Homepagina » Financieel » De schaduwelite is te groot voor de cel

De schaduwelite is te groot voor de cel

De Amerikaan Brandon Garrett toont in zijn boek Too Big to Jail aan hoe bedrijven die de wet overtreden immuun zijn voor zware straffen. Het is vaak een strijd als David tegen Goliath.

Er zijn wel voorbeelden van individuele veroordelingen, maar dat zijn uitzonderingen. Garrett bestudeerde voor zijn boek strafzaken tegen Siemens (omkoping), KPMG (belastingontduiking), HSBC (witwassen van drugsgeld) en BP (milieuverontreiniging). Hij concludeert dat de meeste strafzaken tegen grote bedrijven – waaronder ziekenhuizen, militaire aanbesteders en medicijnmakers – uitmonden in een schikking met de belastingdienst.

Hoogleraar: "Schaduwelite beschermt de banken, word boos!"Goldman Sachs kreeg in 2010 een boete van 550 miljoen dollar wegens handel in dubieuze aandelen. De rechter gaf de bank opdracht hervormingen door te voeren. Goldman bleek later weinig te hebben gedaan om verbeteringen door te voeren en kreeg nog een boete van vier miljard, een fractie van het vermogen van de zakenbank.

Hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen legt in zijn boek De schaduwelite voor en na de crisis uit waarom de private sector bijna niet door de overheid kan worden aangepakt. We zijn steeds afhankelijker geworden van financiële markten, waardoor er eigenlijk alleen nog maar wordt gedacht in termen van rendement en winst.

Engelen trekt fel van leer tegen de zogeheten schaduwelite, de mensen die het volgens hem de afgelopen decennia voor het zeggen hebben gehad: “Bankiers, vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars, hun politieke handlangers bij gemeenten, de parafinanciële hulptroepen en de sprookjesvertellers die het allemaal van legitimatie hebben mogen verzien: economen, consultants, opinieleiders, commentatoren.”

In de twee decennia tot aan de crisis werd in Nederland een financieel waterhoofd gecreëerd dat mondiaal zijn gelijke niet kent. Met desastreuze gevolgen: toonaangevende banken die met geld van de belastingbetalers van de ondergang gered moesten worden, een dramatische toename van het aantal huishoudens met torenhoge hypotheekschulden en een alsmaar stijgende werkloosheid.

Desondanks probeert een hecht netwerk van bankiers, accountants, advocaten, trustboeren, lobbyisten, toezichthouders en een enkele verdwaalde politicus de geoliede geldmachine zoveel mogelijk te beschermen tegen in wetgeving verpakte volkswoede. Volgens Engelen heeft de schaduwelite niets heeft geleerd. Door te lobbyen, dreigen, chanteren, verwarren, spinnen, framen, verhullen, verdraaien en verzwijgen probeert de schaduwelite alles zoveel mogelijk bij het oude te laten.

[FD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • m.b schreef:

  zolang we met z’n allen de produkten blijven kopen (spullen, tv programma’s, kranten, bladen, etc) zijn we zelf medeschuldig.

  20 likes
  • Kalki schreef:

   Daar heb je gelijk in!

   5 likes
  • baard jan schreef:

   Als al die complottheorien waar zijn kan je ze beter allemaal ontoerekeningsvatbaar verklaren omdat ze gehypnotiseerd en verdoofd zijn. Een gepest kind hou je toch ook niet medeschuldig omdat hij maar niet zo zwak had moeten zijn tegenover zijn pesters? Maar ja aan de andere kant ieder mens blijft natuurlijk verantwoordelijk voor al zijn eigen daden met alle gevolgen van dien. De vrije wil blijft een fascinerend denkspelletje.

   2 likes
 • mich schreef:

  laten we eerst maar is uit de EU stappen..

  23 likes
 • Mammon schreef:

  Dan moeten wij als Burgers heel vlug burgerrechtbanken beginnen een eigen burgerleger opzetten een eigen burgerdefensie opzetten en zorgen voor ons eigen hachje!

  Als wij kleine mensen met grote aantallen deze Elite platwalsen zijn ze afgewerkt!

  Er zijn slechts 2 dingen nodig: Lef en een grote mond, daar kom je heel ver mee!
  Dit in combinatie met zeer grote aantallen geeft ons onze macht terug

  17 likes
  • Kalki schreef:

   Dat vraagt om helden!

   4 likes
  • Edwin schreef:

   WIJ als BURGERS?
   Gaan we nu weer met dat “wij tegen zij” gevoel zitten klooien?
   Lost geen bal op……..

   Welke WIJ, zeg me eens welke WIJ?
   Als ik al zie hoe WIJ de afgelopen weken na die droevige toestand in parijs elkaar met de wildste theorieen bestoken en elkaar aanvallen op deze site, moet ik alleen maar lachen om deze stakkerige rebelse houding..

   Wie zijn die WIJ dan, die zogenaamde moderne wannabe-robin hoods die tegen die slechte gevestigde orde in opstand willen komen, en wie garandeert mij dat zodra WIJ aan de macht komen, het er opeens allemaal veel rooskleuriger uit gaat zien?

   Ja, revolutie verandert dingen, maar of die veranderingen het leven er beter op maken betwijfel ik.
   Mensen die overal het kwaad in zien, maken ZELF onderdeel uit van dat kwaad waar ze zich zo aan ergeren.

   0 likes
 • aad; vdf spruit schreef:

  Tip voor het lezen van Ewald Engelen zijn boek, zoek de eerste druk daar staat meer in dan de tweede druk je geeft.
  ook iets eliters. of met opzet weg gelaten???

  4 likes
  • Ferry schreef:

   …vermoedelijk een deel weggelaten onder “zachte” dwang en spijtig heb ik dat boek nog niet gelezen.
   Als het een troost mag wezen dan is België wel koploper in het schaduw politiek volg dan eens alle aanklachten tegen die witte-boord criminelen nooit komt het tot een veroordeling met gevangenis straf.
   Iedere uitspraak lijkt op een vorige; verjaard, niet genoeg bewijs, teveel media aandacht, procedure fouten, een schikking, en andere uitvluchten.
   En daarmee houden die een blanco strafregister.

   7 likes
   • Faith schreef:

    De arrogantie van die witte boordencriminelen is schreinend. Ze zullen de term ”too big to jail” ook wel zelf wel verzonnen hebben want toen ik het voor het eerst hoorde, dacht ik aan mannen die te groot voor een cel zijn. Nu zijn die cellen volgens mij best hoog genoeg om die ventjes in te plaatsen. Zo rond de 1.75 a 1.95, wie weet nog wat types van 2.00 meter maar gek veel langer kunnen ze niet zijn. Ze passen er dus wat mij betreft prima in. En een her-opvoedingsprogramma graag.

    5 likes
  • Henk schreef:

   Engelen heeft in financiële kringen veel kritiek gekregen op sommige passages uit zijn boek. Hem werd vooral teveel het spelen op de man verweten. Hij had als deskundige en andersdenker juist een status gekregen die hem regelmatig adviesopdrachten opleverde, maar door zijn ongefundeerde persoonlijke aanvallen dreigde hij die te verliezen. Dit verklaart wellicht het verschil tussen druk 1 en 2.

   2 likes
 • hannie schreef:

  Het is de schaamte voorbij , de blauwe brieven rollen de bus weer in ,,, als oudere moet ik 81 terug betalen en waarvoor ,,,sprak net een jonge vrouw klein inkomen 300 terug betalen ,,,,
  demensen snappen er niets meer van ,,en raken uit hun doen.
  hoorde net van een man ,,er werd een vraag aan Rutte gesteld ,waarom alleen de “”gewone mensen “” terug moeten betalen en niet de rijlke ,,,,,antwoord ,daar zijn er maar weinig van
  ongehoord ,de politici bezitten geen enkel werkelijkheids gevoel , walgelijk .
  Met mijn huis vrouwen verstand dacht ik ,al die mensen die hebben mogen en kunnen studeren
  zullen de boel wel recht trekken ,,het zijn een stel nullen.
  ze leven met een groot euro teken in hun kop ,,en ontmenselijke de samenleving …

  14 likes
 • Zonnemax schreef:

  Dit is een illusie die in stand gehouden wordt:
  “We zijn steeds afhankelijker geworden van financiële markten, waardoor er eigenlijk alleen nog maar wordt gedacht in termen van rendement en winst”

  Wie zou er nog durven beweren dat we wereldwijd (en om te beginnen in Nederland) niet heel eenvoudig in staat zijn om ieder mens onvoorwaardelijk te voorzien in de basisbehoeften, zonder verplichte tegenprestatie?

  Er moet wel een meerderheid zijn die dit wil en die zich vervolgens “niet uitelkaar laten spelen”.
  Een hechte groepering zou moeten ontstaan met één enkel aandachtpunt:
  “Ieder mens (eerst) in Nederland onvoorwaardelijk voorzien in de basisbehoeften”. Opnemen als grondrecht.

  Dat dit in de uitwerking tot allerlei ideologische discussies kan leiden en de invulling niet altijd precies is zoals ieder afzonderlijk voor ogen heeft, over die schaduw moeten we dan eens heen springen en het grotere doel voor ogen houden!

  11 likes
 • Kalki schreef:

  De schaduwelite hebben een Goude Toekomst voor de mensheid gedwarsboomd.

  7 likes
 • speedmaster schreef:

  dit artikel is ongeveer even informatief als zeggen dat de paus katholiek is.

  3 likes
 • x

  Check Also

  En u dacht dat u als stemgerechtigde burger de baas was in dit land. Wat u (waarschijnlijk) nog niet wist over koningen en banken

  Door zakenmagnaat, financier en filantroop Hugo Salinas ...

  Goldman Sachs ziet de Europese Unie als voorloper van dictatoriale wereldregering. Farage trekt van leer

  Banken en multinationals proberen een dictatoriale wereldregering ...

  >