Financieel

Libor-gate: ‘speciaal onderzoek’ naar Deutsche Bank

Help door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Duitse markttoezichthouder is een speciaal onderzoek gestart naar de vermeende betrokkenheid van Deutsche Bank bij de rentefraude.

De toezichthouder voegt zich daarmee bij de andere autoriteiten die momenteel onderzoek doen naar ’s werelds grootste banken, aldus persbureau Reuters op basis van ingewijden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Amerikaanse, Europese en Japanse autoriteiten nemen meer dan 10 grote banken onder de loep die ervan worden verdacht de Libor-rente te hebben gemanipuleerd. Dat is de rente waartegen banken bereid zijn geld op de geldmarkt te lenen. De rente wordt gebruikt voor veel financiële producten, waaronder de hypotheek- en de spaarrente. Wereldwijd gaat het om vele biljoenen euro’s. Tot dusverre heeft alleen de Britse bank Barclays schuld bekend. Afgelopen week kreeg de financiële reus een boete van meer dan 360 miljoen euro opgelegd.

Panel

Het panel van 18 banken dat de Libor-rente samenstelt bestaat uit: Bank of America, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays Bank, BNP Paribas, Citibank NA, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, Deutsche Bank AG, HSBC, JPMorgan Chase, Lloyds Banking Group, Rabobank, Royal Bank of Canada, Société Générale, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe, Norinchukin Bank, Royal Bank of Scotland Group en UBS AG.

Negen van deze banken zijn betrokken bij het manipuleren van de zilver- en goudmarkt, te weten: Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, Merrill Lynch (Bank of America), Royal Bank of Scotland en UBS.

BaFin

De Duitse toezichthouder voor de financiële markten BaFin is nu een ‘speciaal onderzoek’ gestart naar Deutsche Bank, aldus de ingewijden. Het onderzoek is vele malen ingrijpender dan een routineonderzoek. De voorlopige resultaten worden halverwege juli verwacht.

Eerder dit jaar gaf Deutsche Bank als eerste Duitse bank te kennen mee te zullen werken aan het onderzoek naar de rentemanipulatie.

Gedagvaard

De bank was niet bereid commentaar te geven, maar verwees naar haar kwartaalrapport waaruit blijkt dat de bank inmiddels door verschillende Amerikaanse en Europese autoriteiten is gedagvaard in verband met het gesjoemel met de rentetarieven. Zij hebben de bank ook verzocht bepaalde informatie over te dragen.

Deutsche Bank werkt voor de samenstelling van de Libor-rente samen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC, toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Het onderzoek heeft betrekking op de periode tussen 2005 en 2011.

Afspiegeling

Ten tijde van de financiële crisis tussen 2006 en 2008 werden over en weer beschuldigingen geuit dat de Libor-rente niet langer een goede afspiegeling was van de prijs die banken daadwerkelijk rekenden voor producten. Op de beurs moest Deutsche Bank vrijdag 5,1 procent inleveren.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

goed zo laat maar gebeuren …woeha en het is nog MAAR jul 2012 langzaam komt er schot in

dacross
dacross
11 jaren geleden

Ze hebben hun zakken al gevuld, straks worden er een paar zondebokken naar voren geschoven die een aantal jaren moeten zitten en daarmee is de kous af en wij zitten nog steeds in een crisis door die hufters. Zo zal het wereldwijd gaan ben ik bang. Allemaal levenslang voor de ellende die ze veroorzaakt hebben. En niet een paar jokers maar alle topfunctionarissen die hiervoor verantwoordelijk zijn. En ook op het gebied van de politiek de bezem er doorheen met die incapabele sukkels. Grote schoonmaak begint!

Ab
Ab
11 jaren geleden

Jep, het begin is er iig :D!!

sas
sas
11 jaren geleden

Prima laat die bankbel maar knappen,nu de verzekeringspuist nog uitknijpen!Daar zal ook veel rotzooi uitkomen!

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x