
Het Franse leger strijdt momenteel tegen de oprukkende rebellen in Mali. Er zijn verschillende redenen waarom Frankrijk actie onderneemt in het Afrikaanse land.
Mali is een oude kolonie van Frankrijk. Er wonen ongeveer 6000 Fransen in Mali en in Parijs verblijft een grote Malinese gemeenschap.
Volgens de Franse president François Hollande moet Mali een ‘verkiezingsproces en legitieme autoriteiten hebben in plaats van terroristen die de integriteit van het land bedreigen’. Maar niet iedereen is overtuigd van de nobele Franse motieven.
Natuurlijke rijkdommen
“Het doel van deze nieuwe oorlog is niets anders dan het bemachtigen van natuurlijke Malinese rijkdommen zoals goud, uranium en petroleum,” stelt Global Research.
Vanuit Frankrijk is er ook kritiek. De militaire interventie in Mali is ‘slecht doordacht’, aldus de Franse oud-premier Dominique de Villepin. Hij vergelijkt de actie zelfs met de Amerikaanse ‘oorlog tegen het terrorisme’.
Olivia U. Rutazibwa van de Universiteit Gent voegt daaraan toe dat vooral de inname van Bamako door antiwesterse krachten Frankrijk om economische en ideologische redenen nerveus maakt.
Gijzeling
De gijzeling op een aardgascomplex in het oosten van Algerije gooit olie op het vuur in het conflict in Noord-Afrika. Maar over de identiteit en motieven van de gijzelaars is veel onduidelijk. Volgens Reuters blijkt bovendien uit nieuw onderzoek dat de gijzeling niet in de nasleep van de Franse activiteiten in Mali georganiseerd kan zijn.
Uit een recente analyse van Celebritynetworth.com werd duidelijk dat de Malinese koning Mansa Moussa de rijkste persoon is die ooit heeft geleefd.
Toen hij tussen 1312 en 1337 koning was van het Koninkrijk Mali waren de goudmijnen van Bambuk verantwoordelijk voor 50 procent van de wereldvoorraad. Moussa was mogelijk nog rijker dan de familie Rothschild en John D. Rockefeller.
François Hollande maakte begin deze maand nog bekend dat Frankrijk blijft vasthouden aan het dure kernwapenarsenaal ondanks bezuinigingen op Defensie. Volgens de Franse president zijn ‘de kernwapens essentieel voor de landsverdediging’.
Bron: Knack.be
Gerelateerd:
- Stealing Africa: de macht van een mijnbouwgigant (video)
- Diamantvelden Zimbabwe stelselmatig geplunderd
- Het internationale bankenkartel deel 2 (video)
- Het internationale bankenkartel (video)
- Was Malinese koning Mansa Moussa rijker dan Rothschild en Rockefeller?
En waar draait het om……GELD…..en geld is….MACHT.
Ik weet niet hoe het met jullie is mensen, maar ik word er niet goed van !
[quote name=”verbijsterd”]En waar draait het om……GELD…..en geld is….MACHT.
Ik weet niet hoe het met jullie is mensen, maar ik word er niet goed van ![/quote]
Wie wel??Maar toen de eerste beelden op het nieuws verschenen,was voor mij al duidelijk dat Frankrijk haar rijkdommen niet afstelen laat,en dat dit met het nodige geweld gepaard gaat, was voor mij gelijk al duidelijk.Want ja wat je gestolen hebt, geef je toch niet zomaar weer terug, daar vecht je toch voor??Dat noemt men nu staatshoofden IQ ofwel stro in het hoofd.Bloedvergieters!!
Dit is openlijk toegegeven door een Malinese uit Belgie(Ook de Belgskes sturen militairen,waarschijnlijk Franstaligen),dat het goed is,dat het westen zich moeit.Als voordeel,omdat ze dan ook van de grondstoffen kunnen profiteren.Tevens zei ze ook:De gedachte dat het in handen komt van islamieten,maakt de westerlingen collectief nerveus(ongeveer in die woorden). Wel grappig,dat dit uit de mond van van een Moslima.
Zoals vroeger de communisten het groter gevaar was,Zijn nu de moslims de grote zondebok. Ook gaf ze in een notendop weer,hoe het komt dat extremisten daar nu de boel overnemen.De ruzie is al lang aan de gang en nu zagen ze kans om actie te nemen. Dit is de uitleg op tv en het gaat al 3 dagen lang over die interventie + die onzin over “Lance armsterk”,maar dat is een ander verhaal natuurlijk(onbelangrijk gelul).
Mali heeft niet alleen veel goud in de grond maar ook veel Uranium. Bedenk dan dat Frankrijk, voor ik dacht 90%, afhankelijk is van kernenergie, dan begrijp je ook de “echte” belangen die er spelen.