Propaganda

VIDEO: “NOS Journaal is spreekbuis voor gevestigde belangen en elite”

Help ons door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Rob Wijnberg werkte onder meer voor de Telegraaf, de Groene Amsterdammer en het NRC. De meeste mensen kennen hem als oprichter van De Correspondent.

Die richtte hij op omdat ‘onze nieuwsvoorziening in de kern kapot is’. “Nieuws is zo gefocust op de uitzondering dat de structurele ontwikkelingen buiten beeld blijven,” merkt hij op in Café Weltschmerz.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Journalistiek is volgens Wijnberg verworden tot een industrie, waar kijkcijfers, lezersaantallen, advertentie-inkomsten en winst gelden als graadmeters voor succes.

Status quo

Hij vindt het NOS Journaal ‘een status quo bevestigend medium’. “De verslaggeving van de NOS over de financiële crisis in Griekenland is één lange reclame voor Jeroen Dijsselbloem.”

Het NOS Journaal is volgens Wijnberg een spreekbuis voor gevestigde belangen en de elite in Den Haag.

Zoals Joris Luyendijk zei: “Als je de wereld wilt kennen volgens het nieuws, weet je precies hoe deze er niet uitziet.”

Zakken vullen

Hij onderschrijft ook het wantrouwen tegen gevestigde politici. “Draaideurpolitici die oreren over hun idealen en dan na vier jaar de deur uitlopen om als commissaris hun zakken te vullen zonder echt iets bij te dragen.”

Neem bijvoorbeeld Neelie Kroes, die als Eurocommissaris verklaarde nooit meer iets te zullen doen in het bedrijfsleven. Na haar vertrek accepteerde ze echter gelijk een bestuursfunctie bij Uber.

[Café Weltschmerz]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
John
John
7 jaren geleden

Oud nieuws ?

exegese
exegese
7 jaren geleden

Een waarheid als een koe ! Ik kocht ooit een auto van een freelance journalist, ik raakte aan de praat over zijn werk en hij vertelde me in alle eerlijkheid dat hij weinig voldoening vond in zijn werk. Hij vertelde me dat hij feitelijk het veldwerk verrichtte om de verhalen aan te leveren die bij de redactie worden ingeleverd. Die bekijkt en beslist dan voor 100% wat ze ermee doen, als ze het gebruiken wordt het meestal zo verdraaid en veranderd dat je vaak je eigen werk amper nog terug kent. Van inspraak is geen enkele sprake, verbieden om het in de veranderde vorm te gebruiken zou kunnen, maar dat betekent ook geen geld. Dat is hoe ons nieuws in elkaar gedraaid wordt. Leugenachtige smeerlapperij bedoelt om het volk te misleiden.

Derek
Derek
7 jaren geleden

propaganda TV bij uitstek……

De Waarheid
De Waarheid
7 jaren geleden

Hmmm ben nu bijna 50, en in mijn jonge jeugd wist ik dit al… alleen de grote massa zal dit nooit inzien.. helaas… want daar zorgen ze wel voor op hoger nivo..

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x