Homepagina » Bewustzijn » “De wereld die je waarneemt met je zintuigen bestaat hoogstwaarschijnlijk niet”
"De wereld die je waarneemt met je zintuigen bestaat hoogstwaarschijnlijk niet"

“De wereld die je waarneemt met je zintuigen bestaat hoogstwaarschijnlijk niet”

Is onze werkelijkheid niets meer dan een extreem realistische computersimulatie? Begin deze maand zei ondernemer Elon Musk, de baas van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, tijdens een technologieconferentie in Californië dat de wereld die je waarneemt met je zintuigen hoogstwaarschijnlijk niet bestaat.

Volgens Musk is de kans minder dan één op een miljard dat we de ‘echte’ werkelijkheid zien. Omdat er waarschijnlijk heel veel beschavingen in ons universum leven, heeft een aanzienlijk deel daarvan al het punt bereikt waarop ze zeer realistische simulaties kunnen creëren, zo is zijn gedachte. De kans is dus groot dat we in één van die simulaties leven.

Matrix

Al meer dan 2000 jaar wordt gespeeld met de gedachte dat wat wij waarnemen niet de werkelijkheid is. Plato schreef al dat we slechts een afspiegeling zien van de werkelijkheid, een idee dat hij inzichtelijk maakte met zijn allegorie van de grot.

En in de scienfictionhit The Matrix staat de mens in dienst van machines, maar zijn ze zich daarvan niet bewust omdat zij alleen een gesimuleerde realiteit zien.

Een soort Sims gemaakt door aliens

Miljoenen spelers spelen tegelijkertijd realistische 3D-games waarin ze elkaar tegen het lijf kunnen lopen. Binnenkort komen daar virtual reality en augmented reality bij.

Als de ontwikkeling in dit tempo doorgaat, hebben we over 1000 jaar spellen waarin er geen onderscheid meer is tussen echt en nep. Misschien leven we wel in een soort Sims gemaakt door aliens.

Moeilijk te weerleggen

Ook de Belgische natuurkundige Thomas Hertog stelt vast dat de zogeheten simulatiehypothese moeilijk te weerleggen valt. “We hebben geen enkele aanwijzing dat een fysische realiteit moet beantwoorden aan onze wiskundige modellen,” zegt hij.

Het is niet ondenkbaar om een universum te simuleren, aldus Hertog. Hij merkt op dat we de vorming van een sterrenstelsel al in detail kunnen simuleren.

[NRC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • frans schreef:

  Wij hebben een fysieke aarde, wij hebben fysieke lichamen, wij zijn fenomenen uit de Goddelijke natuur.
  Wij kunnen dingen maken, en wat wij vervolgens doen is die gemaakte dingen najagen, willen hebben, begeren.
  Dat eindeloze najagen, en begeren, veroorzaakt de zieke gedachten dat wij een computersimulatie zijn.
  ‘Computersimulatie’ dat woord bestaat, sinds we computers hebben, een menselijke schepping of maaksel.
  Dus wie denkt sterrenstelsels met computersimulaties te kunnen maken? Die mens ja.
  Geen enkel sterrenstelsel is uit een computersimulatie ontstaan! Met zo’n grote ‘duikbril’ op kun je nog veel meer nep maken.
  Maar geen sterrenstelsel.!
  Onze wereld is inderdaad een gespiegeld geheel. Maar geen computersimulatie.
  Dan moet je nu onderzoeken wat Plato heeft bedoeld met gespiegeld zijn.
  Ontdek in jezelf dat je de door jezelf gemaakte materiële dingen niet moet najagen. en je je er dus tegen af moet zetten om zelf hogerop te komen in jezelf. Dus spiritualiseren. De wijsheid waarmee de natuur is gemaakt, je lichaam is ontworpen, met de grootste liefde bejegenen en de liefde er in brengen. Dan ben je de zogenaamde computersimulatiegedachte snel vergeten.
  Dan is de Matrix waarin je een menselijke machine bent niet mogelijk, dan reageer je als mens niet als een apparaat.
  Dan is zombie worden niet mogelijk! Omdat je je vrij maakt van de materie! De mens gaat door het materiebewustzijn heen blijft er niet in hangen! Wie er in hangen blijft, gaat simuleren omdat hij de doorgang door de materie niet kan vinden. (Labyrint.)
  Ik kan echt niets met die gesimuleerde heelallen!! Omdat ze niet bestaan!

  22 likes
  • Padja schreef:

   Als je de bijbel mag geloven waren Lazarus en Jeusus heuse zombies.

   Het verhaal van god de schepper of computer als schepper zijn in wezen gelijkwaardig met Intelligent Design als grondslag.

   2 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Plato kon dat zo’n 400 jaar vChr.beter vertellen dan in dit artikel

  9 likes
 • Kalki schreef:

  Zo simuleren de Bilderberggroep o.a. rechtszaken om de zintuigen te ontregelen.

  5 likes
 • Berenbotje schreef:

  Ik heb mijn Windows computer net gevraagd of ik zijn simulatie was en hij zij nee. Hij zij dat hij de simulatie is van de geest van Bill Gates en dat Bill kleine stroomstootjes gekoppeld heeft aan computertaal en hardware.
  PC zei dat ik echt ben en hij nep is. Hij zei dat hij codetaal moet hebben, stroom moet hebben, chips en ander hardware moet hebben en alleen maar kan lezen en uit zichzelf niks kan bedenken en uitvoeren. Hij zei dat hij een ezel is die zich meermaals aan dezelfde steen stoot en dan crashed.

  7 likes
 • Jeff schreef:

  Het zou best mogelijk kunnen zijn, dat we iets niet waarnemen wat er wel is. Een vlieg; die stekeblind is, heeft waarschijnlijk het idee, dat hij/zij alles weet, omdat ie/zij niet beter weet. Ze voelen de wind, ruiken nemen temperatuur verschillen waar, wellicht ruiken ze en voor hen is geen plekje onbekend. Ze zijn niet bekend met het fenomeen zien. En ga nou is de vinger leggen op wat wij niet waarnemen… dat is hetzelfde als die vlieg uitleggen dat ie niets ziet.Echter gerelateerd aan die vlieg, heb ik het geloof dat wat er is er ook is. Wat ik mis kan een handicap zijn of de manier waarop ik pleeg te zijn.

  4 likes
  • Teix schreef:

   Beste teug dmt nemen. Dan is dat ‘mogelijke’ er niet.

   2 likes
  • Sjoerd schreef:

   Een vlieg is dus alles behalve blind. Bij de kop van een vlieg vallen de twee ogen meteen op. Ze hebben een roodbruine kleur en zijn samengesteld want ieder oog bestaat uit afzonderlijke deeltjes. De vlieg ziet de omgeving dan ook in een soort mozaïek. Die deeltjes worden ook facetten genoemd. Elk oog heeft er meer dan 3000! Een vlieg ziet dus heel goed.

   0 likes
 • wolfje schreef:

  er is zoveel moeilijk te weerleggen. daarom wordt de realiteit ons dagelijks weer voorgeschreven door onze ‘leiders’. en beter stelt u geen vragen

  5 likes
 • Elise49 schreef:

  Halve gare. De natuur laat zich niet overnemen. Wordt tijd dat men de kunstsatellieten uit de lucht knalt. En dat gaan ze zelf ook doen. Op het laatste moment. “Ruzie” in de ruimte. Zie The economist jan. 2016. Luguber blad, waarbij al veel tekeningen uit zijn gekomen. Pijlen door EK/grasmat. Zeg nou zelf: Dit toernooi is nu al besmet/het is net begonnen. 6900 punten piek FTSE100. Bosbrand Canada. Zie specifiek Canadees huisje in brand. Tanks. Tijdklok om zon(verwijst naar pagina 3109 Hebreeuwse bijbel) enz.
  Ik verzin/voorspel dit niet, dat doen zij. Natuur krijgt de schuld. Natuur gaat een pak slaag uitdelen. Hoeveel slaag moet je krijgen om in te zien, dat je zelf schuldig bent? Eeuwige leven bestaat niet. Ook niet in een game, simulatie, nano mens etc. Geloof je in zielen. Een vrije ziel kan alleen groeien in een natuurlijk lichaam. Als men als mens/chip die ziel bestuurt dan is die ziel niet meer vrij. Telepathie kun je zonder techniek nu al doen/doet men al eeuwen). Trap daar dus niet in. Het voordeel propaganda verhaaltje.
  Herken, wanneer men je ziel probeert in te dringen. Via tv of op straat enz.(Rostelli gebeuren) Dat moment voel je. Probeer dit te blokkeren.(Harry potter/dochter incredibles voorbeelden) Als je dit niet wilt, dan gebeurt dat ook niet. Denk aan reclame waarbij je heel snel coca cola krijgt te zien, zodat je drinken gaat halen. Heb je echt dorst? Nee. We hebben nu nog een vrije ziel, die afgestemd is op de natuurlijke orde. Dit is wat Tarik Z probeerde uit te leggen in zijn You tube filmpjes. Mens met navelstreng verbonden aan pc. Pc is onze god of hoe je het noemen wilt niet. Leven en systeem zijn 2 verschillende dingen/dimensies. Die onderscheid moet je blijven maken. Kun je dit niet meer, dan ben je al geen vrij mens meer.(los van het systeem denkend) En ja, ik ben ook niet perfect en zal ook wel eens in deze vallen trappen of heb het al gedaan zonder dat ik het wist. Heb ik nog hoop/zin in leven in deze chaos enz.? Jazeker. Zolang mogelijk mijn ziel/dierbaren beschermen tegen het kwade. En als de natuur mij neemt(als je dood gaat op welke manier dan ook/je verandert weer in stof) dan is het mijn lot.

  3 likes
 • Wim Blok schreef:

  Wat ben ik blij met dit bericht dan zijn al die verschrikkingen zoals oorlogen, onthoofdingen, terreuraanslagen allemaal niet echt gebeurd. Fijn.

  2 likes
 • René van Zalk schreef:

  Wat snuift Elon Musk allemaal ?

  1 likes
 • Danny schreef:

  Hier een artikel over plato’s allegorie van de grot, zeker de moeite waard:
  http://mens-en-samenleving.infonu.nl/filosofie/84245-the-matrix-platos-grotvergelijking-20.html

  1 likes
 • StefanZ schreef:

  Zou treurig zijn. Dan leven wij geen levens en is het “leven” niets waard

  1 likes
 • Dienand Christe schreef:

  Ik zou zeggen, geeft dit niet aan dat wij, de mens, onze eigen werkelijkheid kunnen scheppen? Want wat is nog het verschil tussen een ‘echte’ werkelijkheid en een gesimuleerde als deze beide niet meer als verschillend worden ervaren?

  0 likes
 • Foppe schreef:

  Dit artikel is al zo oud als de mensheid zelf. Tenminste, de titel van dit artikel. Voor de rest gaat het nergens over. Door onze hersenen “zien” we de wereld. Deze wereld is heel anders dan wat er daadwerkelijk is. Ga maar eens kijken op atoomgebied en protongebied, we zien die dingen niet maar dat is wat echt is. De pc waar ik op typ is heel anders dan wat ik zie, alles bestaat uit atomen en protonen. Dit is wat Plato schreef duizenden jaren terug.
  Waarom de schrijver er dan buitenaardse beschavingen bij haalt en simulatie van die buitenaardse wezen, het is mij een raadsel.
  Wat wel zou kunnen is dat er buitenaardse wezens zijn geweest die eencelligen hebben gepland op Aarde en toen gedacht hebben “ik ben benieuwd wat hier van komt”, toen zijn ze weggegaan en als ze over honderd jaar hier zijn dan zien ze de verschrikking die gekomen is van eencelligen. Dan worden we allemaal uitgeroeid, komen er weer aliens die eencellig leven plaatsen en over miljoenen jaren komen ze weer terug etc…

  0 likes
 • Openjeogenietjemond schreef:

  Waarom altijd aliens?
  Het zijn de goden
  En oke omdat ze niet aards zijn kan je het wel zo noemen. Vandaar dat mensen uit de kosmos komen uiteindelijk maar we zijn geen aliens en god ook niet

  0 likes
 • Bassielides schreef:

  Wat je ziet bestaat wel, als illusie.

  Een film is niet ‘echt’ maar bestaat wel als zijnde een ‘film’.

  Aliens zijn niets meer dan projecties van onze ‘schaduw’ (datgene wat we beweren ‘niet’ te zijn)

  Maar goed voorlopig zijn er zoveel mensen die leven van geleend geld, dat we snel eerst een illusionaire economische crisis en ww3 voor de illusionaire kiezen krijgen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Wat ik weet over aliens en Roswell? Het is heel interessant’

  Donald Trump jr. vroeg zijn vader in ...

  ufo

  UFO-hype: ‘We zeggen letterlijk tegen jullie dat aliens bestaan. Het kan niemand wat schelen’

  Het Pentagon heeft videobeelden vrijgegeven van drie ...

  >