Financieel

De schaduwelite is te groot voor de cel

Help mee door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaan Brandon Garrett toont in zijn boek Too Big to Jail aan hoe bedrijven die de wet overtreden immuun zijn voor zware straffen. Het is vaak een strijd als David tegen Goliath.

Er zijn wel voorbeelden van individuele veroordelingen, maar dat zijn uitzonderingen. Garrett bestudeerde voor zijn boek strafzaken tegen Siemens (omkoping), KPMG (belastingontduiking), HSBC (witwassen van drugsgeld) en BP (milieuverontreiniging). Hij concludeert dat de meeste strafzaken tegen grote bedrijven – waaronder ziekenhuizen, militaire aanbesteders en medicijnmakers – uitmonden in een schikking met de belastingdienst.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Hoogleraar: "Schaduwelite beschermt de banken, word boos!"Goldman Sachs kreeg in 2010 een boete van 550 miljoen dollar wegens handel in dubieuze aandelen. De rechter gaf de bank opdracht hervormingen door te voeren. Goldman bleek later weinig te hebben gedaan om verbeteringen door te voeren en kreeg nog een boete van vier miljard, een fractie van het vermogen van de zakenbank.

Hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen legt in zijn boek De schaduwelite voor en na de crisis uit waarom de private sector bijna niet door de overheid kan worden aangepakt. We zijn steeds afhankelijker geworden van financiële markten, waardoor er eigenlijk alleen nog maar wordt gedacht in termen van rendement en winst.

Engelen trekt fel van leer tegen de zogeheten schaduwelite, de mensen die het volgens hem de afgelopen decennia voor het zeggen hebben gehad: “Bankiers, vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars, hun politieke handlangers bij gemeenten, de parafinanciële hulptroepen en de sprookjesvertellers die het allemaal van legitimatie hebben mogen verzien: economen, consultants, opinieleiders, commentatoren.”

In de twee decennia tot aan de crisis werd in Nederland een financieel waterhoofd gecreëerd dat mondiaal zijn gelijke niet kent. Met desastreuze gevolgen: toonaangevende banken die met geld van de belastingbetalers van de ondergang gered moesten worden, een dramatische toename van het aantal huishoudens met torenhoge hypotheekschulden en een alsmaar stijgende werkloosheid.

Desondanks probeert een hecht netwerk van bankiers, accountants, advocaten, trustboeren, lobbyisten, toezichthouders en een enkele verdwaalde politicus de geoliede geldmachine zoveel mogelijk te beschermen tegen in wetgeving verpakte volkswoede. Volgens Engelen heeft de schaduwelite niets heeft geleerd. Door te lobbyen, dreigen, chanteren, verwarren, spinnen, framen, verhullen, verdraaien en verzwijgen probeert de schaduwelite alles zoveel mogelijk bij het oude te laten.

[FD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
aad; vdf spruit
aad; vdf spruit
9 jaren geleden

Tip voor het lezen van Ewald Engelen zijn boek, zoek de eerste druk daar staat meer in dan de tweede druk je geeft.
ook iets eliters. of met opzet weg gelaten???

m.b
m.b
9 jaren geleden

zolang we met z’n allen de produkten blijven kopen (spullen, tv programma’s, kranten, bladen, etc) zijn we zelf medeschuldig.

Zonnemax
Zonnemax
9 jaren geleden

Dit is een illusie die in stand gehouden wordt:
“We zijn steeds afhankelijker geworden van financiële markten, waardoor er eigenlijk alleen nog maar wordt gedacht in termen van rendement en winst”

Wie zou er nog durven beweren dat we wereldwijd (en om te beginnen in Nederland) niet heel eenvoudig in staat zijn om ieder mens onvoorwaardelijk te voorzien in de basisbehoeften, zonder verplichte tegenprestatie?

Er moet wel een meerderheid zijn die dit wil en die zich vervolgens “niet uitelkaar laten spelen”.
Een hechte groepering zou moeten ontstaan met één enkel aandachtpunt:
“Ieder mens (eerst) in Nederland onvoorwaardelijk voorzien in de basisbehoeften”. Opnemen als grondrecht.

Dat dit in de uitwerking tot allerlei ideologische discussies kan leiden en de invulling niet altijd precies is zoals ieder afzonderlijk voor ogen heeft, over die schaduw moeten we dan eens heen springen en het grotere doel voor ogen houden!

mich
mich
9 jaren geleden

laten we eerst maar is uit de EU stappen..

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x