wordt en of dat ook niet een factor is in het steeds vaker voorkomen van kanker.

Strijdervoorvrijheid
Strijdervoorvrijheid
Reactie op  brombram
5 jaren geleden

Wat denk je van senseo coffeepads, en nestle cups ik zou maar oppassen want je kunt niet eens zien wat daar in zit. Misschien wel houtmot vermengt met koffie essence van de meest chemische vorm. Je moet werkelijk overal kritisch naar kijken. Sinds het nieuwe millennium en 2012 is daadwerkelijk het grote mensje ruimen begonnen. Bob Marley waarschuwde ons al in 1 van zijn meerdere song: Onley the fittest of the fittest shall survife. Ga maar eens goed luisteren naar deze protestzingers, Deze man en niet alleen hij waarschuwde de wereld bevolking voor alle autoriteiten ter wereld. Of je het geloven wilt of niet, hierom zijn deze mensen (profeten) vermoord. Ook Jim Morrison en vele andere, omdat zij jou en mij de ogen wilde openen.

Strijdervoorvrijheid
Strijdervoorvrijheid
Reactie op  Strijdervoorvrijheid
5 jaren geleden

Nog eentje, zelfs kaas komt tegenwoordig niet eens meer bij de boer vandaan. Ik kijk er niet gek van op dat we vandaag of morgen horen, dat het in grote getale bij Shell wordt geproduceerd.

Joop
Joop
Reactie op  Strijdervoorvrijheid
5 jaren geleden

Van het merk Nestlé kun je er 100% van uit gaan dat je belazerd wordt en je alleen chemische troep eet of drinkt. Ik mijd het al jaren als de zwarte pest, in mijn huis en mijn lichaam geen rotzooi van dit merk. Het zou verboden moeten worden, boycotten die chemische fabriek.

helder
helder
5 jaren geleden

je hebt toch voedsel-maffia ? en dit is wat ze doen.

René
René
5 jaren geleden

Elke grote massa voedselmakers doen dat ook de dure merken niet allern de goedkope sat is een illusie. Om re denkeb dat her duurdere voedsel niet heeft als alles echt was zou ger niet neer vetaalbaar zijn alleen scharrelboeren en natuurwunkels maar saar is oik de prijs naar

donderpoes26
donderpoes26
5 jaren geleden

Ik heb denk ik het geluk dat ik een grote tuin heb, ik heb een moestuin en verbouw zoveel mogelijk groenten zelf. Ook ruil ik met de buurman en koop ik mijn vlees bij de slager op de hoek. Ik maak zelf boter uit zelfgewonnen room van het melk rechtstreeks van een hobbieboer.

Zoveel mogelijk biologisch zelf maken. Sinds ik (zoveel mogelijk) gestopt ben met alle E-nummers voel ik me veel fitter en ben ik bewuster van alles om me heen. Kortom wakkerder.

De waas in mijn hoofd is verdwenen en ik zie dingen helderder.

Probeer, als dit mogelijk is, met je omgeving ook zoiets af te stemmen. Het opent een nieuwe wereld.
Zie de mogelijkheden.

Rene
Rene
5 jaren geleden

cellulose en hout zijn niet slecht voor je, het is het bruine in volkoren brood.
en zolang er een markt voor is zullen dit soort producten altijd blijven komen.
arme mensen willen ook graag meedoen, en dus kopen ze goedkopere nep producten.

het smaakt hetzelfde (denken ze) en het heeft dezelfde structuur en is per definitie niet ongezond voor je.
en dus wordt dit gekocht en wordt er geld aan verdiend. niet heel veel meer dan het echte spul want de marges zijn kleiner. wel word er meer volume gemaakt er zijn immers meer arme mensen.

dit zie je in de hele voedsel industrie, denk aan krabsalade; is koolvis (kattenvoer) met wat krabolie voor de smaak. een stuk goedkoper dan echte krab, niet ongezond en niet van echt te onderscheiden.

Rene
Rene
Reactie op  Rene
5 jaren geleden

we kunnen ook terug naar 60 jaar geleden vlees alleen op zondag, verder een homp brood, worst en kaas ,aardappels en als je mazzel had wat groenten, de rest vers fruit, vis allerlei luxe artikelen waren alleen voor de elite.
de voedselindustrie heeft er wel voor gezorgd dat iedereen mee kan doen, niet dat je daar gezonder van wordt, maar ze dwingen niemand, het is nog steeds je eigen keuze wat je in je winkelmandje stopt.

hopeloos
hopeloos
5 jaren geleden

het is toch allang bekend dat restaurants ook aardappel-gebaseerde producten toepassen ipv kaas, en je moet een kenner zijn om het door te hebben. Jammer dat ze er zo stiekem over doen want bij de veganisten onder ons zouden ze zich hiermee juist populair kunnen maken. Maar zoals altijd gaat het weer om geld, altijd weer geld…

Peter
Peter
Reactie op  hopeloos
5 jaren geleden

Is dat zo? Waar baseert u dit op? Ik heb dit in 36 jaar als restaurantkok nog niet meegemaakt.
Feiten graag!!!!!

Vincent
Vincent
5 jaren geleden

Ik denk dat de gemiddelde voedselproducent gniffeld bij dit bericht. Anno 2016 zijn alle producten op zijn best voorzien van de minimale noodzakelijke productstoffen om dit zo te mogen noemen.
De rest is vulmiddel of goedkoop alternatief.
Dit weet stiekum toch iedereen?! Kip met water, exotische sappen aangelengd met een flinke dosis appel sap, groente paketten waar altij een verdachte hoeveelheid wortel inzit terwijl dat niet bij het product hoort.
Vissticks welke allang niet meer de vissoorten bevatten welke ze horen te zijn (zowat uitgestorven, hoe kunnen ze ook anders) enz enz.. de supermarkt staat er prop en prop vol mee..
Arm, modaal of elite; tenzij je het zelf vers in laat vliegen wordt je genaaid.. en het mag van de overheid…zolang je maar voldoet aan de minimale hoeveelheid van wat je wilt verkopen. Helaas is dat zelfs soms een probleem blijkbaar.. zoals bij parmezaanse kaas of paar..kuch..rund..

Maar dat is toch echt niet nieuw?!
We klagen graag maar doen er niks aan. Het schijnt in Duitseland al wat beter te zijn..hoewel als deze attitude europees gemeengoed wordt kan elke voedsel producent hiervan mee profiteren.

Hetzelfde gebeurd ook in de pharmacie en de vitaminebranche hoor..
Maar wat doe je er aan?! Meer naar de markt? als je daar tijd voor hebt..
De AH’s draaien op mensen die geen tijd denken te hebben!

Orlando
Orlando
5 jaren geleden

Gaat dit over al geraspte parmezaan of die parmezaan blokken die je zelf kunt raspen (die kopen wij altijd)

Joop
Joop
Reactie op  Orlando
5 jaren geleden

Ik mag toch aannemen dat die blokken wel echte kaas is……

Orlando
Orlando
5 jaren geleden
x

Check Also

bijsluiter

Bizar: apotheker ontdekt dat bijsluiter Janssen-vaccin volledig blanco is!

Op social media circuleert een filmpje waarin ...

corona

Toparts waarschuwt: coronaprik doodt grote aantallen mensen

Normaal gesproken wordt een medicijn door de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

18
0
We lezen graag je reactie!x