Buitenland

De reis naar het middelpunt van de aarde die bijna doorging

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 1818 kregen 500 staatshoofden, wetenschappelijke genootschappen en universiteiten een brief van de Amerikaan John Symmes. “Ik verklaar hierbij dat de aarde hol is en van binnen bewoonbaar is,” begon hij.

“De aarde bestaat uit een holle schil met binnenin meerdere andere schillen. Rond de polen kunnen grote openingen worden gevonden. Ik ben er klaar voor om de holle aarde te verkennen, als de wereld mij bij deze onderneming wil steunen,” ging hij verder. “Ik wil mijn reis in de herfst samen met 100 metgezellen vanuit Siberië beginnen. Ik neem aan dat we rond 62 graden noorderbreedte een warm en rijk land aantreffen waar dieren en misschien ook mensen leven. We keren in de lente erna weer terug.”

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Symmes kreeg geen aanmeldingen. Toch trok hij tijdens zijn tour door de VS in de jaren 1820 veel publiek en wist hij zelfs een congreslid te overtuigen van het nut van de expeditie. Het congreslid vroeg de politici in Washington de reis naar de Noordpool te financieren zodat de 6400 kilometer brede ingang naar de ‘holle aarde’ kon worden ontdekt.

Symmes werd gesteund door Jeremiah Reynolds, redacteur van een grote krant in Ohio, majoor Thomas H. Long – een vooraanstaand militair deskundige – en ook kreeg hij een uitnodiging van graaf Romanoff uit Rusland.

De expeditie ging uiteindelijk niet door omdat de Amerikaanse president Andrew Jackson tegen het plan was. Symmes schreef zelf nooit een boek over zijn theorie, maar veel andere auteurs bespraken zijn theorie in hun eigen werken.

De reis naar het middelpunt van de aarde die bijna doorging
Versie van een holle aarde, met openingen bij de polen (The Southern Bivouac)

Symmes, die in 1829 ziek werd en kwam te overlijden, had een grote en blijvende invloed op de Amerikaanse wetenschap. Reynolds wist de poolexpeditie uiteindelijk van de grond te krijgen, alleen voeren de schepen de verkeerde kant op.

Het Amerikaanse Congres financierde nog een expeditie, dit keer naar de Zuidelijke Grote Oceaan. Er werden 300 eilanden in kaart gebracht, maar men kwam niet verder dan de kustlijn van Antarctica.

Na de dood van Symmes werden er nog een aantal expedities georganiseerd naar de polen. Hitler stuurde zelfs een expeditie naar Antarctica om de opening naar ondergronds gelegen gebieden te vinden. In 2005 werd nog een expeditie gepland door Steven Currey Expeditions om op de Noordpool naar mogelijke openingen naar de binnenste aarde te zoeken.

[Wired]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
9 jaren geleden

Bestaat er een beschaving daar in de holle aarde ?
Ik vraag het me af.
Het zou kunnen.
Ik ben er niet geweest.

U ?

A.S
A.S
9 jaren geleden

Daarom ben je ook een Aardebewoner en geen Holbewoner….hihi

ik vind het alleen maar logisch klinken dat planeten hol zijn van binnen… en in een geval als aarde bewoonbaar.
plus dat er wezens zoals jij en ik of mischien wel heel anders zijn.

maar of dat nou onze vriendjes zijn….? tijd om uit te zoeken lijkt me.

wie weet kunnen ze ons een handje helpen, zo niet weet de mensheid hun wel…..(censuur)

Eric
Eric
9 jaren geleden

In de ‘holle’ aarde zit alleen magma en een ijzeren kern van enkele honderden kilometers doorsnede. Volgens mij heeft de wetenschap dat inmiddels ontelbare keren bewezen! Als vandaag de dag iemand gelooft dat de aarde hol is en er bij de polen ingangen zijn….. Ga naar de huisarts een vraag een doorverwijzing naar de GGZ.

Ultimate
Ultimate
9 jaren geleden

Toen is men erachter gekomen dat er alleen maar ijs, land en water aanwezig was.
Waarom dit fabeltje in stand houden?

Back to top button
37
0
We lezen graag je reactie!x