Homepagina » Financieel » De werking van het wereldwijde monetaire systeem

De werking van het wereldwijde monetaire systeem

De economische elite bezit tenminste $46 biljoen, maar wie behoren tot deze elite? We kijken naar de mensen en de corporaties die stelen van de werkende massa.

Terwijl 68,3 miljoen Amerikanen proberen rond te komen en lonen voor 90 procent van de bevolking dalen, zijn miljonairs nog nooit zo rijk geweest. Ontdek hoe het economische systeem in elkaar zit.

“There’s class warfare, all right, but it’s my class, the rich class, that’s making war, and we’re winning.” – Warren Buffett, algemeen directeur van Berkshire Hathaway.

Hoeveel rijkdom bezit de economische elite?

Volgens een uitgebreide studie door accountancy bureau Deloitte beschikken Amerikaanse miljonairs nu over $38,6 biljoen. Daarnaast hebben ze naar schatting $6,3 biljoen op offshore rekeningen staan. Het grootste gedeelte van dit geld behoort toe aan de rijkste 0,1 procent van de bevolking.

Om verder te demonstreren dat de wereldwijde economie een fraude is, voorspelt de analyse van Deloitte dat de miljonairs tegen 2020 maar liefst 225 procent rijker zijn. De meeste mensen kunnen zich niet voorstellen hoeveel $1 biljoen is, laat staan $45,9 biljoen. Eén biljoen staat gelijk aan 1.000 miljard. De kosten van het afgelopen jaar om 40 miljoen Amerikanen te voeden met behulp van voedselbonnen bedroegen in totaal $65 miljard.

Volgens data van de Amerikaanse belastingdienst verdiende 0,076 procent van de bevolking in 2009 meer dan $1 miljoen. Op het diepste punt van de crisis in 2009 verdienden de 74 rijkste Amerikanen vijf keer meer dan het jaar ervoor. Deze 74 mensen verdienden meer dan 19 miljoen werknemers tezamen. De rijkste 1 procent van de Amerikaanse bevolking bezit 40 procent van alle rijkdom.

Wie regeert de Verenigde Staten? De rijkste 0,1 procent

De rijkste 0,1 procent van de bevolking kan meestal lenen zonder rente te betalen, houdt winsten hoog, produceert in het buitenland, woont in belastingparadijzen en kan het beleid, de markt en de economie in de Verenigde Staten beïnvloeden.

In 2010 kregen meer dan 10 grote corporaties, waaronder GE, Verizon, Boeing, Wells Fargo en Fed Ex, geld terug van de belastingdienst. Productie, winst, belasting, arbeid; alles is internationaal uitbesteed.

Een zeer complexe en discrete serie wetten zijn ingevoerd door de rijkste inwoners van de Verenigde Staten zodat ze hun rijkdom kunnen beschermen en de politieke besluitvorming kunnen beïnvloeden. Meer dan 99,9 procent van de massa is zich niet bewust van dergelijke systemen.

Om tot de elite te kunnen behoren moet een huishouden $27 miljoen per jaar verdienen. Welke spelers zien we terug in het rijtje? Oud-topman van Goldman Sachs en oud-staatssecretaris van Financiën onder Bush Hank Paulson had al $700 miljoen vergaard voordat hij in 2006 de overstap zou maken naar het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De huidige topman van Goldman Sachs Lloyd Blankfein en enkele andere bestuursleden van Goldman Sachs verdienden onlangs $111,3 miljoen aan bonussen. Blankfein nam juist $24,3 miljoen meer naar huis, als onderdeel van een totale bonus van $67,9 miljoen. Bestuurslid van Goldman Gary Cohn kreeg een totale bonus van $66,9 miljoen, waarvan hij inmiddels $24 miljoen heeft ontvangen. De financieel bestuurder van Goldman David Viniar en oud-vicevoorzitter Jon Winkelried kregen beide $20 miljoen mee.

Directeur van Citigroup Vikram Pandit ontving juist $80 miljoen als onderdeel van een bedrag van $200 miljoen aan compensatie en bonussen. Bovenaan de lijst vinden we directeur van JP Morgan Chase Jamie Dimon die juist $90 miljoen mee naar huis heeft genomen.

Nadat ze zelf de economische crisis hadden veroorzaakt kregen de bankiers biljoenen aan belastingdollars van de regering om ze vervolgens aan zichzelf uit te delen als bonus. In 2009 wisten topmannen van Wall Street in totaal $145 biljoen binnen te halen. In 2010 lag dit bedrag zelfs op $149 biljoen.

Het lijkt erop alsof niemand de hebzucht van de bankiers kan overtreffen. De topmannen van zorgverzekeraars maken het echter nog bonter. De LA Times schrijft: “Leiders van Cigna, Humana, UnitedHealth, WellPoint en Aetna ontvingen in 2009 bijna $200 miljoen aan compensatie terwijl ziektekostenpremies bleven stijgen. H. Edward Hanway, oud-directeur van het in Philadelphia gezetelde Cigna stond met stip bovenaan de lijst, omdat hij $110,9 miljoen mee naar huis kreeg toen hij met pensioen ging. Cigna betaalde Hanway en zijn opvolger, David Cordani, afgelopen jaar in totaal $136,3 miljoen. Ron Williams, directeur van Aetna Inc. in Hartford in de Amerikaanse staat Connecticut ontvinger bijna $18,2 miljoen aan compensatie, tegen $24,4 miljoen in 2008.”

Williams wist van zijn tegenvaller in 2009 te herstellen door in 2010 $72 miljoen bij te schrijven. Met meer dan 50 miljoen Amerikanen die geen ziektekostenpremie kunnen betalen en de toenemende zorgkosten is het niet vreemd dat meer dan 60 procent van alle persoonlijke faillissementen kan worden gerelateerd aan medische kosten. Zo’n 75 procent van de medische faillissementen worden aangevraagd door mensen die een ziektekostenverzekering hebben.

Binnen de economische elite bevinden zich verder de grote oliebedrijven die rijk zijn geworden door het voeren van oorlog en die op hun beurt grotendeels in handen zijn van de grote banken van Wall Street. Terwijl benzineprijzen omhoog schieten wisten de vijf grootste oliemaatschappijen het afgelopen kwartaal $36 miljard winst te maken. Deze bedrijven ontvangen per jaar ook nog eens $6 miljard aan belastingvoordelen.

Belastingvoordeel voor de rijken, bezuinigingen voor de rest

De rijkste inwoners van de Aarde controleren het politieke proces. De rijkste 400 Amerikanen betaalden in 1995 30 procent inkomstenbelasting, tegen slecht 18 procent nu. Het is zelfs zo dat 1.470 Amerikanen die in 2009 meer dan $1 miljoen verdienden helemaal geen belasting betalen.

Het is een doelbewust plan waarbij de grote banken en hun lobbygroepen het systeem manipuleren om politici om te kopen die beleid implementeren waardoor 99,9 procent van de bevolking wordt uitgebuit. Moet dit systeem in stand worden gehouden of is het tijd voor een nieuw systeem?

Bron: Alternet.org

Verwant artikel: Vrije val van de economie, is NESARA het alternatief?Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met iedereen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

1 reactie

  1. Dank je wel Niburu.
    God bless 21 december 2012.

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

duitsland

Prijsexplosie! Stroomprijzen rijzen de pan uit in Duitsland door energietransitie: ‘erger dan gevreesd’

De Freie Demokratische Partei (FDP) in Duitsland ...

gemeente

Gemeente in Drenthe ontkent klimaatverandering formeel, maar het duurt niet lang voordat GroenLinks ingrijpt

In de gemeente Aa en Hunze is ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.